Onko missään muussa kielessä sanaa, joka tarkoittaisi samaa kuin puolipitoinen? Siis sana, joka tarkoittaisi sellaista vaatetta, jota on pidetty kerran tai pari mutta joka ei ole vielä tarpeeksi likainen pyykkikoriin. Toisaalta se on kuitenkin liian likainen puhtaiden vaatteiden sekaan. Jos joku tietää, ilmoittakoon sen kommenttilootassa, minua kiinnostaa!
Puolipitoisten vaatteiden ilmiö on kaiken kaikkiaan kiinnostava. Luulisin, että se on myös kulttuurikysymys. Käsitykseni mukaan esim. Amerikassa vaatteet pestään lähes jokaisen käyttökerran jälkeen, riippumatta siitä kuinka likaisia ne ovat. Suomessa taas en tiedä ketään, joka laittaisi vaikka farkut pyykkiin vain yhden käytön jälkeen, jos ne eivät ole mitenkään likaantuneet.
Kun olin lapsi, vaatekaapissani oli oma hylly puolipitoisille vaatteille. Se oli aina järkyttävässä sotkussa. Äitini oli ohjeistanut laittamaan puolipitoiset sille hyllylle, mutta en muista, että ohjeisiin olisi kuulunut vaatteiden laskostaminen. Se ei tullut itselleni mieleen, joten tungin vain kaikki vaatteet toistensa päälle. Sittemmin olen taistellut puolipitoisten vaatteiden kanssa monin eri tavoin. Epäilen, että tuo ohjeistuksesta ohimennyt osanen pitkitti oivalluksen syntymistä monta vuotta.
Jossain vaiheessa omistin erityisesti puolipitoisia varten tehdyn telineen. Oikein hyvä keksintö, jos osaa sellaista käyttää. Itse en koskaan jaksanut asetella vaatteita siihen huolellisesti ja lopulta annoin koko hökötyksen pois. Sen jälkeen säilyttelin puolipitoisia pitkin poikin asuntoa; tuolien selkänojilla, sängyn päällä ja niin edelleen. Jostain syystä puoliso ei arvostanut tätä tapaa hirveästi. Joskus yritin soveltaa lapsuuden oppeja tekemällä kaappiin puolipitoisten hyllyn – ja koska en edelleenkään jaksanut laskostaa niitä, takariviin hautautui vaatteita pitkiksi ajoiksi.
Nykyinen systeemi syntyi oikeastaan vahingossa, mutta se toimii paremmin kuin mikään muu aiemmin. Makuuhuoneessa on kaksi selkänojallista tuolia (tyyliä ruokapöydän tuoli, ei mikään nojatuoli), jotka ovat itse asiassa ideaaleja vaatteiden säilyttämistä varten. Selkänojalle voi heittää hupparit ja farkut, ja istuimelle voi nopeasti viikata neuleet ja muut. Toinen tuoli on minun, toinen taas miehen. Rajatun tilan vuoksi homma pysyy hanskassa eikä vaatteista muotoudu röykkiöitä. Jos tuoli alkaa pursuilla, on aika siirtää vaatteita pyykkikoriin. Ehkä olen myös reippaampi laskostamaan, mutta siihen on myös motivaatio, koska tuoli on niin esillä. Kaappiin on paljon helpompi heittää jotain huolimattomasti, koska oven saa kiinni.
Olisi kiva kuulla, miten muut ovat ratkaisseet puolipitoisten säilytyksen?
Puolipitoinenkin oli kyllä minulle täysin vieras sana! Oikeastaan aika erikoista, ettei meillä ole käytetty niillä vaatteille mitään omaa sanaa.
Vaatteiden pesemisestä oli kerran puhetta parin tuttavan kanssa. Huomasin, miten harvoin todella laitan pesuun sellaisia vaatteita, jotka eivät muutamassa päivässä ala haista. Housuja saatan pitää 20-30 kertaakin ennen kuin pesen ne – ellei siis ole mitään näkyvää likaa tullut. Tuttavani oli nimittäin sellainen, joka pesi päivän-parin käytön jälkeen housutkin. Pukeutumisessa vieläpä en halua pitää useampaa päivää samoja vaatteita, joten niitä puolipitoisia kertyy.
Valitettavasti en osaa sanoa mitään kunnollista ratkaisua puolipitoisten säilytyspulmaan. Itse olen kokeillut erilaisia tuoleja ja hyllyjä, mutta mikään ei toimi. Samaan kasaan tuppaavat kertymään myös ne vaatteet, jotka voisi heittää samantien pesuun. Mikseipä vaatteita voisi laittaa takaisin kaappiin omalle paikalleen? Jos niitä kerran voi vielä käyttää ihmisten ilmoillakin, niin tuskin mitään haittaa olisi kaappiin laittamisestakaan. Monesti kuitenkin puolipitoiskasaa siivotessa laitan osan vaatteista takaisin kaappiin ja loput pesuun, niin periaattessa ei tarvitsisi olla minkäänlaista omaa säilytyspaikkaa niille.
Ihmiset tosiaan pesevät vaatteitaan aika eri tiheyksillä. Paljon tietysti riippuu myös siitä, missä olosuhteissa vaatteita käyttää. Itse en mielelläni laita puolipitoisia takaisin kaappiin siksi, etten itse menisi sekaisin mitä olen pitänyt ja mitä en. Jos esimerkiksi olen menossa jonnekin ihmisten ilmoille ja suunnittelen mitä laitan päälle, en halua viime hetkellä huomata, että jokin vaate ei ollutkaan putipuhdas. Neuleet tekevät poikkeuksen, ne laitan takaisin hyllyyn tuuletuksen jälkeen. Mutta yritän tosiaan pitää puolipitoisten määrän sellaisena, että se yksi tuoli riittää niiden säilyttelyyn.
Meillä puolipitoisten vaatteiden säilytys on ratkaistu seuraavasti: vaatehuoneen seinällä on yksinkertaisia koukkuja, joihin ripustetaan roikkumaan esim. puolipitoiset housut. Vaatehuoneen vaatetangossa on sen verran väljää tilaa, että puolipitoiset paidat ja hameet yms. laitetaan ripustimella roikkumaan tiettyyn kohtaan tankoa. Pyykkikori on vieressä, joten pyykkiin laittaminen hoituu hyvin, ja vaatteet kiertävät helposti omille paikoilleen. Tämä systeemi on ollut meillä toimivin, aiemmissa systeemeissä jäi helposti vaatteita lojumaan pidemmäksi aikaa.
Ah, vaatehuone! Se on toistaiseksi toteutumaton unelma. Kodistamme puuttuu sellainen, mutta olen kyllä pitkään pohtinut, miten sellaisen saisi meille rakennettua.
Kaksiosainen Butler. Semmoinen missä takaosa on 110 cm korkea, etuosa 70 cm ja niiden väli 14 cm.
Etuja tuoliin verrattuna:
– vie vähemmän tilaa
– nätimpi makuuhuoneessa
– ei mahdollista hillittömiä pinoja koska vaatteet tulevat puolille (”puupuola”, ei tasolle kuten istuimen istuintaso)
– vaatteet tuulettuvat
Puolipitoiset vaatteet vaativat ehdottomasti oman tilansa.
Kesällä tulee käytettyä pitkiä housuja, remonttishortseja ja kaupunkishortseja jopa saman päivän aikana. Kyynärpäälämmittimet eivät myöskään tarvitse pesua joka ulkoilun jälkeen. Ja jos krapulapäivänä ainoa pukeutuminen on kirjastoautoa varten, niin pitääkö se tee-paita laittaa sen kymmenen minuutin takia pyykkiin?
Kalsareita ja sukkia en harrasta puolipitoisina. Kerran päällä ja pyykkiin.
Tarkoittaako tuo Butler siis sellaista telinettä, joka on vartavasten tehty puolipitoisten vaatteiden säilyttämistä varten? Mulla oli sellainen, mutta juuri siksi kun siinä oli ne puolat, vaatteiden asettelu tuntui jostain syystä liian työläältä. En tiedä osaisinko nyt käyttää sitä paremmin… Mutta edut ovat toki kiistattomat, jos tosiaan jaksaa ne vaatteet sinne asetella.
T-paitakysymykseen sanoisin, että vaatteet pitää laittaa pesuun kun ne ovat likaisia. Olen samaa mieltä sukista ja alusvaatteista.
Minulla myös oli aina lapsena puolipitoisten hylly järkyttävimmässä kunnossa. Nyt homma toimii hyvin, ihmeellistä kyllä. Käytän yleensä samoja vaatteita kodin ulkopuolella peräkkäisinä päivinä, kunnes laitan pesuun. Siihen asti säilytän ne hengarissa komerossa ja muistan kyllä mitä olen käyttänyt. Kotivaatteet ovat omalla paikallaan tietyssä kohti hyllyä viikattuna, niitä myös pidän samoja peräkkäisinä päivinä. Välillä kaaos vieläkin yllättää, kun tulee tarve käyttää eri vaatteita tai on kiire tai jotain, mutta pääpiirteittäin näin. Huomattavasti tämä on helpottanut nyt kun olen saanut karsittua vaatteiden määrää reippaasti.
Hyvä blogi sinulla! Vielä on luettavaa täällä, kaikkea en ole kahlannut läpi, kun ihan vasta löysin tänne.
Hei, kiva että viihdyt blogissa!
Tuo vaatteiden määrä on kyllä olennainen juttu myös. Paitsi jos on tosi järjestelmällinen ihminen 🙂 Tai sitten jos olisi esimerkiksi se kunnon vaatekaappi, niin todennäköisesti pystyisi pitämään suuremmankin määrän vaatteita järjestyksessä.
Olen ihan hukassa tämän asian kanssa! Ihanaa etten olekaan ainoa joka painii näiden ”vähänkäytettyjen” kanssa. Puolipitoinen oli minullekin uusi sana. On ollut tuolia (pakosta, silloin meidän sänky oli olohuoneessa, eikä vaatekaappia ollut lähellä), nykyiseen makuuhuoneeseen mahtuu tasan (suuri) parisänky ja vaatekaappi, siellä on isot hyllyt molempien vähänkäytetyille. Mutta yleensä ne ovat valtava kaaos. Ja varsinkin miehen hyllyltä olen välillä napannut esim. sukkia pyykkikoriin, yök… Ne vaan livahtavat sinne jotenkin vahingossa. Ja mulla on paha tapa nukkumaan mennessä jättää vaatteet lattialle sängyn viereen, pimeessä ei jaksa alkaa viikkaileen, ”kun kuitenkin laitan heti aamulla päälle”. Ja sitten haluankin jotain muuta, puhdasta kaapista… Onneks mulla on vaatteita suhteellisen vähän, ei ihan karkaa homma käsistä. 😀
Mitä vähemmän vaatteita, sitä vähemmän sotkua… Olen harrastanut aikoinani myös tuota lattialla säilyttelyä, mutta jossain vaiheessa se vaan ei enää toiminut. Tykkään tästä tuolisysteemistä siksi, että siinä vaatteet ovat näkyvillä. Ensinnäkin ne tuulettuvat, mutta lisäksi puolipitoisia ei kerry holtittomasti, koska ne ovat esillä koko ajan.