Viikon vinkit: laatuvaatteita, pumpulipuikkoja ja sähköturvallisuus

Jos olet kiinnostunut vaatteiden laadusta, sekä siitä miten hyvän laadun tunnistaa, lue Rinnan blogia! Sieltä löytää painavaa asiaa kuvien kera. Vaikka kankaan laadusta olisi vaikea sanoa mitään näppituntumalta, niin erilaiset yksityikohdat paljastavat, onko tuotannossa oikaistu. Minä en aiemmin tiennyt, että esim. tikin pituus voi kertoa paljonkin vaatteen laadusta.

Tässä on hämmentävä uutinen: muovivartiset vanupuikot poistuvat Britannian suurimpien kauppaketjujen valikoimista. Syynä on se, että niitä päätyy mereen viemärivesien mukana hälyttävän paljon. Minun ensimmäinen ajatukseni oli, että pitääkö nyt etsiä jostain pahvivartisia puikkoja, etten pilaa vesistöjä. Sitten tajusin, että enhän minä heitä niitä ikinä vessanpönttöön, vaan sekajätteastiaan, jonka sisältö päätyy jätteenpolttolaitokselle. Mutta ilmeisesti Britanniassa on tapana viskata nuo tikut vessanpönttöön. Jos joku lukija siellä nyt havahtuu siihen, että toimii samoin, niin lopeta välittömästi! Nimittäin merien jäteongelman lisäksi pumpulipuikot aiheuttavat paljon konkreettisemman riskin sillä, että ne tukkivat viemärin. Yksi poikittainen tikku putkessa kerää äkkiä muuta moskaa ympärilleen, ja seurauksena on ongelma. Joten älkää tehkö sitä. (HS)

Täällä muistutetaan, että epämääräiset sähkölaitteet ovat turvallisuusriski. Jos jokin räpsyy tai surisee oudosti, laite on syytä korjata tai vaihtaa. Palovarottimistakaan ei ole hyötyä, ellei niiden pattereita vaihdeta säännöllisesti ja toimivuutta tarkasteta. Nyt on muuten hyvä aika vuodesta tehdä se, sillä joulun tienoilla on tapana polttaa tavallista runsaammin kynttilöitä. (Talouselämä)

4 thoughts on “Viikon vinkit: laatuvaatteita, pumpulipuikkoja ja sähköturvallisuus

  1. Tuo Rinnan teksti laatuvaatteista on kyllä hyvä ja tulee tarpeeseen. Haluan ostaa hyvälaatuisia vaatteita, mutta niiden löytäminen tuntuu olevan tuuripeliä.

    Ostan melko harvoin vaatteita, ihan siitä syystä etten voi ostaa vaatteita sovittamatta ja vihaan sovittamista. Sitten kun ostan, vaatteesta tulee lempivaate ja käytän sitä jatkuvasti, siihen asti että se kuluu puhki. Näiden loppuunkäytettyjen vaatteiden kanssa tulee taas kierrätysongelma, roskiin heittäessä ne poltetaan ja tulee sähköä. Sitten vaihtoehtona on myös nämä h&m, kappahl, lindex, stadium-myymälöiden kierrätyslaatikot. H&m ja kappahl lähettävät laatikon sisällön Saksaan lajiteltavaksi. Stadium hoitaa lajittelunsa Ruotsissa ja Lindex jopa Suomessa(?). Poltto olisi kaikista helpoin vaihtoehto itselleni, mutta taas ajatus siitä että jos noita lumppuja voitaisiin uusiokäyttää olisi mahtavaa. Mutta mikä tässä olisi oikeasti ympäristön kannalta se järkevin vaihtoehto? Osta vähemmän, kaupat tekisi vähemmän. Kyllä mutta en sen koe olevan itselläni se ongelma, ostan vähän ja tarpeeseen, tarkistan materiaaleja ja hoidan vaatteitani.

    Olen sitä mieltä, että tavallaan tämä jätteen tuottamisahdistus tulee vain sellaisille ihmisille, jotka muutenkin kierrättävät kaiken tai lähes kaiken. Mitä pitää muuttua, että saadaan valtaosa ihmisistä huomaamaan/ajattelemaan näitä asioita? 🙂

    Ps. Onnea vielä kirjailijalle! Täällä odotellaan kirjan ilmestymistä, harmi ettei joulumyyntiin ehtinyt. Olisi ollut loistava lahja monelle! 😉

    • Kiitos, joulumyynti ohitettiin täällä kertaa tarkoituksella, mutta toivottavasti kirja löytää lukijoita vielä joulun jälkeenkin. Jos kovasti kuumottelee, niin e-kirja pitäisi tulla saataville jo välipäivinä.

      Olen oppinut Rinnalta monta hyvää vinkkiä. Esimerkiksi testailen kankaiden nyppyyntyvyyttä kaupoissa hinkkaamalla kangasta, jos en ole laadusta ihan varma. Olen ymmärtänyt, että puhdas villa ja puuvilla on kohtuullisen helppo käyttää uudelleen johonkin, mutta tekokuidut ja sekoitteet ovat se ongelma. Eli olen järkeillyt niin, että sellaiset voi heittää poltettaviin, jos niitä ei jaksa kuskata mihinkään keräyslaatikkoon.

  2. Hei, oma näkökulmani pumpulipuikkoihin on, että muovivarrelliset tehdään silti uusiutumattomista luonnonvaroista, kun taas pahviset uusiutuvista, joten vaikka molemmat voidaan polttaa niin suosin mielummin pahvivarsia. Ainakin Pirkalla on reilun kaupan pahvivartisia ja stockalta löytyi kans vastaava tuote.

    Kiitos ajatuksia herättävästä ja inspiroivasta blogista, innolla odotan myös kirjaa!

    • Mutta muoviakin tehdään vanhasta muovista. Tosin en tiedä että tehdäänkö juuri tätä tuotetta. Reilun kaupan puuvillaa yritän ostaa aina kuin mahdollista, joten jos ne ovat pahvisia, niin sehän on hyvä valintakriteeri kaikkineen. Kiitos hyvästä vinkistä!

      Ja ole hyvä, mukava että olet viihtynyt ja tykännyt teksteistä!

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.