Kuluneella viikolla törmäsin kahteen mielenkiintoiseen juttuun asunnon ostamisesta. Ensin YLE listasi 10 tyypillistä mokaa, joihin asunnon ostaja syyllistyy. Myös Taloussanomat listasi 10 parasta vinkkiä sekä myyjälle että ostajalle. Molemmissa artikkeleissa oli mielestäni erittäin hyvää ja punnittua asiaa, ja voisin kyllä suositella niihin perehtymistä, mikäli satut olemaan myymässä ja/tai ostamassa asuntoa.
En ole ole aiemmin käsitellyt näin laajaa aihetta blogissa, mutta koska asunnon ostaminen liittyy olennaisesti sekä arkijärkeen että rahaan, ajattelin kirjoittaa hiukan omia ajatuksiani aiheesta. Huomasin kuitenkin nopeasti, että tämähän on aihe josta minulla olisi enemmänkin sanottavaa. Postaus meinasi venähtää ylipitkäksi, joten päätin tehdä asunnon ostamisesta ihan oman kirjoituksensa. Noita YLEn ja Taloussanomien juttuja mukaillen tässä kuitenkin alkuun oma, tiivistetty vinkkilistani.
- Realistinen budjetti on kaiken a ja o. Siihen pitää laskea mukaan asuinkustannukset, verot ja remonttikulut, sekä varautua muutenkin kaikkeen mahdolliseen.
- Mitä enemmän asioihin perehtyy, sitä fiksumpia ratkaisuja osaa tehdä. Taustatyöhön käytetty aika säästää rahaa ja hermoja myöhemmin.
- Mieti mikä on olennaista juuri sinulle. Mikä olisi ihan kiva, ja mitä ilman ei voi olla.
- Sijaintia kannattaa tarkastella kahdesta vinkkelistä: ihan läheltä ja vähän kauempaa.
- Jos asunto olisi järkevä ratkaisu mutta siitä ei tule hyvä fiilis, älä osta.
Näistä ja varmaan muistakin asuntoasioista myöhemmin lisää.
Taantuvissa kansantalouksissa omistusasumisessa ei välttämättä ole järkeä kuin poikkeusalueilla ja poikkeustilanteissa…
… kuten esim. Helsingissä ja sielläkin vain hyvissä kohteissa.
Toki Suomessa verottaja tukee omistusasumista huomattavissa määrin, ja sikäli estää työvoiman liikkumista, toisin kuin esim. Saksa jossa suurin osa populasta asuu vuokrakämpissä.
Mutta näinhän tämä brittiasuntosijoittaja mainostaa: yksiö Lontoon hyvällä paikalla maksaa kohta 44 miljoonaa euroa…
… uskokoon ken haluaa, ei kai venäläisillä loputtomasti riitä sitä ulkomaille siirrettävää rahaa?
http://www.taloussanomat.fi/asuminen/2014/03/04/44-miljoonaa-euroa-yksiosta-nain-voi-kayda-lontoossa/20143190/310
Joo, en ota mitään kantaa siihen, onko asunto viisas sijoitus ylipäätään vai ei. Siihen ei kompetenssini riitä mitenkään, en todellakaan ole mikään makrotalouden asiantuntija. Mutta jos nyt sattuu harkitsemaan asunnon ostamista ylipäätään, niin yksilön näkökulmasta mulla on asiasta sanottavaa.