Muovin kierrätys alkaa!

Nyt löytyy takapihalta tällaiset:

muovinkeräys

On ne hienot!

Nyt myös meidän perheessä aletaan lajitella muoviroskat erikseen ja sekajäte erikseen. Tähän saakka olen lykännyt lajittelua sen vuoksi, että olen odottanut näitä laatikoita. Nyt kun ne löytyvät muiden roskisten vierestä, ei tekosyitä enää ole. Tämä vaatii vähän toimenpiteitä kotona, sekä uusien tapojen opettelua.

Muovin keräykseen menee siis kaikki normaali pakkausmuovi. Käytännössä se tarkoittaa elintarvikepakkauksia sekä esimerkiksi pesuaineiden ym. pakkauksia. Sen sijaan esimerkiksi rikkinäiset lelut ja muut muoviset tavarat eivät kuulu näihin keltaisiin pönttöihin. Esimerkiksi pakasterasiat eivät kuulu tänne, vaan sekajätteen joukkoon. Sama koskee hammasharjoja, kertakäyttöastioita, tiskiharjoja, ämpäreitä tai mitä tahansa muita muovisia esineitä. Niiden paikka on edelleen sekajätteen joukossa.

Meille tarvitaan nyt selkeä paikka muoviroskille ja sekajätteelle. Jälkimmäistäkin nimittäin syntyy, vaikka sen määrä tulee kyllä vähenemään merkittävästi nyt, kun pakkausmuovi seulotaan joukosta pois. Keittiön alakaapissa on jo bio-, lasi- ja metalliastiat. Nyt sinne pitäisi vielä ujuttaa oma astia muoville ja sekajätteelle. En vielä tiedä miten se tapahtuu.

Kyllä tämä varmasti hieman opettelua vaatii, mutta ei todellakaan ole mikään ylivoimainen tehtävä. Olen aika fiiliksissä siitä, että pystyn jälleen pienellä omalla panoksellani osallistumaan muoviongelman ratkaisuun. Odotan myös mielenkiinnolla, miten keräys lähtee taloyhtiössä rullaamaan. Onnistuukohan lajittelu, vai meneekö muoviroskiin kuitenkin jotain muuta sekaan?

Lajitteletteko te muovia?

HUom: podcastiin liittyvä ilmoitusasia

Tuotannollis-teknisistä syistä tällä viikolla ei ilmesty uutta podcastia! Olen pahoillani tästä odottamattomasta tauosta. En kuitenkaan halua julkaista huonolaatuista materiaalia, joten pidän mieluummin viikon tauon. Jakso 31 ilmestyy ensi viikolla.

18 thoughts on “Muovin kierrätys alkaa!

  1. Kyllä minulla olisi vielä yksi tekosyy tarjota…

    Muoviroskaa tulee paljon, jopa vähän ”tiedostavammalle” kuluttajalle. Minä vältän sitä jo kaupassa viimeiseen asti, mutta käytännössä se on hyvin hankalaa. Työssäkäyvä lapsiperhe ostaa useimmiten sitä, mitä lähinnä kotia sijaitseva marketti tarjoaa. Itse jaksan vielä vähän kikkailla tämän kanssa, mutta useammin kaupassa asioiva mies ei oikein tätä ole sisäistänyt.

    Tämän lisäksi muoviroska on hankalan muotoista. Se vie paljon tilaa, eikä oikein pysy järkevästi kasassa. Käytännössä aina pienehköä roskiskaappia avatessa sieltä levähtää päälle joku tomaattirasia tai jauhelihapaketti ja se saa minut ihan raivon partaalle. Roskaa pitäisi aktiivisesti olla pilkkomassa saksilla pienempään tilaan meneväksi (mikä ei kyllä nyt kirjoitettuna oikeastaan kuulosta kauhealta vaivalta).

    Mutta joo, hienoa että aiot aloittaa. Taidanpa tämän valitukseni ansiosta ruveta vähän itsekin tsemppaamaan, nyt lomalla olisi hyvää aikaa miettiä ja iskostaa käyttöön uusia rutiineja.

    • Minua ei tuo roskien muoto ole koskaan haitannut, mutta kuulostaa siltä että meillä on enemmän tilaa käytössä. Luin ohjeista, että samanlaisia pakkauksia saa laittaa sisäkkäin. Eli esim. samanlaiset jugurttipurkit voi laittaa sisäkkäin. Tämä säästää ainakin vähän tilaa.

  2. Ollaan kierrätetty muovia muutama kuukausi ja huomattu, että nyt arkipäiväisen sekajätteen määrä jää varsin pieneksi.

    • Olen miettinyt, mitä jää sekajätteeseen. Ainakin ne tekstiilit, ja sitten käärepapereita, kenkiä ja jotain sellaista. Mielenkiintoista seurata tilannetta. Päivitän kyllä tätä tilannetta kun aikaa on hieman vierähtänyt.

  3. Musta olisi todella mielenkiintoista vaikka oma postauksensa siitä, mikä oikeasti on riittävän puhdasta muovinkeräykseen.
    Meillä siis kierrätetään muovia, muovipusseja ja vihannesten päällismuoveja ym. Mutta jugurttipurkit ja pesuainepurkit samoin kuin jauhelihapakkaukset menee sekajätteseen eli poltettavaan. Koska ei niitä saa puhtaaksi.
    Jos alat huuhdella vaikka pyykkiainepulloa, vettä menee litroittain ennenkuin vaahtoaminen edes vähenee ja et jauhelihapaketin saisi puhtaaksi pitäisi käyttää pesuainetta ja lämmintä vettä ja jostain luin että sellainen on suurempi ympäristörasite kuin sen paketin laittaminen poltettavaan pesemättä.
    Tämä tekee musta muovin kierrätyksen hankalaksi, varsinkin kun keräyspisteessä sit näkee pesemättömiä purkkeja ja muoveja ihan reilusti, jolloin miettii et onko omakin puhtaan muovin lajittelu mennyt sen erän osalta hukkaan.

    • Lyhyt vastaus nopean googlauksen perusteella on se, että huuhtelu kylmällä vedellä riittää, tai jos on esim. öljyinen pakkaus, sen pyyhkäisy paperilla riittää. Tiskaamaan ei tarvitse ruveta. Jos pakkaus on sen verran puhdas, että se ei ala haista kotona, niin sitten taso on riittävä. Mutta tämä muovinkierrätys on hyvä aihe, ja tästä on paljon kirjoitettavaa. Voisin todella tehdä tästä tarkemman postauksen vähän ajan päästä, kun kierrätys on saatu kunnolla toimimaan.

      • Muoviroska ei haise, kun se on huuhdeltua, joten sitä voi säilyttää myös roskakaspin ulkopuolella, jossain kauniissa astiassa. Paljon sitä kyllä tulee. Meillä väheni sekajäte kolmasosaan. Margariinirasioita ym. voi pestä samalla, kun pesee muutakin. Eli likainen tiskivesi käy muovin pesuun vielä mainiosti. Tai meillä laitetaan tiskikoneeseen muun tiskin päälle margariinirasiat ja heitetään sieltä sitten keräykseen. Shampoo- ja saippuapullot oon kokenut liian hankalaksi, ne menee sekajätteeseen. En ala niitä saksimaan auki, etten satuta itseäni.

        • Mä en kyllä pesuainepulloja ole käsitellyt mitenkään… nehän ei haise ja ainakin HSYn sivuilla ohjeena on seuraava ”Huuhtaise tai pyyhkäise tyhjät pakkaukset tarvittaessa. Sellainen puhtaus riittää, josta ei aiheudu hajuhaittoja.”

  4. Kyllä kierrätetään muovi. Keräyspaikka on kilsan päässä mutta ajan siitä usein ohi niin vien samalla.

    Meillä on kaksi päällekäin olevaa roskisvaunua keittiössä. Ylempään laitetaan sekajäte ja metalli/lasi ja alempaan kartonki ja muovi. Olen taitellut yhden kestokäyttömuovikassin sopivaksi näitä varten. Se kun on helppo napata mukaan kun lähtee keräyspaikan suuntaan.

    Muovia ja pahvia tulee niin paljon että meillä on sekajäte vähentynyt puoleen. Pitäisi harventaa roskiksen tyhjennys kerran kuukauteen, mutta pelkään että roskat alkaa haisemaan. Biojätettä ei meillä lajitella koska se vaatis oman kompostorin ja sen hoitamiseen ei mun harrastuneisuus riitä.

    Niin ja käsittääkseni muovia ei tarvitse mitenkään erityisesti puhdistaa. Kun nyt suurimmat liat huuhtaisee pois. Meillä kyllä menee myös jauhelihapakkaukset kierrätykseen huuhtelun kautta.

    • Pahvia tulee paljon, tölkeistä ja muista. Meillä syödään myös pahvipurkkijugurttia, ja ne varmaan laitan lopulta sekajätteeseen edelleen, koska niitä ei oikein saa puhtaaksi leikkaamatta. Voi olla liian iso vaiva ruveta niitä pesemään. Meillä on ikean kassissa mm. palautuspullot, juuri siksi että siinä ne voi suoraan kuskata alkoon.

  5. Myös meillä kierrätetään muovit, aloitimme jo joku vuosi sitten kun muovit piti vielä kerätä värillisiä ja kirkkaisiin.
    Nythän keräysastiat ovat tulleet laajemmin tarjolle, vaikkakin joiltain pienimmiltä paikkakunnilta yhteiset astiat taitaa puuttua edelleen.

    Meillä suurperhe, joten muovia kertyy valitettavasti aika paljon. En leikkaa astioita auki, huuhtaisun tulee mielestäni riittää pesuainepulloillekin ja astianpesukoneessa pesen mm. margariinirasiat siinä ohessa. Pyrin, ettei se vie tilaa koneessa varsinaisilta käyttöastioilta ja näin tuhoa ekologista puolta asiassa.

    Muovit kerään tyhjiin ostoskasseihin, vien täyttyneen kassin tarvittaessa varastoon odottamaan jos ei ole kulkua keräyspisteen ohi. Meillä matkaa n. 2 km, mutta asioikseen en sinne aja. Meillä ostoskasseja kertynyt paljon ilman että olen itse ostanut (erään lopettaneen kaupan poistot, kassit olisivat menneet kaatikselle) . Siksi käytän kasseja surutta kierrätysmuoveille.

    Tilaa kotoa tämä toki jonkun verran vie, meillä se näkyy kodinhoitohuoneessa.
    Sekajäteastian tyhjennys kerran kuussa, biojäte kompostoidaan.
    Kompostointia ei kannata pohtia liikaa, onko lopputulos priimaa. Teen hommaa itsekin vähän toisella kädellä, mutta hyöty silti suurempi kuin että laittaisin ruoat sekajätteeseen. 🙂
    Kompostista tuleva tuote uhkaa usein olla liian märkää, se lienee minun kompostoinnin virhe. Olen nuuka hankkimaan erikseen kompostiin kaupan aineita, lehdillä ym. tulevilla kuivikkeilla koetan tasapainottaa.

    • Jos pitäisi kerätä erikseen värin mukaan, niin sitten menisi jo liian vaikeaksi! Onneksi ei enää tarvitse. Muistan että lasit piti aikanaan lajitella niin, mutta tein sen aina vasta lasinkeräyspisteellä, jossa heittelin saman väriset samaan laatikkoon. Onneksi tämäkin on nykyisin tehty jo helpommaksi. Kyllä sillä on merkitystä kansalaisten kannalta, onko kierrätys helppoa vai vaikeaa. Harva jaksaa mitään kovin vaikeaa, en minä ainakaan.

  6. Meillä lajitellaan muovi ja omassa talonyhtiössä on kierrätysastia. Kotona pieni roska-astia, jossa puolet muoville, puolet energiajakeelle. Jo kaupassa pyritään välttämään muovia, mutta kyllä sitä silti tulee. Likaiset muovit tiskastaan tiskauksen lopuksi samassa vedessä. Shampoo-, tiski&pyykinpesuainepulloon lisään jo loppuvaiheessa ennakoivasti vettä, jolloin niitä ei tarvitse huuhdella niin pitkään, kun lopulta tyhjenevät. Ilahdun aina, kun keksin uuden, meille sopivan tavan vähentää muovia. Palasaippua korvasi käsi&suihkusaippuat, kun luin, että pieni luffasienipala saippuapalan alla estää saippuaa lääräytymästä: toimii ja muoviroskaa tulee yli 12 pulloa/vuosi vähemmän.

    Kiitos blogista, kivoista lukijakommenteista ja hyvää kesää!

    • Kiitos itsellesi! Minäkin huuhtelen kaikki sampoot automaattisesti, ihan vain pihiyttäni. SAmoin leikkaan tuubit poikki, jotta saisin kaavittua viimeisetkin rippeet. Joten nämä tyhjenevät puhtaiksi itsestään. Meillä ei juuri käsitiskiä tule, mutta olen nyt huuhtaissut kylmällä vedellä kaikki pakkaukset puhtaiksi, ja sitten heittänyt pois. Mielestäni toimii ihan ok niin.

  7. Aloin lajitella muovijätettä Maaliskuun puolessavälissä. Omassa taloyhtiössäni ei vielä erillisiä muovinkeräyslaatikoita ole, mutta vien pussin 3km päähän keräspisteeseen ruokakauppaan pyöräillessä. En koe lajittelua tai roskien kuskaamista mitenkään vaivalloisena, hyvä jos materiaali saadaan näin uusiokäyttöön. 🙂

    • Nostan kyllä hattua että jaksat noin pitkälle kuskata! Minuakin motivoi tässä se, että materiaali tulee uudelleen käyttöön.

  8. Meillä on nyt kierrätetty muovi muutaman kuukauden ajan. Pitkään piti aloittaa mutta aina jäi syystä tai toisesta, kunnes lopulta ryhdyttiin tuumasta toimeen. Muovin kierrättäminen tosiaan pienentää sekajätteen määrää paljon ja on loppujen lopuksi aika pieni vaiva, Lähin kierrätyspiste on parin kilsan päässä, ja mielellään toki ottaisin sen lähemmäs, mutta ollaan silloin tällöin viety muovit iltalenkin yhteydessä ja tämä on toiminut ihan ok. Kahden hengen taloudessa kierrätettävää kamaa ei kerry niin nopeaan tahtiin, etteikö onnistuisi ongelmitta. Toivotaan, että kierrätys yleistyisi, niin siitä saataisiin varmaan paremmin kaikki hyödyt irti ja noita keräyspisteitäkin tulisi lisää.

    Kiitos sinulle blogista, olen nyt kuunnellut podcasteja kotitöiden lomassa!

    • Olen ollut vähän hämmästynyt siitä, ettei sekajäte hävinnytkään kokonaan. Kyllä sitä tuntuu edelleen tulevan, vaikka luulin että muovinkeräys tekisi sekajäteastian tarpeettomaksi. Toisaalta muovia tulee kyllä runsaasti jatkuvasti, nimenomaan keittiössä.

      Kiva kuulla että olet tykännyt blogista ja podcasteista!

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.