Kun kuume oli kova eikä jaksanut edes silmiään avata, äänikirja oli pelastus. Äänikirjat ovat oikeastaan todella kivoja. Niitä on ihana kuunnella etenkin silloin, kun lukija on hyvä. (Minä kuuntelin sairaana ollessani Harry Potteria Stephen Fryn lukemana. Aivan huippu!) Äänikirjoja saa cd:llä, mutta niitä voi ladata myös suoraan netistä tietokoneelle tai älypuhelimeen. Kirjoja voi ostaa omaksi, lainata kirjastosta tai jonkin verran jopa kuunnella ilmaiseksi suoraan netissä.
Tavaran raivaamisen näkökulmasta äänikirjat ovat lähes aineettomia, siis jos ei osta niitä cd-levyjä. Niitä voi säilyttää runsain määrin ilman, että ne veisivät juuri tietokonetta isompaa tilaa. Niistä ei tarvitse pyyhkiä pölyjä eivätkä ne keräänny yöpöydälle pinoiksi. Olen aika konservatiivinen, enkä ole vielä oikein päässyt e-kirjojen makuun, mutta äänikirjoissa on kyllä puolensa. Niitä voi kuunnella matkalla ollessa, siivotessa – tai silloin kun on kipeä.
Ostettavia äänikirjoja löytää helposti esim. iTunesista tai eri kirjakauppojen nettisivuilta, josta niitä voi ladata. Englanniksi löytyy kirjallisuutta runsain määrin esim. Audiblesta. Jos haluaa kirjansa kuitenkin cd:nä, niin kirjakaupat myyvät tietysti niitäkin.
Ilmaiseksi äänikirjoja voi lainata kirjastoista kautta maan. Monien kirjastojen nettisivujen kautta voi kuunnella äänikirjoja lainaamatta. YLE puolestaan tarjoaa nettisivujensa kautta kuunneltavaksi etenkin klassikoita. Yllättäen myös mm. Kotilieden nettisivuilla voi kuunnella suomalaisia äänikirjoja. Kannattaa ottaa google avuksi, nämä linkit löytyivät pienellä pintaraapaisulla, enkä etsinyt mitään tiettyä kirjaa. Jos tiedossa on hyviä vinkkejä niin kirjoista, niiden saatavuudesta tai vaikka hyvistä lukijoista, niin niitä otetaan ilolla vastaan kommenttiosastolla.
Kiitos todella hyvästä vinkistä. Lasten kuuntelukirjat ovat enemmän tuttuja ja lastenohjelmat youtubesta pelastaneet monta kertaa. En omista ipadia tai podia. Taas yksi hyvä syy mennä pitkästä aikaa kirjastoon:)
Noita äänikirjoja voi ladata pc:lle myös (esim. kirjakauppojen valikoimat), ja ilmaiseksi kuunneltavia voi käsittääkseni kuunnella millä tahansa laitteella, joka vain on yhteydessä nettiin. Ja kirjastoja voi aina hehkuttaa! Ainakin pääkaupunkiseudulla palvelu on todella hyvää.
Äänikirjoja löytyy paljon myös Librivoxista osoitteesta http://librivox.org/, jonne vapaaehtoiset lukevat public domain kirjoja. Lukijan taito ja äänityksen laatu vaihtelevat, mutta etenkin englanniksi kirjavalikoima on laaja.
Mielenkiintoinen konsepti, josta en ollut ennen kuullutkaan. Kiitos hyvästä vinkistä!