Viikon vinkit: pyykkiä, polttamista ja tesktiilien uusiokäyttöä

Iltalehti uutisoi tutkimuksesta, jonka mukaan polyesterkuidut alkavat haista herkemmin kuin  esim. puuvilla. Ne supertekniset urheiluvaatteet kannattaa siis pestä ennemmin eikä myöhemmin. Jos ei muista, mitä pesuohjeen merkinnät tarkoittivatkaan, ne voi luntata täältä.

Iltasanomat uutisoi puolestaan, että tutkimuksen mukaan hämmästyttävän moni suomalainen pitää jätteiden polttamista kierrättämisenä. Missähän kohtaa valistus on mennyt pieleen? Olisiko taustalla se, että virheellisesti ajatellaan, että jos materiaali ei päädy kaatopaikalle, se on kierrätetty? Jos sanomalehden vie paperikeräykseen, se on kierrätystä, sillä paperi käytetään uudelleen. Jos sen polttaa takassa, se muuttuu mm. lämpöenergiaksi, eikä siitä voi enää valmistaa uutta paperia.

Tiesitkö muuten, että käyttämäsi takki saattaa päätyä lopulta öljynimeytysmatoksi?  Tekstiilijätteen määrästä on ollut paljon puhetta, ja tässä on yksi mielenkiintoinen tapa hyödyntää ne kaikki ”kierrätykseen” päätyneet vaatteet. Älkää siis kuvitelko, että jokainen vaatekappale päätyisi automaattisesti vielä jonkun kiitollisen köyhän päälle. Sen sijaan vaate saattaa muuntautua kastelumatoksi puutarhaan, tai juurikin öljynimeytysmatoksi teollisuuden käyttöön. Ja tämä on siis HYVÄ asia. Jotainhan niille miljoonille poisheitetyille tekstiilikiloille on tehtävä.

3 thoughts on “Viikon vinkit: pyykkiä, polttamista ja tesktiilien uusiokäyttöä

  1. Täytyy sanoa, että itse sorrun ajattelemaan tuota polttamista jonkunlaisena ”kierrätyksenä”. Meillä ei tule kovinkaan paljoa roskaa kaatsille, mutta poltetaankin sitten kaikki mahdollinen… Eli tuo kohta ns. osui ja upposi, kääk!

    • Meilläkin poltetaan mökillä sellaista, jonka periaatteessa voisi kierrättääkin, juuri pahvipakkauksia, paperipusseja yms. Siellä se on kuitenkin käytännön sanelema juttu, sillä lämmitys toimii pitkälti puulla ja toisaalta nuo pitäisi muuten tuoda kaupunkiin kierrätettäväksi. En näe että se olisi silloin varsinainen ongelma. Mutta taajamassa asia on tietysti toinen, vaikka olennaista kai on se, että jätteet tulevat jollain tavalla hyötykäytetyksi jos vain mahdollista.

      • Me ei (onneksi) asuta taajamassa. Ja meillä on puulämmitys, joten poltetaan uuneissa kaikki muukin palava. (Ja pihapadassa sitten aika paljon muutakin, sellaista siis mitä ei tee mieli uuniin työntää.) En näe mitään järkeä lähteä raahaamaan maitotölkkejä kierrätykseen, kun ne on mitä parhaimpia sytykkeitä ja muutenkin kätevästi palavat keittiön uunissa.

        Tilanne olis tosiaan aivan erilainen, jos asuttaisi paikassa, missä ei yksinkertaisesti voi polttaa roskia. Me varmaan hukuttais siihen maitotölkkien ja muun vastaavan määrään!!

        Muutoin kyllä kierrätän tunnollisesti, esim lasit, metallit ja lehdet. Ja uusiokäytän loppuun asti raejuustopurkit ja vastaavat. Harrastan jopa sellaista, että kaivan roskiksesta pois lasit ja metallit, jos joku niitä erehtyy sinne laittamaan. Olen tehnyt tätä jopa kylässä… kantanut sitten itse sen rikkinäisen lasin kierrätykseen, jos omistajat ei itse ole viitsineet. (Ja juu, meillä päin siis voi viedä lasinkeräykseen myös juomalasit, olen sinun kirjoitustesi innoittamana sen tarkastanut). En voi sietää sitä, että roskikseen tungetaan lasia tai metallia!

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.