Vaatteiden värjäys pesukoneessa

Löysin tänä kesänä ratkaisun, jolla saa pelastettua sellaiset vaatteet, joissa on niin pahoja tahroja, etteivät normaalit tahranpoistoaineet tehoa. Tämä ratkaisu on vaatteiden kotivärjäys. Kuulostaa huomattavasti vaikeammalta kuin onkaan. Oikeasti tässä ei tarvitse mitään muuta kuin toimivan pesukoneen. Pelkäsin itse ennalta, että värjääminen olisi jotenkin hankalaa, tai että pesukone värjäytyy samalla hirveän näköiseksi, ja sen jälkeen kaikesta pyykistä tulee sinistä tai mustaa. Mutta nämä pelot osoittautuivat täysin turhiksi. Kotivärjäys on todella helppoa.

Ensiksi muutama perusasia. Kannattaa ostaa värjäysaine, jossa on kaikki tarvittava yhdessä pussissa. Tällaisia on Nitor ja Dylon -merkeiltä, ja väriaineita saa ostaa esim. Tokmannilta tai Puuilosta sekä monista muista kaupoista, Google kertoo tarkemmin. Paketissa lukee all-in-one, ja se kertoo, että käyttö on äärimmäisen helppoa. Värivaihtoehtoja on runsaasti.

Näiden vaatteiden alkuperäiset värit: keltainen, persikka, valkoinen.

Väri tarttuu vain luonnonkuituihin. Puuvilla, pellava ja viskoosi esimerkiksi värjäytyvät, mutta 100% polyesterille ei tapahdu mitään, sillä väri ei tartu muoviin. Selvitä siis ennen värjäystä, mitä materiaalia vaate on. Huomaa, että tikkaukset ja ompelulanka ovat usein keinokuitua, eivätkä värjäänny vaikka itse vaate värjäytyy. Tämä ei minusta ole varsinaisesti ongelma, mutta se on hyvä pitää mielessä, ettei tule yllätyksiä. Se kannattaa ottaa huomioon myös väriä valitessa. Sekoitekankaiden suhteen kehotan varovaisuuteen. Pari prosenttia elastaania ei oman kokemuksen mukaan haittaa, mutta jos kyse on vaikka 50% keinokuidusta, lopputulos ei välttämättä ole toivottu. Vaate ei värjäydy kunnolla, ja lopullinen väri voi näyttää likaiselta. Sekoitekankaiden värjäys siis omalla riskillä.

Kokemukseni mukaan tekstiilivärit ovat hyvin voimakkaita. Kuitenkin mitä enemmän koneessa on vaatteita, sitä vaaleampi lopputulos voi olla. Oman kokemukseni mukaan sillä ei ole väliä, onko koneessa 1 vai 3 vaatekappaletta. Oletan, että lopputulos saattaa olla vaaleampi, mikäli värjättävänä on vaikkapa pussilakana. Mitä tummempi väri, sitä paremmin se peittää. Harmaa, musta ja tummansininen peittävät tehokkaasti kaikenlaisia tahroja. Vaatteen oma, alkuperäinen väri saattaa vaikuttaa värjäystulokseen. Esim. keltainen pohjaväri ja sininen värjäysaine voi aiheuttaa vihertävän lopputuloksen, etenkin jos vaate ei ole 100% puuvillaa. Toisaalta itse värjäsin sitruunankeltaiset farkut kirkkaanpunaisella, ja lopputulos oli todellakin punainen, ei millään tavalla oranssi. Värjää vain puhtaita tekstiilejä (niitä kestotahroja lukuunottamatta), jotta väri tarttuu tasaisesti ja hyvin.

Näin onnistut:

  1. Kastele värjättävät vaatteet litimäriksi, ja laita pesukoneen pohjalle. Ohjeessa sanotaan että ei tarvitse kastella, mutta minä olen kastellut. Tämä siksi, että väri tarttuisi heti tasaisesti.
  2. Avaa väripaketti ohjeen mukaan, ja aseta se vaatteiden päälle tai viereen. Varo ettet saa kuivaa väriä sormiin tai omille vaatteille, se tarttuu kiinni välittömästi! Pyyhi roiskeet pinnoilta heti, samasta syystä.
  3. Käynnistä kone ohjeenmukaisella pesuohjelmalla. Yleensä se on normaali 40° pesu.
  4. Kun ohjelma on valmis, ota tyhjä väripussi pois koneesta, ja käynnistä sama ohjelma välittömästi uudestaan. Pesuainetta ei tarvita. Tämä poistaa tekstiileistä ja koneesta ylimääräisen värin.
  5. Toisen pesun jälkeen värjäys on valmis! Kuivaa ja ihastele. Varmuuden vuoksi seuraava koneelliinen kannattaa olla samaa sävyä kuin värjäyskoneellinen, esim. sinisen jälkeen tummaa pyykkiä valkoisen lakanapyykin sijasta. Pyyhi koneen tiivisteistä tarvittaessa ylimääräiset värit pois.

Tällä systeemillä pelastin tänä kesänä ensin upouudet tummansiniset pellavahousut, joille roiskahti pisara klooria. Valkoinen kohta värjäytyi takaisin tummaksi. Tästä kokeilusta innostuneena otin käsittelyyn kestotahraiset farkut sekä kaksi trikoista lastenvaatetta. Kaikista tuli kirkkaanpunaiset, ja tahrat peittyivät. Legginsseissä oli kellertävää koristepitsiä lahkeensuussa, se jäi ennalleen, ja paidan lila printti samoin. Olen lopputuloksiin erittäin tyytyväinen. Väri on tasainen, eikä pesukoneelle tapahtunut mitään. Väriä ei jäänyt koneen uumeniin, eikä normaali pyykki ottanut väriä.

Tässä näkee lähikuvassa, miten polyesterlanka on jäänyt ennalleen, mutta farkut ovat muuten värjäytyneet. 2% elastaania ei ole vaikuttanut lopputulokseen.

Kannattaa muistaa, että vaaleammaksi ei voi värjätä. Tai voi, mutta se vaatii erilaisen prosessin, joka sisältää ensin värinpoiston. Vaalean vihreästä ei siis saa vaaleanpunaista tällä tekniikalla mitenkään. Jos vaatteessa on kuviointia ennestään, se ei luultavasti peity kokonaan. Esim. raidalliseen vaatteeseen todennäköisesti jää jonkinlainen raitakuvio edelleen. Kannattaa valita värjäysväri siten, että se sointuu vaatteen pohjaväriin sekä kuvioihin. Minulla on esimerkiksi pusero, jossa on valkoisia ja tummansinisiä raitoja. En aio kokeilla, mitä sille tapahtuisi oranssissa värikylvyssä, mutta tummansinistä sen sijaan aion kokeilla. Joko siitä tulee kokonaan sininen tai sitten paitaan jää kahden eri sinisen sävyisiä raitoja, mikä on ihan ok. Oranssin kanssa lopputuloksena olisi luultavasti se, että valkoisesta tulee oranssi, mutta sinisistä raidoista ruskeita.

Kotivärjäystä voi käyttää moneen eri tarkoituksen. Sillä saa kestotahrat piiloon. Sillä voi myös värjätä takaisin kuntoon vaatteita, joista on lähtenyt väriä esim. jonkun lääkeaineen, kloorin tai haalistumisen takia. Tasaisesti kulahtaneet vaatteet saa myös uudestaan tummiksi. Jos vaate olisi muuten kiva, mutta väri ei enää miellytä, kotivärjäyksellä voi kokeilla, saisiko vaate uuden elämän eri värisenä. Samaan koneeseen voi laittaa eri tarkoituksen takia värjättäviä vaatteita. Paketista löytyy ohjeet siitä, kuinka isolle määrälle vaatteita väri on tarkoitettu. Parin kerran perusteella sanoisin, että muutama vaate värjäytyy kerralla mukavasti.

Millaisia kokemuksia teillä on kotivärjäyksestä?

13 thoughts on “Vaatteiden värjäys pesukoneessa

  1. Joskus voi tulla ongelmia, jos tikkauslanka näkyvissä kohdissa on keinokuitua. Silloin ne kohdat jäävät alkuperäisen värisiksi. Värjäsin kerran valkoisen pellavamekon siniseksi ja näin kävi. Ei tullut kiva.

    • Näin on, tuossa alemmassa kuvassa näkyy, miten keltainen tikkaus on jäänyt keltaiseksi, vaikka muuten vaate on värjäytynyt punaiseksi. Tässä tapauksessa se ei minusta ollut ongelma, ja esim. lastenvaatteissa tuskin haittaa. Mutta on hyvä ottaa huomioon etukäteen, että näin voi käydä! Ennalleen värjäämisessä tätä ongelmaa ei tule, koska polyesterlanka ei myöskään haalistu kuten puuvilla, joten tikkaukset ovat valmiiksi ennallaan.

  2. Värjäsin joskus vuosia sitten mainitsemillasi väreillä. Mielestäni tulos ei ollut kuitenkaan hyvä: väri jotenkin näytti värjätyltä. Samoin tumma väri kyllä tarttui pesukoneen tiivisteisiin. En myöskään halua käyttää näin voimakkaita aineita. Eli itse en aikanaan innostunut värjäyksestä.

    • Olen itse värjännyt kaksi kertaa, toinen tummansininen ja toinen kirkkaanpunainen, ja kummastakaan ei jäänyt tiivisteisiin mitään. Pelkäsin sitä ennalta, mutta pelko osoittautui turhaksi.

  3. Itse en halua pesukonetta (edes potentiaalisesti sotkea) ja olen värjäillyt käsiväreillä (Dylonilla muistaakseni oli oikein toimiva, ei tarvinnut keitellä, vaan riitti kuuma vesi hanasta ja väri tarttui hyvin). Aiemmin (vuokra-asunnossa) värjäilin koneella ja oli aikasta iso jynssäys saada musta väri irti tiivisteistä.

    Tältä keväältä on pitkällinen värjäystarina. Lapsen valkoisissa kesävaatteissa oli kaapista otettaessa kellertäviä aurinkovoidetahroja (nämä olivat tulleet näkyviksi talven yli säilöen). Ajattelin että valkaisen näpsäkästi klorite-liotuksella (koska valkoisia puuvilla vaatteita), vaan hupsis, siinä kävikin köpelösti, kun aurinkovoidetahrat tulivat ärjyn pinkeiksi kloritekäsittelyssä. Hupsis, ei ollut kuin yksi lapsen lempivaatteista mukana. Kaapista löytyi yksi unohtunut käsinvärjäysaine ja niinpä iltapuhteiksi värjäsin vaatteet vihreiksi. Lopputulos oli onneksi onnistunut, vihreä väri peitti pinkit tahrat ja vaatteista tuli kuin uusia. Ja tästedes olen vähän varovaisempi kloriten kanssa (joka kyllä on loistava valkaisuun, mutta tosiaan ei toimi sittenkään kaikille tahroille).

    • Nuo aurinkovoidetahrat eivät tosiaan lähte kloritella! Olen kokeillut samaa, ja samalla lopputuloksella. Tuolloin ratkaisin ongelman kiehuvalla vedellä. Keittelin paitaa hetken, jolloin tahrat liukenivat. TÄmä ei toimi kaikille materiaaleille, mutta kannattaa pitää mielessä yhtenä vaihtoehtona.

  4. Värjäyksellä voi tosiaan kätevästi pidentää vaatteiden käyttöikää. Esim. helposti takaisin tummiksi olen saanut farkkuja, joiden väri on haalistunut, mutta jotka vielä muuten ovat ihan käyttökunnossa. Olen värjännyt myös t-paitoja, joiden väri on samentunut tai joiden kainalot hikoilun vuoksi ovat muuttuneet ikävän näköisiksiai tai sitten jos niissä on ollut jämähtäneitä tahroja. Olen myös värjäillyt ihan vain huvikseni ts. muuttaakseni jonkin vaatteen värin, kun entinen on ruvennut tympimään. Usein niistä värjäytymättömistä tikkauksista tulee kiva yksityiskohta vaatteeseen. Ikävä kyllä kokemukseni mukaan värin putsaaminen koneen tiivisteistä on vaikeaa jos ei mahdotontakin. Konevanhuksessani se ei enää haitannut, mutta nyt kun se meni vaihtoon, en taida uutta konettani uskaltaa värjäykseen käyttää. Käsivärjäystä en ole kokeillut, olen ajatellut sen olevan sottaista puuhaa ja vaativan keittämistä. Pitänee kokeilla.

    • Tämä on jännä, minäkin pelkäsin, että kone menee pilalle, tai ainakin että siitä tulee sinisen pesun jälkeen likaisen näköinen. Tiivisteille ei tapahtunut mitään. Sisäkansi värjäytyi aavistuksen, mutta ei silmiinpistävästi. Valkoiseen muoviin jäi aavistuksen harmaata häivähdystä, punaisesta väristä ei jäänyt mitään jälkiä. Nämäkin jäljet ovat vähitellen alkaneet haalistua tavallisten pesujen myötä. Sininen väri oli Nitor, punainen Dylon, mutta kummastakaan ei jäänyt mainittavia haittoja.

  5. Olen värjännyt kymmeniä kertoja kotiväreillä, sekä Nitorilla että Dylonilla ja vielä muillakin merkeillä, ja niillä paketeilla joissa on kaikki mukana, ja sellaisilla joihin pitää vielä lisätä kiinnityssuola. Värjäys toimii pääsääntöisesti hyvin. Värjään usein suuria tekstiilimääriä (mm. lakanoita matonkuteita varten), ja värin riittoisuus on kieltämättä jopa parempi, kuin paketissa sanotaan. Aika usein käy kuitenkin niin, että vaatteessa/tekstiilissä paljastuu jokin aiemmin näkymätön tahra, jonka kohdalta kangas värjäytyy epätasaisesti. Esimerkiksi rasvatahrat vaaleassa vaatteessa jäävät helposti huomaamatta, mutta värjätessä kohta voi värjäytyä jopa tummemmaksi kuin muualta. Ongelma saattaa esiintyä lähinnä silloin, kun värjään vaaleaa tekstiiliä jollakin värikkäällä, mutta ei kovin tummalla sävyllä, ja kun tekstiiliä on pakkauksen määrittämä suurin määrä. Pienemmällä kangasmäärällä tällaisia tahroja näkyy harvoin, mutta näkyy kuitenkin joskus. Tämä siis kannattaa muistaa, jos värjää vaatteita jotka ovat olleet pitkään käytössä. Tahrat eivät muutenkaan aika värjäämällä katoa, vaan saattavat jopa korostua. Pesen aina värjättävät vaatteet mahdollisimman kuumalla (matonkuteiksi värjätessä säälittä keittopesulla) pyykkipulveria käyttäen ennen värjäystä. Joskus varuiksi ajan vielä pikapesun mahdollisten pesuainejäämien puhdistamiseksi ennen värjäystä. Pyykkikoneen tiivisteisiin voi jäädä väripesussa väriainetta, mutta olen aina saanut ne pois mikrokuituliinalla pyyhkien. Tiivisteet jäävät paljon puhtaammiksi, jos pesee värjätyt tekstiilit pesuaineen kera heti värjäyksen jälkeen. En ole huomannut, että vaatteiden väri tästä haalistuisi. Pesen värjätyt tekstiilit aina kaksi kertaa pesuaineella, ja pesen tämän jälkeen vielä koneen 90 pesulla (yleensä heitän rumpuun jotain keittopesun kestäviä puhdistusliinoja tms, joiden mahdollisella värjääntymisellä ei ole väliä. Eivät ne kyllä ole koskaan tässä vaiheessa enää värjääntyneet). Värjäyspäivä on siis yhtä pyykkikonerallatusta, kun ohjelma tulee ajettua monta kertaa. Tulos on kuitenkin oikein hyvä ja pysyvä, ja pyykkikone jää puhtaaksi!

  6. Kirjoitin aiemmin vaikeudesta saada pesukoneen tiivisteet puhtaaksi. Varmaan ongelma johtui siitä, että entinen koneeni oli tosivanha, vasta 18-vuotiaana alkoi yskähdellä. En kyllä Kondon ohjeiden mukaan muistanut kiittää sitä palveluksista, kun meni vaihtoon😄Tiiviisteet saattoivat siis olla ajan myötä hapertuneet niin, että väri imeytyi niihin. Ehkä uudella koneella uskaltaisikin ryhtyä värjäilemään, pari all-in-one -pakkaustakin olisi valmiiksi ostettuna. Melko kauan on kyllä kone tosiaan saanut värjäyspäivänä pyöriä, kun olen toiminut samaan tapaan kuin Tepa.

    • Voi olla, että asia on ollut noin. Minun koneeni on noin 10 vuotta vanha, tiivisteisiin ei tarttunut mitään. Mutta kun putsasin oikein huolellisesti esim. kansitiivisteen alta, sieltä tarttui rättiin tummansinistä väriä. Se ei näkynyt päällepäin, mutta ahtaisiin paikkoihin oli jäänyt jumiin jotain.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.