Juhlien koristelusta

Olen nyt jotenkin juhlatunnelmissa, joten jatkan edelleen samasta aiheesta. Mielestäni vieraat, tarjoilu ja ohjelma ovat ne juhlien onnistumisen kannalta olennaisimmat asiat. Niihin kannattaa panostaa. Mutta jos aikaa ja energiaa jää, sitä voi käyttää vähemmän tärkeisiin juttuihin, jotka kuitenkin omalta osaltaan voivat lisätä juhlan tunnelmaa. Juhlatilan koristelu on yksi tällainen asia, ja nyt sanon suoraan että en ole mikään ykkösasiantuntija tällä saralla. Ajattelin kuitenkin kirjoittaa niitä seikkoja, joita itse otan koristelussa huomioon. Omat prioriteetit ovat aina, että ei liian vaikeaa, ja keskitytään olennaiseen. Nämä linkittyvät kiinteästi toisiinsa, ja yritän seuraavassa avata, mitä tällä tarkoitan.

Koska koristelu on mielestäni lähinnä kiva lisä, en ole valmis käyttämään siihen loputtomasti aikaa. Siksi liian monimutkaiset ideat karsiutuvat jo aina alkuvaiheessa pois. Kyse ei ole siitä ettenkö osaisi – olen oikeastaan aika kätevä kaikissa askarteluissa ynnä muissa, mutta minulla ei vain mielenkiinto riitä niin pitkälle, että jaksaisin värkätä moniosaisia kutsukortteja, serviettirenkaita tai muita. Tähän vaikuttaa myös oma maku, suosin yksinkertaista tyyliä muutenkin. Filosofiani on myös se, että jos nuo alussa mainitut kolme perusasiaa ovat kunnossa, kukaan ei jälkeenpäin muista, millä fontilla paikkakortit oli painettu.

Olennaiseen keskittyminen tarkoittaa sitä, että tehdään käytännöllisestä mahdollisuuksien mukaan myös kaunista. Minulle se tarkoittaa puhtaita ja sileitä pöytäliinoja, kirkkaita laseja ja huolellista kattausta. Perussiivous on kohteliasta juhlaväkeä kohtaan, keskittyen erityisesti niihin tiloihin, joissa vieraat liikkuvat. Juhlatilan raivaaminen turhasta roinasta on aina hyvä idea, sillä mitä enemmän ihmisiä, sitä hankalammaksi käy jos joka nurkassa on pinoja. Jos on tarjoilua jota ei syödä pöydän ääressä, ihmiset tarvitsevat tyhjiä tasoja joille laskea kahvikuppinsa. Siivoaminen ja raivaaminen eivät ole koristelua sinänsä, mutta kylläkin luovat juhlavaa tunnelmaa.

Valaistuksella on yllättävän iso merkitys tunnelman kannalta. Julkisissa tiloissa juhlavakin tilaisuus voi tuntua arkiselta, johtuen loisteputkien kelmeästä valosta. Vaikka en olekaan kynttiläihmisiä, myönnän että niillä on mahdollista saada hyvin juhlava tunnelma esimerkiksi illallispöytään. Hämärässä muutenkin kaikki näyttää kauniimmalta. Jos ulos on mahdollista saada lyhtyjä tai ulkotulia, niin hienoiltahan ne näyttävät. Toisaalta on juhlia, joissa päinvastoin on hyvä olla mahdollisimman valoisaa. Jos juhlissa on ohjelmanumeroita, on kiva että kaikki näkevät esiintyjät kunnolla. Silloin, kun olen järjestänyt kotona konsertteja, laitan aina kaikki mahdolliset valot päälle. Haluan että ihmiset näkevät toisensa kunnolla voidakseen keskustella ja viihtyä.

Vaikka olenkin pelkistetyn ja käytännöllisen ystävä, elävät kukat tekevät poikkeuksen. Tämä on makuasia, mutta itse tykkään niin paljon kukista että niillä somistan mieluusti. Useimpiin juhliin vieraat tuovat kukkia, joten etukäteen tarvitsee vain puhtaita maljakoita. Mutta usein olen hankkinut kukkia jo etukäteen. Kerran yksiin kesäjuhliin kiinnitin eläviä kukkia ulko-oveenkin. Enkä siis halveksu koristelua muutenkaan, mutta kuten sanottu, en viitsi nähdä sen vuoksi hirveän paljon vaivaa.

Olisikin kiva kuulla visuaalisesti lahjakkaammilta ja viitseliäämmiltä lukijoilta, millaisia vinkkejä  teillä on koristeluun? Onko se välttämätöntä, ja mitä koristellaan jos koristellaan. Sana on vapaa 🙂

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.