Pitäiskö kutsua putkimies

Välillä ihmettelen ihmisten haluttomuutta tai kyvyttömyyttä pyytää ammattilaiselta apua. Miksi ihmeessä pitää yrittää söhrätä itse, kun maailma on pullollaan tyyppejä, jotka ovat koulutettuja tekemään saman asian paljon paremmin.

Kun muutimme nykyiseen asuntoon, yhden lavuaarin alla oli mielenkiintoinen teippiviritelmä. Ilmeisesti putken tiiviste oli jossain vaiheessa alkanut vuotaa, ja edellinen asukas oli päättänyt ratkaista asian oranssilla teipillä. Vessanpönttö lirutteli kaikessa rauhassa vettä myös – ei onneksi lattialle vaan säiliö vuoti pöntön sisäpuolelle niin, että vessassa kuului tasainen pieni lorina. Soitin huoltomiehelle, joka kutsui paikalle putkimiehen, joka korjasi molemmat ongelmat noin varttitunnissa. Minulle se ei maksanut mitään, sillä kiinteät kalusteet kuuluvat taloyhtiön hoidettaviksi. Epäilen, että edellinen asukas oli pelännyt saavansa näistä korjauksista kuluja ja siksi jättänyt asiat hoitamatta.

Pahempi onnettomuus tapahtui naapurirapussa. Vessanpöntön säiliö oli mennyt kokonaan rikki, niin että vettä tuli pitkin lattioita. Asukas ei saanut vedentuloa lakkaamaan, mutta ei kuitenkaan tehnyt asialle muuta, kuin vähän kuivaili itse lattioitaan pyyhkeellä. Onnettomuus paljastui laajemmin siinä vaiheessa, kun alakerran katosta alkoi tippua vettä. Onneksi tämä asukas oli järjellä varustettu, ja soitti paikalle huoltomiehen. Siinä vaiheessa vettä oli kuitenkin valunut jo rakenteisiin niin paljon, että lattiaa joudutaan purkamaan ja huoneistoja kuivattelemaan ties kuinka kauan. Kokemukseni mukaan tuollaiset kuivatushommat kestävät väistämättä useita viikkoja, ja sitten on vielä kaiken rakentaminen uudelleen. Jos soitto putkimiehelle olisi tapahtunut heti, kun onnettomuus tapahtui, olisi säästynyt hirveästi vaivaa ja rahaa.

Näissä tapauksissa sitä jää miettimään, miksi huoltomiehelle tai putkimiehelle soittaminen on niin korkean kynnyksen takana? Onko kyse avuttomuudesta vai suomalaisesta mentaliteetista, että vieraille ihmisille ei soiteta ennen kuin äärimmäisessä hädässä? Itselleni  ylimäräinen vaiva ja rahanmeno ovat niin isoja motivaattoreita, että niitä välttääkseni soitan mihin tahansa virastoon välittömästi, jos sillä voi estää epämukavuutta. Joten jos jossakin vuotaa vettä väärään paikkaan, hoitakaa hyvät ihmiset asia kuntoon heti. Tilanne ei taatusti korjaannu itsestään.

2 thoughts on “Pitäiskö kutsua putkimies

  1. Näinhän se kannattaisi tehdä. Mut silloin kuin varsinaista vahinkoa ei ole vielä sattunut, niin on välillä tosi nihkeää saada huoltotyypit tekemään mitään kunnollista isompien onnettomuuksien ennalta ehkäisemiseksi.
    Yhdessä kämpässä mihin kerran muutin, vessan lavuaari roikkui melko vaarallisen näköisesti, keräsi jonkin verran vettä ja painoi alapuolella olevaa putkea lyttyyn. Asiasta oli jo soitettu kerran ilman tuloksia, itse soitin myös heti. Kukaan ei vaivautunut edes katsomaan. Kun sain vähän ajan päästä uuden kämppiksen, hänkin soitti ensi töikseen asiasta. Ei mitään reaktiota huollon suunnalta. Lavuaari alkoi aiheuttaa jo hajuhaittojakin, kun se ei vetänyt kunnolla, ja pelkäsimme oikeasti että joku kaunis päivä se putoaa lattialle ja hajoaa. Niinpä soitin asiasta taas, tällä kertaa asenteella ”tälle on nyt ihan oikeasti tehtävä jotain”. Kehtasivat vielä kysyä, että onko asiasta ilmoitettu aiemmin. Suutuin ja vaadin huoltomiehen paikalle välittömästi. Tuli vielä saman päivän aikana ja hoiti homman kuntoon vartissa. Että niin iso homma, mutta suuttua tarvitsi, ennen kuin mitään tapahtui.
    Nykyisessä asunnossa valitin myös vuotavasta lavuaarista ja siitä, että hajulukon korkin/tulpan jengat ovat ihan tohjona (siksipä se vuotikin avaamisesta ja rassaamisesta huolimatta). Huollosta käytiin pikaisesti vilkaisemassa ja tehtiin jonkinlainen laastaria päälle -tyyppinen liimanauharatkaisu, joka ei lopullisesti ratkaise mitään. Eli jossain vaiheessa tuo alkaa varmaan taas vuotaa. En tiedä miten huonossa kunnossa korkin pitäisi olla, että se uusittaisiin kokonaan. Vetoavat kaiketi säästöihin, vaikka mitä säästöä se todellisuudessa on, että käydään tekemässä joku halpa väliaikaisratkaisu vaikka kuinka monta kertaa mieluummin kuin hoidettaisiin asia kerralla kuntoon.
    Oho, tulipa vuodatus. Sorry, oli jotenkin mielen päällä. Mut tosiaan itse en luota omiin melko olemattomiin DIY-kykyihini putkijutuissa (saati sitten sähkö!), kutsun kyllä apua tarvittaessa, mutta kun sitäkin tuntuu olevan välillä niin vaikeaa saada. Ehkä sitä sitten saisi, jos oikeasti ois jo lavuaari lattialla paloina ja/tai vesi lainehtisi pitkin kylppäriä.

    • Tuollainen on todella rasittavaa! Siinä olisi mielestäni huoltoyhtiön vaihtaminen aiheellista. Se taas on isännöitsijän homma, kun hallitus on antanut valtuutuksen. Tästä tarinasta tulikin mieleen, että voisin kirjoittaa taloyhtiöiden toiminnasta muutenkin. En nimittäin tajua, miksi ihmiset eivät aktiivisesti pyri taloyhtiöidensä hallituksiin! Vuokralaisella tilanne on tietenkin toinen, eikä vaikutusmahdollisuuksia juurikaan ole. Mutta omistusasujien kannattaisi vaikutusmahdollisuuksiaan käyttää.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.