Muovihaasteen tulokset

Viikko sitten aloitin muovijätteen lajittelun omassa kodissani ja haastoin samalla teidät kaikki mukaan. Nyt on viikko mennyt ja seuraavassa havaintoni kokeilusta.

Ensinnäkin olin todella yllättynyt siitä, että viikon aikana täyttyi vain yksi kassillinen muovia. Tämä johtui varmaan ensisijaisesti siitä, että keskityin laittamaan pakkaukset fiksusti sinne kassiin. Kaikki viilipurkit sisäkkäin, lihapakkaukset sisäkkäin ja kannet pystyy reunaa vasten. Tällä systeemillä roskiksen täyttymiseen meni normaalia enemmän aikaa. Tästä voi vetää sen johtopäätöksen, että roskien vieminen ei tule olemaan niin työlästä kuin ennakoin. Viikon aikana on todellakin mahdollista tehdä yksi roskisreissu hieman normaalia pidemmälle.

Harventuneesta tahdista johtuen pakkausten peseminen nousi yllättäen tärkeäksi. Tähän saakka roskat on viety ehkä joka toinen päivä, eikä siinä ajassa mikään ehdi ruveta haisemaan. Viidessä päivässä tilanne on eri. Luulin, että muovit pitää pestä jatkokäsittelyn takia, mutta näköjään ne kannattaa pestä ihan oman mukavuuden vuoksi. Tämä ärsyttää minua, en haluaisi käyttää aikaani pakkausten huuhteluun, enkä myöskään haluaisi täyttää niillä tiskikonettani, joka tulee täyteen ilman muoviakin. Kenties joku kompromissi olisi ratkaisu.

Luulin aluksi, että keittiössä ei tarvitsisi sekajäteastiaa, sillä suurin osa roskista on muovipakkauksia. Viikon jälkeen olen tullut siihen tulokseen, että sekajätekin tarvitaan. Sitä tulee varsin vähän, mutta on hankalaa jos roskaa ei saa käsistään oikeaan paikkaan juuri sillä hetkellä kun se syntyy. Tarvitaan siis uudelleenjärjestelyjä roskiskaapissa. Joudun joko hankkimaan kaksi pienempää astiaa yhden ison tilalle, tai kehittämään jonkun muun systeemin. Palaan asiaan kun ratkaisu on valmis.

Minä tulin todistaneeksi itselleni, että muovin lajittelu on paljon helpompaa kuin etukäteen kuvittelin. Etenkin jos HSY tuo muoviastian roskiskatokseen jossain vaiheessa vuotta, muovin keräys muuttuu samanlaiseksi automaatioksi kuin kaikki muukin lajittelu tällä hetkellä.

Kertokaa miten teillä meni? Onnistuiko lajttelu? Millaisia ogelmia tuli vastaan? Ja ennen kaikkea, kuinka moni kokeilu muuttunee pysyväksi? Olisi tosi kiinnostavaa kuulla teistä kaikista, jotka ilmoittautuivat haasteeseen mukaan viikko sitten!

22 thoughts on “Muovihaasteen tulokset

  1. Aargs. Tähän tuli valtava vastutstus puolison taholta. lupasin hänell vapautuksen. Toinen ongelma on ettei vaikikaupallani ole muovin keräystä eikä varsinkaan tässä meidän lähijätepisteellä jonne viemme lasit, metallit ja pahvit. Kun saisi sen oman talon jätepisteeseen…

    • Silloin on kyllä hankalaa, jos koko perhe ei osallistu. Tosin ymmärrän kyllä, jos keräyspiste on jossain tosi kaukana.

  2. Meillä ei valitettavasti ole lähimaillakaan muovinkeräystä, joten en voinut osallistua haasteeseen. Olemme energiajaeasiakkaita, joten jään odottelemaan muovinkeräysastiaa roskakatokseen!

    Sekajätettä meillä ei ole vuosiin enää tullut kuin ihan vähän. Meillä on sellainen puolikas neliönmuotoinen roskaämpäri ollut sekäjätteelle jo ties kuinka kauan. Kun vielä roskapussikin on pieni, mahtuu ämpäriin pussin lisäksi roskiakin.

    • Energiajäte on toiseksi paras. Olen tässä seuraillut, että keittiössä isoin sekajäte on lihan ja kalan käärepaperit. Ne on muovitettu, mutta kuitenkin paperia, joten ei voi laittaa muovinkeräykseen. Sen lisäksi tulee kauppakuitteja ja muuta pientä, eli ei sitä hirveäti tule meilläkään.

  3. Muovia tuli rutkasti, kuten arvelinkin, koska olemme tosiaan muuttamassa. Lisäksi iso muovinkeräysmuovikassini oli jo puolillaan ennen haastetta. Perjantaina raahasin asiointireissun ohessa ison ja pienen muovikassillisen muovijätettä parin kilsan päässä olevaan keräykseen.

    Sen jälkeen on jo tullut pieni läjä muovijätettä lisää. Elintarvikepakkauksia nämä lähinnä ovat. Meillä tulee paljon margariinirasioita ja -hunajapurkkeja, koska käytämme ne uudelleen marjojen pakastamiseen. Kun marjapurkki tyhjenee, rasia joutaa jo pois, koska se on vähintään kertaalleen käytetty uudelleen. Lisäksi isoja soijajugurttipurkkeja ja kaikenlaisia muovikääreitä tulee paljon.

    Harmittaa, että itämaisten elintarvikkeiden liikkeissä monet jutut on pakattu moninkertaiseen muoviin. Aasiamarketeista saa monia suosimiani ruoka-aineksia verrattain edullisesti, mutten viitsi hirveän usein ostaa, kun muovijätettä tulee niin älyttömästi. Ymmärrän tosin, että suojaus on joissakin tarpeen, kun tuotteita roudataan pitkien matkojen takaa, ja kyllä ns. perusmarketeissakin joissain tuotteissa pakkaaminen on ihan överiä, mutta on niitäkin tuotteita joista ihan oikeasti voisi karsia muovin puoleen.

    • Mä olen ruvennut miettimään kasvisten muovikääreitä. Että onko välttämätöntä kääriä kurkku muoviin tai pakata tomaatit rasiaan? Tomaatit lienee helpompi kuljettaa niin, mutta niistä kyllä tulee hirveästi sitä roskaa. Paikallistin muuten vihdoin sen kestopussin hedelmille. Nyt pitää vielä ruveta kuskaamaan sitä mukaan kauppaan.

  4. Minäkin olin yllättynyt siitä, että muovia ei tullutkaan niin paljon kuin olisin kuvitellut (yksi pussillinen). Siihen varmasti vaikutti se, että muovit tuli pakattua tiiviimmin. Toisaalta, yksi pussillinen muovi viikossa on 52 pussillista vuodessa, onhan sekin aika paljon… Ja synttäriaikoihin yms voi olettaa että tuo määrä vielä kasvaa.
    Joihinkin ostopäätöksiin vaikutti myös, miten paljon se synnyttäisi muovijätettä. Meillä ei todellakaan kunnassa ole muovikeräystä, mutta jos olisi niin luulen että suurin haaste olisi saada muu perhe lajittelemaan oikein, ja varsinkin huuhtelemaan pakkauksia.

    • Huomasin viikonloppuna, että siinä missä minä pärjäsin yhdellä kassilla koko viikon, puoliso täytti yhden kassin käytännössä yhden iltapäivän aikana, kun hän laittoi ruokaa. Siis oikeastaan täytti kassin puoliksi ilmalla. Tämä on sellainen juttu, mitä en ollut aiemmin tullut tippaakaan ajatelleeksi, mutta nyt kiinnitän siihen huomiota, jotta en veisi roskikseen tyhjää vaan tosiaankin jätteitä.

  5. Meillä sujui kaikki ihan normitahtiin keräyksen osalta. Muoviroskaa tulee pari pussillista viikossa, kun kaikki perheessä eivät ole ekstrahuolellisia siinä sisäkkäinpakkaamisessa, enkä viitsi alkaa lopuksi enää täyttä pussia uudelleenjärjestelemään. Siinä olisi kyllä itselläni pieni petraamisen paikka. 🙂 – Minä kyllä laitan esim. margariinirasiat ihan tiskikoneeseen. Järkeilen, että ne siten sitten kumminkin puhdistuvat vaivattomimmin ja ekologisimmin.

    • Toi tiskikonehan on hyvä, jos siellä on tilaa. Meillä se täyttyy päivän aikana muutenkin, joten harvemmin on tilaa niin paljon. Olen tosin miettinyt, että eikö ne keveät muovit sinkoile siellä miten sattuu? Pitää ehkä kokeilla joskus. Toistaiseksi olen vain huuhdellut.

  6. Meillä tuli muovia pussillinen viikossa, olen huomannut että se on aika normaali tahti. Tavoitteena voisi olla vähentää sitä, ja itse asiassa luulen, että vähenemään päin roskat onkin, koska talossakin väki koko ajan vähenee.

    Kuskailen pussukan 10km päähän Prismalle, jossa on isot muovinkeräyslootat ja samassa paikassa myös lootat lasille, metallille ja muistaakseni kartongille. Säilytän muovipussukkaa tällä hetkellä ulkoeteisessä, jolloin siitä ei tule hajuhaittoja, koska nyt on ollut kylmiä ilmoja ja ulkkarimme on kylmä. En sitten tiedä miten kesällä hoidan homman, koska vaikka roskat huuhtoisi, niin kyllä ne alkaa lämpimässä haista.

    Muu perhe osaa aika hyvin tämän homman myös. Aika hyvin… nimittäin kyllä mä jouduin kalastelemaan toisesta roskapussista joitakin juttuja ja huuhtomaan esimerkiksi jo kuivahtaneen salaattirasian. Tämä kyseinen ”toinen roskapussi” on se, minne aikaisemmin laitettiin myös muovit, joten ehkä tässä on pientä siirtymäajan tuskaa vielä. Me asutaan taajaman ulkopuolella, ja ollaan poltettu käytännössä kaikki palava joko uunissamme tai pihalla… myös siis noi muovit aikaisemmin. (Hyi meitä!)

    Aion kyllä ehdottomasti jatkaa tätä keräämistä. Vaikka meillä on aika pitkä matka sinne keräyspaikalle, niin ei se pitkältä tunnu, sinne kun hurauttaa autolla alle kymmenessä minuutissa ja samalla voi hoidella muitakin asioita.

    Se kyllä mietityttää, että miten hyvin noi kaikki kerättävät pitäisi pestä. Tuntuu ihan järjettömältä alkaa tiskaamaan jogurttipurkkeja tai salaattirasioita… mä kyllä vaan huuhtaisen enimmät sotkut pois.

    Ai niin, yksi roska on, mistä en muoveja oikeaoppisesti muoviroskikseen laittanut: kuukautissuojat. Niiden yksittäispakattujen siteiden muovipäälliset ja tampoonien pakkausmuovit meni kyllä vessan roskikseen. Tämä oli ihan silkkaa laiskuutta, sillä kovin montaa metriä ei olis ollut matkaa viedä niitä sinne ulkoeteisen pussiin… Miten te muut toimitte noiden kyseisten roskien kanssa?

    • Huuhtasen kylmällä vedellä purkit jos tarvitsee,siteiden muovipäälliset vien suoraan keittiön muovinkeräykseen, näin olen tehnyt kauan.Siihen tottuu.

    • Mäkin olen laittanut tähän saakka vessan roskikseen. Mutta koska käytän paljon Lunettea, roskaa tulee aika vähän. Suosittelen sitä lämpimästi! Aidosti hyvä ratkaisu monelta kantilta. Pikkuhousunsuojat, joita Luneten kanssa käytän, pyrin aina ostamaan ilman yksitäispakkauksia, joten niistä tulee vain se paperisuikale sekajätteeseen.

      • Lunette ei ole mun juttu… kerran sellasen hankin ja en lämmennyt. Mutta ehdottaisin sulle kestopikkuhousunsuojia kertakäyttöisten tilalle! Erittäin käteviä mielestäni. Saa esimerkiksi ekokaupoista ja nettikaupoista. Illalla voi pesaista ja aamulla on taas kuivana käyttövalmis. Eikä tule yhtään turhaa roskaa.

  7. Meillä kerätään muovit erikseen, vaikka meillä on myös energiajakeen keräys. Muovia tulee ehdottomasti enemmän kuin muuta polttokelpoista (energia) jätettä.

    • Kun alkaa lajitella muovia, alkaa oikeasti hahmottaa miten valtavan muovimäärän keskellä me eletään. Se on kyllä havahduttanyt ainakin minut tässä projektissa!

  8. En tullut ilmoittautuneeksi haasteeseen, mutta melko vastikään tuli aloitettua muovin erotteleminen kun kuulin että meidän kulmillekin on tullut keräysastioita. Täytyy kyllä tunnustaa, että asiaa auttoi suuresti tuttavani, joka kertoi a) missä astioita ainakin on ja b) mitä niihin meilläpäin saa laittaa. Ja c) niihinhän saa laittaa oikeastaan kaiken kotitalousmuovin.
    Olin aikonut käyttää saamaani Ikean peltitynnyriä kauppakassien säilytykseen, mutta siitä tulikin nyt muoviroskis (http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/90099049/). Mutta miksi tuntuu hoopolta että joudun ostamaan siihen erikseen isompia roskapusseja? Kun ei tunnu yhtään hoopolta ostaa niitä sekajätepusseja (kaupan muovikassejahan EI osteta kuin korkeintaan äärimmäisessä hädässä, eikä ainakaan periaatteella ”senhän voi käyttää uudestaan roskapussina”). Tällä hetkellä siinä on kotoa löytynyt iso muovikassi, ei ole tarvinnut vielä ostaa mitään.
    Vähän kyllä mietityttää kannattaako tuota tynnyriä kerätä täyteen, minkähän kokoinen pussukka siihen keräysastiaan sitten mahtuu? Tai siis onko siinä kovin kapoinen aukko, mistä pussi pitää tunkea. Ehkä pitää käydä kurkkaamassa ihan asioikseen, ei nimittäin kovin äkkiä täyty tuommoinen tynnyri yhden ihmisen roskilla.

    t. MaryAnn

    • Meilläpäin ainakin muovinkeräyslaatikon täyttöaukko on niin pieni, että täyteen tupatun kauppakassin sisään saaminen vaatii aikamoista runttaamista ja tuuppimista. Normaalit roskapussit menee vähän näppärämmin, joihin yleensä roskat keräämmekin.

  9. Muovit mahtuivat hyvin varaamaani kassiin reilun viikon ajalta, koska minäkin pakkasin ne aika tiiviisti. Ymmärrys kotiin kulkeutuvan muovin määrästä syntyi viikon aikana. Huomasin kaupassa pakkailevani eri hedelmiä samaan pussiin, mikä kassalla aiheutti myyjälle jännitystä siitä, onnistuuko lukemaan kaikki viivakoodit oikein – hyvin meni. Ajatus muovin määrän rajoittamisesta on siis tullut mieleen.

    Muovien vienti ei aihettanut ongelmaa, koska keräys on normireittien varrella ja liikun usein autolla, jota tarvitsen työssäni. Keräysastiat olivat niin täynnä, että jouduin tunkemaan omani sinne. Toivottavasti tyhjennys oli lähellä.

    Mietin sellaista asiaa, että eri muovilajit erotellaan ”hihnalla”, joten siksi keräykseen laitetaan purkit ja kannet eroteltuna. Voiko muovit pakata pussiin ja heittää koko pussin sinne? Vai pitäisikö ne laittaa irrallisina keräysastiaan?

    Hankalimpana koin ehkä sen, että niitä huuhtaistuja roskia on kuivumassa tiskialtaassa ja sen reunalla varsin usein. Keräämistä aion jatkaa kuitenkin – kiitos tästä haasteesta, joka sai ainakin minut pohtimaan asiaa enemmänkin.

    • En osaa vastata lajitteluun tarkemmin, mutta minä vaan tungen kaikki muovit samaan pussiin. Sen sijaan en hirveästi kuivattele noita astioista huuhtaisen, ravistelen kuivaksi ja heitän pussiin. Jos käsillä on käytettyjä servettejä, pyyhkäisen niillä kuivaksi.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.