Viikon vinkit: muovipussien invaasio, hyvät ja huonot lastenvaatteet

Roskaviikolla yritin lopettaa muovikassien käytön, ja näköjään olen ollut ihan ajan hermolla. YLE uutisoi, että suomalaiset käyttävät satoja miljoonia muovikasseja vuosittain. Huh mikä luku! Uutisessa on myös hyvää pohdintaa siitä, miksi niitä hedelmäpusseja pitää tyrkyttää kassoilla. En koskaan halua niitä pakasteiden ympärille, enkä minkään muunkaan. Mutta monissa paikoissa ne laitetaan ihan rutiininomaisesti. Olen onnistunut paaston aikana siirtymään kestokassinkäyttäjäksi, mutta kestohedelmäpussi on jossain hukassa. Pitäisi siis tsempata vielä siinä.

Huomasitteko, että aktivismi kannattaa? Reima nimittäin tiedotti liittyvänsä Accord-sopimukseen, mutta tätä ei varmasti olisi tapahtunut ilman aktiivista kuluttajapalautetta. Niillä sähköposteilla on siis konkreettista merkitystä! Lähetin myös S-ryhmälle palautetta, ja tivasin samaa asiaa. Minulle vastattiin, että päätös tehdään kesäkuun aikana. Jos te kaikki nyt lähetätte samanlaisen meilin S-ryhmälle, veikkaan että sielläkin vaaka kallistuu Accordin puoleen.

Aiheeseen liittyen kuin Länsiväylästä kolumnin, jossa valitettiin lastenvaatteiden kestämättömyyttä. Aiemmat ”laatumerkitkään” eivät kestä niin kuin odottaa voisi. Toisaalta tuottajat valittavat, että kuluttajat eivät ole valmiita maksamaan vahvemmista vaatteista korkeampaa hintaa. Kirjoittaja epäilee tätä teoriaa, ja niin minäkin. Olen ostanut välillä halpaa ja välillä kallista. Tietyissä kalliimmissa merkeissä kestävyys on ollut selvästi parempi, aina hinta ei korreloi laadun kanssa. Oma kokemukseni:

  • Marimekko: vauvan bodysta hajosivat nepparit, vaikka hinta on kallis.
  • Seppälän housut menivät pilalle ekassa pesussa, hinta oli halpa.
  • Po.P:in vaatteet ovat kalliita, mutta kestäneet systemaattisesti erinomaisesti. Voin suositella.
  • Luhdan haalari oli outletissa erittäin halpa, normaalihinta ehkä keskitasoa? Vedenpitävyys oli huono ja hävisi parissa pesussa kokonaan.
  • Reiman ulkovaatteet ovat melko kalliita, mutta tähän asti kestäneet käyttöä hyvin.
  • Didriksonin sadevaatteet kestäneet käyttöä hyvin, hintatasoa en osaa arvioida. Valitsin merkin myrkyttömyyden ja käyttötestin perusteella.
  • Rukka-merkkiset saderukkaset taas eivät pitäneet vettä, eikä merkki läpäissyt taannoista testiä myrkkyjen osalta.
  • Name It: laatu ja kestävyys täysin sattuman varassa. Jotkut vaatteet kestäneet monta vuotta, toiset hajoavat parin pesun jälkeen. Hinta on halpa, mutta etukäteen ei voi tietää mitä saa.
  • Lisätty jälkikäteen! Bogi: aika hyvä hinta-laatusuhde, mutta valmistusmateriaalit pitää tarkistaa ennen kuin ostaa. Laatu nimittäin vaihtelee jonkin verran, ei tosin yhtä paljon kuin esim. NameIt.

Tässä muutamia omia kokemuksia, entä teillä? Ilmiantakaa kommenteissa sekä hyvät että huonot merkit!

14 thoughts on “Viikon vinkit: muovipussien invaasio, hyvät ja huonot lastenvaatteet

  1. Minä taas otin yhteyttä Lee Cooperille ja sain asiallisen vastauksen. Tässäkin yhteydessä mainitsen, että firma ompelee Suomessa myytävät farkkunsa Suomessa ja Virossa, jossa heillä on oma tehdas. Pitkä selostus aiheesta on erillisenä blogitekstinä.

    Reiman laatu on kokemukseni mukaan huonontunut. Sain kokea asian karvaasti tänä keväänä. Enää ei tule Reimaa meille.

    Marimekko ei ota vastuuta virheistään, ei edes selkeästi valmistusvirheestä. Miksi ostaisin sieltä? Toisaalta silloin, kun virhettä ei ole ollut, vaate on ollut pitkäikäinen. Kokemusta on erityisesti lasten trikootuotteista.

    Muista brändeistä on vastaavia kokemuksia kuin sinulla.

    • Tuo Lee Cooper oli mielenkiintoinen juttu. Minusta tuntuu, että MOT:ssä taustatutkimusta ei oltu tehty superhuolellisesti, sillä myös minä löysin yksinkertaisella googlauksella MOT:n väitteitä kumoavaa tietoa Benettonin omilta sivuilta.

      Kiinnostaisi kuulla, millä tavalla Reiman vaatteet ovat tuottaneet pettymyksen? Itse olen ollut tyytyväinen, joten kiinnostaisi onko jokin vaatetyyppi tms. jota kannattaisi välttää.

      Marimekosta minullakin on kokemusta vain lasten trikootuotteista, aikuisten vaatteita en ole ostanut sieltä aikoihin.

      • Mulla on Marimekosta kokemusta muutamasta aikuisen raitapaidasta ja muutamasta lasten raitapaidasta. Aikuisten puserot (mulla siis) ovat kestäneet ahkeraa käyttöä vuosikausia (niiden iät vaihtelee 6-10 vuoden välillä), käytän kotioloissa melkein vaan niitä kolmea vuoron perään. Eli pesty on (kuudessakympissä) tsiljoona kertaa, ja vieläkään ei ole värit haalistuneet tai muutenkaan kulahtaneet vaatteet. Ihan uskomattoman kestäviä! Lasten vaatteet ovat myös kestäneet ihan älyttömän hyvin, yhtä bodya lukuun ottamatta. Mutta se olikin selvästi vähän pehmeämmästä materiaalista tehty, että varmaan kului senkin takia nopeammin. Ja siis kyllä sekin kesti hyvänä kolme pientä käyttäjää.

        Muista tuotteista kuin noista raitapaidoista en osaa sanoa juuta enkä jaata 🙂

        • Mulla on marimekosta aika vähän kokemuksia, mutta kiva kuulla että sieltä löytyy myös laadukkaita vaatteita! Ilmeisesti nuo bodyt ovat se heikoin lenkki, tosin niiden mitoitus on myös vähän outo.

  2. Heippa! Noista muovikasseista on pakko sanoa: Paikkakunnallani järjestettiin pikkuriikkinen kampanja jossa lähikauppoja pyydettiin vaihtamaan hedelmäpussit biokasseihin, niin kassalla kuin hedelmäosastollakin. Keskustan alueen kuudesta kaupasta neljä teki näin.

    • Tämähän on mielenkiintoista! Lähtikö idea kampanjaa kuluttajilta, kaupalta vai joltain hallinnolliselta taholta?

  3. Reiman ulkovaatteet ovat meillä olleet hintansa arvoisia, samoin Villervallan sisävaatteet. NameItiltä on kokemusta vain vähän, mutta ei pahaa sanottavaa. Marimekon bodyjä olemme saaneet lahjaksi, ne ovat rikkoutuneet luvattoman nopeasti ja värit lähteneet parissa pesussa. Popin vaatteita meillä on vain vähän, lähinnä sukkia ja jotain lahjaksi tulleita bodyjä, ihan hyvin ovat kestäneet kahdella lapsella.

    • Villervalla on ennestään tuntematon, täytyy tutustua. Reimasta itselläni on hyviä kokemuksia, esim. hanskat jotka oikeasti pitävät vettä. Popit tuntuvat kestävät todella hyvin, mutta Nameit on joskus hajonnut todella nopeasti.

  4. – Esprit; koskee sekä lasten että aikuisten vatteita. Laatu erittäin hyvä, kestää pesusta pesuun . edullisesti tarjouksista ja normaalihintaisena keskitasoa.
    – marimekko; kokemusat lähinnä trikoovaatteista. Laatu huono, saumat kiertävät ja kankaassa hetimiten reikä joka suurenee pesusta pesuun (ilmeisesti neuloksen lanka poikki ja purkautuminen alkaa). Kalliita. En enää sorru ”mekkoliikkeeseen”.
    – Icepeak (Luhdan merkki?) ulkoiluvaatteet, keskihintaisia, kestävät 1-2 kautta sitten kangas kulunut puhki. Hinta-laatusuhde ok.

    • Espritin vaatteita ollut aika vähän, mutta muistelen myös että kestivät ihan hyvin. Tosin eivät ole uutena ihan halvimmasta päästä. Tuo icepeak on Luhdan merkki, ja se oli juuri se jonka vedenpitävyys katosi hyvin nopeasti. Muuten haalari kesti käyttöä pari talvea, mutta materiaalista huomaa, että selvästi hatarampaa tekoa kuin esim. Reiman kalliimpi ulkohaalari. Muistin juuri, että käytössä oli myös ulkohousut ja takki, joista meni nopeasti joku neppari rikki. Omat kokemukset Icepeakista eivät siis ole hirveän hyviä, en varmaan ostaisi uudelleen.

  5. En edes muista, milloin olisin viimeksi ostanut muovikassin! Silti meillä on niitä niin paljon, että riittää roskapusseiksi. Niitä vaan ilmestyy ihan ilmaiseksi jostain. Ja jos ostaa 10 pussia pakastevihanneksia kaupasta, saa ilmaiseksi muovikassin, kun se määrä ei mahdu hedelmäpusseihin… Hedelmäpussitkin meillä käytetään roskakoreina, sillä sekajätettä ei sitä enempää tule.

    Nyt kun kestokasseille on muitakin vaihtoehtoja, ei enää tarvitse käyttää niitä kahden sauman puuvillakasseja. Ostoksille ja kaikenlaiseen muuhun tavaranroudaukseen (tossa just odottaa pipot ja hanskat kesäsäilytykseen pesua sellaisessa) on kaupan kassoilta saatavia isoja muovisia kestokasseja ja käsilaukussa on Ikeasta ostettu pieneen tilaan taittuva kestokassi. Se toimii muuten ihan superhyvin myös matkoilla.

    • Minäkin käytän hedelmäpussit roskapusseina. Laitan sellaisen yleensä biojätepussin alle, koska paperipussista tulee kosteus niin helposti läpi. Biojätteet on helpompi viedä muovissa ulos, ja sitten vain heitän muovipussin eri laatikkoon. Ne kangaskassit ovat aika hankalia, ne vievät paljon tilaa esimerkiksi käsilaukussa. Mulla on myös kestokassina sellainen hyvin pieneen tilaan tungettava keinokuitukassi. En tiedä sen ekologisuudesta, mutta käyttöä tulee lähes päivittäin.

  6. Jes! Taputukset aktivismille! Pitääkin kirjotttaa S-ryhmälle, se on kummiskin Suomen mittakaavassa varsin iso toimija.

    Tosi tosi hyviä kokemuksia on Benettonin yksivärisistä lasten trikoopaidoista. Olen hankkinut niitä muksulle kohta neljän vuoden aikana varmaan 30, ja kaikki ne ovat säilyneet täydellisen siistinä ja ehjinä kaikesta käytöstä ja pesusta huolimatta. Hinnasta en kyllä tiedä sanoa mitään, kun olen hankkinut kaikki käytettyinä. Mutta näillä kokemuksilla voisin joskus jopa hankkia sellaisen uutena (tai no, en tiedä olisinko sittenkään valmis maksamaan rahaa uudesta paidasta, jossa on logo).

    • S-ryhmä valikoitui kohteeksi, koska olen ostanut lapselle House- ja Ciraf-merkkien vaatteita joskus aiemmin. Tosiaan päätös Accordista tehdään kuulemma kesäkuun aikana. Heinäkuun 1. voisi olla hyvä aika tiedustella miten kävi… 🙂

      Olen mutten samaa mieltä Benettonin paidoista! Olen ostanut uutena alesta, jolloin yhdelle paidalle on jäänyt hintaa tosi vähän, halvin taisi olla jostain Stockan poistorekistä, jolloin maksoi 2€. En tiedä mikä mahtaa olla ”oikea” hinta, koska en ole sellaisella koskaan noita hankkinut. Mutta hyvin pysyy väri ja muoto. Kahdesta collge-hupparista on myös kokemusta, toinen on kestänyt erinomaisesti, mutta toisesta lähti hihan sauma purkautumaan noin puolen vuoden ahkeran käytön jälkeen.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.