En ole kynttiläihmisiä

Meni aika monta vuotta, ennen kuin ymmärsin, että en ole kynttiläihmisiä. Pitkään hankin tuikkukuppeja (meillä on niitä kahtakin eri sarjaa) ja aina Ikeassa käydessä täydensin kynttilävarastoja. Mutta lopulta pari vuotta sitten kohtasin tosiasiat ja tunnustin itselleni – en liiemmin välitä kynttilöistä.

Pidän kyllä kynttilöiden valosta. Etenkin pimeinä talvi-iltoina ja joulun aikaan kynttilät luovat kaunista tunnelmaa, josta nautin. Periaatteessa pidän myös tuoksukynttilöiden ideasta. Ongelmana vain on, että en ole löytänyt Suomesta sellaista kynttilän tuoksua, jota haluaisin haistella. Ja vaikka tuikut ovat herttaisia, en vain välitä niistä niin paljon, että rupeaisin sytyttelemään niitä iltaisin. En muista kaivata sitä tunnelmaa niin paljon, että mieleen juolahtaisi ottaa kynttilänjalat esiin.

Poltan kynttilöitä oikeastaan vain jouluisin. Itsenäisyyspäivänä laitan aina pitkät kynttilät ikkunalaudoille. Suhtaudun kynttilänvaloon enemmän koristeena kuin tunnelmanluojana. Saatan koristella illallispöydän tuikuilla siinä vaiheessa, kun illat alkavat hämärtyä ja hieman haaveilen kynttilälyhdystä parvekkeella. Mutta näiden aikojen ulkopuolella ei kynttilöille tule käyttöä. Tuskin muistaisin sytytellä sitä lyhtyäkään.

Tiedän monia ihmisiä, jotka toimivat juuri päinvastoin. Pimeinä aamuina he sytyttävät aamukahvin viereen kynttilän. Iltaisin tuikut kimaltavat heidän kodeissaan niin, että kaikki näyttää salaperäiseltä ja tunnelmalliselta. Oikeastaan minäkin haluaisin olla sellainen, mutta en vain ole. Siksi olen lakannut yrittämästä, ja tyydyn nykytilanteeseen. Juttelin äskettäin yhden ystävän kanssa, joka kuuluu kynttiläheimoon. Hän totesi, että kynttilöitä hän kyllä rakastaa, mutta ei ikinä osta kotiinsa kukkia, vaikka ne ovatkin hänestä kauniita. Minä taas ostan kukkia aika usein, mutta kynttilät pölyttyvät kaapissa. Nauroimme tälle ilmiölle, ja totesimme että meille kannattaa tuoda erilaisia tuliaisia.

Onko  ketään muuta, joka pärjäisi ilman kynttilöitä?

EDIT: Olin jo kirjoittanut ja julkaissut kaiken edellä olevan, ennen kuin rupesin miettimään asiaa tavaranäkökulmasta. Aiemmin meillä on paljon kynttilöitä varastossa, kunnes tajusin asian todellisen laidan, ja lakkasin hamstraamasta niitä. Tällä kulutuksella uusia tarvitsee ostaa ehkä joka toinen vuosi, tai jopa harvemmin. Kynttilänjalkoja ja tuikkukuppeja on niin paljon, että osasta voisin luopua. Alkaa olla siinä ja siinä, vievätkö ne liikaa tilaa. Mutta koska kokonaisuudessaan niiden määrä on siedettävä, en ole ryhtynyt toimiin. Tosin juuri nyt tuli mieleen, että kenties osan sekä kynttilöistä että niiden jaloista voisi siirtää samaan kausisäilytykseen joulukoristeiden kanssa. Täytyypä todella pohtia asiaa uusista näkökulmista!

8 vastausta artikkeliin ”En ole kynttiläihmisiä

 1. Täällä ilmoittautuu toinen ei-kynttilä ihminen! Ihanaa että on muitakin. 😀 Minä myös oon ostellut kynttilöitä siinä toivossa, että poltan niitä talviaikaan koko ajan…hah. Kaapissa ovat varmassa tallessa. Oon lakannut ostamasta uusia ehkä pari vuotta sitten. Onneksi! Turhaa rahanmenoa.
  Ai niin, kukista tykkään minäkin! 😀

  • Kiva kuulla että olet viihtynyt 🙂 Koska kirjoitan vain aiheista, jotka kulloinkin sattuvat itseäni kiinnostamaan, on hauska tietää että joku muukin on innostunut samoista aiheista!

 2. Täällä kolmas ei-kynttilä ihminen… sama ilmiö, kaapit täynnä kynttilöitä, mutta poltan niitä suurinpiirtein samalla tavalla kuin kirjoittaja. Itsenäisyyspäivänä, jouluna ja joskus pe ja la iltaisin näin syksyllä / talvella.
  Tuikkukuppeja mulla on tasan 4 ja 2 kynttilälyhtyä jossa tuikkuja voi polttaa. Yhtään enempää ne edes halua.
  9-v tytär sen sijaan haluaa polttaa kynttilöitä usein ja tekee hienoja ”asetelmia” kivien ruusunlehtien ym. kera kynttilöiden seuraksi.

  • Jos joku perheessä jaksaa nähdä noin paljon vaivaa kynttiläasetelmien eteen, niin onhan niitä kynttilöitä oltava silloin varalla 🙂 Jaa-a, eihän sitä tiedä vaikka tuosta omasta jälkikasvusta paljastuisi myös iän myötä kynttiläesteetikko 🙂

 3. Päivitysilmoitus: Lisää karsimista | Jennin Arkijärki

 4. Päivitysilmoitus: Mitä meiltä löytyy | Jennin Arkijärki

 5. Päivitysilmoitus: Kaappi ennen ja jälkeen | Jennin Arkijärki

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)