Viikon vinkit: Jätteenpolton iso ongelma, mikromuovit kosmetiikassa ja loppukevennys

Tämä ensimmäinen linkki on todella kiinnostava. Siitä käy ensinnäkin ilmi, että moni suomalainen ei edelleenkään viitsi lajitella. Kaatopaikat ovat lähes kadonneet mutta poltettavan jätteen mukana on tullut uusi ongelma: rekkalasteittain tuhkaa ja kuonaa, joka sekin pitää laittaa jonnekin. Myönnän, etten ole tätä puolta tullut ajatelleeksi. Kuvittelin jotenkin naivisti, että jätteet todella haihtuvat suunnilleen olemattomiin. Mutta ei, mitä enemmän roskien mukana on materiaalia, jonka voisi lajitella muutenkin, sitä enemmän syntyy tarpeetonta jätettä palamisen sivutuotteena. Puhumattakaan siitä, että osa ihmisistä ei tunnu ymmärtävän, että esimerkiksi metalli ei pala. Tämä aihe pohdituttaa niin paljon, että tiedossa on kokonainen postaus roskista, kunhan saan ajatukseni ojennukseen.

Kirjoitin täällä jokunen viikko sitten mikromuovikieltoon kosmetiikassa pyrkivästä kansalaisaloitteesta. Nyt törmäsin Kemikaalicocktail-blogissa ajatuksia herättävään puheenvuoroon, jossa todettiin ettei kielto välttämättä ole hyvä asia. Olen eniten samaa mieltä siitä, että muovin kieltäminen kosmetiikassa on kärpäsen kakkaa verrattuna vaikkapa liikenteen tuottamaan mikromuovisaasteeseen. Mutta olen erimieltä siitä, etteikö lainsäädäntö olisi lähtökohtaisesti hyvä asia. Kuluttaja voi tietysti aina valita itsekin oikein, mutta jos valinta on tehty lainsäädännöllä helpoksi, aina parempi. Tämä oli mielenkiintoinen juttu, suosittelen.

Loppukevennys: saako suihkuun mennä, kun pesukone on päällä? Iltalehti kertoo totuuden.

2 thoughts on “Viikon vinkit: Jätteenpolton iso ongelma, mikromuovit kosmetiikassa ja loppukevennys

  1. Tässä mielestäni valistusta kaivattaisiin lisää. Esimerkiksi esineet (vaikkapa rikkinäinen sateenvarjo), jossa on sekä metallia että jotakin muuta: laitetaanko metallinkeräykseen. Samoin vanhat astiat, jotka eivät käy lasinkeräykseen: pitäisikö olla jokin muu vaihtoehto kuin sekajäte. Itse laitan nykyään pienetkin metallit kuten jugurttipurkin kannet ja alumiinifolion palat keräykseen

    • Oletan että sateenvarjon kanssa pitäisi varmaan nähdä vähän vaivaa, ja irrottaa kangas metallista. Sen sijaan minäkin olen miettinyt noita lasipurkkeja, joita ei saa laittaa keräykseen. Missä niiden paikka sitten olisi? PErinteisellä kaatopaikalla? Olen tämän asian myötä alkanut miettiä, onko muovipakkaus sittenkin parempi kuin lasi, jota ei saa laittaa keräykseen. Esimerkiksi kosmetiikassa. Sillä muovin voisi kuitenkin lajitella ja kierrättää. Jugurttipurkin kansi menee mielestäni helposti metallin sekaan, kun se lähtee kokonaan irti muovipurkista. Lajittelu on sikäli helppoa.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.