Nyt tuntuu vähän siltä, että kevät on vienyt mehut kirjoittamisesta. Tai oikeastaan intoa kirjoittaa olisi, mutta aiheista on pulaa. Keksin ideoita ja hylkään ne samantien, koska ne tuntuvat joko tylsiltä tai kuluneilta. Koska olen saanut niin hyviä vinkkejä teiltä ennenkin, kysyn nytkin: mistä te haluaisitte lukea? Juttutoiveita otetaan vastaan! Onko joku aihepiiri, josta lukeminen kiinnostaa erityisesti? Tai onko mielessä jokin täsmällisempi aihe, josta toivoisitte postausta?
Keksin juuri, että toteutan blogissa ensimmäistä kertaa tulevan kesän aikana toivesarjan. Se sisältää 10 toivepostausta, jotka julkaistaan kesä-heinäkuun aikana. Jos jokin aihe tuntuu soveltuvan paremmin podcastiin, niin saatan tehdä sellaisenkin. Aiheet poimin niihin tästä alta kommenttiboksista. Valintakriteerinä toimii se, kuinka moni aihetta on toivonut. Eli kymmenen eniten ääniä saanutta ideaa tai aihetta pääsee mukaan. Jos äänet hajautuvat kovasti, valitsen joukosta kiinnostavimmat.
Toimi siis näin:
- Käy jättämässä kommentti, jossa toivot aihetta. Voit olla lyhytsanainen tai selittää pidemmin. Voit laittaa samaan viestiin myös useamman aiheen.
- Jos jonkun muun ehdottama aihe kiinnostaa myös sinua, voit käydä komppaamassa myös muiden ehdotuksia!
- Ideoita voi käydä jättämässä myös blogin facebook-sivulla tai instagramissa. Lasken kaikki yhteen.
Ei haittaa, vaikka en olisi aiheesta aiemmin kirjoittanutkaan, on mielenkiintoista perehtyä uusiin asioihin. Kaikki käy, kunhan aihepiiri sopii yleisesti blogin sisältöön. Voin esimerkiksi kirjoittaa lasten tavaroista, lasten kanssa raivaamisesta jne. mutta kasvatusneuvoja en ala jakelemaan kellekään.
Tämä äänestys on auki toukokuun loppuun asti! Aikaa on siis reilu viikko. Sen jälkeen tulleita ideoita tai ääniä ei enää lasketa mukaan tähän projektiin, vaikka toki luen jokaisen kommentin, vaikka se tulisi myöhemminkin. Julkaisen tulokset heti kesäkuun alussa.
Ja nyt jään siis kiinnostuksella odottamaan: mistä haluatte lukea? Mitkä aiheet nousevat top10 -listalle? Käy toivomassa itsellesi mieluisaa lukemista kesäksi!
Kaikkea en muista mistä olet jo kirjoittanut, joten ehkä jotain koontipostauksia voisi tehdä?
Itseäni kiinnostaa kaikki vaatteisiin liittyvä: huoltaminen, myyminen, ostaminen, kierrättäminen. Esim laadukkaan materiaalin tunnistaminen, missä eri paikoissa voi myydä käytettyjä vaatteita, mitä maksaa vaatteen teettäminen tai itse ompeleminen, esittely vanhimmista edelleen käytössä olevista vaatteista.
Myös harrastuksiin liittyvä tavaran hallinta on alue joka kiinnostaa; mikä on riittävästi että voi harrastaa, milloin jokin menee hifistelyksi, milloin harrastusväline kannattaa ostaa uutena käytetyn sijaan.
Ehkä näistä heräsi jotain ajatuksia 🙂
Koontipostaus on hyvä idea! Materiaalia on vaikka kuinka. Kiitos myös muista ideoista!
Iäkkäät vanhempani asuvat omakotitalossa maalla satojen kilometrien päässä minusta. Talossaan ovat asuneet 30 vuotta ja pienempään pitäisi muuttaa, mutta tavaramäärä on Valtava. Kaikki on säästetty pula-ajan opein ja kaikella tuntuu olevan tunnearvo. Myöntävät ongelman = liikaa tavaraa, mutta eivät saa tehtyä asialle mitään. Näin ollen muuttoaikeetkin jäävät puheen tasolle ja talo jää huonolle hoidolle, kun eivät jaksa sitä enää ylläpitää. Mitä minä voin tehdä!? Olen kallistunut siihen, että en tästä matkasta voi kuin hyväksyä että mitään ei tule tapahtumaan. Kesälomaa on tiedossa 2 viikkoa ja voisin sen kyllä käyttää tähän taloprojektiin, kun vain tietäisin miten.
Varmaan muillakin lukijoilla on samankaltaisia tilanteita…
Tämä kiinnostaisi minuakin!
Hei, edellinen kommentoija oli laittanut tuosta vanhempien tavaramäärästä. Minua kiinnostaisi myös ko. teema….
Siivous rutiinit, onko kerta rysäyksellä koko huushollin siivous, vai osa kerrallaan joka päivä jokin tila, jolloin se on jatkuvaa ylläpitosiivousta. Eikä erillistä viikkosiivouspäivää tarvitsisi. Lisäksi kiinnostaa siivousaineet ja pyykinpesuaineet. Ekologisuus, minkä verran erilaisia kemikaaleja kotioloissa tarvitsee, voiko muutamalla tuotteella pärjätä. Katsoin juuri vähän aikaa sitten vanhoja kirjoituksiasi esim. tiskikoneen huuhteluaineen korvaaminen etikalla. Tällaiset asiat ovat itseäni kiinnostaneet tässä alkuvuoden aikana.
Nyt kun koti on vuosien saatossa karsiutunut ja yksinkertaistunut, olen pohtinut näitä asioita. Onko jonkin asian tekeminen vaan opittu tapa, vai voisiko sen tehdä toisin, järkevämmin.
Aivan mahtava blogi, olen hengessä mukana ollut, tosin en ole aiemmin kommentoinut.
-vaateostolakossa vuoden 2017
-turhien ostosten lopettaminen
-ruokahävikin syntymisen lopettaminen
-kierrättäminen yms.
Kiitos hyvästä inspiroivasta blogista.
Laadukkaiden vaatteiden tunnistaminen! Hinta ei aina kerro laatua.
Vaateaiheiset sekä järjestämiseen ja arjen toimivuuteen liittyvät aiheet kiinnostavat kovasti. Aihetoiveeni olisikin lastenvaatteet. Tässä elämänvaiheessa lastenvaatteiden kanssa puljaaminen vie melko paljon aikaa, rahaa ja voimavaroja ja lastenvaaterumban mahdollisimman hyvästä suunnittelusta ja yksinkertaistamisesta on hyötyä. Mitä kaikkea lastenvaatteisiin liittyykään? Mm hankinta (käytettynä vai uutena, mistä hankitaan, paljonko rahaa käytetään, hyväksi havaitut merkit/mallit/materiaalit, mitä hankitaan käytettäväksi useammalla sisaruksella, alennusmyyntien hyödyntäminen, itse tekeminen, kausivaatteet ja niiden ennakointi, seuraavien kokojen ennakointi, virhehankinnat ja niistä oppiminen, vaatteiden eettisyys ja ekologisuus), käyttö ja huoltaminen (kapseliajattelun soveltaminen?, vaatekaapin järjestäminen ja vaatteiden säilytys, pyykkihuolto, korjaaminen), loppusijoitus (loppuunkäyttäminen esim sisaruksilla kierrättämällä, mihin lahjoittaa, missä ja mihin hintaan myydä) jne.
Minua kiinnostaa myös siivoukseen liittyvät postaukset. Esimerkiksi siivousaineiden käyttö ja siivousrutiinit. Kuvat ovat havainnollistava lisä juttuihin. Myös jääkaappi ja ruoan säilytykseen liittyvät asiat kiinnostaa.
Minua kiinnostaa roskien ”käsittely”. Keittiössä syntyvät roskat (biojäte, elintarvikepakkaukset jne), lajittelu, kierrätys, miten ”säilytetään” ennen pois viemistä. Ja myös muut kierrätettävät kuten patterit, pullot jne, miten järjestää säilytys ja kierrätysrutiini. Ja tietysti miten minimoida roskaa ja näin ollen koko kierrätysrumbaa.
”mitä maksaa vaatteen teettäminen”
Komppaan tätä, aiheeseen liittyen myös teetettävän vaatteen kankaiden löytäminen koska esim. Eurokankaan valikoimasta harvoin löytyy oikeanlaisia vaatetuskankaita. Olisi tosi typerää maksaa paljon vaatteen teettämisestä jollei materiaali ole halutunlaista.
Olisi todella mielenkiintoista kuulla miten toimivat tällä hetkellä kapselikurssilta saamasi opit. Esim pieni vilkaisu kesäkapseliisi olisi kiinnnostavaa! Itse juuri aloitan kapselikurssin oppien parissa ja kaipaisin vähän kannustusta miten pidemmällä olevat ovat saaneet vaatekaapista toimivan. Kesällä olisi mukava lukea myös jotain rentouttavaa esim. Lukuvinkkejäsi kesälomalle kirjoista jotka olet itse kokenut hyviksi tai mielenkiintoisiksi jostakin blogisi aihepiiristä.
-Jane
Kiitos Jennille arkijärki blogista ja tavarataidot kirjasta. Ovat olleet arjen pelastus monellakin tapaa.
Bullet journal päivitystä toivoisin, miten toiminut ja aiotko jatkaa sen käyttöä? Ja se 18 asian tehtävälista, ylipäänsä listat ja aikataulujen järjestäminen kiinnostaa. Miten ehtisi ruuhkavuosissa tehdä kaikki tarvittavat kotityöt ja vuosittaiset isommat siivousurakat ym? Sekä iäkkäiden vanhempien kodin raivauksesta. Komppaan kapselikurssin opeista ja lasten vaate- ja lelusäilytykset. Kierrätysasiat myös.
Kiinnostaisi esim. kokemukset ja vinkit tavaroiden (myös vaatteiden) myymisestä kirpputorilla tai muuten, sekä netin kautta että ihan fyysisillä kirpputoreilla. Itselläni karsinta tyssää viimeistään siinä vaiheessa, kun pitäisi päästä tavarasta oikeasti eroon. Kuulun kyllä useampaan facebookin kirppis- ja roskalava-ryhmään, mutta en ole kuitenkaan itse myynyt tai ostanut mitään. Monissa postauksissa näkyy paljon varauksia ja ”jono”-kommentteja, eli näennäisesti kauppa käy hyvin, mutta toisaalta huomaamatta jäävät ehkä sellaiset postaukset, joista kukaan ei ole kiinnostunut eikä kauppa käy. Olisikin mukava lukea kokemuksia vaikka siitä, miten hyvin ja luotettavasti kauppa käy ja jääkö paljon tavaraa myymättä.
En ole myöskään koskaan varannut paikkaa tavalliselta kirpputorilta, koska varsinkin ilman autoa tavaroiden vieminen tuntuu hankalalta, ja muutenkin koko homma tuntuu jo ajatuksen tasolla turhan vaivalloiselta ja ei-kannattavalta myyntipaikkojen hintojen vuoksi.
Yleisesti siis jonkinlainen juttu tavaroista eroonpääsemisestä kiinnostaisi. 🙂
TÄMÄ kiinnostelee kovasti myös täällä! Miten pääsisi alkuun myynnissä (itsellä myös keräilytavaraa, lasia ja semmosta). Meinaamista on, mutta juurikin asian epätuttuus aiheuttaa jatkuvaa tekemisen lykkäämistä tässä nimenomaisessa asiassa.
Pari kommentoijaa oli maininnut pyykkäämisen, ja se kiinnostaisi minuakin. Varsinkin nyt vauvan kanssa tuntuu että rutiini siihen on hukassa, kun pyykkiä tulee enemmän ja toisaalta ihan eri tyyppistä pyykkiä kuin aikuistaloudessa. Miten pyykit pitäisi lajitella, jotta saisi järkeviä koneellisia? Mitä ohjelmaa/lämpötilaa käyttää millekin pyykille? Myös kaikki muut aiheeseen liittyvät vinkit ovat tervetulleita.
Moi, minuakin kiinnostaa miten olet saanut kapselimetodin toimimaan. Muuten en osaa sanoa mitään erityistä aihetta, hyviä ehdotuksia kyllä tullut jo. Toivoisin, että saisit tuotettua pääosin kirjoituksia sillä itse en oikein osaa kuunnella podcastejä vaikka niiden sisältö houkuttaisikin
Kodin pesuaineet! Joku oli sen tuolla jo maininnutkin. Muista mainituista kiinnostavat kapselivaatekaappipostaus ja bujoilujutut. Vaatteen/kankaan laadun tunnistaminen myös, vaikka siihen ei taida kovin helppoa tai yksiselitteistä vastausta olla, mitä olen Rinna Saramäen kirjoituksia lukenut…
Kapselivaatekaappi, lasten vaatteisiin ja tavaroihin liittyvät
Minusta lanseeraamasi tyytymisen filosofia oli aivan mainio, olen kiinnostunut lukemaan kaikenlaisesta aiheeseen liittyvästä (ekologisuus, säästäminen, tavaroihin liittyvien ajankohtaisten trendien pohdiskelu). Kaikenlaisia projekteja on myös mukava seurata ja osallistua mahdollisesti itsekin – blogisi innoittamana aloin itsekin vuosi sitten kirjaamaan ylös ja sitä myötä tarkastelemaan omaa vaaterumbaa. Pidän sekä tekstien lukemisesta että podcasteista, sulla on mainio radioääni!
Hei ja kiitos hyvistä ohjeista kerskakulutuksen vähentämiseksi!
Minä olen kierrättänyt perheessä syntyviä roskia jo vuosikymmenen ajan. Se on tuttua.
Mottonani on: osta vain sitä, mikä on pakollista (mielipiteet siitä asiasta tietenkin vaihtelevat). Kirpputorimyynti on tuttu juttu.
Joskus kuitenkin täytyy ostaa vaatteita. Haluaisin sinun kirjoittavan aiheesta, miten voi ostaa tyylikkäitä, klassisia ja kestäviä vaatteita kirpputorilta tai second hand-liikkeistä? Mitä pitää tietää materiaaleista jne?
Olisiko mahdollista listata esim. Suomen viiden suurimman kaupungin ”parhaat”
ostopaikat?
Vaatepostaukset ja ostamiseen/kuluttamiseen liittyvät pohdinnat kiinnostavat eniten. Joka kuun vaihteessa odotan uutta päivitystä.
Onko sinulla ystäväpiiriä, jonka kanssa tulisi asiasta vaihdettua ajatuksia? Itse jonkin verran myös lähimpien ystävien kanssa asiasta keskustelen. on mielenkiintoista kuulla näkemyksiä eri elämäntilanteessa olevilta. Se auttaa myös näkemään omia tottumuksiaan ”ulkopuolisen” silmin.