Siivousrutiinit: näin meillä siivotaan

Siisteys voi tarkoittaa minusta kahta asiaa: joko sitä että on tosi puhdasta, tai sitä että näyttää siistiltä, eli kaikki tavarat ovat paikallaan. Siivousrutiinini liittyvät molempiin asioihin. Hahmotan kodin siisteyden huoneiden kautta. Tärkeysjärjestys on suunnilleen tämä: keittiö, vessat, eteinen, muut.

Keittiö

Meillä on avokeittiö, jonne on suora näkymä olohuoneesta. Keittiön siisteys vaikuttaa siis koko olohuoneen siisteyteen. Siksi keittiö on listalla ykkösenä. Keittiön siistinä pitäminen vaatii minulta päivittäistä työtä. Sen siivous onkin jatkuvia rutiineja. Olennaiset tulevat tässä:

  1. Tiskikonerutiini (Kone illalla päälle, aamulla ensimmäisenä tyhjennys, likaiset suoraan koneeseen ja illalla jälleen käynnistys.)
  2. Tiskipöydän tyhjentäminen
  3. Lattian pesu ja/tai imurointi

Kohta 1 on itsestäänselvyys. Se mahdollistaa sen, ettei tiskipöydälle kerry ylimääräistä. Koko perhe kannattaa opettaa noudattamaan tätä rutiinia, niin siivouskuorma pienenee. Kaikista olennaisin asia keittiön siisteydessä on kuitenkin numero kaksi. Jos tiskipöytä on tyhjä, koko keittiö näyttää siistiltä. Tyhjennän tiskipöydän vähintään kerran päivässä, yleensä joko viimeisenä illalla tai ensimmäisenä aamulla. Tiskaan käsitiskit, nakkelen tavarat paikoilleen ja pyyhin pöydän kuivaksi. Tämä on minusta aika rasittavaa hommaa, mutta välttämätöntä, jos haluaa keittiön näyttävän siistiltä. Helpointa on, jos asiaa ei turhaan problematisoi, vaan hyväksyy sen, että tämä on tehtävä joka päivä uudestaan ja uudestaan. Tiskipöydän lisäksi myös muiden tasojen siisteys parantaa vaikutelmaa. Niinpä keittiössä on erityisen tärkeää palauttaa ruoanlaiton jälkeen kaikki omille paikoilleen. Keittiön lattia ei ainakaan meillä pysy siistinä kovin pitkään, siellä on aina murusia ja sinne räiskyy sitä sun tätä. Imuroin siis lattian pari-kolme kertaa viikossa, ja pesen sen aina, kun likatahrat alkavat erottua liikaa.

Tämä on sensuroimaton ja lavastamaton kuva meidän tiskipöydästä juuri nyt. Kävin ottamassa kuvan kirjoitettuani edellisen kappaleen.

Vessat ja kylpyhuone

Vessan siivoaminen on helppoa. Kun pönttö on kuurattu, lavuaari kiiltää ja pyyhkeet ovat puhtaat, vessa on siisti. Koska lapsiperheessä vessaankin kulkeutuu välillä mitä ihmeellisempää roinaa, aloitan sillä, että kerään kaikki lelut, Aku Ankat ja muun sälän pois. Sitten pyyhitään lavuaari puhtaaksi. Vanhalla käsipyyhkeellä on kätevää pyyhkäistä peili puhtaaksi ja hanat kiiltäväksi, ja sitten heittää se pyykkiin. Lopuksi putsataan vessanpönttö ensin ulkopuolelta ja sitten sisäpuolelta. Ylipäätään vessoissa edetään aina puhtaimmasta likaisimpaan päin.

Eteinen

Eteinen menee keittiön lisäksi nopeimmin sotkuun, mutta toisaalta sen siivoaminen on myös nopeaa. Se tarkoittaa sitä, että kengät kerätään omille paikoilleen, kaikki hujan hajan lojuvat takit noukitaan naulakkoon ja kaikki pipot ja lippikset ynnä muut palautetaan niille varattuun koriin. Sitten imuroidaan hiekat lattialta. Eteisen siistinä pysymisen ehdoton edellytys on, että kaikille tavaroille on oma paikka. Vaikka esim. lapset eivät aina muistaisikaan palauttaa vaatteita paikoilleen, oma paikka tarkoittaa sitä, että aikuisen on mahdollista siistiä eteinen parissa minuutissa.

Muut huoneet

Muiden huoneiden siisteys riippuu eniten siitä, ovatko tavarat paikallaan. On kuitenkin yksi asia, jonka teen joka päivä: petaan sängyn. Tämä koskee siis omaa sänkyäni, lasten sängyistä en jaksa olla niin tarkka. Mutta koska haluan, että makuuhuone on rauhallinen sekä rauhoittava paikka oleskella, petaan joka päivä. Kun sänky on pedattu, koko huone näyttää siistiltä. Yritän myös päivittäin järjestää vaatteet siististi omalle tuolilleen, ja huolehtia likapyykit koneeseen.

… ja tältä näytti olohuoneen lattia samaan aikaan.

Muuten järjestän paikkoja  tasaiseen tahtiin. Noin kerran päivässä keräilen levinneitä tavaroita paikoilleen (en tosin ihan joka päivä). Imuria käytän tarpeen mukaan. Meillä käy siivooja joka toinen viikko, mutta hänen tehtävänään on ensisijaisesti tehdä puhdistamista, ei järjestämistä. Siivooja imuroi, pesee lattiat, kylpyhuoneen, vessat, lieden ja pyyhkii keittiön ovista tahrat, pesee roskiskaapin jne. Mutta hän ei järjestä mitään, ei nostele vaatteita lattioilta, vie roskia, viikkaa vaatteita, petaa sänkyjä tai vaihda pyyhkeitä. Kaiken tämän teen itse ennen kuin siivooja tulee paikalle. Siivoja kuitenkin mahdollistaa sen, että minun ei tarvitse pestä kuin keittiön lattiaa silloin tällöin. En pyyhi pölyjä muuta kuin ennen juhlia, enkä pese suihkukaappia ellei tapahdu jotain poikkeuksellista. Totuuden nimissä on sanottava, että en kyllä tehnyt noita juttuja kovin ahkerasti silloinkaan, kun siivojaa ei vielä ollut.

Joka toinen viikko on kuitenkin sen verran harvoin, että siivoamiselta ei voi välttyä. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä siistimpää ympäristöä arvostan, ja sitä useammin siivoan. Ihan joka päivä teen siis ainakin nämä asiat:

  1. Tiskikonerutiini
  2. Sängyn petaus
  3. Tavaroiden palauttelu omille paikoilleen

Viikoittain lisäksi nämä, tilanteesta riippuen 1-4 krt:

  1. WC:n pesu
  2. Pyyhkeiden vaihto
  3. Imurointi (keittiö, eteinen, ruokailualue; tarpeen mukaan muuta)

Huomenna tulossa vielä podcast samasta aiheesta, ja siinä käsittelen asiaa vähän eri näkökulmasta.

Millaisia siivousrutiineja teillä on?

10 thoughts on “Siivousrutiinit: näin meillä siivotaan

  1. Mä pesen vessan ihan eri järjestyksessä! Ensin pöntön ulkopuolelta, sitten peilin ja muut pinnat tarpeen mukaan (esim. ovi on joskus lasten jäljiltä tahmassa), sitten lavuaarin ja lopuksi pöntön sisäpuolelta. Rätillä pyyhittävistä lavuaari viimeisenä siksi, että kuitenkin pesen ne rätit lavuaarissa. En halua huuhtoa likaista pöntönpesurättiä vasta pestyssä lavuaarissa. Pöntön pesen sisäpuolelta viimeisenä, jotta pesuaine saa rauhassa vaikuttaa.

    Kauhean kiinnostavia ihmisten erilaiset rutiinit ja mikä kenellekin toimii.

    • Mielenkiintoista! Minä taas en enää pese sitä rättiä, jolla on pesty pönttö, vaan heitän sen roskikseen. Mulla on niin paljon rättejä odottamassa, että näitä riittää moneksi vuodeksi…. 🙂 tosin jos pyyhin vain lavuaarin, niin sitten saatan rätin pestäkin. Mutta wc-pöntön jälkeen se päätyy roskiin joka tapauksessa.

      • Mulla on toki eri rätit pöntön ja muiden pesuun, mutta huudon sen pöntönpesurätin ja laitan sitten vielä konepesuun. Toihan on näppärää, että pesee samalla rätillä puhtaasta likaisimpaan ja heittää sitten roskiin. Kauhean kiva, että kirjoitit tämänkin auki. Nään just niitä juttuja, joissa vaan toimii samalla tavalla kuin on aina tehnyt, eikä edes tule mieleen muita tapoja.

        • Mä käytän samaa järjestystä kuin Jenni ensin peili, lavuaari ja vikana wc pytty. Samalla rätillä ja sitten rätti suoraan pyykkiin. Pesen 60 asteessa niin eiköhän pöpöt siinä kuole. Pesun päälle kuivaus vanhalla froteepyyhkeellä ja sekin suoraan pyykkiin.
          Hiukan ihmettelen et miksi rätit pitäs huuhtoa ennen pyykkiä ?

          Ja vielä sellanen kikka että mulla on wc pesuvälineet jokaisessa vessassa omansa. Kun ne välineet on lähellä tulee lavuaari ja pytty siivottua helposti pari kertaa viikossa. Siinä aamu tai iltapesun yhteydessä. Joskus jopa päivällä kun teen duunia kotona ja tarvitsen työstä pienen tauon..

          • En mä sitä huuhdokaan, jos heitän suoraan koneeseen. Mut jostain syystä tykkään huuhtoa jos jää odottamaan pesua. Pakkohan se on sitten vähän ripustaa jonnekin kuivahtamaankin, kun meillä ei oikein nyt ole märkien likapyykkien säilytystilaa. Mieluummin ripustaa huuhdottuna kuin huuhtomatta. Ennen oli kestovaippaämpäri ja sinne heitin pönttörätin sellaisenaan odottamaan pesua.

            Niin ja meillä on kaksi vessaa, jotka yleensä pesen peräkanaa, joten siinä vessojen välissä tietysti myös huuhdon rätin.

            Mutta nää on näitä juttuja, missä kukin taitaa kokea sen oman tapansa helpoimmaksi 🙂

  2. Kiitos tästä!

    Vaikka en voi kehuskella taloudenpidolla, kerron kuitenkin mihin pyrin.

    Tiskipöydästä ei voi liikaa muistuttaa. Meillä on äidinäidinäidin neuvo: Pöytien pitää olla aina tyhjät ja rauhalliset. Koskee siis muitakin kuin tiskipöytää. Erään toisen perheenäidin neuvo on samansuuntainen: Lattialla voi rahista hiekka, mutta pöytien pitää olla pyyhityt.

    Ainakin juhla-aikaan esim jouluna laitan kauniin kannellisen rasian ison tuvan pöydän toiseen päähän. Siihen voi heittää ne tavarat jotka muuten lojuisivat pöydällä.

    Eteinen: En varaa ollenkaan tilaa eteiseen vaatteille enkä kengille, vaan siellä on kaunis vanha piironki ja saman värinen tuoli, tauluja seinillä. Vaikka olen muuten epätäydellinen, en ’kestä’ roinaa eteisessä, ja nautin kun se on ’oikea huone’.

    Ulkovaatteet pidän eteisen viereisen huoneen ovensuussa olevassa komerossa, samoin kengät. Komeroa vastapäätä on matalahko mööpeli jonka päällä on vaikka hattuja ja käsineitä, mutta kun ne ovat kauniita , ne eivät siinä häiritse silmää, ja niihin ei muutenkaan huoneen etuosassa osu katse. Osa yleensä eteisessä säilytettävistä on keittiön puolella ovensuussa hyllykössä.

    Vieraitten ulkovaatteet laitetaan ranskalaiseen tapaan ison sängyn päälle, elleivät mahdu komeroon.

    -Ilma-

    • Tuohan on hauska idea, että laitetaan katseenkestävä keräilyastia esille! Meillä on tulossa eteiseen remontti, ja mietin parhaillaan, millaisen kompromissin teen säilytystilan ja estetiikan suhteen. Neljän hengen ulkovaatteet pitää saada fiksusti jotenkin, mutta toisaalta haluaisin eteisestä rauhallisemman näköinen.

  3. Hei! En pese lavuaaria rätillä vaan harjaan tiskiharjalla, joka tietysti vain vessan pesuun. Samalla harjalla harjaan suihkukaapin. Rätillä pyyhin muut seinät ja lattian. Sekä vessan pöntön ulkopuolelta . Vessan pöntön pesen pöntönpesuharjalla, ei ole koskaan tullut mieleeni pestä pöntöä sisältä rätiltä ja käyttää sitä rättiä vielä muuhunkin.

    • Käytän rättiä WC-pöntön renkaan puhdistamiseen ja pöntön reunan pyyhkimiseen. Minusta sen jälkeen rätti joutaa roskiin,

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.