Hätätilanteisiin varautumisesta

Luettuani ensimmäiset kommentit Kulutusjuhlan sivuilta, spontaani (tunnepohjainen) reaktio oli hetkellinen paniikki – apua, en ole varautunut hätätilanteisiin!! Sitten onneksi järki alkoi taas toimia ja pysytyin tarkastelemaan asiaa vähän rationaalisemmin.  Periaatteessa kaikki varautuminen on ok. Itse haluan kuitenkin tarkastella asiaa riskien ja todennäköisyyksien näkökulmasta.

Ensinnäkin on otettava huomioon, missä asuu. Suomea ei onneksi uhkaa tsunamit tai maanjäristykset, mutta kaupungissa varautuminen on ihan erilaista kuin maalla tai vaikka mökillä. Esimerkiksi mökillä on mielestäni järkevää varautua pitempiin sähkökatkoksiin ja siihen, että kulkuyhteydet katkeavat. Olen asunut vuoden kaupungissa, jossa ison maanjäristyksen riski oli arkipäivää. Silloin kotona oli aina varastossa vettä, mukana kuljetettavaa ruokaa ja suljettavia muovipusseja siltä varalta, että viemäriverkko tuhoutuu. Suomen olosuhteissa taas on vaikea visioida realistista skenaariota sille, että viemäri lakkaisi yhtäkkiä toimimasta, joten tämänkaltainen varautuminen on turhaa.

Todennäköisimmät poikkeustilanteet ovat täällä paljon arkisempia: sähkökatkoja, mahdollisia kaasuvuotoja, tulipaloja jne. Niitä varten ei tarvitse ylläpitää monen viikon säilykevarastoja. Suurin katastrofi, jonka riski on vielä jollain tasolla realistinen, on ydinonnettomuus. Siltä suojaudutaan sisätiloihin, ja silloin on oltava puhdasta vettä. Tai tarkemmin sanottuna on oltava valmius varastoida puhdasta vettä, sillä ei se laskeuma ihan välittömästi vielä ehdi saastuttaa. On myös hyvä olla joditabletteja, mutta niitäkään ei saa syödä ilman viranomaisten ohjetta, muuten voi mennä pieleen. Myös ikkunoiden ja ilmanvaihtokanavien tiivistämisestä on hyötyä. Jääkaapissa, pakastimessa ja säilykepurkeissa oleva ruoka on suojassa, muun voi pakata tiiviisti muovipusseihin.

Summa summarum: Kaupungissa asuvana katson, että kotona on patterilla toimiva radio, taskulamppuja, paristoja, leveää maalarinteippiä yms. sekä astioita, joihin vettä voi tarpeen vaatiessa valuttaa. Voisin myös tarkistaa joditablettien päiväyksen, ja hankkia uusia jos ovat menneet vanhaksi. Tämän lisäksi luotan siihen, että normaalisti varustettu kuivakaappi, jääkaappi ja täpötäysi pakastin pitävät perheen hengissä ainakin viikon, mutta todellisuudessa varmaan pidempäänkin.

On lisäksi muistettava, että monet hätätilanteet eivät suinkaan iske kuin salama kirkkaalta taivaalta. Myrskyistä varoitetaan hyvissä ajoin, eikä yleislakko taatusti ala yhtäkkiä yhdessä yössä. Uhkiin on siis mahdollista varautua enemmän silloin, kun ne alkavat näyttää todennäköisemmiltä. Jos taas Helsingin keskelle putoaa ydinpommi, parin viikon ruokavarastot lienevät jokseenkin turhia. Näin ollen keskittäisin huomion arkisiin asioihin, jotka kuitenkin lisäävät turvallisuutta merkittävästi: toimiviin palovaroittimiin, säännölliseen nuohoukseen, sähkölaitteiden ja koneiden kuntoon, auton huoltoon jne. Niistä huolehtiminen voi säästää ihmishenkiä paljon tehokkaammin, kuin kaapin täyttäminen säilykkeillä.

Lopuksi vielä linkkejä viranomaisten ohjeisiin:

4 thoughts on “Hätätilanteisiin varautumisesta

  1. ”Voisin myös tarkistaa joditablettien päiväyksen, ja hankkia uusia jos ovat menneet vanhaksi.”

    Tämän voisi joskus selvittää, itse uskon niiden ”vanhenemisen” olevan lääketehtaiden logiikan mukaista eli ”kaikki vanhenee ja mitään riskejä ei koskaan oteta”.
    Löisin vetoa, että jos purkki on säilytetty aina avaamattomana normaalissa huoneenlämmössä valolta täysin suojattuna, niin kama on ihan ok myös 15 vuoden päästä. Virallinen vanhenemisaika lienee 5 vuotta.

    Olen saletisti nähnyt tästä uutisen, jossa joku valtion instanssi ei nähnyt aiheelliseksi uusia (valtavia) joditablettivarastojaan tutkitettuaan ne labrassa, en vain löytänyt sitä infoa parin minuutin kuukkeloinnilla.

    • Tässä on hyvä pointti, voisi yrittää selvitellä asiaa vaikka apteekista, kun käy seuraavan kerran.

  2. Jääkaappi ja pakastin on tosipaikan kriisitilanteessa riskihommia. Sähköt saattavat katketa.

  3. ”Suomen olosuhteissa taas on vaikea visioida realistista skenaariota sille, että viemäri lakkaisi yhtäkkiä toimimasta, joten tämänkaltainen varautuminen on turhaa.”
    – Voihan tämä olla aivan mahdollista. Vesi ja viemärijäte liikkuvat pumppaamalla, sähkötoimisella pumpulla. Ei nyt yhden eikä kahden tunnin sähkökatko aiheuta ongelmia, mutta jos sattuisi kantaverkossa paha suurhäiriö niin silloin oltaisiin oikeasti kauan ilman sähköä. Jossakin vaiheessa ihmisten pitäisi päästä vessaan ja viemäriputket siinä oman pytyn alapuolella täyttyvät jätöksestä.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.