Kätevin tapa säilyttää legoja

Tässä on hieman jatkoa eiliselle podcastille. Ajattelin jakaa pomminvarman systeemin, jolla legot pysyvät hallinnassa ja niiden siivouksesta selviytyy sekä lapsi että aikuinen varsin vähällä vaivalla.

Tarvitaan tarpeeksi iso koppa, vati tai joku muu laari, johon kaikki legot mahtuvat. Lisäksi tarvitaan vanha lakana, pöytäliina tai joku muu vastaava iso kangas. Levitetään kangas lattialle, mätetään legot sen päälle, otetaan kulmista kiinni ja nostetaan koko hoito kerralla säilytyskoppaan. Ainoa asia, johon pitää kiinnittää huomiota on se, että kankaan tulee olla isompi kuin säilytyslaatikko. Kankaan reunojen pitää siis ulottua mieluusti aika reilusti säilytyslaatikon reunojen yli, jotta legot on yhtä helppo nostaa sieltä poiskin. Bonuksena kangas toimii leikkialustana, joka rajaa sen alueen, jolle legot leviävät. Jos niitä eksyy ulkopuolelle, ne on helppo lakaista takaisin kankaan päälle.

Tarvitaan lakana, koppa ja legoja

Tämä systeemi havainnollistaa hyvin sitä filosofiaa, joka minulla on lelujen organisoimisen suhteen. Kuten podcastissa kerroin, mielestäni liian yksityiskohtainen lajittelu johtaa helposti vain turhautumiseen, sillä sellaisen ylläpitäminen on niin työlästä. Toisaalta tämä tapa lajittelee legot helposti erilleen muista leluista, mikä on ihan tarkoituksenmukaista. Tämä toimii parhaiten sellaisten keskivertorakentelijoiden kanssa. Sitten jos kyseessä on todella asiaan paneutunut harrastaja, voi olla että paloja haluaa lajitella värin tai mallin mukaan. Mutta itse lähtisin luomaan sellaisia systeemejä vasta, jos lapsi itse niitä ehdottaisi. Toisaiseksi lajittelutarpeisiin on riittänyt muoviset hedelmä- ja vihannesrasiat, joita tulee ruokaostosten mukana. Sitä paitsi niitä ei tarvitse tyhjentää, vaikka käyttäisikin tätä lakanasysteemiä.

Kankaan pitää olla tarpeeksi iso, jotta legoja on helppo siirrellä. Vanha lakana toimii hyvin.

Olen nähnyt vähän samalla systeemillä toimivia säkkejä myös, mutta tätä varten ei välttämättä tarvitse hankkia mitään uutta. Useimmista perheistä löytynee tarkoitukseen sopiva vanha lakana, ja legot voi nostaa vaikka pahvilaatikkoon tai vanhaan vauvan ammeeseen. Lisää lelujen organisoimiseen liittyviä ajatuksiani voi kuunnella Arkijärki-podcastista numero 16. 

Onko joku muu keksinyt saman systeemin?

4 thoughts on “Kätevin tapa säilyttää legoja

  1. Itse asiassa omassa lapsuudessani käytettiin samaa systeemiä, eli noin 30 vuotta sitten. Syy oli varmaan kiireisen äidin ja laiskojen lapsien, jos ajatellaan sitä legojen keräystä pois lattioilta 🙂

    • Voin paljastaa, että niin meilläkin 🙂 Tosin kankaana oli äidin ompelema alusta, ei mikään vanha lakana. Mutta olen vetänyt mutkat suoriksi ja siirtynyt lakanoihin, pääsee vielä vähemmällä.

  2. Meillä on ollut käytössä mökillä yksi iso pärevasu, johon kaikki legot mahtuvat hyvin. Ei mitään lajittelua värien, osien tai ohjeiden mukaan. Isohkot rakennelmat mahtuu vasuun sellaisinaan ja niitä voi jatkaa seuraavalla kerralla. Erillistä lakanaa ei ole ollut alustana, mutta muuten kaikki legot on ollut helppo nostaa vasuun ja leikin jälkeen työntää vasu sängyn alle piiloon. Kaupungissa lapsilla on ollut kaksi sängynaluslaatikkoa, joita on sitten voinut rullata sinne, missä rakentaminen on milloinkin tapahtunut. Ainoat erikseen säilytetyt/järjestetyt legot ovat ukkelit ja niiden varusteet. Niille lapset aikoinaan halusivat oman laatikon (joka sekin mahtui isompiin laatikoihin). Simppeliä ja toimivaa. Ohjeet on kaikki mapitettu yhteen kansioon.

    • Kuulostaa erittäin toimivalta ja kätevältä systeemiltä. Olen nähnyt kuvia sellaisista monimutkaisista järjestelmistä, missä palaset lajitellaan värin mukaan, mutta sellaisen ylläpito on todella aikaavievää. Kuvittelisin, että se onnistuu vain, mikäli lapsi on todella innostunut legoista ja haluaa itse niitä lajitella. Meilläkin on pieni salkku, johon sellaisia erikoispaloja voi lajitella. Siellä on just niitä ukkeleita ja muita. Mutta 97% legoista on yhdessä läjässä.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.