Moni suomalainen on sijoittanut suurimman osan varallisuudestaan asuntoonsa. Monesti se tarkoittaa asunto-osaketta taloyhtiössä. Taloyhtiön isoimmista asioista päättää yhtiökokous, mutta todelliset valinnat ja kaiken valmistelutyön tekee taloyhtiön hallitus. Kokemukseni mukaan hallituksiin ei kuitenkaan ole tungosta.
Tämä on mielestäni aivan nurinkurista. Yhtiökokouksiin osallistuminen ja hallituksessa istuminen ovat nimittäin ainoat tavat vaikuttaa siihen, miten taloyhtiötä hoidetaan. Tämä taas puolestaan vaikuttaa aivan suoraan asunnon arvoon, eli siis oman omaisuuden arvoon. Minusta on varsin kummallista, että mahdollisuutta vaikuttaa vältellään kaikin keinoin. Yleensä ihmiset eivät nimittäin missään nimessä halua talohallitukseen mukaan.
Moni varmaan pelkää, että siellä on kaikenlaisia hulluja ja rasittavia tyyppejä, joiden kanssa on mahdotonta toimia. Se on ihan mahdollista, itsellänikin on sellaisesta kokemusta. Mutta ottakaa huomioon – jos ette itse ole hallituksessa, niin ne hullut saavat päättää teidän asioistanne aivan vapaasti. Ehkä tämä on persoonakysymys, mutta henkilökohtaisesti päätän mieluummin itse miten asiat hoidetaan, kuin luovutan päätösvallan jollekin sekopäälle. Mitä enemmän hallituksessa on fiksuja ihmisiä, sitä vähemmän ne kaikki rasittavat saavat tilaa ja sitä helpommaksi päätöksenteko muuttuu.
Mitä paremmin naapurit tuntevat toisensa, sitä helpompaa on arvioida, kenen arvostelykykyyn voi luottaa ja kenen ei. Yhtiökokous toimii normaalin demokratian mukaan. Jos yksimielistä päätöstä ei synny, asioista äänestetään ja enemmistö voittaa. Niinpä hallituksen kokoonpanoon voi joka vuosi vaikuttaa. Jos naapurit tuntevat toisensa, hallitusvastuuta voi kierrättää, niin että porukka vaihtuu sopuisasti tasaisin väliajoin.
Pelottaako työmäärä? Kokemukseni mukaan kokouksia on muutaman kerran vuodessa, ellei isoja remontteja ole tiedossa. Vuositasolla taloyhtiötyöskentely ei vie kovin montaa työpäivää. Asioihin täytyy toki perehtyä, mutta sehän on koko homman pointti. Minä haluan tietää, mihin yhtiön rahat käytetään, mitä niillä on hankittu ja millä tavalla. Haluan, että vakuutukset ovat kunnossa, huoltoyhtiö on luotettava ja että vastike on oikealla tasolla. Haluan tietää mitä remontteja on tehty, mitä on tulossa ja mitä ne maksavat. Kaikki nämä asiat vaikuttavat nimittäin siihen, miten asuntoni arvo kehittyy.
Päätösvallasta seuraa tietenkin myös vastuuta, se on selvä. Mutta tehtävä ei ole ylivoimainen normaalijärjellä varustetulle ihmiselle. Hallituksen jäsenet joutuvat juridisiin ongelmiin äärimmäisen harvoin, ja silloinkin pitää pystyä osoittamaan, että jokin laiminlyönti tai vastaava on ollut tahallista. Toisin sanoen jos asiat on hoidettu asiallisesti ja vakuutukset ovat kunnossa, riski joutua vaikkapa oikeuteen on käsittääkseni todella pieni. Käytännössä näkisin, että jos taloyhtiön asioita hoitaa niin, että pyrkii säilyttämään ja kasvattamaan oman omaisuutensa arvoa, tulee toimineeksi juuri niin kuin pitääkin. Lisäksi ammattitaitoinen isännöitsijä vastaa suuresta osasta käytännön asioita, hoitaa kilpailutukset ja kontaktoinnit, paperityöt yms. Hallituksen tehtävä on päätöksenteko ja suurten linjojen vetäminen. Toisaalta hallituksessa pääsee vaikuttamaan myös pienempiin yksityiskohtiin, jos sellainen kiinnostaa. Monet pienet kunnostustyöt ja hankinnat päätetään hallituksessa, ja isännöitsijä valtuutetaan toimeenpanemaan asiat. Näitä asioita ei tuoda yhtiökokoukseen, vaan niihin hallituksella on suora päätäntävalta.
Yhtiökokouksessa hallitus saa sitten usein ns. kriittistä palautetta toimistaan. Se voi olla ärsyttävää, mutta oma filosofiani on, että jos urputtaa mutta ei viitsi itse asettua edes ehdolle, saa urputtaa kaikessa rauhassa ihan itsekseen. Toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Hallitus tekee silti niin kuin parhaaksi katsoo. Äärimmäisen harvoin nämä urputtajat nimittäin ehdottavat mitään konkreettista muutosta, tai saavat edes enemmistöä taakseen. He ovat sellainen kerran vuodessa siedettävä välttämätön paha. Jos taas hallituksen esittelemä päätös yllättäen tulisikin torjutuksi, hallituksella tuskin on edellytyksiä jatkaa, ja siinä tapauksessa uudet ihmiset saavat ruveta hommiin. Näin ei ole omalla kohdallani koskaan käynyt. Useimmiten yhtiökokouksissa asiat päätetään esityksen mukaan. Rakentava kritiikki on puolestaan asia erikseen ja aina tervetullutta.
Jokainen tekee toki tyylillään, mutta jatkan ihmettelyä sen suhteen, kuinka harva haluaa tietää, miten taloyhtiötä hoidetaan. Vähintä mitä kannattaa tehdä, on tutustua niihin ihmisiin, jotka hallituksessa ovat, jotta pysyy kärryillä meneillään olevista asioista.
Entäpä lukijakunta? Kiinnostaako taloyhtiön asiat vai ei?
Minua kiinnostaa. Olen sijoitusasuntoni hallituksessa ja on ollut hyvä juttu.
Kyllä, yleensä hallituksessa istumisesta on hyötyä!
En ole meidän hallituksessa vaikka asunnon omistankin, olen nuori opiskelija ei ole todellakaan varaa ottaa mitään vastuuta, hyvä jos saa lainat maksettua. Ja olen jo riidoissa nykyisen hallituksen kanssa, sain huutoja yhtiökokouksessa siitä että pistin lumppuja rodeen olisi kuulemma pitänyt viedä Uffiin, epäilenpä vahvasti ettei Uffi tee mitään rikkinäisillä ja kulahtaneilla vaatteilla. Se että repesin tilanteessa totaalisesti nauruun ei tuntunut auttavan asiaa. En ihmettele jos porukka ei käy yhtiökokouksissa kun siellä vaan huudetaan asukkaille.
Edellisessä talossani puheenjohtaja oli jatkuvasti kusessa ja on asukkaana edelleen. Esim. liki 30v talossa korjautettiin hissit sen sijaan että vaihdettiin uusiin koska se oli halvempaa, halvempaa ilmeisesti kuin ihmistenhenki, tilanne on nyt se että molemmat hissit ovat kuin käynti kauhutalossa. Sitten sama tyyppi mokasi lenkkisaunojen remontin, lauteiden korkeudet eivät vastaa standardeja. Jos olet lyhyt niin etpä pääse omin avuin lauteille.
Harmi että teidän taloyhtiössä on tuollainen tilanne. Muutama kommentti: epäilemättä olet oikeassa tuossa roskisasiassa, mutta ehkä maltillinen selitys UFFin toiminnasta olisi saattanut auttaa asiaa enemmän. Toisaalta asia on niin, että jos enemmistö asukkaista ei aktivoidu, käy kokouksissa ja äänestä ja ilmaise mielipidettään, mikään ei koskaan muutu. Vanha hallitus jatkaa, jos vaihtoehtoja ei ole. Jos useampi asukas on tyytymätön hallitukseen, valittaminen ja urputus ei auta, vaan ainoa tapa on ruveta itse vaikuttamaan asioihin.
Noista jälkimmäisistä esimerkeistä kyse ei ole puheenjohtajan, vaan työn tehneen firman mokasta. Puheenjohtajan, tai oikeammin isännöitsijän tehtävänä on vaatia asiaan korjaus. Jos sitä ei ole tehty, niin silloin pj/isännöitsijä ei ole hoitanut asioita oikein. Jälleen kerran, jos joku ei osaa, pitää pj vaihtaa.
Hissseistä: se että hissi esim. kolisee, ei kerro vielä mitään sen turvallisuudesta. Epäilen siis vahvasti, että hissit olisivat hengenvaarallisia. Niiden kunto kuitenkin tarkastetaan hissiyhtiöiden toimesta säännöllisesti. Hissien korjaus on tietenkin vain murto-osa uusiin vaihtamisen kustannuksista. On myös mahdollista, että hissejä ei edes pysty uusimaan vanhassa talossa. Yleensä yhtiökokous vastustaa isoja remontteja, koska ne maksavat, ja esimerkiksi vastiketta voidaan joutua korottamaan. Olisitko itse ollut valmis maksamaan korkeampaa vastiketta? Mutta – jos ei itse vaikuta asioihin, urputtamisesta ei ole mitään hyötyä kellekään.
Ajattelin alussa että sun blogi on kiva mutta koen tyylisi nyt vähän liian hyökkäävänä makuuni. On hienoa että koet tarvetta urputtamisen sijaan toimia mutta meillä kaikilla ei ole enää tuollaista intohimoa saati sitten aikaa (teen 13h-16h:n päiviä) ryhtyä moiseen. Jos pelkkä mielipiteen ilmaiseminen ei asioissa riitä hallitukselle, isännöitsijälle, huoltomiehelle tai oikeudelle niin se sitten siitä. Get over it.
Hisseistä sen puoleen, mikäli hissi ei ole vanhan aikainen painoilla tai vetohihnalla kulkeva niin kannattaa korjata vain ikääntyneet osat eikä uusia mutta taas muut hissit kannattaa uusia 25v:n välein. Jos se vaatii tuplavastikkeen niin ei se haittaa, koen että oma henkeni on sitäkin arvokkaampi. Ei ehkä sinulle.
Rauha 🙂
Kyllä mun kanssa saa olla eri mieltä. 🙂
Just tänään tuli kirje vuosikokoukseen ja harmillisesti se on juuri samana päivänä, kun olen työmatkalla Ruotsissa. Eli itse en pääse asettumaan ehdolle näin ”etänä”, mutta varmasti sen muuten tekisin. Tykkään siitä, että saan osallistua taloyhtiön päätöksentekoon ja olin entisessä taloyhtiössäni taloyhitön hallituksessa.
Jos teillä ei ole tunkua hallitukseen, voit ehkä sopia jonkun kokoukseen menevän kanssa, että sinua saa ehdottaa myös poissaolevana. En tiedä olisiko sille mitään juridista estettä? Nykyisessä omassa taloyhtiössäni tuo varmasti onnistuisi, koska ihmiset tuntevat toisensa ja kokousten fiilis on suhteellisen rento. Hallituksessa toimiminen on mielestäni erittäin järkevä päätös asunnon omistajalta.