Muistattehan, että tänään vietetään kansainvälistä Maan Tuntia, englanniksi siis Earth Houria. Tempauksen ideana on sammuttaa valot tunniksi, ja siten muistuttaa ihmisiä ilmastomuutoksesta. Valot sammuvat klo 20.30 – 21.30 väliseksi ajaksi, ja kuka tahansa voi osallistua. Olin vaikuttunut suomalaisten yritysten listasta, jotka ovat mukana tempauksessa. Siitä päätellen Helsingissä pimenee mm. Finlandiatalo ja Tuomiokirkko. Tempaus on siitä hauska, että se etenee aikavyöhykkeiden mukaan. Pimeä vyöhyke etenee vuorokauden aikana maapallon ympäri.
Vaikka tunti ilman turhia valoja säästääkin sähköä, se ei ole itsetarkoitus, vaan todelliset muutokset tehdään pitkin vuotta arkisessa toiminnassa. Sellaiseen tempaus haluaa haastaa mukaan. Yrityksillä on merkittävä rooli, mutta jokainen meistä voi pienillä valinnoilla kantaa oman kortensa kekoon. Kierrättää, lajitella roskansa, välttää turhaa kulutusta, harkita miten liikkuu paikasta toiseen ja ylipäätään vähän keskittyä siihen, miten omat valinnat vaikuttavat.
Mietin muuten, miten erilaiselta kaupungit nykyään näyttävät, kun rakennuksia valaistaan niin paljon ulkopuolelta. En tiedä milloin käytäntö on alkanut, mutta sillä on valtava vaikutus kaupunkikuvaan. Ajatelkaa miten pimeää olisi, jos kirkkoja, kaupungintaloja ja muita julkisia rakennuksia ei valaistaisi iltaisin. Samalla alkoi askarruttaa, paljonko tunnissa säästyy sähköä, ja mikä olisi säästö jos valot sammutettaisiin esim. kerran viikossa vartiksi. Se vastaisi 13 Maan Tuntia vuodessa! Hyvä esimerkki siitä, miten pienet asiat kumuloituvat. Joten sammutetaan tänään turhat valot illalla ja jatketaan lajittelua!
20.30-21.30
Olet oikeassa, korjasin. Kiitos!
Hihi,
Luin tämän päivällä ja ihmettelin aikaa, kun se kuulosti väärältä, mutta kiltisti vietimme maan tuntia 21.15-22.30…
Ajatus kuitenkin tärkein! Tunnin jälkeen tuntui vaikealta laittaa valoja päälle, joten heräsi kyllä ajatuksia tästä tempauksesta taas.
Anteeksi sekoilu. Katsoin ajan huolimattomasti, ja tajusin virheen vasta kun Ursula huomautti. Olen pahoillani! Mutta ajatus on tärkein.