Näkökulman muutos

Oletteko huomanneet, miten oman kodin järjestykseen tottuu niin, ettei aina edes huomaa miten asiat voisi organisoida fiksumminkin? Ilmeisesti siinä käy niin, että kun päivästä toiseen katselee jotain omaa systeemiään, sokeutuu täysin sille, että joku järkevämpikin ratkaisu voisi olla olemassa.

Minulle kävi vastikään niin. Siivooja oli kääntänyt työhuoneen pöydältä kolmea paperikoteloa 90 astetta päästäkseen pesemään ikkunan, ja unohtanut kääntää kotelot takaisin alkuperäiseen asentoon. Kun näin uuden järjestyksen, tajusin välittömästi että uusi paikka oli fiksumpi kuin vanha. Pöydälle tuli nimittäin paljon enemmän tilaa, eikä papereiden tavoittelu ole silti yhtään sen hankalampaa kuin ennenkään.

Luulen että usein erilaiset väliaikaisiksi tarkoitetut ratkaisut jäävät pysyviksi juuri tottumuksesta. En minäkään ollut noita koteloita sen tarkemmin miettinyt, kunhan laitoin ne pöydälle kun paperit tarvitsivat jonkun säilytyspaikan. Muuton yhteydessä jää usein jotain pientä hieman kesken, ja lopulta keskeneräinen muuttuu normaaliksi. Välillä pitäisi varmaan katsella kaappeja ja komeroita ”vierailla silmillä”, jotta bongaisi hukkatilaa ja epätehokkaita ratkaisuja.

Taannoin luin vinkin, että hyvä keino on ottaa ongelmapaikasta valokuva, koska kuvassa paikka näyttää omiinkin silmiin jotenkin neutraalimmalta. Olen tätä hieman testannut, ja kieltämättä kuvasta on helpompi hahmottaa, miten joku kannattaisi järjestää tai missä on tyhjää tilaa. Myös uudesta järjestyksestä kannattaa ottaa kuva, koska sekin hahmottuu paremmin sitä kautta.

Onko kukaan muu onnistunut vahingossa parantamaan järjestystä kotona? Tai kokeillut kuvien ottamista?

2 thoughts on “Näkökulman muutos

  1. ”Välillä pitäisi varmaan katsella kaappeja ja komeroita “vierailla silmillä”, jotta bongaisi hukkatilaa ja epätehokkaita ratkaisuja.”

    Eri asia, mutta sama toimii, kun on käynyt Tukholmanristeilyllä tai etelänmatkalla: yllättävän tehokkaasti sitä osaa käyttää niitä vaatteitaan.

    Parin tunnin illallinen ei vaadikaan koko garderoobin pesua, vaan tehokasta tuuletusta ja kierrätystä.

    Jo viikko teepaitojen ja kauluspaitojen kierrätystä ”illan siististä aamiaispöydän…” on hyvää harjoitusta.

    • Kaikki poikkeustilanteet auttavat näkemään omaisuutensa uudessa valossa. Muutot on toinen hyvä esimerkki. Matkalaukullisella vaatteita tulee yllättävän pitkään toimeen, etenkin jos suosii luonnonkuituja jotka todella puhdistuvat tuulettamalla.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.