Rikki ja roskiin

Viikonloppuna tapahtuneen ruuanlaittoepisodin seuraksena eräs pannunalusista tuli tiensä päähän. Lyhyesti sanottuna se ensin kärähti, ja sitten vettyi. Lopputulos oli musta ja haiseva. Alkuperäinen materiaali oli jonkinlaista tervattua (?) punosta, joka ei tällaista käsittelyä kestänyt.

Puoliso kysyi, mitä aluselle tehdään. Vastasin enempiä miettimättä, että pannaan roskiin. Hän halusi vielä tietää, mistä alunen oli peräisin. Arvelin sen olevan lahja yli kymmenen vuoden takaa. ”Saako tämän oikeasti pistää roskikseen?” kysyi hämmästynyt puoliso. Sanoin että saa.

Jäin miettimään, että ehkä jossain aiemmassa elämässä olisin saattanut säästää alusen, ja yrittänyt saada siitä vielä kelvollista. Se ei olisi kuitenkaan onnistunut, ja niinpä alunen olisi jäänyt kaappiin pyörimään, eikä sitä olisi koskaan käytetty. Yritin hakea sitä säästämisen fiilistä, ja tunnustelin vähän aikaa, miltä tuntuisi säästää esine sen sijaan että heittäisin sen vain kylmästi roskiin. Tällä kertaa kuitenkin totesin, että tavaroilla on oma käyttöikänsä. Tämän esineen elinkaari loppui nyt, ja sillä siisti. Alusia riittää, eikä haisevalla lahjalla ole mitään tekoa.

Noilla edellä mainituilla perusteilla tavaroiden säästely johtaa vain tarpeettomien roinien kasoihin. Tämä pieni episodi havainnollisti sitä, että päätöksenteko ratkaisee. Kun päätin heittää pilalle menneen tavaran samantien eroon, se ei missään vaiheessa ehtinyt muuttua roinaksi.

2 thoughts on “Rikki ja roskiin

  1. Kiva blogi, täytyy tulla ajan kanssa lukemaan enemmän 🙂 Aikaisemmin minulla oli iso kynnys heittää rikkinäisiäkään tavaroita, varsinkaan lahjoja roskiin. Nykyään olen muiden tavaroiden kanssa päässyt ongelmasta, mutta lasten lelut… Nytkin kaapissa notkuu vino pino kaikenlaista korjattavaa, osa sellaistakin josta ei enää tule mitään käyttökelpoista, mutta en vain kestä ajatella lasten surkeita ilmeitä, kun joku rakas (tai usein vähemmän rakas) tavara menee roskiin. Todellisuudessa itse luopuminen taitaa olla vaikeampaa kuin jonkun tietyn esineen poisheittäminen 🙂 Täytyy varmaan ratsata rikkinäiset tavarat joskus kun jälkikasvu on nukkumassa ja laittaa kaikki korjauskelvoton surutta pois.

    • Osuva kirjoitus. Itsekin olin ennen romun säästäjä, kaikki odotti jotain ihme tuunausta, koska roskiin heittäminen tuntui väärältä. Syynä oli varmaan ympäristövalistuksessa viljellyt tavaran uusiokäyttövinkit, jotka pitäis kieltää lailla!
      Nevien kommenttiin sellainen vinkki, että mun mielestä lapsille nimenomaan kannattaa opettaa rikkinäisistä tavaroista luopumista, että ei tarvi aikuisena opetella. Ei lapset siitä mee rikki 🙂

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.