Keittäminen tosiaan kannattaa

Sotkin eilen yhden vaatteen pahasti mustikkaan. Toisin sanoen lapsen paidalle putosi täysi lusikallinen uunituoretta mustikkapiirakkaa. Paita oli todella pahasti sotkussa. Pahoittelen ettei taaskaan ole kuvamateriaalia, mutta en ikinä muista ottaa kuvaa näistä sillä hetkellä kun onnettomuus tapahtuu. En edes alunperin ajatellut kirjoittaa tästä. Kävi kuitenkin niin, että nyt tuli jo toinen päivä elämässäni, kun pistin paidan kattilaan.

En heti päässyt paitaa putsaamaan, joten mustikkatahrat ehtivät kuivua pari tuntia, ennen kuin ehdin niitä putsaamaan. Muistin, että kuuma vesi puhdistaa mustikkaa vaatteista. Anoppi kehotti ensin kokeilemaan kraanaveden alla. Niinpä hieroin tahroihin nestemäistä Bio Luvilia ja sitten laitoin paidan hanan alle. Meillä tulee niin kuumaa vettä, että sormia ei kärsi pitää hanan alla, mutta siitä huolimatta tahrat pysyivät. Ne vaalenivat hiukkasen, mutta eivät varsinaisesti poistuneet.

Sitten päätin kokeilla keittämistä. Kiehautin kattilallisen vettä, hieroin tahroihin hieman lisää pesuainetta ja dippasin helman kiehuvaan veteen. Puulastan avulla huljuttelin vaatetta kiehuvassa vedessä, ja noin minuutin päästä tahrat olivat poissa. Siis täysin, kokonaan poissa. Mistään ei nähnyt missä ne olivat olleet. Se oli kuin taikuutta! En tiedä mikä vaikutus pesuaineella oli. Epäilen että pelkkä kiehuva vesikin olisi tehonnut.

On jännä, että sormin tuntuva tulikuuma vesi ei auttanut yhtään, mutta kiehuva vesi tehosi salamannopeasti. Mustikkatahrat lähtevät siis parhaiten kiehuvalla vedellä. Täyttä puuvillaa oleva trikoopaita ei mennyt käsittelystä miksikään. Tämä on helppo ja ekologinen tahranpoistoniksi, joka kannattaa pitää mielessä!

16 thoughts on “Keittäminen tosiaan kannattaa

  1. Myös etikka auttaa kaikenlaisiin marjatahroihin, tahraan ensin etikkaa ja sitten kuumaa vettä. Lähtee kuivunutkin tahra, ja voi riittää jopa etikka ja 60 asteen konepesu. Terveisin sottapyttyjen äiti.

  2. Kiinnostavaa! Itse olen vaan pessyt pyykit Sertolla, se irrottaa mustikkatahratkin.

  3. Hyvä tietää! Vanhassa siis taas vara parempi, ennenhän (muinoin) pyykkejä keiteltiin. On päässyt unohtumaan, hyvä kun muistutit.

    Toinen, jota kannattaa kokeilla varsinkin punakeltaisiin porkkana- tai tomaattipohjaisiin tahroihin (esim. lasagne) on se, että pesee vaatteen normaalisti (joka ei näitä tahroja poista) ja sen jälkeen kuivattaa auringossa. UV-valo jotenkin haihduttaa tahrat ja ne vaan häviävät. Tämähän nyt ei sitten tähän vuodenaikaan näillä leveyksillä onnistu, mutta kesällä toimii. Näin muistelen meidän pikkulapsiajoilta.

    • Mietin tuota samaa, että ennenv vanhaan kaikki keitettiin, ja ilmeisesti puhdasta tuli. Aurinko haalistaa tahroja, haalistaahan se värejä muutenkin. Muutenkin on ihanaa jos pystyy kuivattamaan ulkona.

  4. Mielestäni vielä helpommalla pääsee, kun keittää vedenkeittimessä kiehuvaa vettä ja kaataa lavuaarissa tahraisen paidan päälle. Pari kertaa olen kokeillut ja tahrat kyllä lähtevät, on se melkein taikuutta!

    • Hyvä idea! Meillä ei ole vedenkeitintä, joten joudun kattiloiden kanssa pelaamaan jatkossakin. Muuten käyttäisin varmaan tätä kikkaa.

  5. Vielä kun korvaat sen luvilin sappisaippualla (gallseife) niin on vieläkin ekologisempaa

    • En ole tutustunut sappisaippuaan, mutta kuulemma on tehokasta. Voisin kyllä kokeilla.

  6. Väittäisin, että mustikkatahrat lähtevät nykyajan pesuaineilla ihan normipesussa. En ainakaan muista koskaan taistelleeni mustikkatahrojen kanssa, vaikka meillä syödään niitä jatkuvasti ja vaikka en mustikkaan sotkeutuneita vaatteita edes pese välittömästi.

    Jos tomaatti-, porkkana- ja appelsiinimehutahrat eivät lähde pesussa, niin niihin auttaa auringonpaisteessa kuivaaminen. Kaamosaikaan auringonpaistetta odotellessa voi toki läträtä kiehuvalla vedelläkin… 😉

    • Meillä ei ole lähtenyt, paitsi ehkä pitkän liotuksen jälkeen. Joten jatkan läträilyä 🙂

  7. Keksiikö kukaan mistä johtuu, että valkoinen pyykki kellastuu kaapissa muutamassa kuukaudessa? Esim. tyynyjen päälliset jos ovat kesän yli kaapissa, ovat ihan keltaisia syksyllä vaikka ovat olleet puhtaita kaappiin laitettaessa. Ärsyttävää. Meillä on paljon valkoisia lakanoita, jotka joutuu pesemään uudestaan muutaman kuukauden käyttötauon jälkeen. Käytänköhän liikaa pesuainetta, joka kellastaa kankaan? Vai missä vika?

    • MInä en tiedä, tietääkö joku muu? On muuten erittäin kiinnostava kysymys! Törmäsin ainoastaan selityksiin, että likaisena säilyttäminen kellastuttaa, mutta sehän ei tässä tapauksessa pidä paikkaansa. Mutta toisaalta myös paperi kellastuu, samoin jotkut maalit. Fyysikot ja kemistit tulkaa apuun! Mistä se johtuu?

      • Kiva jos asia selviää. Itse mietin, että jääköhän nestemäisistä pesuaineista jäämää kankaisiin, joka sitten kellastuttaa. Nestemäisen käytön jälkeen pyykki kun joskus tuntuu sellaiselle, että ei ole huuhtoutunut kunnolla. Ehkä mun annostelu on liian summittaista, kun kaadan suoraan pullosta. Äiti aina sanoo, että välillä pitää käyttää jauhemaisia. Tai eikö lika sitten ole kokonaan irronnutkaan ja ne kellastuu sen takia? Hmmm…

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.