Katastrofikausien ylläpitoa

Välillä tulee kausia, jolloin järjestyksen pitäminen kotona ei todellakaan ole ykkösenä mielessä. Joku sairastuu, kasaantuu hirveästi töitä tai tulee jotain muuta poikkeavaa. Itse ihmettelen aina noissa tilanteissa, miten saisin kodin pysymään siedettävässä kunnossa kaikesta huolimatta. Yleensä en onnistu kovinkaan täydellisesti. Kodinhoidon yksityiskohdat ovat niitä juttuja, joista kyllä ensimmäisenä tingin silloin kun kunnon oksutauti iskee päälle.

Mietiskelin kuitenkin, että olennaisinta varmaankin on hyvä perustaso. Nimittäin jos yleissiisteys ynnä muut rutiinit ovat kunnossa, ei tilanne yleensä ehdi muutamassa päivässä liukua täysin pois lapasesta. Kun olosuhteet taas normalisoituvat, pystyy kaiken palauttamaan tavalliselle tasolle kohtuullisella vaivalla. Jos taas valmiiksi on sotkuista, niin kaikki menee vain pahempaan suuntaan. Siinä mielessä kodin järjestykseen, raivaamiseen ja rutiineihin kannattaa panostaa silloin, kun on sitä niin sanottua tavallista arkea.

Minulle hyvä perustaso tarkoittaa esimerkiksi sitä, että pakastimessa on ruokaa. Olen nyt juuri tällaisessa erikoistilanteessa, ja niin kiitollinen siitä, että olen opetellut huolehtimaan pakastimeen ”pahan päivän varaa”. Se, ettei tarvitse ensimmäisenä miettiä kauppaan menemistä on hirveän helpottavaa. Nyt ne varastot tulee aika pitkälti syötyä, mutta kunhan tästä tokenemme, täytän pakastimen uudelleen.

Toinen tärkeä juttu on yrittää pitää kiinni tavallisimmista rutiineista, siinä määrin kuin se on mahdollista. Niinpä yritän laittaa aika ajoin pyykkikoneen pyörimään, ja täyttää tiskikonetta vaikka pari astiaa kerrallaan. Pienikin ponnistus vaikuttaa, kun mennään monta päivää muuten kuin pellossa. En piittaa silittämisestä, pölyjen pyyhkimisestä, kukkien kastelusta tai muusta epäolennaisesta, mutta nämä perusasiat yritän hoitaa vaikka jotenkuten.

Lopuksi täytyy kiittää vielä siivoojaa, sekä itseäni siitä että älysin sellaisen palkata. Meillä on nyt niin hyvä perussiisteys, että kestää kauemmin saada täysi kaaos aikaan kuin ennen. Ja lisäksi on varsin helpottavaa ajatella, että joku tulee parin viikon päästä ja jynssää pois kaikki ne sotkut, joita en tässä kaikessa hässäkässä itse huomaa tai jaksa perusteellisemmin siivota. Meidän elämäntilanteessa siivooja on ollut oikea ratkaisu, ja olen iloinen siitä että olen löytänyt hyvän ja luotettavan ammattilaisen.

Onko lukijoilla hyviä kikkakolmosia katastrofipäiviin?

4 thoughts on “Katastrofikausien ylläpitoa

  1. Tuosta siivoojasta: me palkkasimme siivouspalvelun kevättalvella ja nyt olemme luopumassa siitä. Aamuisen aiheeseen liittyvän postauksen jälkeen päätös kypsyi miehen kanssa jutellessa (tuo imuriepisodi http://hallittua.blogspot.fi/2013/11/uskaltaako-imuria-viela-kayttaa.html ei ollut ratkaiseva tekijä, vaan enemmän sysäys asian pohtimiseen). Kahden viikon välein on liian harvoin, ja muun ajan tuskailen, kun on niin sotkuista, mutten halua siivota, kun siitä kerran maksetaan. Olekin ihmetellyt, miten muut selviävät väliajasta – vai siivoavatko he itse ja lisäksi käy vielä siivoojatkin?

    Tuo perustason ylläpito katastrofiaikojen varalta on hyvä ajatus, yritän pitää sen mielessä.

    • Olipa ikävä kokemus tuo imuriepisodi. Mielestäni siivoojat ovat teillä selvästi toimineet väärin, ja teillä olisi varmaan oikeus jonkinlaiseen hyvitykseen firman taholta. Kun on niin ilmiselvää että pussi on väärä, niin todella omituista, ettei siitä ole mitään sanottu.

      Kun päivittelin hyvää tuuriani hyvän siivoojan suhteen, niin se tarkoittaa osittain juuri tällaisia juttua. Meillä käy aina samat ihmiset, ja asiat pystyy hoitamaan suomen kielellä ongelmitta. Merkitystä lienee silläkin, että firman omistaja on itse sen toinen työntekijä, joten vastuu työstä on ihan erilainen kuin pelkällä palkollisella. Olen kuullut paljon tarinoita huonoista siivoojista, joten valinnassa saa olla tarkkana ja toivoa myös että onni on myötä.

      Meillä käy myös kahden viikon välein, ja tietenkin siivoan itse siinä välissä myös. Se tarkoittaa, että imuroin tarvittaessa, pesen vessaa tarvittaessa jne. Jos haluaisin kokonaan lopettaa siivoamisen, pitäisi jonkun käydä kerran viikossa ja se olisi kyllä liian kallista ja hankalaa. Mutta minua helpottaa kovasti, että enää ei tarvitse pestä lattioita, ei pyyhkiä pölyjä, ei jynssätä keittiötä, ei pestä peilejä eikä viedä mattoja ulos eikä muuta ”isompaa”. Esimerkiksi imuroin siitä kohtaa, josta on likaista, ei tarvitse pyörittää koko huushollia kerralla. Tämä tekee sen, että oma siivoamiseen käytetty aika on vähentynyt merkittävästi, mutta kodin siisteystaso on parempi kuin ennen.

  2. Itse pidän myös järjestystä yllä koko ajan. Silitettävien vaatteiden vuori saattaa joskus kasvaa mutta yleisen järjestyksen kannalta sen merkitys on vähäinen. Sen sijaan keittiö, vessat, likapyykki, kriittisten kohtien imurointi on tärkeää. Meilläkin kävi ennen siivooja kahden viikon välein ja jatkunee taas, kun palaan kotoa töihin. Auttaa paljon, kun joku tekee säännöllisesti sen ison työn, siinä välissä järjestystä on helppo säilyttää pienellä panostuksella. Yksi tärkeä kaaoksen kesyttäjä on minullekin pakastimen ja hyvien kuivatarvikkeiden varasto. Pavut, pastat, tortillat, tomaattikastikkeet ja pitkään säilyvät feta ja halloum on perusjuttuja, niistä saa aina nopeasti keksittyä jotain.

    • Mun pitäisi paneutua vielä vähän tarkemmin kuivakaapin perusvarastoon. PAstaa ja riisiä on aina, mutta tosiaan muitakin aineksia pitäisi harkita vakiovarusteluksi.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.