Arkijärki-podcast 33: Metatyö

Laitoin viikon vinkkeihin pari viikkoa sitten artikkelin metatyöstä. Se kirvoitti blogissa kiinnostavaa keskustelua, ja niinpä päätin tehdä aiheesta oman podcastin. Metatyöllä tarkoitetaan siis kaikkea sitä näkymätöntä ajatustyötä, jota ilman kotityöt eivät onnistu: suunnittelua, aikatauluttamista, ennakointia ja delegoimista. Metatyö on kuormittavaa mielestäni siksi, että siihen liittyy niin paljon muistettavaa ja päätettävää. Varsinaiset kotityöt aiheuttavat minulle harvoin stressiä, mutta niihin liittyvä metatyö kyllä sitäkin enemmän.

Tässä podcastissa pohdiskelen mistä metatyössä on kyse, miksi se aiheuttaa perheissä kiistoja ja miten ongelmia voisi ratkaista. Olen varma, että metatyö on näkyvintä sille henkilölle, joka sitä eniten tekee. Siitä johtuen on paljon sellaista näkymätöntä työtä, johon ei esimerkiksi parisuhteessa tule kiinnitettyä huomiota, sillä asiaa ei itse tarvitse ajatella. Tämä koskee molempia vanhempia ja kaikkia sukupuolia. Paras ratkaisu, jonka asiaan keksin, on avoin keskustelu ja työnjako yhteisymmärryksessä. En nimittäin ole sitä mieltä, että kaikkien pitäisi tehdä kaikkea ja kantaa kaikesta vastuuta. Mielestäni on järkevämpää, että tehtävät jaetaan osaamisen, ajan ja kiinnostuksen mukaan.

Arkijärki: blogi ja podcast

Podcastin kesto on noin 17 minuuttia. Podcastin voi kuunnella suoraan tästä alta, taikka tilata esimerkiksi puhelimeensa iTunesintai Acastin kautta. Jos käytät älypuhelinta, suosittelen tilaamaan podcastit suoraan puhelimeen, niin saat kaikki jaksot tuoreeltaan kuunneltaviksi. Kaikki aiemmat podcast-jaksot löytyvät täältä.

Millaisia ajatuksia metatyö herättää teissä?

4 thoughts on “Arkijärki-podcast 33: Metatyö

  1. ”Mielestäni on järkevämpää, että tehtävät jaetaan osaamisen, ajan ja kiinnostuksen mukaan.” Tästä olen eri mieltä 🙂 Jos meidän perheessä tehtävät jaettaisiin tällä periaatteella, minä tekisin kaiken eikä mies yhtään mitään, koska hän ei osaa eikä ole kiinnostunut. Koska meillä kuitenkin on molemmilla kutakuinkin yhtä paljon aikaa, olen yksinkertaisesti ilmoittanut, että joko kotityöt jaetaan kutakuinkin puoliksi tai kattilat laitetaan jakoon. En kertakaikkian suostu vaimoksi, joka tekee kaiken. Toki metatyö jää kuitenkin minun harteille, mutta sen vielä kestän. Ja mies kyllä tekee kun pyydän. Ilmeisesti olen siis vielä kotitöiden tekemisen arvoinen vaimo 😉

    • Niin mutta jos teillä on yhtä paljon aikaa, niin silloinhan myös töitä pitäisi olla yhtä paljon! Siinä mielessä tuo sinun ratkaisusi on ihan tuon ajatukseni mukainen. Sen sijaan tarkoitin tuolla etenkin sellaisia tilanteita, että jos toinen puoliso esimerkiksi tekee vuorotyötä, jossa ollaan monta päivää pois kotoa, tai toisella on sellainen työ jota tehdään ajallisesti huomattavasti enemmän, en näe järkeväksi jakaa kaikkea 50/50 ihan vain periaatteen takia. Tuota metatyötä taas on monenlaista. Kuten podcastissa sanoin, olen todella iloinen, ettei minun tarvitse miettiä meidän lomamatkoja juuri lainkaan, vaikka mielelläni lähdenkin mukaan. Toisaalta taas minulla on 95% vastuu lasten vaatehankinnoista, koska siihen kertyvää tietotaitoa on minulle karttunut paljon enemmän.

  2. Kiitos mainiosta podcastista! Se oli asiaa alusta loppuun ja tunnistin monia samoja ajatuksia, joita olen ajatellut. Metatöiden tasaisempaa jakautumista puolisoiden kesken edistäisi taatusti, jos isät pitäisivät enemmän perhevapaita.
    Meillä on joitakin vuosia sitten keskusteltu kotitöistä ja sovittu työnjako niiden osalta. Molemmat olemme olleet työnjakoon tyytyväisiä ja aika ajoin olemme keskustelleet, onko jako edelleen molemmille ok.
    Metatyöt ovat kuitenkin edelleen pääosin minulla ja koen ne kuormittaviksi. Olenkin ryhtynyt tekemään listaa siitä, mitä metatöitä meillä oikeastaan tehdään. Olen yrittänyt googlettaa, löytyisikö jostain jonkun toisen tekemiä metatyölistoja, mutta en ole ainakaan vielä löytänyt. Se täytyy todeta, että lista on jo pitkä ja edelleen tulee mieleen metatöitä listalle lisättäväksi. Tarkoitus on, että käymme listan läpi yhdessä ja jaamme vastuut. Mielestäni molempien ei ole tarpeellista tehdä kaikkea ja ihan tasan, vaan keskustelemalla ja neuvottelemalla löytää sopiva balanssi ja molemmille mieleisiä vastuualueita. Ajattelen myös niin, että olisi hyvä, että molemmat opettelemme jollain tasolla myös toistemme vastuualueille kuuluvat asiat. On surullisia esimerkkejä siitä, miten leskeksi jääneet miehet eivät ole osanneet esimerkiksi käydä kaupassa tai hoitaa pyykkihuoltoa.

    • Mukavaa että tykkäsit podcastista! Aihe on tosiaan kiintoisa. Olen samaa mieltä siitä, että jollain tasolla pitäisi molempien olla kärryillä siitä mitä toinen tekee, mutta täydellistä hallintaa ei tarvitse olla. Noiden mainitsemiesi lisäksi olen sitä mieltä, että naisten pitäisi parisuhteissa ottaa entistä vahvempi rooli talousasioiden suhteen. Siis ottaa kantaakseen sitä metatyötä, jota miehet raha-asioiden suhteen tekevät. Tutkimusten mukaan monessa perheessä naisilla on arkinen laskujen maksu ja käyttötavaroiden osto vastuullaan, mutta miehillä suuret linjat, kuten lainojen kilpailuttaminen, sijoittaminen jne. Tässä kohdassa myös naisten olisi oman edun nimissä hyvä olla aktiivisempia.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.