Kenkiä, kenkiä, enemmän kenkiä?

Sattuipa silmiin juttu, jossa ”suomalaiset paljastavat” kuinka monta paria kenkiä omistavat. Hauska yhteensattuma, sillä kenkäaihe on pyörinyt mielessä sen jälkeen, kun huomasin jonkun löytäneen blogiin hakusanoilla ”miten kengät saa kestämään”. Näillä asioilla on nimittäin mielestäni yhteys.

Artikkelin mukaan valtaosa omistaa 10-20 paria, mikä kuulostaa ihan realistiselta. Siihen määrään mahtuu eri vuodenajat ja tilaisuudet kattavia kenkiä. Sen sijaan ne 14%, jotka väittivät omistavansa maksimissaan viisi paria kenkiä, joko puhuvat palturia tai elävät hyvin erikoista elämää. Tietenkin voi kysyä kuka tässä on rajoittunut, mutta en vaan tajua miten joku pärjää noin vähällä. Ymmärrän, että äärimmäinen köyhyys tai kodittomuus voi johtaa siihen, että ihmisellä ei ole kuin yhdet kengät jos niitäkään. Mutta jos puhutaan enemmistöstä suomalaisia, jotka eivät elä missään ääriolosuhteissa – voiko oikeasti tulla kaksilla kengillä toimeen, kuten joku tuossa artikkelissa väitti? Pitääkö joku todella samoja kenkiä kesät talvet?

Aloin leikkiä, että minun pitäisi vähentää kenkämääräni niin pieneksi kuin mahdollista, mutta niin ettei terveys vaarannu ja siten että pärjäisin tässä nykyisessä elämäntyylissäni herättämättä poikkeuksellista huomiota. Kuinka monta paria tarvitsisin? 

  1. Lämpimät talvikengät
  2. Lenkkarit tai urheilulliset tossut
  3. Välikauden kävelykengät tai nilkkurit
  4. Ballerinat
  5. Sandaalit
  6. Kumisaappaat
  7. Korkeakorkoiset juhlakengät

Seitsemän paria näyttäisi äärimmäisen pakon edessä riittävän. Mutta jos rehellisiä ollaan, tuo olisi minusta aika ankea suppea valikoima, ja noiden lisäksi haluaisin ainakin myös

  1. Korkeakorkoiset saappaat
  2. Loaferit tai mokkasiinit
  3. Varvastossut
  4. Citylenkkarit ja urheilulenkkarit erikseen (ks. yllä kohta 2.)
  5. Useampia vaihtoehtoja juhlakengille, sillä mustat kengät eivät todellakaan käy mielestäni kaikkien vaatteiden kanssa. Iltajuhliin sellaiset, mistä ei varpaat näy, ja kokkareille villimpiä vaihtoehtoja.

Eli tuosta tulisi jo 11 paria ilman juhlakenkävalikoimaa, mikä taas on sitten maku- ja tilakysymys. Jos ollaan realistisia, 10-20 paria kenkiä olisi se suppein mahdollinen määrä, jonka kanssa voisin mukavasti elellä. On ihan mukavaa, että on valinnanvaraa vähän enemmän kuin on aivan välttämätöntä.

Palatakseni alkuun, kenkien kestävyys liittyy mielestäni aika suoraan siihen, kuinka monet niitä on käytössä. Mikäli omistaa vain yhdet talvikengät, kyseiset kengät altistuvat vuoden aikana monille eri sääolosuhteille, ja ovat lisäksi käytössä lähes joka päivä usean kuukauden ajan. Toisin sanoen kulutus on kova. Vaikka kenkiä huoltaisi jatkuvasti, niin siitä huolimatta ne kuluvat väistämättä ja käyttöikä lyhenee. Esimerkiksi välikauden kengät ovat kovilla, kun porskutellaan loskassa viikosta toiseen. Kelpaavatko sellaiset enää siistimpää vaatetusta vaativissa tilaisuuksissa yhden vuoden jälkeen? Mielestäni on siksi ihan järkevää omistaa useampia samantyyppisiä kenkiä, joita voi vaihdella tarpeen ja tilaisuuden mukaan. Kun on vaihtokengät, kastunut pari saa kuivua rauhassa, tunkkaiset tuulettua ja kenkäpari saa ”levätä” käytön jälkeen. Nämä kaikki toimenpiteet saavat kengät kestämään pidempään.

Onko lukijoissa minimalistisen kenkävaraston omistavia ihmisiä? Montako paria kenkiä ihminen tarvitsee?

12 thoughts on “Kenkiä, kenkiä, enemmän kenkiä?

  1. Nyt olet unohtanut, että puolet väestöstä on miehiä. Osalla riittää converset kesäksi ja converset talveksi.

    Esim. mun pojalla on lenkkarit, kumisaappaat (joita ei käytä) ja feikki-crocksit (joita ei käytä). Lisäksi talveksi jotkut talvilenkkarin/maastokengän tapaiset. Tosin viime talvi meni karvakumppareilla. Eli periaatteessa lenkkarit kesäksi ja karvakumpparit talveksi. ja ihan normaali poika on.

    Ja mieheni, joka on tyypillinen pukumies: mustat kävelykengät (kesät, talvet), ruskeat kävelykengät (kesät, talvet), sandaalit (20 v. vanhat), turvakengät (raksalla ja vapaa-aikana) ja vielä yhdet ”vapaa-ajan kengät”. Eli viisi paria. Mökillä feikki-crocksit, se on sit kuudes. Niin, ja lenkkarit, seitsemäs. Eli onhan niitä vähän enemmän. Ja monoja on sit lasketteluun, murtsikkaan ja luisteluun, lasketaanko ne kengiksi?

    • Jos kesät talvet pitää yksiä converseja, eikö ne ala olla aika ällöttävät viimeistään vuoden jälkeen? Kuinka usein ne uusitaan? Vai pestäänkö niitä välillä? Tämä yksien kenkien maailma on minulle aivan vieras. Olen tottunut siihen, että kengät valitaan sään ja tilaisuuden mukaan. Mutta olen kyllä kuullut että nykyinen hipsterikansa todella vaeltaa niissä samoissa converseissa päivästä toiseen… mikä kuulostaa minusta – miten tämän nyt korrektisti muotoilisi – erikoiselta.

      • Avomies käyttää samoja siistejä, ruskeita kävelykenkiä varmaan 99% ajasta, vuodenajasta riippumatta. Lisäksi kaapista löytyy mustat juhlakengät (joita ei varmaankaan tarvittaisi jos ne siistit kävelykengät olisivat mustat), maiharit (jotka ovat odottaneet korjausta jo ainakin yhden talven yli, eli eivät selvästikään ole välttämättömät), turvakengät (joita ei ole tarvittu muutamaan vuoteen) ja nappikset (kesällä futista varten). Kävelykenkiä uusitaan vuoden-parin välein, kun edelliset eivät enää ole tarpeeksi siistit/ehjät käyttöön. Olennaista tietysti onkin ostaa laadukkaat, hyvistä materiaaleista valmistetut kengät, niin ne kestävät kovaakin käyttöä pitempään.

        Itsekin pidän mielelläni kenkävalikoimani aika kohtuullisena (varmaan max. kymmenet kengät), ja pärjäisin vielä vähemmällä jos en tarvitsisi ehdottomasti canadabootseja talveksi (paksu extrapohjallinen ja villasukka ja silti paleltaa) ja haluaisi käyttää toisinaan myös korollisia kenkiä. Kun kengät ovat tarpeeksi siistit ja mukavat ne ovat niin monikäyttöiset ettei tarvita liikaa vaihtoehtoja. Suomessa tietysti vuodenajat asettavat tiettyjä haasteita käytännöllisyyden nimissä.

        • Tämä on oikein valaisevaa kuulla tarinoita ihmisistä, jotka todella pärjäävät parilla kolmella kenkäparilla läpi vuoden! Tosin ihmettelen kovasti noita miehiä, jotka eivät käytä talvikenkiä. Eikö ole tosi ikävää kun jalat palelee? Koska en usko ettei palelisi. Näyttää myös siltä, että ihmisten elämäntyylit ja harrastukset ovat niin erilaisia, että toiset tarvitsevat jo työn puolesta useammat kengät, ja toiset taas todella pärjäävät pienemmällä varastolla.

          • En ole koskaan kuullut valitusta jalkojen palelusta edes näiden kylmimpien talvien aikana. Täytyy ottaa huomioon että toiset (kuten avomieheni) ovat luonnostaan vain paljon kuumaverisempiä. Toisaalta jos ei oleskele kylmimpinä päivinä pitkiä aikoja ulkona paikoillaan seisoen ei tule niin helposti kylmäkään, koska liikkuessa veri kiertää nopeammin ja se lämmittää. Autoa meillä ei ole – jos olisi ja tekisin esimerkiksi toimistotyötä voisin varmaan itsekin pärjätä paljon ”kevyemmin” varustein.

  2. Minuakin kyllä ihmetyttää miten ei joku palele talvella ilman talvikenkiä! Mutta kenties nämä ihmiset eivät liiku ulkona niin paljon? Nyt kun tulin asiaa ajatelleeksi, niin itse asiassa minulla on tuttuja, joiden asuntojen yhteydessä on lämmitetty sisä-parkkihalli ja töihin ajetaan samanlaiseen. Eipä siinä taida paljon päästä ulos palelemaan.

    • Joo, elämäntavat ratkaisee. Itse joudun/pääsen ulkoilemaan joka päivä kelistä riippumatta, joten en voisi kuvitella elämää ilman kumppareita ja lämpimiä talvisaappaita. En tosin myöskään ilman sandaaleita tai tennareita 🙂

  3. Sukulaiseni, arkkityyppinen reipas ulkoilmaihminen, omistaa tietääkseni vain kolme paria kenkiä: jokasään saappaat, kesäkengät ja ”siistimmät kengät” häihin ja hautajaisiin. Aika niukkaa minun näkökulmastani, mutta jos ei kaipaa esteettistä vaihtelua niin kyllä tuollakin pärjää.

    • JOo, olennaista on varmaan myös se, miten kengät sopii muihin vaatteisiin. Minusta yhdet kengät eivät sovi kaiken kanssa, mutta tämä on toki mielipidekysymys 🙂

      • Ei minustakaan, tai siis minun vaatetarpeissani on useampaa eri hienous- ja tyylivarianttia, jotka vaativat omat kenkänsä. Minimissään arkisemmat kengät, sievemmät kengät, ”bisnessiistit” kengät ja juhlakengät, ja näitä eri vuodenaikojen vaatimusten mukaan kolmet kutakin (paitsi juhlakengät voisi olla aina samat). Niin ja kumpparit myös. Mutta jos on virtaviivaistanut vaatekomeronsa sisältämään vain kaksi vaatetyyppiä, hautajais/hääkelpoinen juhla-asu ja koko muun elämän kattava reipas ulkoilupuku, niin kolmillakin kengillä pärjää. Oikeastaan sukulaisellani on tyyli- ja pukeutumishomma omalla tavallaan aika nerokkaasta hanskassa. Vaihtelu minimissä, johdonmukainen tyyli, aina selvää mitä laittaa päälle (tosin vaatii työn, jossa voi olla hyvin epämuodollisessa asussa).

  4. Hei, vaikka juttu on jo liki vuoden vanha, kommentoin tähän kuitenkin.

    Vanhemmalla pojallani on kahdet kengät. Toiset on (erittäin harvoin jalassa näkyvät) feikki-croksit ja toiset sitten sellaset skeittikengät – joilla todellakin mennään niin helteessä kuin pakkasessa… Nuoremmalla pojallakaan ei monia ole – oliskohan Croksit, tennarin tapaiset ja sitten talvikengät. Pojat vihaa kenkäkaupalla olemista, joten omatpa on jalkansa… Uudet kengät ostetaan suunnilleen sitten kun vanhat lahoaa lopullisesti (eli pakon edessä…) ja edelliset menee yleensä suoraan roskiin. Pojat on 15v ja 17v. Ehkä ne joskus vielä tapojansa muuttaa…

    Meidän tytölläkään ei kyllä kovin monia kenkiä ole: kumpparit (jotka on oikeastaan melkeinpä yhteiset mun kanssa), Croksit, lenkkarit, talvikengät, jotkut siskolta saadut tennarit… onkohan ne siinä?

    Eikä mulla ja miehelläkään mitenkään kauheasti kenkiä ole, miehellä ehkä 7 paria joista parit on työkengät ja mulla sit jokunen pari enemmän, tosin mulla on lähinnä vaan tennareita. Että kyllä se elämä onnistuu vähän vähemmälläkin kenkämäärällä. =)

    Ja näkisittepä meidän vaatekaapit… en tiiä ketään, jolla olis yhtä vähän vaatteita kuin meillä. Tosin tuon sun vaatejutun luettuani olen vähän miettinyt, että pitäis ehkä panostaa joskus niihin vaatteisiin… olen aina samoissa rytkyissä ja tuskailen tylsän vaatevarastoni kanssa. Mutta en vaan osaa muuttaakaan mitään…

    • Ainakin kulutusta voi sanoa ekologiseksi, jos kengät pidetään niin loppuun että ne voi panna suoraan roskiin!

      Pienellä lapsella ymmärrän hyvin vähät kenkämäärät, koska jalka kasvaakin niin nopeasti ettei kovin monia ehdi edes pitää. Yhdet tai kahdet kengät per kausi lienee aika hyvä määrä, ja miksei toimisi aikuisellakin. Mutta itse tykkään kengistä muuten vaan, joten siksi niitä on kertynyt. Onpahan valinnanvaraa. Meinasin juuri kirjoittaa ettei uusia ole tarvinnut ostaa, ennen kuin tajusin että olen silti ostanut viimeksi viime syksynä. Eivät olleet välttämättömiä todellakaan.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.