Aloin pohtia, millainen varustus autossa pitäisi olla, jotta matkanteko olisi sekä mukavaa että turvallista. Onneksi käännyin itseäni viisaampien puoleen, sillä opin jälleen uutta. Kun puhun tässä varusteista, tarkoitan sellaisia tavaroita kuten heijastinliivit ja taskulamppu. En nyt ota kantaa tehtaalla asennettaviin lisävarusteisiin, kuten vaikkapa vakionopeuden säädin ym. Käsittelen nyt siis niitä tavaroita, jotka jokainen voi itse hankkia autoonsa ihan tavallisista kaupoista.
Onnettomuuksien varalta autoon kannattaa printata pelastuskortti. Se antaa kullanarvoista tietoa pelastushenkilöstölle ja nopeuttaa pelastustoimia merkittävästi. Pelastuskortissa kerrotaan esimerkiksi, missä airbagit sijaitsevat, tai missä hybridiautoissa menee sähköjohtoja, joissa voi olla korkea jännite. Aiheesta voi lukea lisää tästä Savon Sanomien artikkelista. Oman auton pelastuskortin voi puolestaan etsiä täältä. Pelastuskortti oli minulle ennestään tuntematon juttu, mutta asiaan perehdyttyäni aion ehdottomasti printata sellaisen omaan autooni.
Muita tarvikkeita isompien ja pienempien onnettomuuksien varalta:
- ensiapulaukku
- heijastinliivit – etenkin jos auto hyytyy pimeässä maantien varteen
- peitto/ylimääräinen takki tms – samasta syystä kuin edellinen
- taskulamppu
- hanskat
Tässä maassa talvea ei voi olla ottamatta huomioon. Olennaisimmat talvivarusteet ovat:
- varrellinen lumiharja, jonka toisessa päässä raaputusosa
- kunnon lumilapio
Kuulostaa itsestäänselvyyksiltä, mutta useamman kerran olen ikkunasta katsellut, kuinka huonosti varustautuneet kuskit yrittävät potkiskella lunta pois renkaiden edestä tai rapsuttavat ikkunoita jollain onnettomalla mainosraapalla. Minulla on autossa tukeva alumiinilapio, joka on kevyt ja kestävä, mutta joka kieltämättä vie jonkin verran tilaa takakontissa. Tämä lapio menee ainakin pieneen tilaan ja olen kuullut tästä kehuja. Olen vakavasti harkinnut myös hiekkapussin kuljettamista talvella takakontissa. Olen pari kertaa juuttunut parkkiruutuun hankalissa keliolosuhteissa, ja ilman apua en olisi päässyt liikkelle. Pari kourallista hiekoitushiekkaa renkaiden alla olisi kyllä noissa tilanteissa saattanut pelastaa, ellei ystävällisiä ohikulkijoita olisi sattunut paikalle.
Sitten on runsaasti sellaista pientä tavaraa, joka lisää lähinnä matkustusmukavuutta. Seuraava lista on todella kattava, sillä olen koonnut sinne eri puolilta saatuja ideoita. En tarkoita, että jokaisessa autossa pitäisi olla kaikki tämä (omassani ei suinkaan ole). Tarkoitus on, että tästä voi saada ideoita, jotka sopivat kunkin omaan käyttöön.
- parkkikiekko (varsinkin sellainen, jolla voi myös raaputtaa ikkunoita)
- navigaattori
- hedelmäpusseja (roskapusseiksi, jos autossa esim. syödään eväitä)
- pieni purkki pehmopaperia tai paperinenäliinoja
- kynä
- muistilehtiö
- kolikoita (parkkimittariin, ostoskärryihin jne.)
- puhelimen autolaturi
- mittanauha (etenkin jos silloin tällöin vieraillaan huonekaluliikkeissä, tehdään juuri remonttia tms…)
- mikrokuituliina (pintojen pyyhkimiseen, lasit puhdistuvat paremmin esim. ikkunanpesunesteellä ja talouspaperilla, sanovat asiantuntijat)
- harsoja/riepuja (esim. meillä on lapsi, joka välillä voi pahoin autossa. Harsot ovat silloin aivan korvaamattomia.)
- rengaspainemittari
- alkometri (normaalisti säilytetään kotona, mutta tietyissä tilanteissa järkevä paikka on autossa; esim. pidemmällä reissulla)
- sateenvarjo
- aurinkolasit
- kuormansidontaliinat
- vanha viltti/lakana/tms suojaamista varten (jos kuskataan esim. eläimiä taikka pölyistä tai kuraista kamaa)
- pienet ja säilyvät eväät, esim. energiapatukoita, pillimehu, rusinoita tms. (etenkin pitkille matkoille)
- kartta
Näiden lisäksi on vielä koko joukko papereita, jotka joko pitää tai kannattaa aina kuljettaa mukana. Suosittelen irtopapereille muovitaskua.
- jo aiemmin mainittu pelastuskortti (kuljettajan aurinkolippaan kiinnitettynä)
- rekisteriotteen tekninen osa (ilmoitusosa kuuluu säilyttää kotona)
- käyttöohjekirja
- huoltokirja
- vakuutusyhtiön vahinkoilmoituslomake sekä mahdollinen palvelunumero (lomake kannattaa printata valmiiksi netistä esimerkiksi tästä tai oman vakuutusyhtiön sivuilta)
Varusteita kertyy moneen lähtöön. Kaikki eivät suinkaan ole välttämättömiä, mutta monet noista lisäävät turvallisuutta ja mukavuutta merkittävästi. Esimerkiksi meidän autosta on puuttunut pelastuskortti, ja heijastinliivit menivät heti ostoslistalle. Oma kysymyksensä on, missä kaikki tavarat autossa säilytetään, mutta siitä ehkä oma postaus joskus myöhemmin.
Hyvän listan olit koonnut, mutta yhden asian lisäisin ja yhden poistaisin: Kynän kaveriksi ehdottomasti hanskalokeroon pieni paperilehtiö (ainakin muistiinpanoihin jos ei heippalappuihin). Alkometri pois autosta, sillä jos yhtään edes epäilyttää, niin ratin taakse ei ole mitään asiaa.
Lisäsin muistilehtiön listalle. Jäin vielä miettimään tuota alkomittaria, mutta taidat olla oikeassa siinäkin.
Mietin tuota alkometriä, ja olet oikeassa siinä, että kyllä sen normaali säilytyspaikka on kotona. Mutta jos on lähdössä reissuun, alkometri pitää tietenkin pakata mukaan, jos on oletettua että sille voisi tulla käyttöä.
”Alkometri pois autosta, sillä jos yhtään edes epäilyttää, niin ratin taakse ei ole mitään asiaa.”
Perustelu on mielenkiintoinen. Tieteellistä tutkimustulosta on mm. seuraavista asioista:
– kännykkään puhuminen (oli se hands-free tai Suomessa kielletty kännykkään suoraan puhuminen) lisää onnettomuusriskiä.
– vihaisena tai riitelyn jälkeen ajamaan lähteminen lisää onnettomuusriskiä.
– huonosti nukutun yön jälkeen ajamaan lähteminen lisää onnettomuusriskiä.
Jos alkuperäisen kommentoijan logiikkaa: ”jos siis yhtään edes epäilyttää, niin ratin taakse ei ole mitään asiaa”
noudattaa, niin käytännössä se johtaa työelämässä kestämättömiin tilanteisiin:
”Mara tässä moi, skidi ei suostunut pukemaan releitään päälle mitenkään, ja mä oon tosi vihainen, ja koska se tunnetusti lisää riskiä kolaroida liikenteessä niin mä en tuu tänään duuniin.”
”Lissu tässä hei!, mä luin just eilen yhtä blogia missä sanottiin ettei saa lähteä ratin taas jos yhtään epäilyttää, niin mä vaan sitä että se Rami teki mulle taas oharin ja mä en nukkunut viime yönä yhtään niin mä oon väsynyt, joten mä jään himaan, mutta katsotaan jos huomenna mun ajokunto ei epäilytä yhtään, moi!”.
Kysymykseni kuuluukin: kuinka moni on niin ehdoton, että jos oma ajokunto yhtään epäilyttää, niin ei lähde ratin taakse?
Kysymys ei ole siis _pelkästään_ alkoholista tai huumeista, vaan tieteellisesti tutkituista ajokykyä alentavista asioista, sisältäen näkökyvyn, mielentilan, vireystilan, väsymyksen…
Tämä on ihan hyvä pointti. Mutta luulen että nollatoleranssi alkoholin suhteen on selkeänä ihmisten mielissä, koska sitä varten on olemassa yksiselitteinen mittari (vrt. miten mitataan onko tosi vihainen vai vaan keskivihainen?) ja toisaalta selkeää näyttöä aiheutuvista vahingoista. Mutta ymmärrän sun pointin kyllä.
Päivitysilmoitus: Se on auto, ei roskis | Jennin Arkijärki
Lisään listaan turvavyöleikkurin. Maksaa ehkä pari euroa. Tarkoitettu onnettomuustilanteisiin.
Hyvä idea. Pitää tarkistaa, löytyykö sellainen auton ensiapulaukusta. Joskus niissä on se mukana.
Päivitysilmoitus: Koko koti kuntoon: auto | Arkijärki