Otetaanpa otsikko uusiksi: Jos laatikossa on niin paljon tavaraa, että se ei mene kunnolla kiinni, ainoa tapa korjata asia on poistaa sisällöstä niin suuri osa, että ongelma poistuu. Periaatteessa ongelmaa voi korjata myös niin, että järjestää sisällön uusiksi. Tämä saattaa toimia – tiettyyn pisteeseen saakka. Asian kääntöpuoli on se, että luultavasti vain järjestyksen luonut ihminen on valmis ylläpitämään sitä. Kenelläkään muulla perheenjäsenellä ei ole aikaa eikä intressiä pelata monimutkaista palapeliä joka kerran, kun laatikosta tarvitaan jotain. Toinen ongelma uudelleen järjestelyssä on se, että jaksaako sitä itsekään lopulta kovin pitkään taiteilla tavaroita paikalleen, vai käykö sittenkin niin, että etenkin kiireessä sitä vain survoo kamat muiden joukkoon. Lopputulos on nähtävissä muutaman viikon päästä, kun laatikon kulku kanittaa taas.
Minulla on yksi tällainen laatikko keittiössä. Pidän siellä kaikkia muovitavaroita: pakasterasioita, kulhoja ja salaattilinkoa. Muovista olisi tietysti kiva päästä kokonaan eroon, mutta kyllä näitäkin tarvitaan. Useimmiten laitan ruoantähteet lasiseen astiaan, mutta esimerkiksi pakastemarjat laitan perinteisiin rasioihin. Sitten näitä rasioita tarvitaan välillä myös muiden pikkutavaroiden, kuten legojen ja askartelutarvikkeiden lajitteluun.
Minulla on tapana säästää tyhjiä ruokien pakkauksia varmuuden varalle. Esimerkiksi hedelmien rasioita, jäätelöpurkkeja ja muita sellaisia. Olen huomannut, että näille on aina säännöllisesti käyttöä. Kätevännäköiset rasiat tyrkkään laatikoon pakasterasioiden sekaan. Tämä onkin oikeastaan se ongelma tässä. Niitä kertyy jossain vaiheessa aina liikaa, ja sitten tapahtuu tuo yllämainittu ongelma laatikon sulkemisen kanssa.
Tyhjensin ensin koko laatikon. Tällaisen pienen säilytystilan tyhjentäminen kokonaan on minusta usein helpoin tapa. Sitten pistin takaisin ne siistit pakasterasiat, joiden säilyttämistä ei tarvinnut kummemmin miettiä. Lajittelin kannet purkkien sisälle ja totesin samalla, että purkkeja on enemmän kuin kansia… Juuri nyt en jaksanut ruveta tekemään asialle mitään, mutta muutama rasia on siis poistettava jossain vaiheessa vielä.
Todellinen karsinta piti tehdä niiden eriparisten muovirasioiden suhteen, joita olin itse laatikkoon keräillyt. Säästin niitä sen verran, kuin laatikkoon helposti mahtui. Kaikki loput laitoin muovinkeräysastiaan. Sinne meni jugurttipurkkeja, vihannesrasioita ja muita sellaisia, missä oli ostettu jotain elintarviketta irtomyynnistä. Säästin muutaman pyöreän purkinkannen, koska ne ovat minusta käteviä, jos vaikka kermaviilipurkista. käyttää vain puolet. Laittaa vain kannen päälle, ja tuotteen voi laittaa takaisin jääkaappiin eikä sitä tarvitse siirtää toiseen astiaan.
Lopputulos ei ole äkkivilkaisulla radikaalisti erilainen kuin ennen, mutta käytännössä huomattavasti parempi. Mikään ei jumita ja tavarat ovat järjestyksessä. Säästin edelleen noita ”ylimääräisiä” rasioita erilaisia tarpeita varten, mutta nyt laatikko menee kiinni eikä mikään pursu yli laitojen. Aikaa tähän projektiin meni noin 15 minuuttia.
Miten te säilytätte pakasterasioita ja tupperware-astioita? Onko kaikkiin kannet tallella? 😉
Minulla on yksi keittiön alakaappi, jossa on kaikki muoviset astiat. Siellä on kaikki pakasterasiat, tupperiastiat, kertakäyttöastiat, mitta-astiat ja vatkauskulhot sulassa sovussa. Kaappi taitaa olla 80 cm leveä ja siinä on kaksi hyllyä. Takaosassa on astiat, joita harvemmin tarvitsen ja etuosassa jatkuvassa käytössä olevat. Pari kertaa vuodessa käyn astiat läpi ja heitän parittomat kannet yms. tarpeettomat pois.
Minäkin olen käyttänyt paljon monenlaisia rasioita ruuan säilytykseen. Olen ajatellut, että jos rasiassa on myyty ruokaa, niin sitä voi käyttää jatkossakin ruuan säilytykseen ja samalla pienentää kaatopaikalle joutuvan muovin määrää. Nyt on kuitenkin annettu ohjeita, että ruokaa ei saisi säilyttää muovirasioissa vaan siirtää ne esimerkiksi lasisiin astioihin. Muovisista saattaa irrota ruokaan haitallisia aineita. Olenkin alkanut pohtia, että missä vaiheessa nuo astiat muuttuvat ”vaarallisiksi”. Tämä on tosi hämmentävää! Tästä saisitkin hyvän aiheen seuraavaan blogikirjoitukseesi.
Tuo onkin mielenkiintoinen kysymys, johon minulla ei ole antaa mitään täsmällistä vastausta. Tietääkseni lämmitys on yksi asia, joka saa kemikaaleja liukenemaan. Siksi en koskaan laita muoviastioita mikroon, enkä myöskään laita kuumaa ruokaa muoviastiaan. Sen sijaan kylmiä ruokia laitan. Toisaalta en tiedä, että pitäisikö tätäkin välttää, ehkä pitäisi. Toisaalta ruokaa myydään yleisesti muovissa, eikä kai elintarvikemuovin pitäisi olla erityisen vaarallista, mutta kuka tietää? Asia on tosi monimutkainen ja hankala.
Minulle oli oivallus säilyttää kannet ja purkit eripaikassa. Purkit on pinossa ylähyllyllä ja kannet laatikossa. otan ensin purkin ja sitten kannen, niitä on muutama ylimääräinen. Jostain syystä toimii erinomaisesti. Kun olivat samassa paikassa piti ottaa aina monta pinoa esiin että sai sopivat.
tämä onkin uusi tapa! Olen kuullut monenlaisia versioita, mutta tämä oli uusi. Mahtavaa jos se toimii!
Meillä muovi on jo minimissä. Pakastusrasioita käytän vain pakastamiseen kerran vuodessa. Tyhjentyneitä säilytän kuivauskaapin yläosassa, jossa on noin 15 cm korkea hylly, pinossa sinne mahtuu kymmeniä rasioita, kannet samanlaisissa pinoissa niiden vieressä. Tupperwarea en ole koskaan edes ostanut, inhoan muovia ja varsinkin värikästä sellaista. Mustat melamiiniset Rosti Mepalin taikinakulhot (3 + kapea blenderin kulho) on, mutta ne menee sisäkkäin ja niiden kannet säilytän kulhojen alla. Muut rasiat ovat lasia, Ikeasta. Pakkausten rasiat menee suoraan muovinkeräykseen.
Mullakaan ei oikeasti ole Tupperwarea, mutta monilla on, käytin sitä tuossa siksi vähän yleisterminä. Muistan sen villityksen jostain 90-luvulta, kun kaikilla piti olla niitä ”käteviä” astioita. Monet eivät kyllä oikeasti olleet ihan niin käteviä. Olen hankkinut emali- ja metallikulhoja korvaamaan muoviset, mutta en meinaa pystyä luopumaan niistä vanhoista.
Ei ole muoviastioita, pakasterasioita tai vastaavia, nuolija ja kahvisuodatin ovat muovia. Ei ole oikeasstaan koskaan ollutkaan. Joskus ostin 2 orthexin kannellista pyöreää rasiaa, mutta ne värjääntyivät nopeasti, joten menivät roskiin.
Pakkausmuovissa, siis siinä, jossa ruoka kannetaan kotiin, ongelmana on muovin pehmentimet.
Itselläni on myös kohtuullinen määrä muovirasioita. Niille on varattu yksi hylly ja kun hylly alkaa pursuilemaan se kertoo lähinnä siitä, että muilta meille kulkeutuneita muovirasioita on aika palauttaa omille omistajilleen. Hyvin hyvin harvoin säästän jäätelö tms rasioita koska omiin tarpeisiin nykyiset ovat hyvin riittäneet. Paras hankinta on ollut aikoinaan tupperilta ostettu setti jossa eri kokoisiin rasioihin menee osittain samoja kansia. Näin ei vain yksi tietty kansi sovi tiettyyn rasiaan. Tämä siis säästää hermoja huomattavasti kun purkkeja ottaa käyttöön asti. Minua ahdistaa ajatus siitä, että olisi laatikko tolkulla muovirasioita kotona (kuten omalla äidillä ja anopille tuppaa olemaan). Tuntuu ettei niiden määrää koskaan kyseenalaisteta ja samat purkit ovat todella siirtyneet sukupolvilta toisille. Kai niitäkin on hyvä kerran tai kaksi elämässä uusia kun bakteereja kai niihinkin kerääntyy vuosien varrella?!
Kyllä niitä käsittääkseni on hyvä aina välillä uusia, etenkin jos ovat naarmuisia. Varmaan vanhemmilla sukupolvilla on on noita rasioita enemmän myös siksi, että he ovat myös pakastaneet huomattavasti innokkaammin. Lohdutan itseäni aina sillä, että ikinä ei ole tullut sellaista tilannetta, että muovipurkit olisivat loppuneet kesken. Voin siis rauhassa heittää noita pois jotta laatikko menee kiinni, koska varmasti pärjään niilläkin, jotka laatikkoon jää.
Eikö tässä blogissakin käsitelty jokin aika sitten vanhoista muoviastioista irtoavaa muovia. Samoin suositusten mukaan kaupan elintarvikepakkauksia ei tulisi käyttää uudelleen ainakaan ruoan säilytykseen. Nyt kun muovin keräys on tullut, eikö tällaisten käytettyjen pakkausten oikea osoite ole siellä. Erikseen sitten hyvälaatuiset, välillä uusittavat pakasterasiat pakastukseen.
Periaatteessa kyllä, mutta toisaalta mietin että jos jäätelpakkauksessa on ollut jäätelöä, ja sitten sinne laittaa pakastemarjoja, mikä muuttuu? Eihän se yhdessä yössä voi muuttua vaaralliseksi elintarvikkeille. Lämpö on asia erikseen, koska lämpö liuottaa herkemmin kemikaaleja irti muovista. Sama koskee rasvaa, sekin liuottaa enemmän kuin pelkkä vesi. Mutta jos ajatellaan kuivia ja viileitä ruokia, jotka laitetaan kuivien ja viileiden säilytyksessä käytettyihin rasioihin, minusta tuntuisi loogiselta, että riskit ovat samat. Eri asia sitten, jos astia on vanha ja naarmuinen. Silloin sen paikka on roskiksessa.
Asunnossamme oli taannoin tulipalo olohuoneessa, ja keittiö kärsi mittavat savu- ja nokivahingot. Kaikki kaapeissakin olevat tuotteet olivat noessa. Minulla oli sekä Tupperwaren muovia, että muita muoveja, ja vakuutuin tupperin laadusta: Tavallista pakasterasiaa ei saanut enää puhtaaksi harjalla ja astianpesuaineella eikä edes hankaamalla Vimillä, vaan muovin pienenpieniin huokosiin jäi mustaa nokea – Tupperille riitti kun se pyöräytti harjan kanssa hanan alla. Tämän jälkeen mietin, paljonko jäämiä, bakteereja ja muuta moskaa muoviastioiden pintaan jääkään, pesusta huolimatta.
Tupperwaret ovat ainakin ennen olleet tosiaan kestäviä. En tiedä mikä niiden laatu on nykyisin. Mielenkiintoinen tuo esimerkki sinänsä, että muoveista pystyi näkemään, mihin hiukkaset tarttuivat ja mihin eivät.