Selvyys lasinkeräykseen

HSY:llä on kuulkaa hyvä asiakaspalvelu. Soitin sinne eilen, kun juomalasien kierrätys jäi vaivaamaan mieltä. Asiakaspalvelu lupasi selvittää vastauksia kysymyksiini tarkemmin ja palata asiaan. Tänään minulle soitettiin ja sain perusteellisen selvityksen lasinkeräyksestä pääkaupunkiseudulla.

HSY:n keräämä lasi toimitetaan eteenpäin Forssaan yritykselle nimeltä Uusioaines. Uusioaines käsittelee kerätyn materiaalin niin, että se kelpaa raaka-aineeksi esim. lasivillan ja uusien pakkausten valmistamiseen. HSY:n ohjeet kierrätyksestä tulevat suoraan Uusioainekselta, ja ne perustuvat siihen miten lasi jatkokäsitellään.

Ja nyt tulee olennainen pointti: juomalaseja ei saa laittaa lasinkeräykseen. Lasinkeräykseen saa HSY:n alueella laittaa vain pakkauksia (pulloja ja purkkeja), jotka on tarkoitettu elintarvikkeiden säilytykseen. Esimerkiksi hillopurkit, mehupullot, soijapullot, pilttipurkit ja lasiset säilykepurkit (esim. oliivit, suolakurkut jne.) voi laittaa lasinkeräykseen. Kaikki muu lasi kuuluu sekajätteeseen!

Syy tähän on se, että lasista ei näe päältäpäin, miten se on valmistettu. Kun lasi sulatetaan uudelleenkäsittelylaitoksella, väärää ainesta olevat sirpaleet eivät sulakaan samassa lämpötilassa, ja prosessi menee sekaisin. Kun keräyslasi vielä rikkoontuu jo matkalla, ei yksittäisestä sirpaleesta voi mitenkään päätellä, onko se keräyskelpoista vai ei.

HSY:stä todettiin, että tässä esimerkkitapauksessa joka koski Iittalan kartiolasia, poikkeuksen ehkä voisi tehdä, koska valmistaja on suomalainen ja asiakaspalvelulla on mahdollisuus varmistaa suoraan tehtaalta, millaisesta lasista on kyse. Mutta juomalaseja on tuhansittain, eikä varmaa mahdollisuutta selvittää asiaa usein ole, joten riskiä ei kannata ottaa.  En laittaisi esim. Ikean laseja kierrätyslasin joukkoon, sen verran epämääräisiä vastauksia Ikealta sain. Se, että esim. ulkomainen valmistaja sanoo lasin olevan kierrätyskelpoista ei vielä tarkoita sitä, että lasin voi kierrättää Suomessa. Lasia voidaan käsitellä eri tavoin, ja eri alueilla vaatimukset voivat olla erilaisia. Tämä koskee myös Suomea. Asia pitää siis todella aina selvittää oman alueen jätehuollosta, jos laseja haluaa lasinkeräykseen laittaa.

Selvisi myös, mitä kuuman kestävä tarkoittaa. Termi ei ole paras mahdollinen, sillä siinä viitataan lasin sulamislämpötilaan. Myös elintarvikelasi kestää kuumaa tiettyyn pisteeseen saakka, mutta kuuman kestävä eli ns. keraaminen lasi vielä paljon enemmän. Tämä käy käytännössä ilmi vasta siellä uudelleenkäsittelylaitoksessa, kotioloissa sitä ei päältäpäin näe. Arkijärjellä voi tosin päätellä, että uuninkestävät astiat ja ne kahvipannut kuuluvat tähän sarjaan, mutta monet juomalasit tosiaan ovat samaa materiaalia myös. Siksi toinenkin nyrkkisääntö on paikallaan: älä laita ruokailu- tai ruoanvalmistusastioita lasinkeräykseen.

Ydinasiat ovat siis tässä:

  • Lasinkeräykseen vain elintarvikekäyttöön tehdyt pullot ja purkit
  • Astiat sekajätteeseen, samoin kaikki muukin lasi.
  • Jos haluat varmistua, voiko yksittäisen juomalasin kierrättää, selvitä todellinen materiaali valmistajalta, ja tarkista oman alueesi jätehuollosta, miten lasi jatkokäsitellään.
  • Jos yhtään epäilyttää, laita lasi sekajätteeseen. Et ainakaan aiheuta mitään ongelmia.
  • Toisaalta kaikki keräykseen kelpaava lasi kannattaa ehdottomasti kierrättää. Lasin laatu ei kierrätettäessä heikkene, vaan sitä voidaan käyttää ja kierrättää uudelleen käytännössä ikuisesti.

Uusioaineksen nettisivuilla on hyvää selkokielistä asiaa tästä aiheesta, mikäli jotakuta kiinnostaa. Uskoisin, että yritys käsittelee myös muualta kuin pääkaupunkiseudulta tulevaa lasia, joten sikäli ohjeet lienevät osuvia myös muilla paikkakunnilla. Kiitos myös HSY:n nopealle ja asiantuntevalle asiakaspalvelulle! HSY:ssä kiinnostuttiin Iittalan vastauksesta siinä määrin, että he rupesivat itse selvittämään, oliko asia tosiaan tarkistettu tehtaalta saakka. Minä taas olen oppinut parin päivän aikana runsaasti uutta, toivottavasti tästä selvityksestä on ollut iloa myös teille lukijoille.

13 thoughts on “Selvyys lasinkeräykseen

  1. Kiitos lasin kierrättämiseen perehtymisestä! Ohjeet taitavat tosiaan olla aika paikallisia: Pirkanmaan jätehuollon sivuilla kerrotaan, että lasinkeräykseen käy mm. lasipullot ja lasipurkit, muu lasitavara sekä rikkoutuneet juomalasit, lasilautaset ja lasimaljakot. Lisäksi sivuilla kerrotaan, että ”lasipakkaukset ja tasolasi välivarastoidaan ja murskataan jätteenkäsittelykeskuksissa. Lasia hyödynnetään maanrakennusaineena soran ja hiekan korvikkeena”. (http://www.pirkanmaan-jatehuolto.fi/Yhtio/Hyotykaytto) Vaikuttaa siis siltä, että Pirkanmaalla keräyslasia ei käytetä uusien pakkausten valmistamiseen, jolloin kierrätysohjeetkin ovat erilaiset kuin esim. HSY:n alueella. Onpa tämä mielenkiintoista!

    • Kiitos tästä lisätiedosta! Asia on siis todella niin kuin HSY:n ihminenkin sanoi – käytännöt vaihtelevat paikkakunnittain. Ymmärrän, että näinhän se väistämättä menee, mutta ei tämä kuluttajan tilannetta helpota yhtään. Kuinka monelle tulee edes mieleen tarkistaa paikkakuntansa kierrätysohjeet muuton yhteydessä? On iso ero siinä, voiko laatikkoon laittaa kaiken mahdollisen, vai pelkästään tietyt rajatut tuotteet. Minusta tässä on hyvä esimerkki siitä, kuinka asia sinänsä on erinomainen mutta välillä on vaikeaa toimia oikein, koska käytännöt ja ohjeet vaihtelevat niin paljon. Joku sanoo, että juomalasin saa laittaa keräykseen, toinen kieltää sen ehdottomasti, ja molemmat ovat oikeassa – riippuu vain siitä missä ollaan.

      Mietin vain, että mitenhän tämä voitaisiin tehdä asukkaille mahdollisimman helpoksi? Kuka asiaan voisi vaikuttaa?

  2. Tää ei nyt liity tähän, mutta mulla olisi postaustoive: juhlien järjestäminen! Varmasti ajankohtainen aihe monelle ja olisi kiva saada vinkkejä. Olen jostain aiemmasta käsittänyt, että pidät juhlien järjestämisestä.

    • Hyvä idea! Olen tätä aihetta jo mielessä pyöritellytkin ja tehnyt vähän taustatyötä. Tulossa on!

  3. Uusioaines vastaa:
    Hei! Sain linkin HSY:ltä blogiin. Tekstisi lasinkierrätyksestä syy-seuraussuhteineen on oikein. Lasinkeräysohjeet vaihtelevat paikkakunnittain sen mukaan kierrätetäänkö lasi vai ei. Kierrätysohjeet ovat aina tiukemmat kuin hyötykäyttö. Tähän on kuitenkin tulossa muutos tuottajavastuun astuessa voimaan. Toivottavasti silloin koko Suomeen saadaan yhtenäinen linja, ja toivottavasti kaikki lasi kierrätykseen.
    Kuumuutta kestävä lasi tunnetaan myös nimillä: boorisilikaattilasi, Heat resistant glass, visionware, keraaminen lasi, lasikeramiikka sekä tuotemerkeillä Pyrex, Jena, Duralex. Jos lasi sietää nopeita lämpötilan vaihdoksia rikkoutumatta, se on booripitoista kierrätyskelvotonta lasia kuten esim. glögilasit ja kahvilasit. Mutta tosiaan juomalaseja on lukuisia kuten valmistajiakin, on selkeiden ohjeiden antaminen mahdotonta, jolloin on päädytty rajaamaan ne pois kierrätyksen parista. Sulamisongelmat tuntuvat lasinsulattajan uunissa ja kierrätys menettää merkitystään.

    • Hei, ja kiitos paljon kommentista! Nämä lisätiedot olivat oikein hyviä. Toivotaan tosiaan, että kaikki lasi saadaan pian kiertoon ja valtakunnalliset ohjeet oikeista toimintatavoista, niin kierrätyskin muuttuu taas asteen helpommaksi.

  4. Päivitysilmoitus: Kaikenlaisia kehuja | Jennin Arkijärki

  5. Hei!

    Tämä on tosi kiinnostava aihe, ja vaikka postaus ei uusi olekaan, lisään tänne kuitenkin Kymenlaakson Jätteen ohjeen lasin kohdalta:

    ”Lasi: vie hyötyjätepisteeseen puhdas, värillinen ja väritön lasi, lasiastiat, -pullot ja -purkit.
    Poista korkit ja kannet. Kaulusrenkaat ja etiketit voi jättää paikalleen.
    Ei ikkunalasia, opaalilasia, kristallia, kuumankestävää lasia, hehkulamppuja, loisteputkia, laminoitua tai metallivahvisteista lasia.”

    Olen itsekin miettinyt, mihin heitän rikki menneet juomalasit, ja tälläkin hetkellä tuolla odottelee yksi sitä jonnekin suuntaan kiikuttamista. Tämän postauksesi innoittamana etsin oman alueen käytännön, ja onneksi se on niin, että juomalasit voi viedä keräykseen. (Olen vienyt ne aiemminkin, mutta hiukan huonolla omallatunnolla, kun en ole ollut ihan varma saako niitä sinne viedä…)

    • Tässä on tosiaan paljon vaihtelua paikkakuntien välillä. Jäteyhtiöiden soisi informoivan vähän tehokkaammin, niin ei tule huteja. Tosin ongelmaksi asia muuttuu vain silloin, kun laseja EI saisi laittaa muun keräyslasin sekaan. Hienoa, että jaksoit selvittää oman alueesi käytännön! Kerro kavereillekin, niin tieto leviää.

  6. Hei! Ilmeisesti kosmetiikkaa sisältäneet lasipurkit ja putelit ovat myös nou-nou?
    Sellainen vinkki helsinkiläiselle, että jos kotiin tai offiisiin kertyy paljon sellaista lasia, joka ei sovi kierrätykseen tai josta ei oteta panttia, voisi kysyä käykö lasi Evolumille. Evolum valmistaa uusiotuotteita ehjästä lasista, joka ei käy kierrätykseen. http://www.evolum.fi/

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.