Vuoden 2020 paras onnistuminen

Tämän vuoden suurin oivallukseni ja onnistuminen arkeen liittyvissä asioissa on ehdottomasti ruokakasuunnittelu, joka vihdoin, vuosikausien yrittämisen jälkeen, toimii. Lopullinen sysäys tälle syntyi siitä, että tänä syksynä halusin toden teolla vähentää arjesta epäolennaista stressiä ja hötkyilyä, säästää aikaa keskittyä olennaiseen (eli minun tapauksessani väitöskirjaopintoihin). Olen analysoinut, miksi ennen epäonnistuin, joten listaan ensin virheet, jotka aiemmin tein:

  • Liian pitkä suunnitteluväli (minimissään 2 vkoa)
  • Liian kunnianhimoiset ateriat
  • Kauppatilauksen puuttuminen suunnitelmasta

Yritin aiemmin tehdä ateriasuunnitelman ainakin kahdeksi viikoksi kerrallaan, jottei minun tarvitsisi miettiä ruokia kovin usein. Samaan aikaan valitsin ruokia listalle keittokirjan kanssa. Yritin saada paljon vaihtelua, halusin kokeilla uusia reseptejä ja pyrin siihen, ettei mikään ruoka toistuisi kuin kerran kuussa. Jo pelkästään nämä laskivat onnistumisen todennäköisyyttä, mutta tajuan nyt, että iso osa kokonaisuutta on se, että suunnitellut ruoat pitää hankkia kerralla. Joko tilata kaupasta tai käydä ne itse ostamassa, mutta aiemmin en ymmärtänyt, miten tärkeää myös kauppasuunnittelu on.

Miksi nyt onnistuin?

Tänä syksynä ymmärsin vihdoin laskea rimaa niin alas kuin suinkin. Sanoisin, että tämä on onnistumisen ensimmäinen edellytys! Arkena ei ole aikaa ja energiaa tavoitella gourmet-tähtiä. Sen sijaan tavallinen, helppo arkiruoka se juttu. Tässä pähkinänkuoressa toimiva suunnittelu:

  • Arkiruokasuunnitelma kattaa päivät ma – pe, yksi viikko kerrallaan
  • Samaa ruokaa voidaan hyvin syödä perättäisillä viikoilla
  • Ensin suunnitellaan ruoat, sitten tehdään kauppatilaus/ ostoslista
  • Listalla on vain sellaisia ruokia, joita osaan tehdä helposti, ja joita perhe suostuu syömään suuremmin mukisematta

Teen seuraavan viikon ruokalistan edellisenä viikonloppuna. Inhoan listan tekemistä edelleen, mutta se on välttämätöntä. Tehtävää helpottaa elokuussa tekemäni iso listaus kaikista sellaisista ruoista, joita osaan tehdä, jotka eivät ole kovinkaan monimutkaisia valmistaa, ja joita myös lapset syövät. Tämä viimeinen tarkoittaa sitä, että kaikki ruoat eivät ehkä ole koko perheen suuria suosikkiruokia, mutta kuitenkin sellaisia, että ketään ei tarvitse pakottaa maistamaan.

Tällainen kattava listaus kaikista vaihtoehdoista on ollut minulle elinehto. Edelleenkin aivot lyövät usein tyhjää, kun aloitan suunnittelun, mutta omia muistiinpanoja lukemalla muistan taas, mitä kaikkia vaihtoehtoja olikaan olemassa. Listaus auttaa myös siinä, että pystyn helpommin toteuttamaan itselleni tärkeitä juttuja, kuten että syömme kalaa ainakin kerran viikossa, ja yleensä yhtenä päivänä on jokin kasvisruoka. Tämä yhdistettynä siihen, että rima on tarpeeksi matalalla tarkoittaa sitä, että kalapuikot todellakin lasketaan kalaruoaksi, ja avokadopasta kasvisruoaksi. Epäonnistuneina kertoina olisin yrittänyt jotain kuha Walewskaa, vietnamilaista wokkinuudeleita tai jotain muuta yhtä suurellista ja hankalaa, ja siihen sitten olisikin romahtanut koko yritys.

Viimeinen mutta tärkeä askel on tehdä ruokalistan pohjalta kauppatilaus. Itse suosin tällä hetkellä kotiinkuljetusta, koska yritän välttää ihmiskontakteja koronatilanteen vuoksi. Yritän tilata mahdollisimman paljon kerralla, mutta tässä on vielä opeteltavaa. Tarkoitus on, ettei lähikauppaan tarvitsisi mennä ollenkaan. Tilaan esimerkiksi leipää niin paljon, että laitan aina osan pakastimeen. Otan sieltä sitä mukaa kuin tuore loppuu. Vuosi sitten kävin lähikaupassa monta kertaa viikon aikana. Tänä syksynä olen käynyt ehkä pari kertaa kuussa. Ajansäästö on ollut merkittävä, samoin vältettyjen ihmiskontaktien määrä.

Suunnittelun suurimmat hyödyt

Aloitin systemaattisen suunnittelun elokuussa. Olen tehnyt sen joka viikko, lukuunottamatta syyslomaviikkoa ja yhtä tai kahta satunnaista viikkoa syksyn aikana. Jokaista suunnittelematonta viikkoa olen katunut viimeistään tiistaina. Suunnittelu on säästänyt tuntikausia aikaa, joka muuten olisi kulunut kaupassa käymiseen ja sen miettimiseen, mitä tänään syötäisiin. On uskomattoman vapauttavaa, kun ei joka päivä tarvitse tehdä erikseen päätöstä siitä, mitä syödään, ja sitten selvittää onko raaka-aineita, ja sitten käydä niitä hankkimassa. Jos olisin sellainen ehtoisa emäntä, joka tuosta vain pyöräyttää jääkaapin jämistä ihania ja ravitsevia aterioita, tätä kaikkea ei tarvittaisi. Mutta keittiö ei ole luontaisen lahjakkuuteni näyttämö, joten tarvitsen tällaisia työkaluja, jotta arki helpottuisi. Olen onnellinen siitä, että vihdoinkin olen keksinyt systeemin, jota pystyn ylläpitämään monta kuukautta peräjälkeen.

Suunnittelu lisää arjen joustavuutta. Koska koko viikon ruoat ja raaka-aineet on valmiiksi mietitty ja hankittu, ei haittaa vaikka tulisi yllättäviä käänteitä. Jos yhtenä päivänä ei ehdi laittaa sen päivän ateriaa, voi vaihtaa jonkun toisen päivän ruuan siihen tilalle. Lisäksi pidän pakastimessa hätävarana porkkanalettuja, joita voi sieltä lämmittää, jos kaikki menee plörinäksi. Suunnittelun yhtenä tavoitteena oli vähentää einesten määrää, ja siinä olen onnistunut hyvin, mutta silloin tällöin porkkanaletut pelastavat tilanteen.

Kirjoitin ensimmäisen raportin tästä jo syyskuussa, mutta nyt kolme kuukautta myöhemmin voin todeta, että kyseessä ei ollut ohimenevä innostus, vaan tämä systeemi todella toimii. Jouluviikkoina suunnittelu on jäänyt, sillä jääkaappi on täynnä jouluruokia, mutta kunhan lomat loppuvat, palaan vanhaan rutiiniin.

7 thoughts on “Vuoden 2020 paras onnistuminen

  1. tätä tavoittelen ja tähän pyrin! Ruokalistasuunnittelu ja fiksu kaupassakäynti todella vapauttavat aikaa, energiaa ja luultavasti myös rahaa johonkin muuhun.

    Viime aikoina tämä on ollut hyvin haasteellista, sekalaisista syistä. Ruokailijoiden määrä on voinut olla melkein mitä vain kolmen ja kuuden väliltä, ja syötäväksi kelpuutettujen ruokien osuus tuntuu vain kapenevan.
    Toivon että tuleva kevät muutoksineen auttaa ryhdistämään myös ruokalistasuunnittelua.

    Sinänsä huvittavaa, että aiemmin, kun lapset olivat pieniä, minulla ei ollut mitään vaikeuksia tehdä viikon ostoksia kerralla. Nyt tuntuu siltä, etteivät kolmen päivän(kään) ruuat mahdu jääkaappiin, mitä ihmettä on tapahtunut?

    • Minua helpottaa, että syöjien määrä on yleensä vakio. Tosin tässä on kohta pari viikkoa menty joulu- ja uuden vuoden ruoilla, joten taitaa vaatia hieman totuttelua, että pääsen suunnittelurutiiniin takaisin. Mutta ainakin on helpompi palata johonkin, minkä tietää osaavansa, kuin aloittaa ihan alusta.

    • Varmaan teillä on tapahtunut se että lapset/nuoret syö enemmän. Muistan että meillä oli joitakin vuosia sitten sama ilmiö.
      Nyt kun lapset pikkuhiljaa on muuttaneet omilleen joutuu taas miettimään uudelleen ostosmäärät.
      Haastavaa meillä on ollut se että vuoden aikana syömien määrä on vaihdellut 3-5 välillä. Tuo eroon jo huomattava kun miettii kauppaostoksia.

  2. Mitä kasvisruokia teet? Tekisin mielelläni kasvisruokia jotka uppoavat myös lapsiin. Tällä hetkellä kasvissosekeitto taitaa olla niitä harvoja kasvisruokia joita kaikki syövät mielellään

    • Tunnustan, etteivät ne ole kummoisia. Punainen linssikeitto on mielestäni hyvää, teen sitä Hesarin reseptillä (google löytää). Useimmiten kasvisruoka on pastaa, johon paistan sekaan esim. herkkusieniä, tofukuutioita tms. Toinen aika hyvä ja helppo on laittaa uunivuokaan perunasipulisekoitusta pussillinen, Lidlin soijarouhetta (sellaista, mitä ei tarvitse liottaa), ja pieni purkki ruokakermaa sekaan ja uuniin. Epäilen, että lapset luulevat tätä edelleen jauheliharuoaksi. Ja sitten se klassinen avokadopasta, se on kaikkien suosikki.

  3. Mä innostuin myös tästä, kun luin sun pähkäilyjä ja muiden kommentteja syksyllä. Tein neljän viikon suunnitelman, jota olen pyörittänyt koko syksyn. Aiemmin ajattelin, että pitää olla useampi viikko, jotta on vaihtelua. Onneksi ymmärsin tuon saman, että rima riittävän alas. 🙂 Tiistai on mun lempparipäivä, koska silloin meillä on aina miehen tekemää pottumuusia!

    • Vau, neljä viikkoa eri ruokia on huippusuoritus! Onneksi olkoon toimivan systeemin löytymisestä. Se kyllä helpottaa elämää hurjasti!

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.