Lahjoita vaatteita – ja aikaa

Oletko koskaan ajatellut tekeväsi vapaaehtoistyötä? Kiinnostaako huonompiosaisten, vähävaraisten tai heikompien auttaminen? Lahjoitatko kenties rahaa silloin tällöin hyväntekeväisyyteen? Minä voisin vastata noihin kaikkiin kyllä, ja uskon että niin voisi moni muukin.

Vaatteiden lahjoittamiseen liittyvä työ on herättänyt paljon erilaisia vastauksia. Aika moni on sanonut, että lahjoitettavien vaatteiden korjaamiseen ja siistimiseen ei ole aikaa eikä resursseja. Ymmärrän tämän. Mutta aloin miettiä asiaa toisesta näkökulmasta. Mitä jos tuota omaa työpanosta alkaisikin ajatella omana lahjoituksena hyväntekeväisyyteen? Jokainen vaatekappale, joka on pesty, korjattu ja huoliteltu suoraan myyntikuntoon, on suora lahjoitus hyväntekeväisyysjärjestölle. Siitä on tuplahyöty: se säästää järjestön resursseja huomattavasti, ja maksimoi lahjoituksesta saadun hinnan.

Törmäsin pari päivää sitten tällaiseen tilanteeseen: Eräällä ihmisellä oli takki, joka oli muuten priima mutta vetoketju oli rikki. Omistaja olisi halunnut lahjoittaa sen, mutta rikkinäiselle takille ei ilmaantunut ottajia. Tällaista takkia ei myöskään voi lahjoittaa hyväntekeväisyyteen, sillä roskiin se menisi sieltäkin. Takin omistaja mietti, miten takista voisi päästä eroon ilman että sitä joutuisi laittamaan roskiin.

Aloin miettiä asiaa. Pikagooglauksen perusteella pääkaupunkiseudulla takin vetoketjun vaihto maksaa 40-50 euroa. (Pienemmät korjaukset maksavat tietysti vähemmän, pitkän vetoketjun vaihtaminen on melko iso työ.) Mitä jos sen sijaan että harmittelisi korjaamiseen menevää rahaa, ajattelisi sen lahjoituksena hyväntekeväisyyteen? Tietysti ymmärrän, että kaikilla ei ole ylimääräistä, mutta suurimmalla osalla työssäkäyvistä ihmisistä liikenisi muutama kymppi vuodessa hyväntekeväisyyteen. Tietysti hinnan päälle tulee myös oma vaivannäkö, siis se että vie vaatteen ompelijalle, hakee sen sieltä ja lopuksi toimittaa haluamaansa keräykseen. Mutta entä jos tämänkin laskisi vapaaehtoistyöksi?

Vaatteiden huoltaminen
Näillä pärjää jo pitkälle.

Vaatteiden lahjoittajilla on varmasti monenlaisia syitä. Joku kenties haluaa vain vanhoista eroon mahdollisimman helposti. Joku välttää roskiin laittamista, ja lahjoittaa siksi, jotta vaate vielä päätyisi käyttöön. Mutta uskon, että monilla on ainakin osittain syynä se, että haluaa lahjoituksellaan auttaa. Joko niin, että vaate päätyisi jonkun todella tarvitsevan ylle, tai välillisesti niin että siitä saatava raha menee myöhemmin hyväntekeväisyyteen. Miltä kuulostaisi, että sen sijaan että tuskailisi sitä, miten paljon vaivaa pitää nähdä, ennen kuin vaatteet voi lahjoittaa, suhtautuisikin asiaan niin, että tämä on minun panokseni heikompien auttamiseksi?

Pari vuotta sitten sain edellisen oivalluksen hyväntekeväisyyteen liittyen. Tajusin, että ei ole kauhean loogista lahjoittaa vain huonoimpia vaatteita hyväntekeväisyyteen ja sitten yrittää itse myydä niitä parhaimpia, ja sitten kuitenkin toisaalla lahjoittaa rahaa jollekin järjestölle. Paljon loogisempaa olisi lahjoittaa ne hyvät vaatteet suoraan, jolloin itse pääsee todella paljon helpommalla, ja järjestö saa niistä oikeasti jotain tuloa. Kannattaa lukea tämä kirjoitukseni, jossa havahduin tähän epäloogisuuteen.

Tiedän omasta kokemuksesta, että etenkin ruuhkavuosina aika ja jaksaminen voi olla kortilla. Mutta yleensä itselleen tärkeille asioille löytyy resursseja. Jos muiden auttaminen, turhan jätteen vähentäminen tai molemmat ovat omassa asteikossa korkealla, voisi ajatella, että niiden vaatteiden huoltamiselle tai jopa korjauttamiselle löytyy aikaa. Etenkin, kun tällaista auttamistyötä voi tehdä juuri silloin kuin itselle parhaiten sopii, ja juuri sen verran kuin kerralla ehtii ja jaksaa. Helpoin vaihtoehto tämä ei tietenkään ole, mutta toisaalta ei tässä ole mistään kohtuuttomista vaatimuksista kyse. Sen sijaan olennaista on asenteen muutos. Kyse ei olisikaan siitä että on pakko, ja hyi miten ikävää ja hankalaa kaikki vaivannäkö onkaan. Vaan siitä, että tällä omalla panoksellani voin auttaa muita. Jälkimmäinen kuulostaa ainakin minusta paljon houkuttelevammalta. Mitä mieltä te olette?

13 thoughts on “Lahjoita vaatteita – ja aikaa

  1. Itse lahjoitan rahaa hyväntekeväisyyteen, mutta en samoille organisaatiolle, jotka keräävät vaatteita, eli tuo ajattelu ei istu minulle.

    En tajua sitä, että jos tonnin laadukkaasta hyväkuntoisesta takista puuttuu nappi, se heitetään keräysorganisaatiossa roskiin. Jos ostat vaatekaupasta pikkuviallisen uuden malliston tuotteen, alennus on max 20%…

    Muutin viime syksynä isohkosta asunnosta kaksioon eli karsittavaa oli paljon ja lähetin tavaraa mm. kierrätyskeskuksen. Yksi tuote oli puuta ja metallia oleva laadukas erikoisleveä koiraportti, jonka alkuperäinen hinta oli noin 160,-. Ylimmässä puuosassa oli muutama naarmu ja nuorempi noutaja alkoi tilittää, ettei sitä voi ottaa mukaan! Ottivatpa lopulta kumminkin… Tälläinen nipottaminen kyllä vähentää lahjoitus- ja kierrätyshaluja.

    • Ehkäpä tässä on se, että kukaan ei halua pikkuvikaista. Emme me, jotka lahjoitamme, eivätkä ne, jotka ottaisivat käytettyä vastaan. Kun katson kavereita, jotka tekevät mahtavia kierrätyslöytöjä, ne ovat aina priimassa kunnossa, ja siksi ne ovatkin löytöjä. Harvoin kukaan juhlii sitä, että löysi jonkun rikkinäisen, jonka pienellä korjauksella sai kuntoon. Mistähän se johtuu?

      • Se johtunee siitä, että sekä sinun että minun kaverini ovat hyvätuloisia. Itse en osta vaatteita tai muutakaan käytettynä. Kuitenkin on myös meitä vähempivaraisia, joille tällainen tuote voisi olla löytö. Ja esim. tuo koiraportti oli täysin käyttökelpoinen ja erittäin siisti. Minusta ei voi edellyttää, että tuote, joka myydään käytettynä eteenpäin parilla eurolla, on kuin ”pakasta vedetty”.

        • Merja, ajattelisit ehkä toisin, jos olisit joskus ollut työskentelemässä siellä tavaroita vastaanottavassa päässä. Tilanne on se, että lahjoituksia tulee niin paljon, että tavaraa täytyy joka tapauksessa heittää roskiin. Työntekijät tietävät, että käytetyt pikkuvikaiset eivät vain mene kaupaksi. Toki ne otettaisiin myyntiin, jos ne menisivät. Mutta koska kirpputoreja riittää, ja köyhällä usein on aikaa, hän ei kirppareita kierrellessään valitse rikkinäistä tavaraa vaan jatkaa etsimistä kunnes löytää ehjän. Suomi hukkuu tällä hetkellä käytettyyn tavaraan.

          • Olet Emilia asioiden ytimessä. Suomi hukkuu käytettyyn tavaraan.

    • ”Jos tonnin laadukkaasta hyväkuntoisesta takista puuttuu nappi, se heitetään keräysorganisaatiossa roskiin.” Fidalla työskentelevänä voin taata, että jos lahjoitat meille tonnin arvoisen takin, niin se ei päädy polttoon, koska toreilla seurataan ja ollaan hyvin tietoisia merkkivaatteista. Siellä osataan arvostaa niitä. Poikkeuksen moni järjestö tekee siis vintagen ja merkkivaatteiten kohdalla, kuten minusta edellisessä jutussa mainitaan. Tämä em. ”sääntö” lähinnä koskee sitä kaikkea muuta, alle 10€ arvoista tekstiilisä, mitä on lahjoitetusta massasta suurin osa. Voi kunpa meille lahjoitettaisiinkin enemmän niitä tonninrotseja.

  2. Tää on musta hyvä näkökulma! Joskin kaikki kierrättämiseen liittyvä on vähän vaikeaa. Aika tarkkaa punnintaa, että kannattaako sitä takin vetoketjua vaihtaa, jos itse ei aio lopputulosta käyttää. Olisiko järkevämpää polttaa takki energiaksi ja antaa se 40 euroa suoraan hyväntekeväisyyteen?

    Just laitatin suutarilla vanhoihin saappaisiin uuden vetskarin ja pohjat (50 e). Eivät ole mun lempikengät ja olivat jo sillee vähän kuluneet, että ei oikein olisi voinut laittaa kierrätykseen (tai olisi voinut, mutta you know…). Päätin että korjautan ne vielä itselleni käyttöön, koska muuten ne olisivat olleet roska – korjaaminenkaan ei olisi tehnyt niistä kovin kiehtovaa kirppislöytöä. Vain (turhamaisen ihmisen mielestä) semihuonoja vaihtoehtoja siis, mutta toisaalta, eipähän tarvii tänä talvena ostaa uusia kenkiä. Yritän opettaa tässä itseäni.

    Lastenvaatteita tuskailen parhaillaan myös, olet tästäkin kirjoittanut. En tiedä, kannattaako niitä korjailla toisten käyttöön. Musta tuntuu, että niitä kiertää niin paljon, että vain todella priimaa ostetaan/otetaan. Olen vannottanut itseäni, että pikkuvikaisesta pitäisi päästä itse eroon (eikä kuormittaa järjestöjä) mutta on se kyllä vaikeaa – ellei laita roskikseen, siis, ja sepä vasta onkin vaikeaa!

    • Eikö vaihtoehto voisi olla second hand -liikkeen myyntitili, jos vaate on oikeasti hyväkuntoinen. Itse tuen erästä järjestöä kuukausilahjoittajana, mutta en koe tavaralahjoituksiani hyväntek. kirpparille minään varsinaisena hyväntekeväisyytenä.

      • Totta kai ne voi laittaa myös myyntiin, aivan kuten itse haluaa. Mutta eikö tavaralahjoitus kirpparille hyväntekeväisyyskirpparille pitäisi kuitenkin olla hyväntekeväisyyttä? Siitähän siinä viime kädessä on kysymys. Eivät nuo kirpparit ole mitään yleisiä tekstiilijätteenkäsittelypaikkoja, vaikka monesti tuntuu että sellaiseksi ihmiset ne mieltävät.

    • Minä korjailen lastenvaatteista kyllä pieniä reikiä, ompelen ratkenneita saumoja ja lahjoitan edelleen. Noita korjauksia ei huomaa eikä löydä ellei tiedä etsiä. Polvesta puhki menneitä paikkaan liimapaikoilla, ja sellaisia olen kyllä lahjoittanut kaverille eteenpäin. MLL kirpparit ottavat kai vastaan aika hyvin, koska heidän myyntihintansa ovat niin alhaiset. Mukana menee ei ihan priimaakin – tämä on oma kokemukseni. Hyvässä kunnossa siis pitää olla mutta esim. pieni nukka ei haittaa.

      • En vie jätettä kirppareille. Myytävän tavaran ja ostajan kohtaaminen siellä on kuitenkin aika sattumanvaraista, eikä kaikki ostelu sieltäkään ole välttämättä aitoon tarpeeseen. Oletusarvoisesti ostajat siellä on pienituloisia, joiden ei ehkä tulisi käyttää rahojaan näihinkään ostoksiin. Näistä syistä en koe hyvänkään tavaran lahjoitusta sinne hyväntekeväisyytenä. Kierrätyksen kannalta voisi olla tehokkaampaa, ettei tällaisia paikkoja edes olisi. Tai ainakin niiden pitäisi torpata suurin osa tavaroista jo ovella.

  3. Hyvä kirjoitus! Olen päätynyt samaan tulokseen ja telkkarin edessä tai muuten levähtäessä teen puenet korjaukset lahjoitettaviin vaatteisiin. Tulee hyvä mieli sekä siitä että vaate ei päädy jätteeksi että siitä että se löytää tiensä sellaiselle joka sitä tarvitsee.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.