Puolustuspuhe viikatuille sukille

Sukkien viikkaaminen on ajanhukkaa. Näin ajattelin vuosikausia. Taitoin puhtaiden sukkien varret yhteen, ja heitin ne johonkin koriin yhteen läjään. Sukkien viikkaaminen tuntui jotenkin ihan järjenvastaiselta. Hukkaan heitettyä aikaa ja turhaa työtä. Jossain vaiheessa kuitenkin aloin kokeilla. En enää muista mikä oli se sysäys, joka sai testaamaan siistimpää taittelua, mutta kuten kulunut sanonta kuuluu, en ole kääntynyt takaisin.

Sukkien pystyviikkaus aiheuttaa sen, että yhdellä silmäyksellä näkee, montako paria on puhtaana ja mitkä sukat ovat käytettävissä. Ikinä ei tarvitse etsiä haluamaansa paria, koska sen löytää saman tien. Toisaalta viikatut sukat vievät huomattavasti vähemmän tilaa, kuin viikatut. Varret yhteen ja kasaan -tekniikalla en saisi tätä määrää sukkai mahtumaan näin siististi yhteen vetolaatikkoon. Tekniikkani on tällä hetkellä yksinkertainen. Laitan sukat päällekäin ja taitan ne kolmeen osaan. Sitten ladon ne riviin laatikkoon. Aiemmin tein sukista sellaisia neliöitä korealaisella tekniikalla, mutta tämä nykyinen tapa tuottaa yhtä siistin lopputuloksen pienemmällä vaivalla.

Sukkien taittelu narulta vie aikaa, se on totta. Mutta olen varma, että säästän saman ajan takaisin siinä, etten ikinä joudu etsimään haluamaani paria. Marie Kondo höpöttää jotain sukkien sielunelämästä, ja siitä miten ne kärsivät rytyssä ollessaan. Tähän en ota kantaa, mutta sanonpa vaan, että tämä vaiva kannattaa nähdä. Varret kiepaisee yhteen noin sekunnissa. Taitteluun menee 5-10 sekuntia. Kymmenen sukkaparin taittelu vie siis pisimmilläänkin noin kaksi minuuttia. Se on mielestäni ihan käypä hinta murusesta mielenrauhaa aamuisin.

(Yritin liittää tähän lavastamattoman kuvan sukkalaatikostani, mutta tietotekniikka ei suostu yhteistyöhön. Lisään kuvan jos pääsen koneeni kanssa yhteisymmärrykseen.)

Taitteleeko kukaan muu sukkiaan siististi?

30 thoughts on “Puolustuspuhe viikatuille sukille

  1. Niin samaa mieltä! Käytännöllistä ja siistiä! Mulle tuli inspiraatio tähän KonMarista. Kun kirjaan tartuin niin etukäteen naureskelin, että alushousuja ja sukkia en sitten kyllä ainakaan ala viikkaamaan. Luin kirjan reissun päällä ja lähes heti kun pääsin kotiin menin viikkaamaan alushousut ja sukat 😀 Ja takaisin ei ole paluuta! Mun sisäinen perfektionisti huokaa onnesta joka kerta kun meen ihanasti viikatulle alusvaatelaatikolle. Pienet on näköjään kotiäidin ilot 😀

    • Ei tule yllätyksenä kenellekään, että luonnollisesti viikkaan myös alushousut. Pystyyn. On nimittäin kätevä systeemi. Ei vie tilaa ja heti löytää mitä haluaa.

  2. Minä en viikkaa sukkia. En koe kannattavaksi, kun mulla on vain ja ainoastaan samanlaisia mustia sukkia. Ihan sama mitkä sieltä siis tulee, kun käsikopelolla ottaa sukkaparin laatikosta. =D

    • Mutta eikö ne kulu epätasaisesti? Minulle käy joskus niin, että toisessa jalassa on uusi ja toisessa kulunut sukka. Kun katson viikatessa että samalla tavalla kuluneet sukat menevät pariksi, ne kuluvat tasaisesti.

  3. En viikkaa sukkia. Mulla on talvikäytössä tasan yhdenlaisia mustia sukkia, joten ei ole tarvetta etsiä mitään tiettyä paria. Kesällä käytän varrettomia, ja niitä on kyllä useammassa värissä, mutta ne on niin pieniä (koon 36 jalka ja varreton sukka…), etten ole saanut niitä nätisti viikattua, joten palleroina pyörivät. En koe sitäkään rasittavana. Alushousut viikkaan kyllä. Samoin sukkahousut, jotka nekin aiemmin pyöritin palloksi.

    • Sukkahousut viikkaan myös, ja laitan pystyyn riviin paksuuden mukaan. Tämä toimii etenkin yhtään paksummille sukkiksille. Ihan ohuita on harvoin niin monet ehjänä, että niitä pitäisi hirveästi viikkailla. Usein menevät parin käytön jälkeen suoraan roskiin, joten säilytän varakappaleita avaamattomassa pakkauksessa, kunnes otan ne käyttöön.

  4. Minulla on paljon sellaisia sukkia, joista ei näy kuvio, jos ne viikataan. Varret yhteen -tekniikalla taas näkee. Haluan nähdä mitkä sukat otan.

  5. En enää viikkaa sukkia. Huomasin, että vaiva on liian suuri hyötyyn nähden. Itse asiassa viikkaaminen korosti sukkien ankeutta, sillä sukat eivät minulle ”pirskahtele”. Varsinkin, kun laatikosta löytyy aina sukkia, joissa käytönjälki todella näkyy, mutta palvelevat vielä tarkoitustaan hyvin. Pikkuhousut viikkaan edelleen.

    • Minulla oli vähän sama juttu, kunnes muutama vuosi sitten päätin, että olen laadukkaiden sukkien arvoinen. Siitä lähtien olen käyttänyt vain sellaisia sukkia, jotka ovat mielestäni tosi hyviä. Heitän myös armotta pois kaikki rikkinäiset. Tämä on saanut sukat pirskahtelemaan, toisin kuin ennen, ja viikkaaminen tuntuu vaivan arvoiselta.

  6. Sama juttu, talvi-ja urheilukäytössä yhdenlaiset mustat sukat, kesäkäytössä yhdenlaiset ihonväriset pikkkusukat, joten ei tarvitse koskaan etsiä minkäänlaisia sukkia.

  7. Viime keväänä laskin kaikki vaatekappaleeni ja siinä samassa viikkasin sukkani ensimmäistä kertaa. Sama tapa jatkuu edelleen. Ennen kuvittelin ettei minulla ole tarpeeksi sukkia (oli tarve millaiselle parille hyvänsä), mutta viikkaus osoitti toisin. Itse asiassa totesin että sukkia on reilusti yli oman tarpeen eikä niitä ole tarve hetkeen ostaa lisää. Miten helppoa onkaan kun yhdellä silmäyksellä näkee varrelliset ja varrettomat omissa riveissään. Kaiken lisäksi nyt mahtuvat kaikki sukat, sukkahousut ja leggingsit yhteen laatikkoon. Itselläni viikkaaminen on tuonut sen verran positiivisia vaikutuksia, etten koe sitä millään lailla vaivana.

    • On tosiaan ihmeellistä, miten paljon pienempään tilaan sukatkin menevät kun ne taittelee, vaikka ne ovat pieniä alkujaankin. Samasta syystä en minäkään pidä sitä vaivana.

  8. Nopeuttaa aamun akkilahtoja, kun sukat on viikattu käyttö-, paksuus- ja värijärjestykseen.
    Samoin sukkahousut.
    Ennen minäkin naureskelin sukkienviikkaajille, mutta käytäntö on osoittanut, että se on erittäin nerokas ja aikaa säästävä tapa.
    Lisäksi näkee heti, mikä valtava määrä sukkia on kertynyt ja ettei todellakaan ole tarvetta hankkia lisää minkäänlaisia tai värisiä sukkia :O
    Enää minun ei tarvitse naureskella kuin pikkuhousunsa silittäville tyypeille 😀

    • Olen tässä yrittänyt miettiä, kauanko tämä tapa olisi minulla ollut. Ehkä pari-kolme vuotta. Alushousut viikkaan mutta en sentää silitä, vaikka silitänkin kyllä paljon vaatteita muuten. Siinä olisikin hyvä aihe omalle kirjoitukselle!

  9. Tottakai viikkaan sukat: taitan kahteen osaan ja pino on hyllyn etureunassa niin että löydän sukat pimeässäkin. Pienissä lasten sukissa kyllä taitan varret yhteen, koska niitä on vaikea viikata.

    • Joo, minäkään en lasten sukkia viikkaa, ainakaan vielä. Syynä on se, että tosiaan nuo pienet eivät oikein pysy, ja lapsilla on vähemmän sukkia joten ne vievät muutenkin vähemmän tilaa. Mutta luulen että sekin aika on edessä, kun alan viikata lastenkin sukat. Ja kun vaatehuolto siirtyy heille itselleen, opetan kyllä viikkaamaan.

  10. Olen viikannut sukat ja pikkuhousut noin 30v ajan, siis kauan ennen konmaria. Se vaan on niin kätevä ja siisti tapa ja todellakin säästää tilaa. Lapset eivät tapaa ole perineet eikä mieskään tätä ole omaksunut.

    • Olet täysin aikaasi edellä! Minulle tämä juolahti mieleen vasta aikuisena, mahdollisesti konmarin myötä.

  11. Todellakin viikkaan sukat, myös villasukat ja alushousut. Viikattu sukkalaatikko tuo ihanan zeniläisen tunteen aamuihin ja heti vilkaisulla on selvää, onko sukkia tarpeeksi ja onko tietyn mallisia sukkia paikalla vai ovatko kaikki pesussa. Moni on pitänyt hulluna ja kuitenkin jäänyt viikkaamiseen koukkuun heti ensi kerrasta 😀

    • Luulen, että tämä on just sellainen asia, mikä vaikuttaa täysin turhalta ajankäytöltä, mutta sitten kun sitä kokeilee, huomaa että tosiasiassa hyödyt ovat suuret.

  12. Hei,

    Taitan varret yhteen. Viikkaisin mielelläni, mutta se ei meillä toimi. Työmatkalle pakatessa on kätevämpi, jos sukat on niputettu. Hmm, mutta pitäisikö taittaa varret yhteen, viikata ja pinota pystyyn. Täytyypä testa!

    Meillä uusitaan sukkavarasto aina kerralla. Kaikki käyttösukat on samaa laatua.Varsinkin pukusukkien kuluminen eri tahtiin on ärsyttävää. Kun toinen on vielä musta, niin toinen sukka on jo harmaa.

    Vakkarilukija

    • Jos varret taittaa siististi, niin voihan sukat vielä taittaa kahtia, ja latoa pystyyn? Tämä yhdistäisi molemmat tekniikat!

  13. Nuorempana taitoin sukat aina kahtia, en ikinä taittanut varresta päällekkäin. Syynä oli se että sukkamöntistä tuli sillä tyylillä niin ruma 😉 Sukkamäärä on ollut aina niin maltillinen kerralla ettei viikkaamiselle sen puoleen ole tarvetta. Ja itse asiassa nykyään ruttaan varren toisen päälle koska mustat bambusukat ei näytä niin kamalan rumilta ja parit pysyy sillä tyylillä parhaiten yhdessä sukkalaatikossani eli emalikulhossa.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.