Jälleen kerran kirjoitan vaatekeräyksistä. MOT-ohjelma uutisoi raflaavasti, kuinka suomalaisten hyväntekeväisyyteen lahjoittamat vaatteet päätyvätkin kehitysmaihin, ja siellä luultavasti jonnekin katuojaan. Muistan, kuinka tämä juttu sai alkunsa. Eri keräyslaatikoihin vietiin vaatteita, joihin oli piilotettu GPS-paikannin. Nyt sitten lopulta selvisi, mihin vaatteet päätyivät.
Tämä juttu hermostutti minua jo alkuvaiheessa, ja hermostuttaa edelleen. Ongelman ydin ei ole se, että järjestöt eivät toimikaan siten, kuin sanovat toimivansa. Ei edes se, että nämä vaatteet päätyivät väärään paikkaan. Isoin ongelma on se, että esimerkkivaatteet olivat hirveää roskaa, jota ei olisi koskaan pitänyt laittaa yhteenkään keräyslaatikkoon!! Tämä ohjelma antaa aivan väärän kuvan ihmisille. Juuri sellaisia vaatteita, mitä MOT oli käyttänyt, ei missään nimessä pidä viedä hyväntekeväisyyteen. Se on systeemin tietoista väärinkäyttöä.
Roskan paikka ei ole hyväntekeväisyydessä. Roskan paikka on ROSKIKSESSA. En tiedä millaisesta ratakiskosta tämä pitäisi toimittajillekin vääntää, että asia tulisi selväksi. Mutta yritetään vielä kerran: Jos sinun lahjoittamasi rikkinäinen tai tahrainen vaate päätyy saastuttamaan kehitysmaassa virtaavaa jokea, se on sinun oma vikasi! En tiedä miten tämän voisi selkeämmin sanoa. Jos emme lahjoita roskaa, emme ole myöskään osa tätä ongelmaa.
Mietin, missä vaiheessa meille syntyi sellainen käsitys, että hyväntekeväisyyteen voi lahjoittaa mitä vain, ja että siellä sitten ”joku” seuloo rikkinäiset ja rähjäiset joukosta pois. Vai oliko meillä ajatus siitä, että joku superköyhä jossain saattaisi itkeä ilosta saadessaan anorakin, jonka vetoketju ei toimi? Vai olivatko katukuvaan ilmestyneet järjestöjen keräyslaatikot vain liian houkutteleva tapa ratkaista vaatepaljouden ja roskavuorien aiheuttama ahdistus? Nakataan kaikki vaikeat vaatekappaleet sinne, kyllä ne sieltä jonnekin hyvään tarkoitukseen päätyvät. Ikävä yllätys, kun eivät päädykään.
Hyväntekeväisyysjärjestöjen tarkoitus on myydä hyväkuntoisia vaatteita, saadakseen rahaa hyväntekeväisyyskohteelleen. Järjestöjen tarkoitus EI ole lajitella meidän myyntikelvottomia vaatteitamme. Se on meidän oma tehtävämme. Tiedän, että ihmisillä on hirveän erilaisia käsityksiä siitä, mikä on käyttökelpoista ja mikä ei. Sanotaan se nyt vielä kerran: mikä tahansa vika tekee vaatteesta lahjoituskelvottoman. (Poikkeuksena aito vintage, siinä ei pikkuviat haittaa.) Jos et ole varma, mieti miksi luovut. Jos syy on siinä, että vaate on esimerkiksi väärää kokoa, väriä joka ei pue sinua tai yhteensopimaton tyylisi kanssa, sille hyvinkin löytyy uusi käyttäjä. Mutta jos luovut vaatteesta siksi, että se ei enää täytä omia laatuvaatimuksiasi (nyppyjä? nukkaa? kulahtanut? paha haju? koirankarvoja? armottoman epämuodikas?) pitäisi hälytyskellojen soida. Sellaista ei pidä lahjoittaa minnekään. Jos haluat tarkistaa, tarkat ohjeet ja kriteerit lahjoituksille löytyvät tästä postauksesta.
Järjestöillä pitäisi tietysti olla systeemi, joka takaa sen ettei jätettä päädy vääriin paikkoihin, mutta oikeasti vastuu on meillä kuluttajilla. Meidän pitää kestää se, että kukaan muukaan ei halua meidän huonoja vaatteitamme, vaan että niiden paikka on roskiksessa, tai mahdollisuuksien mukaan kunnan jätehuollon järjestämässä tekstiilikeräyksessä. H&M:n tai jonkun muun kaupallisen ketjun tekstiilikeräys ei ole yhtään sen luotettavampi paikka kuin joku UFFikaan. Esim. H&M:n prosessi ei ole läpinäkyvä, eikä kuluttaja voi olla varma minne vaatteet päätyvät. Sen sijaan luotan siihen, että esim. kunnallisesta tekstiilikeräyksestä ei päädy materiaalia kehitysmaiden riesoiksi. Yrityspuolelta luotan vain Finlaysonin keräyksiin.
Vanhoista vaatteista on vaikea päästä eroon. Se on fakta, jonka kanssa täytyy opetella elämään. Kirppikset eivät vedä, koska kaikilla on sama ongelma. Meillä on liikaa vaatteita, ja hankimme niitä jatkuvasti lisää. Kaapit tulevat täyteen, ja sitten täytyy karsia. Innostumme kapselipuvustoista ja 333-projekteista, ja sitten karsitaan lisää, ja tietysti hankitaan myös uutta, jotta tiukasti kuratoidusta puvustosta tulisi täydellinen. Tai sitten ostamme ostamisen ilosta, vain koska se on niin halpaa ja helppoa. Tiedän omasta kokemuksesta.
Perimmäinen ratkaisu ongelmaan on ostaa merkittävästi vähemmän vaatetta kuin aiemmin, ja ostaa käytettyä aina kuin mahdollista. Silloin ei tule ylimääräistä kierrätettävääkään. Olen huomannut tämän käytännössä itse. Kun viime vuosina olen ostanut hyvin harkiten, ei kaapista enää lähde ulospäin läheskään niin paljon kuin ennen. Se johtuu siitä, että virheostosten määrä on pudonnut. Kun en osta enää ”ihan kivoja” vaatteita, en myöskään kyllästy niihin. Koska ostan laadukkaampia vaatteita kuin aiemmin, ne kestävät pitkään hyvinä, ja ne tekstiilit jotka poistan, menevät suoraan roskikseen (alusvaatteet, sukat).
Ole siis osa ratkaisua. Älä lahjoita huonokuntoista tekstiiliä minnekään. Osta vain harkiten ja mahdollisimman laadukasta. Jos aihe kiinnostaa, ota Outi Pyyn blogi ja instagram seurantaan, hän jakaa väsymättä ajantasaista tietoa tekstiilien kierrätyksestä. Tai kuuntele vaikka meidän yhteinen podcast parin vuoden takaa! Jos pohdit, mistä tunnistaa laadukkaan vaatteen, lue Rinna Saramäen Hyvänmielen vaatekaappi, jossa paneudutaan laadun ja tyylin lisäksi myös vaatetuotannon ongelmiin, ja kuuntele Rinnan haastattelu täältä.
Laitoin asiasta palautetta ohjelman sivujen kautta. Itseäni ärsyttää suunnattomasti se ylemmyys jolla toimittajat ovat roskiaan laittaneet kiertoon. Kuka maksaa kulahtaneesta likaisesta rytkystä mitään, tarkoitushan tavallaan oli että rytkyt olisivat päätyneet Suomessa jonnekin minne en tiedä. Roskis kun niille oli oikea paikka
Loistavaa että jätit palautetta! Minustakin tässä oli todella tarkoitushakuinen asetelma. Vaatteita kannattaa edelleen lahjoittaa, hyväntekeväisyysjärjestöt tarvitsevat niitä, mutta VAIN sellaisia, joista voisi itsekin kuvitella saavansa rahaa. Silloin ne ovat tarpeeksi hyvässä kunnossa.
Ongelman ydin on vaateketjujen ansaintalogiikka, jossa ”kierrätykseen” tuodusta vaatekassista saa lahjakortin. Vain sinisilmäisimmät uskovat vaatteen päätyvän ainakaan suurelta osin muualle kuin kehittyvään maahan dumpattavaan vaatepaaliin. Luin mökkipaikkakuntani paikallislehteä, jossa myös paikallinen kierrätyskeskus vahvisti toimintatavan, ylimäärä menee vaateketjun keräykseen. Ainoa toimiva ratkaisu on tekstiilin kierrätys kuituraaka-aineeksi, joka nyt on Suomessakin vireillä.
Tuo on jo pelottavaa, jos kierrätyskeskus Suomessa dumppaa ylijäämän näihin keräyksiin. Tuntuu uskomattomalta. Onneksi asia on kuten sanoit, että tekstiilikierrätys on kehittymässä myös Suomessa, ja parin vuoden päästä tilanne pitäisi olla jo parempi. Siihen asti pitää olla tarkkana.
Mikäli ei saa itse käytettyä vaatettaan suoraan roskiskuntoon, on se järkevintä antaa ystävälle/tuttavalle/työkaverille, jolla käyttöä vaatteelle vielä on tai yrittää vaikka myydä halvalla jollekin. Keräykseen laitto on näköjään todella arveluttavaa touhua.
Dokumentin lopussa oli karseaa katseltavaa, kun valtavat vaateläjät pyörivät kehitysmaiden ”kaatopaikoilla”, uhhuh. Länsimaissa ne olisi sentään edes poltettu energiaksi.
Parasta on jo lähtökohtaisesti vaateostoksilla aina miettiä, tuleeko varmasti käytettyä tämäkin hankinta itse loppuun. Näin ei kierrätysongelmaa pääse muodostumaan.
Mielestäni kierrätys ei ole epäilyttävää, jos kierrättää kunnollista tavaraa ja luotettavalle taholle. Esim. Fida laittaa kyllä kaiken myyntikelpoisen myyntiin. Ongelma muodostuu, jos kierrätettävä vaate ei olekaan kunnossa. UFF on minusta epämääräisempi toimija, ja H&M:lle en veisi mitään. Vaatepaaleillekin on ottajansa, mutta lumppu on lumppua missä tahansa maassa. Sitä ei pitäisi toimittaa Suomen ulkopuolelle, sillä meillä on kunnollinen jäteinfra, joka sen käsittelystä selviytyy.
Olet Jenni niiiiiin oikeassa tässä asiassa!! Todella hyvä kirjoitus, kiitos!!
Kiitos ihanasta palautteesta!
Hieno kirjoitus! Juurikin tuo ”Miksi luovut vaatteesta?”-kysymys paljastaa, onko vaatteen osoite lahjoitus vai polttojae.
Kiitos! Mietin tätä siltä kannalta, että omista vaatteista on vaikea luopua ilmaiseksi, ja siksi lahjoitetaan huonokuntoista, josta ei enää myymällä saisi itse rahaa. Tässä kohdassa mennään pieleen. NImenomaan sellaista juuri pitäisi lahjoittaa, josta rahaa vielä voisi saada. Jos siitä ei itse kuvittele saavansa mitään, niin ei se hyväntekeväisyysjärjestökään sitä saa kaupaksi.
Yritin etsiä, että voisiko tämän ohjelman vielä katsoa mutta en löytänyt. Harmi. Mielenkiintoista, että todella paljon käyttökelvotonta vaatetta päätyy muualle kuin tarkoitettu. Ikävää. Olen itse aina lahjoittanut hyväntekeväisyyteen rahallisesti sekä vaatteiden avulla. En ymmärrä miksi käyttökelvottomia vaatteita ihmiset lahjoittavat. Laittaisivat suoraan roskikseen tai käyttäisivät vaikka erilaisissa huoltotöissä rätteinä. Kyllä käyttökohteita löytyy kun miettii.