Kaikki kestokassini (ja niitä riittää)

Oletteko huomanneet tällaista ilmiötä: kun muovista on tullut mörkö, niin sanottujen kestokassien määrä kodissa on suorastaan räjähtänyt. Näin on käynyt ainakin meillä. Kaupoissa tavalliset muovikassit ovat nykyisin useimmiten maksullisia, mutta vaihtoehdoksi tarjotaan näitä kestokasseja. Nekin ovat muovia, mutta vain huomattavasti paksumpaa ja kestävämpää muovia. Olen joskus miettinyt, että mikä lienee tuollaisen kestokassin ympäristökuorma verrattuna tavalliseen muovikassiin? Tuskin pienempi ainakaan.

Sitten jos yritys haluaa vaikuttaa oikein ekologiselta ja luonnonmukaiselta, se tarjoaa asiakkailleen puuvillakasseja, yrityksen logolla varustettuna tietenkin. Joistakin tällaisista kasseista on tullut suorastaan muodikkaita, kuten vaikka Marimekon kangaskassista, jossa on yrityksen logo mustalla printattuna. Samaan pyrki myös Stockmann uusilla värikoodatuilla kasseillaan, vaikka suunnitelma ei mennytkään ihan nappiin. YLE kuitenkin kertoo tuoreessa uutisessaan, että kangaskassin ympäristöjalanjälki on paperikassiin verrattuna valtava. Valveutuneimmat yritykset ovatkin ilmeisesti siirtymässä puuvillakasseista paperikasseihin, vaikka puuvillakassit pitävät pintansa edelleen.

Tässä vain ne, jotka eivät nyt ole aktiivisessa käytössä.

Sekä muovisissa kestokasseissa että puuvillakasseissa on se ongelma, että niiden ekologisuus on lopulta kiinni siitä, kuinka monta kertaa niitä käytetään. Tavalliset paperikassit sekä muovikassit tulevat ainakin meillä käytetyksi uudestaan väistämättä roskapusseina ja papereiden ja pahvien kierrätyksessä. Kaupan muovikasseille on muutakin käyttöä esim. uimahallireissuissa, matkalaukkujen pakkaamisessa ja niin edelleen. Mutta miten käy kestokassien? Sellaisen ostaa usein optimistisesti kaupassa, mutta muistaako sitä sitten ottaa aina mukaan?

Siivosin vastikään komeroa, ja samassa yhteydessä löysin käsittämättömän määrän kasseja: kestokasseja, kuitukasseja sekä puuvillakasseja. Meillä on niin paljon erilaisia kasseja, että en voi kuvitella tilannetta, jossa ne loppuisivat kesken. Taittelin käyttöä odottamaan 10 kestokassia; kolme ikealaista, kaksi Lidlistä sekä viisi pienempää sekalaista. Näiden lisäksi isoja kestokasseja on auton takakontissa kauppakasseina, sekä muutama on aktiivisessa säilytyskäytössä vintillä. Kuitukasseja on kymmeniä, niitä on vuosien saatossa kertynyt puolison työpaikalta. Kaikki ovat yksivärisiä, siistejä ja erittäin käyttökelpoisia. Perinteisiä puuvillakasseja löysin tyhjinä 6kpl, saman verran on käytössä ja jos oikein alkaisin etsiä, niitä löytyisi varmaan lisääkin. Osa puuvillakasseista on käyttämättömiä, osa taas ollut käytössä parikymmentä vuotta. Löysin jopa sellaisen himotun Marimekon kassin, en tiedä mistä se on meille tullut. Aloin miettiä, kannattaisikohan se myydä?

Kaikissa näissä kasseissa on se yhteinen tekijä, että ne ovat ekologisia vain, jos niitä käytetään monta vuotta. Ylen jutussa haastateltu kassiyrittäjä vierittää vastuun ekologisuudesta loppukäyttäjälle, mutta se on aivan epäreilua. Näistäkin puuvillakasseista valtaosa on tullut meille kylkiäisenä tai ties mistä, sillä tiedän etten ole yhtäkään niistä ostanut. Yritys on tavallaan tehnyt valinnan puolestani – tässäpä sinulle ”ekologinen” kassi, käytä sitä! No ihan kiva, mutta en ehdi käyttää viittätoista kassia aktiivisesti. Noista muovisista kestokasseista iso osa on ostettu itse. Ikean ja Lidlin kassit ainakin, ja muutama muukin. Jokunen pienempi on silti niistäkin tullut ostosten mukana ilmaiseksi.

Yhtä kaikki tästä voi tehdä sen johtopäätöksen, että ainakin osittain muovikassien välttely on johtanut ojasta allikkoon, niin henkilökohtaisella kuin yhteiskunnallisellakin tasolla. En kykene heittämään kasseja roskiin, sillä a) kestävä kassi, ei ole järkeä luopua sellaisesta ja b) sittenhän sitä vasta ympäristörikollinen onkin. Sivusilmällä olen seurannut, että en ole tämän ongelman kanssa yksin. Moni muukin tuntuu omistavan kestokasseja paljon enemmän, kuin olisi tarpeen.

Miten teillä on? Onko kasseja liikaa? Mitä te niille teette?

PS. Kuvien lataaminen tökkii, joten tsekatkaa ne instasta, @arkijarki

11 thoughts on “Kaikki kestokassini (ja niitä riittää)

  1. Toi kuvassa näkyvä Finlaysonin Otso nallekarhu kestokassi on mun ehdoton suosikki. Mulla on se sekä kankaisena, että Lidlistä ostettuna muovisena versiona. Pidän aina kangaskassia mukana käsilaukussa. Näin vältyn muovikassien ostamiselta.

    • Mä tykkään enemmän siitä toisesta Finlaysonin kuosista, missä on mustia soikioita valkoisella pohjalla. Mutta nallekarhu on ihan kiva myös. Vähiten pidän niistä perinteisistä hedlmien kuvista kestokasseista, sellainenkin meiltä yksi löytyy. Mutta siinä säilytetään talviurheilukypäriä, joten suurimman osan ajasta vintillä piilossa 🙂

  2. Monissa kaupoissa on näkynyt kassiparkkeja, jonne voi jättää ylimääräisiä kestokasseja ja sieltä niitä saa vapaasti ottaa mikäli oma kassi jäi kotiin. Sellaiseen olen vienyt ja sieltä ovat lähteneet kiertoon hyvin nopeasti. Kaikille nurkkiin kertyville kasseille ei millään ole käyttöä.

  3. Myisin Marimekon kassin, koska sillä on nyt kysyntää ja pääsisi luultavasti aktiivikäyttöön. 🙂

    Meillä on alle 10 kestokassia ja lähes kaikki on aktiivikäytössä (jumppakamoille, kauppareissuille, takkapuille jne). Yhden nätin kangaskassin haluaisin ja yritän ostaa sen käytettynä.

  4. Olen noissa kaupan vahvoissa kestokasseissa vienyt tavaraa kierrätykseen ja jättänyt sinne kasseineen päivineen. Tarkoitan siis esim. Goodwillille. Ehkä niissä voi sieltä sitten siirtää tavaraa eteenpäin (täällä suunnalla Goodwill toimii yhteistyössä Karjalan avustusjärjestön kanssa). Nuo kassit on muutenkin olleet erittäin tarpeellisia ja toimivia, kun tavaroita pitää kuljettaa jonnekin, ihan vaikka vaan kaverillekin, joka ottaa aina vastaan kaikenlaista vaatetta yms.

    Tällä hetkellä ei itsellä liikoja kasseja ole. Joskus niitä kyllä riitti, mutta olen kantanut aika paljon tavaraa talosta ulos vuosien mittaan ja antanut niitä myös lapsille muuttoavuksi jne. Muutama kangaskassi on kirjaston kirjoille, urheilukamppeille yms. Lisäksi kaksi kaupan kestokassia kauppakasseina, ne otan aina mukaan kauppaan. Sitten on kestohedelmäpusseja (itse ommeltuja), jotka pidän aina siellä kauppakasseissa. Samaiset kauppakassit toimii välillä myös vaikkapa uimakamojen kuljetuksessa ja mun mielestä ne on kaikin puolin hyvin käteviä ja toimivia, kestäviä ja pestäviä ja taittuvat pieneen tilaan.

    Käsilaukussa kannan aina mukana sellasia ohuita kauppakasseja, jotka menee pieneen tilaan. Säilytän kahta tuollaista kassia ja yhtä hedelmäkassia siten, että olen taittanut ne pienemmäksi ja vetänyt vanhasta sukasta otetulla resorinpätkällä yhteen. Siitä nipusta sitten tarvittaessa otan vaikka vain yhden kassin pienille ostoksille, tai koko nipun mukaan kauppaan, jos vähän enemmän tarvii, eikä ole niitä isoja kasseja mukana.

    Muovipusseja ostan ihan ääritapauksissa enää, vain jos on ihan pakko. Aika usein kannan vaikka vaan sylissä ostokset mukana, jos ei ole jostain syystä kassia mukana. Roskapusseina käytän rullassa olevia pusseja ja muoviroskia kerään myös vaikkapa isoon koiranruokapussiin tai vessapaperipakettiin.

    • Minäkin yritän käyttää kaikki muovipussit jotka tulevat pakkauksina, esim. talouspaperi- ja wc-paperirullien kääreenä. Ostan kuitenkin välillä muovikasseja, koska ne ovat minusta parhaita roskapusseja. Kenties pitäisi kuitenkin vaihtaa noihin ohuempiin, joita ostetaan rullassa. Tässä on iso muutos toimintatapoihin, mitä pitää varmaan vähän opetella ensin.

  5. Minulla ei ole yhtään kangaskassia – pari kului puhki, ja nyt viimeisimmät marimekon kassit ovat jääneet uutena sille tielleen tyhjinä. Yleensä kangaskasseissa on se ongelma, että ne eivät mahdu kunnolla käsilaukkuun, tai ne jotka mahtuvat, eivät ole tarpeeksi tilavia. Toinen ongelma on, että monet kangaskassit kutistuvat pesussa ja kolmas on sankojen epäkäytännöllinen pituus.

    Kun minulla on tuo taipumus jättää kankaisia kasseja sinne tänne, käytän sitten muovipussia, useaan kertaan. Mahtuu taskuun ja suojaa myös kosteudelta hyvin. Lopuksi muovipussi päätyy joko roskapussiksi tai muovinkierrätykseen. Tällä hetkellä meillä on kai 3 tavallisenkokoista muovipussia ja se riittää pitkään, yli kuukaudeksi. Reppu on toinen vaihtoehto, ja onkin käytössä vatsinkin kirjastoreissuilla.

    • Tunnistan nuo mainitsemasi ongelmat kangaskasseissa. Siksi en niitä hirveästi suosi, paitsi silloin kun haluan kassin näyttävän siistimmältä kuin tavallinen kaupan muovikassi. Kun pitää kuljettaa vaihtokenkiä (sisäkenkiä), tuliasia jne valitsen kangaskassin. Tosin meillä on niitä siistejä kuitukassejakin niin hirveästi, että niilläkin pärjäisi varmaan vuosikausia.

  6. Näin ne ongelmat on erilaisia kaikilla koska mulla taas olisi tarvetta kivalle kangaskassille salikamoja varten. 🙂 En ole saanut hommattua kun ei ole tullut sopivasti vastaan tai sitten ei vaan muista, enkä kaupanpäällisenäkään ole sellaista sattunut saamaan.

    Työlaukussa mulla on pieneen tilaan menevä kestokassi, jota käytän, jos satun menemään kauppaan suoraan töistä ja laitan sen takaisin heti ostokset purettuani. Kotoa kauppaan lähtiessä otan mukaan Marimekon kangaskassin tai joskus jos tiedän, että ostettavaa on enemmän, myös toisen kangaskassin. Silloin tällöin tulee ostettua myös kaupan muovikassi, jolle yleensä löytyy jotain jatkokäyttöä. Roskapusseina käytän Pirkan sokeriruokojätekasseja, toivon ainakin, että nämä olisivat vähän ekologisempi vaihtoehto, en tosin ole selvittänyt asiaa tarkemmin.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.