Tässä mielenkiintoinen juttu siitä, miten hinnoittelu vaikuttaa ostopäätökseemme. Suosittelen videon katsomista, siinä asia tulee monipuolisemmin ja elävämmin esitettyä. Tutkijan mukaan emme suinkaan ole pelkän halvan hinnan vietävissä, vaan teemme jatkuvaa arviointia myös tuotteen laadun ja muiden ominaisuuksien suhteen. (YLE)
Tämä juttu taustoittaa todella kiinnostavasti sitä, miksi muovista puhutaan nyt yhtäkkiä niin paljon. Kaikki oli ok niin kauan, kun Kiina suostui ottamaan vastaan eurooppalaisten muoviroskat. Mutta tämän vuoden alusta muovia ei enää ole voinut kuskata pois omalta takapihalta jonnekin muualle, ja yhtäkkiä muovin vähentäminen kiinnostaa aivan uudella tavalla. Muovikassit on otettu silmätikuksi, koska niihin on helppo vaikuttaa. Toisaalta niiden osuus muoviroskan kokonaismäärästä on 0,2% luokkaa. Tämä artikkeli on todella kiinnostava, ja suosittelen sen lukemista lämpimästi. Asiat asettuvat mittasuhteisiin. Vaikka ostaisi leikkeleet irtomyynnistä leivän päälle ilman muovipakkausta, ekoteko vesittyy jos yksi pala leikkelettä menee pilaantuneena roskiin. Niin iso on ruokajätteen ekokuorma. (IS)
Loppun vanha mutta edelleen hyvä koonti siitä, miten kaikki vappukrääsä lajitellaan oikein. Raaka tosiasia on, että suurin osa kuuluu sekajätteeseen. Esim. foliopallot eivät ole metallia, vaan enimmäkseen muovia. Olen tuskaillut kausikoristeiden kanssa ennenkin, en ole mikään suuri koristelija. Vappufiilis syntyy meillä tänäkin vuonna serpentiinillä ja ilmapalloilla. Niin ja sillä, että sain parvekekukat istutettua! (YLE)
Hinnoittelusta: viime vuoden lopulla pidin kirppispöytää. Pariksi viimeiseksi päiväksi laitoin kaikille tavarat puoleen hintaan. Joukossa oli kuitenkin muutama tavara, joiden hintaa en halunnut laskea, joten tein niihin uudet hintalaput. Kuinka ollakaan, tavarat, jotka eivät menneet kaupaksi vitosella, ostettiin heti, kun hinta oli 10€ puoleen hintaan.
Alennuksen voima on ihmeellinen 🙂
Ah, loistava esimerkki! Tuossa tutkija painotti sitä, että hinta itsessään ei ohjaa niin paljon kuin luulisi, mutta arkikokemukseni puhuu kyllä toista. Minulla on tuo hänen kirjansa varausjonossa kirjastosta, joten pian toivottavasti pääsen lukemaan koko kirjan.
Vastasin aikoinaan erilaisten tuoteryhmien hinnoittelusta vuosikausia ja asiakaskyselyt ja todellisuus erosivat aika lailla. Eli kyselyissä asiakkaat painottivat kovasti mm. laatua, mutta käytännössä moni osti kuitenkin sitä edullisempaa. Tuossa esityksessä ei tullut myöskään esille se, että monen on yksinkertaisesti pakko ostaa halvinta taloudellisista syistä, vaikka ehkä tietääkin, että se ei ole järkevää.
Laatukin on käytännössä jossain määrin subjektiivinen käsite, koska kuluttajalla ei yleensä ole tuotealueen varsinaista asiantuntemusta.
Erittäin kiinnostavaa! Laatu on varmasti usein myös mielikuva. Tiettyjä merkkejä pidetään laadukkaina, vaikka objektiivista tietoa asiasta ei olisi. Veikkaan että usein kuluttaja myös ostaa tuttua merkkiä, koska pitää sitä laadukkaana, vaikka todellisuudessa hän ei olisi koskaan juuri muuta ostanutkaan eikä todellista vertailukohtaa ole. Toisaalta itse luotan paljon esim. Kuluttaja-lehden arvioihin tms. ja ostan niiden perusteella laadukkaaksi todettua. Ja sitten taas toisaalta ostan myös hinnan perusteella, etenkin päivittäistavaroiden kohdalla. Esim. talouspaperin valitsen ympäristömerkin ja hinnan mukaan.