Viikon vinkit 23/2013: Irti turhasta ja pari linkkiä

Irti turhasta -podcast on vihdoin netissä. Se löytyy tämän postauksen lopusta, taikka omilta nettisivuiltaan. Puhumme tällä kertaa tavoitteista – ja tällä kertaa minä sain ahaa-elämyksen. En ollut aiemmin tajunnutkaan, että tavoitteita voi todella erilaisia. Se mikä ketäkin motivoi voi vaihdella paljonkin.

Sitten varsinaisiin linkkeihin. Kesän tullen organisoimiseen liittyvät artikkelit selvästi taas vähentyvät. Ilmeisesti ihmisten oletetaan saaneen kevätsiivouksensa päätökseen kesäkuuhun mennessä. Pari kiinnostavaa linkkiä kuitenkin:

Olen hyvin kiinnostunut luonnonkosmetiikasta, mutta on tiettyjä tuotteita, joissa uskon perinteisiin kemikaaleihin. Yksi näistä on hammastahnat – en vain luota siihen, että ilman fluoria olisi mahdollista tehdä reikiintymistä estävää hammastahnaa. Tälle epäilylle saan tukea Kuluttaja-lehden testistä, jossa parhaiten pärjäsi – Pepsodent. Kallein ja ”luonnollisin” tuote jäi viimeiseksi. Pitää käydä ostamassa lehti, jotta pääsen tutustumaan testiin tarkemmin, mutta Luomulakko-blogi referoi testin aika kattavasti, joskin kärjekkäästi.

Savon Sanomissa on pikku-uutinen, jonka mukaan uusissakin suomalaisissa kodeissa on liian vähän säilytystilaa. Samalla todetaan, ettei tavaran määrä näytä olevan vähenemään päin, joten asuntotuotannon olisi parempi ruveta sopeutumaan tilanteeseen. Sitten on tietysti mahdollista yrittää sopeutua asuntoonsa, ja kaikesta huolimatta vähentää tavaraa…

9 thoughts on “Viikon vinkit 23/2013: Irti turhasta ja pari linkkiä

  1. Hei Jenni!
    Ihan pakko oli vinkata tuohon hammastahna juttuuun. Itse nimittäin olen käyttänyt n. 1,5 vuoden ajan erilaisia luonnonmukaisia tahnoja ja hammaslääkärin ja suuhygienistin palaute on ollut erinomaista! Mieluisin tanhani on tämä: http://shop.logona-and-friends.de/fitne-sole-zahngel-75ml (jossa on siis xylitolia, salviaa ja kamomillaa sekä suolaa, ilman fluoria, piparmittua ja mentolia). Itse en päätynyt minkään fluoripelon kautta vaihtamaan hammastahnaani, vaan lähinnä ”äklön, keinotekoisen” maun kautta. .. mutta toki jos syö kovasti makeita ja hapollisia juttuja voi olla, ettei luomutahnat riitä saavuttamaan putsatun pinnan tuntua.
    Ja loppujen lopuksi plakin välttämiseksi hampaiden välissä on se hammaslangan käyttö ilmeisesti ainoa ja paras vaihtoehto!
    Muutoin kiitos mahtavasta blogista joka piristää ihanasti ulkosuomalaisen mieltä!

    • Hei, hauskaa että olet tykännyt blogista! Tällaisista kommenteista tulee aina hyvä mieli 🙂
      Olen selvinnyt todella vähillä rei’illä ja muutenkin vähillä hammasongelmilla koko ikäni, joten en uskalla ruveta riskeeraamaan luomutahnoilla 🙂 Normitahnojen maku ei häiritse, enkä pelkää fluoria tippaakaan, päinvastoin. Monessa jutussa luonnontuotteet tuntuvat järkeviltä valinnoilta, kuten esim. ihonhoidossa, mutta toisaalla taas luotan näihin ”normituotteisiin”. Olen tällainen kultaisen keskitien kulkija, ”sopivan hyvä” riittää minulle mainioisti. Kiitos linkistä joka tapauksessa, toivottavasti siitä on iloa jollekulle lukijalle, joka etsii hyvää luomutahnaa!

  2. Minä käytän parhaillaan fluorillisia luonnonkosmetiikan hammastahnoja. Santen B12-vitamiinilla ja ksylitolilla varustettu on mieluisampi kuin Laveran vastaava.

    • Mikähän näiden luomutahnojen ero on normaaleihin verrattuna, jos niissä on fluoria? Puuttuuko jotain muuta vai onko lisänä jotain, mitä normaaleissa ei ole? En ole oikein perehtynyt tähän aiheeseen.

      • INCI Sante B12 tahnassa: Glycerin, Aqua (Water), Hydrated Silica, Maris Sal (Sea Salt), Xylitol, Disodium Cocoyl Glutamate, Sodium Cocoyl Glutamate, Algin, Salvia Officinalis (Sage) Leaf Extract, Sodium Fluoride, Cyanocobalamin, Aroma (Flavor), Limonene, CI 77891 (Titanium Dioxide), Xanthan Gum.

        B-12 vitamiinin pitäisi oll hyvä ikenien terveydelle, xylitol nostaa suun pH:n, jolloin hampaiden peseminen ei aiheuta kiillevaurioita ja fluori on hyväksi hampaille.

        ja aikaisemmin käyttämäni Pepsodet xylitolin ”pahikset” on SLS (vaahtoavuus) ja PEG-32 (emulsioi) ja kaksi makeuttajaa kahden väriaineen lisäksi. Toinen väriaine on patentin sininen, jolle osa voi herkistyä. PEG-yhdisteitä on joka paikassa ja niiden kuten SLS haitat terveydelle ovat epävarmoja. Itse kemikaalikuormaa vähentäessä vältän PEG-yhdisteitä ja helpoiten teen sen valitessani luonnonkosmetiikkaa. Minäkin olen vasta opettelun alussa.

  3. En minäkään hammastahnaa ilman fluoria käyttäisi mutta lempparini on kyllä luonnonkosmetiikan puolelta: http://vegetukku.fi/tuotteet.html?id=6/3 (minttuversio fluorilla). Vaahtoaa hyvin ja tykkään kun tuubin kyljessä on taulukko jossa on ainesosat, mistä ne on saatu ja mitä ne tekevät tuotteessa. Saisi olla useammassakin tuotteessa moisia taulukoita! Tässä kuva fluorittoman version taulukosta: http://www.hsconline.co.uk/products/ingredients/ffft100-ing.jpg

  4. ”Ja loppujen lopuksi plakin välttämiseksi hampaiden välissä on se hammaslangan käyttö ilmeisesti ainoa ja paras vaihtoehto!”

    Hammaslangan käyttö ei ole oma suosikkini, mutta nyt aihepiirin huomioiden mainostan ilman mitään kytkyä tuotteeseen hammasharjan näköistä, hammaslangan korvaavaa tuotetta.

    Eli hammaslangan käyttö ei ole kovinkaan mukavaa monestakin syystä, mutta viimeiset pari vuotta olen käyttänyt tätä tuotetta:

    https://www.google.fi/search?q=hammaslankain&newwindow=1&safe=off&client=firefox-beta&hs=m3I&rls=org.mozilla:en-US:official&channel=np&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=Bym5UaPgBabl4QTc1YHACQ&ved=0CC4QsAQ&biw=1024&bih=654#facrc=_&imgrc=y19AYS0tTSrqOM%3A%3BMPoQLAtLempQ9M%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.jordan.no%252FGlobal%252Fprodukter%252520i%252520bruk%252520MH%252FTanntr%25C3%25A5d%252Fmiracle.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.jordan.no%252Ffi%252FSuuhygienia%252FTuotteet%252FJordan-hammaslangat%252FMiracle-hammaslanka-aikuiset-%252F%3B300%3B243

    En tarkoituksella laittanut mitään ostolinkkiä, vaan tuotteen idea on se, että se on kuin hammasharja, mutta siinä on vaihdettava lankainpää. Omani kun ostin pari vuotta sitten, niin se hammasharjan näköinen varsi ja kymmenen vaihtopäätä maksoi alle 10 euroa, ja mulla on siitä jäljellä ainakin 4 vaihtopäätä.

    Pääpointti on siinä, että sen käyttö on noin 12 kertaa helpompaa kuin pelkän hammaslangan.

    Ja vielä alkuperäiselle kommentoijalle: perinteinen 100 m hammaslanka ei ole se ainoa vaihtoehto!

    • Hei Ölköl!

      En ole hammaslääkäri enkä edes suuhygienisti mutta olen ymmärtänyt, että hammaskiven muodostumiseen vaikuttaa eniten erityisesti hampaiden väliin jäävä ruoka, mitä on lähes mahdoton poistaa 100% pelkällä harjauksella. Tähän viittasin 1. kommentillani ”(…) plakin välttämiseksi hampaiden välissä on se hammaslangan käyttö ilmeisesti ainoa ja paras vaihtoehto!” Tietystikään _perinteinen hammaslanka_ ei ole ainoa vaihtoehto tätä toimitusta varten vaan mikä tahansa ”lankamainen” väline, jolla hampaanvälit saa putsattua – kuten myös sinun postaamasi väline! Täten toivon, että jokainen löytää itselleen sopivan vaihtoehdon ja ”helpoimman” (sehän kun on hyvin suhteellista) hampaiden terveenä pitämiseksi.

      Paljon terveisiä kaikille innokkaille arkijärkeilijöille Saksanmaalta! 🙂

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.