Juhlat on juhlittu, on siivouksen aika

Eikö olekin maanantaihenkinen otsikko? En voinut olla tarttumatta aiheeseen, kun luin tämän YLEn artikkelin siitä, miten erilaiset vappukoristeet kuuluu lajitella. Käytännössä kaikki kuuluu sekajätteeseen. Foliopallossa on liian vähän foliota mennäkseen metallikeräykseen. Serpentiini menee sekajätteeseen myös, vaikka onkin paperia.

Onko teistä vähän erikoista, että nykyisin kaikista juhlista tulee hirveästi roskaa? En nyt tarkoita vain sitä, että pöljät piknikinpitäjät jättävät koko Ullanlinnan aivan karmaisevaan kuntoon, vaan noita koristeita. Kaikkiin juhliin tuntuu nykyisin liittyvän sellaista kertakäyttöistä koristetta, jolle ei ole juhlien jälkeen enää mitään käyttöä. En toki oli syytön tähän itsekään – meillä on serpentiiniä ja lapsilla ilmapallot.

En usko, että rulla serpentiiniä tai pari ilmapalloa on kokonaisuuden kannalta iso juttu. Mutta jos kaikista juhlista tulee hirveästi roskiin menevää krääsää, se tuntuu vähän erikoiselta. Haluaisin kannattaa koristeita, jotka käytetään monta kertaa. Joulu on kyllä hyvä juhla tässä suhteessa, joulukoristeisiin jotenkin oikein liittyy se perinteisyys. Tulee jouluinen fiilis kun laatikosta kaivetaan esiin juuri ne samat koristeet kuin joka vuosi. Pyrin kyllä samaan muidenkin juhlien kohdalla. Vappuhuiskamme on kai neljä vuotta vanha, ja tänään se laitetaan säilöön odottamaan jälleen ensi vuotta. Sellaisista pienistä foliopalloista ei ilma lähde millään, ne varmaan säilyvät vuoden päähän ihan hyvinä. Ylioppilaslakki saa vain lisää patinaa vuosien myötä.

Mietin tässä, miten voisin yhdistää roskattomammat juhlat olematta kuitenkaan hirveä tiukkapipo. Samalla mietin keinoja, miten koristella juhlia kestävällä tavalla. Keksin heti pari keinoa. Tykkään hirveästi leikkokukista, niillä saa kyllä luotua tunnelmaa sesongin mukaan. Molemmat lapset ovat saaneet mummilta lahjaksi posliiniset pääsiäiskoristeet. Luulen että niistä tulee samanlaiset perinnekoristeet kuin joulukoristeistakin. Halloweenia vastustan periaatteesta, joten silloin ei tarvitse koristella. Samaa logiikkaa olen noudattanut synttäreiden suhteen. Jos jotain koristeita synttäreille joskus hankitaan, täytyy valita sellaisia, joita voi käyttää monta kertaa. Toistaiseksi ei ole onneksi kukaan vaatinyt mitään lippunauhoja tai julisteita ulko-oveen. Ylipäätään juhlan tuntu luodaan meillä tekstiileillä, kattauksella ja perusteellisella siivoamisella.

Mitä enemmän tätä asiaa pohdin, sitä vähemmän koristelu houkuttelee. En halua käyttää siihen rahaa, en halua tuottaa roskaa, enkä halua säilytellä niitä kestokoristeitakaan kovin suurta määrää. Toivottavasti en aiheuta perheelleni traumoja tällä tylsällä asenteella. Olenko ainoa puritaani, vai onko teitä muitakin? Tai jos olet koristelun ystävä, millaisia ratkaisuja olet kehitellyt esim. säilytykselle?

19 vastausta artikkeliin ”Juhlat on juhlittu, on siivouksen aika

 1. Noo, ihan hauska esimerkki elävästä elämästä: Meillä on yhä, heh, lasten tekemät virpomavitsat maljakossa olohuoneessa. Poika 5v mietti hetken ja kysyi, miksi näyttää pääsiäiseltä kunnes keksi laittaa serpentiinit roikkumaan vitsoihin. Kyllä sai niistä niin kivat ja värikkäät vappukoristeet, että miksi minä en oo koskaan moista keksinyt 😉

  • Tuollainen pääsiäis-vappu yhdistelmähän on kätevä. MEnee yksillä koko kevät 🙂

 2. Mielestäni et ole tiukkapipo! 🙂 Kai meistä jokainen lapsuudestaan muistaa, ettei tuollaisia kertakäyttökoristeita juurikaan ollut, paitsi ehkä ne serpentiinit vappuna, ja ihan hyvään juhlatunnelmaan päästiin. Kannatan ehdottomasti leikkokukkien hankkimista koristeiden sijaan. Se on, ainakin jos pienessä kukkakaupassa asioi, ihan samanlaista pienyrittäjyyden tukemista kuin ompelijan käyttäminen ym.

  • Nimenomaan, pienet kukkakaupat on parhaita! Ja leikkokukkia on joka sesonkiin omansa.

 3. Foliopallot kestää viikkokausia hyvinä! Tänä vuonna ostin – en ensimmäistä kertaa – yhden nimenomaan työpaikalle. Ilahduttaa montaa!

  • Niin kestää, ja ne pienet tosiaan voi kestää monta vuotta. Olen tämän itse todennut.

 4. Kun lapset olivat pieniä, kotia tuli koristeltua enemmän. Serpentiiniä, ilmapalloja, pääsiäistipuja, joulutonttuja kaapin päälle. Ajattelin, että koristelu kuuluu asiaan ja niin pitää tehdä. Lapsille perinteitä ja muistoja. Mietin juuri ennen vappua olenko tylsä äiti, kun en enää koristele kotia (korkeintaan leikkokukkia, jos enää niitäkään) enkä tee vappuruokia, pääsiäisruokia jne. Ei ole jouluverhoja eikä kesätyynynpäällisiä. Samoilla mennään ympäri vuoden. Lapsia ei kuulemma haittaa, eikä miestäkään. Jouluksi on pieni kuusi ja kenkälaatikollinen kuusenkoristeita. Poltellaan kynttilöitä. Katselen kyllä mielelläni toisten koristeltuja ja kauniiksi laitettuja koteja, mutta omassa kodissani haluan pitää tasot suhteellisen tyhjinä enkä halua säilöä kaapissani paljon kausikoristeita tai muuta epämääräistä sälää. En halua tuottaa turhaa roskaa enkä ostaa kertakäyttötavaroita.

  • Kyllä, oikeasti kannattaa laittaa juuri sen verran koristeita kun tuntuu hyvältä. JOuluna meillä on aika paljon, muuten ei hirveästi. Annoin lasten levitellä serpentiiniä ympäriinsä vapuksi, ja se oli siinä. Halloweenina meillä ei mitään kummituksia nähdä!

 5. Minä taas olen kattamisen ja koristelun puolella – mutta en todellakaan paperi- ja muovikoristeiden kannalla. Eriväriset kankaat menevät nätisti rullilla ieneen tilaan, nauhat yms samoin. Lasten lelulaatikosta löytyy helposti soivan sävyistä pikkusälää yksityiskohdiksi ja ne leikkokukat! Ne on mun juttu – ja laittamalla kimppuun vähän jotain pientä sälää tulee taas hauskan näköinen. Ovikoristeen voi kierräättä useamman kerran…

  • Hauska idea nuo tietyn väriset lelut! Täytyykin soveltaa. Minulla on tapana merkitä juhlia pöytäliinoin. Vappuna värikäs, jouluna punainen, hienoissa juhlissa valkoinen pellava jne. Sitten on arkiliinoja.

 6. Vappuhuiskanhan voi tehdä itse vanhoista sanomalehdistä, joten itsetehty vappuhuiska on ainakin ekologinen. Itse en toki erikoisemmin koristele kotia vapuksi. Pääsiäiseksi on rairuoho ja muutamat pikkutiput, jouluksi koti kyllä koristautuu, mutta juuri niillä monivuotisilla koristeilla.

  Ostin muutama vuosi sitten rapujuhlia varten rapupaketin ja edelleen samat ovat rapuviirit ja muut pakkauksen paperikoristeet (lautasliinoja lukuun ottamatta) käytössä.

  Olen myös hankkinut paperisia koristeita muita juhlia varten ja toimivat hyvin useamman käyttökerran mikäli niiden pois korjaamisessa jaksaa nähdä jonkin verran vaivaa. Serpentiiniä ei toki oikein voi uudelleenkäyttää, mutta muut koristeet olen irroittanut varovasti ja saanut pakattua siististi seuraavia kertoja varten.

  Leikkokukat eivät taas kertakäyttöisinä ole lainkaan juttuni. Lähinnä käy sääli kukkia jotka ainakin omassa käytössä saan lakastumaan muutamassa päivässä.

  • Kukkaset ovat oma juttunsa, toisilla toimii toisilla ei! itse olen viritellyt eläviä kukkia jopa ulko-oveen koristeeksi, mutta ymmärrän hyvin että tämä ei toimi kaikilla. Kyllä noita koristeita tosiaan saa menemään useamman vuoden, kun varovasti säilöö.

 7. Vappukoristeista tulee ekana heti mieleen serpentiini. Ystäväperheen äiti käyttää vappuna koristeena kestoserpentiiniä, eli iloisenvärisistä ja kirjavista langoista virkattuja pitkänpitkiä nauhoja. Ihan sellaista yksinkertaista ketjusilmukkaketjua, jonka lapsikin voi sormivirkkauksena tehdä.
  On iloiset ja kivat sekä säästävät luontoa. 🙂

  • Uskon että oli hienoja! Mulla ei ihan kärsivällisyys riittäisi vastaavien askarteluun… Joten yksi tötsä kertakäyttöistä menee vuodessa Ei sekää hirveän paha minusta.

 8. Minä en enää koristele. Double trouble. Ensin vaiva koristeiden etsimisestä ja virittelystä, sitten vaiva niiden purkamisesta eikä se koristeltu aikakaan enää miellytä silmää. Joten miksi vaivautua. Keskityn myös kukkiin ja ruokiin, ne on parhaat. Niitä meillä on kyllä joskus liikaakin. En enää ollenkaan osaisi kuvitella virittäväni koristeita sinne tänne, muutama harkittu juttu riittää paremmin kuin hyvin. Ja nekin aidoista materiaaleista. Siivous ja muutama luonnonmateriaalikoriste riittää. Jouluna kaunis oksa, jossa muutama lasikoriste. Pääsiäisenä sammalvati, munia ja sipulikukkia. Juhannuksena niittykukkia ja juhannusruusuja. Vappu ja uusi vuosi ollaan aina kavereiden luona, joten silloin ei muuta kuin mukaan kassillinen hyvää ruokaa.

  Osa minusta silti vielä miettii, onko näin riittävästi, kun en aina viitsi tehdä edes ko. juhlan ruokaakaan sen kummemmin (esim. munkkeja ja simaa)? Oppiiko lapsi perinteet jos emme leivo tai laita serpentiiniä. Meneekö elämä ohi pelkkänä arkena? Osa tunnelmasta syntyy tekemällä, ja joskus olen valmis sen tekemään, mutta onhan juhlissa onneksi kyse muustakin kuin ulkoisista puitteista.

  • Mielenkiintoinen kysymys tuo arjen ja juhlan ero. Jos teistä tuntuu erilaiselta, niin ei sitten varmaan mene. Ruokahan on tosi iso juttu, millä arki ja juhla eroavat, ja se on myös itselleni tärkeä osa kaikkia juhlia. Sillä ei ehkä ole niin väliä, onko kyseessä ne perinneruuat, mutta se että syödään vähän hienommin ja paremmin kuin arkena on tärkeä juttu minusta. Sitä paitsi musta kuulostaa, että nuo luonnonmateriaalit ja kukat on just se sun juttu!

 9. Meillä on nyt karsimisen jälkeen yksi joululaatikko,pienempi’talvi-syksy’koristelaatikko ja kevät-pääsiäislaatikko.Niistä samat koristeet esille.Vappua emme juhli ollenkaan,joskus käytiin kokkoa katsomassa,halloweenia ei juhlita,on vain pieni kurpitsalyhty alttaanilla.
  Juhannuksena poimitaan kukat luonnosta. Serpentiinejä voi tehdä myös lahjanarusta(presentsnöre),sen voi käyttää uudestaan jos haluaa.Uutena vuotena laitoin tällaista pöytäkoristeeksi. *piah*

 10. Mulla on sellainen tikkufoliopallo vuodelta -99. Nykyinen mieheni löysi sen silloin vappuna kadulta ja antoi mulle…vuosia se oli muistopahvilaatikossa ja lapsen löytäessä sen, otimme sen vappukoristeisiin, ihan täydellisessä kunnossa se on edelleen (ja lapsiperhevappujakin on takana jo neljä, eli riepotustakin on vanhoilla päivillään pallo kohdannut). Eli todistetusti ainakin 17 vuotta kestää pallo 😀

  Minäkään en pidä kertakäyttökoristeista, siksi esim, pajunoksat on meillä kestoversiot (ts. tekokasvit), niitä on käytetty nyt neljänä pääsiäisenä. Vapun koristeista ehjänä säilyneet laitan myös kaappiin jemmaan, ilahduttavat sitten ensin vuonna (mm. tikkupallo vuosilta -99, -13, -14- ja -15).

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)