Muovipussien loppu (kirjaimellisesti)

Nyt on käsillä historiallinen hetki. Meillä ei ole enää yhtään muovikasseja varastossa. Muovipussien laatikko näyttää tältä:

Kaikki mitä on jäljellä.

Aloitin tammikuun 2017 alussa projektin, jonka tarkoituksena oli siirtyä kokonaan kestokasseihin, ja jättää muovikassit kauppaan. Aloitushetkellä tuo sama laatikko näytti tältä:

Tältä näytti sama laatikko tammikuussa 2017

Se oli niin täynnä pusseja, että ne eivät edes mahtuneet laatikkoon kunnolla.

Aika uskomatonta, että muovikasseja riitti lähes 17 kuukauden ajaksi. Koko perhe on tällä välin siirtynyt käyttämään kaupassa lähes yksinomaan kestokasseja. Lähikaupasta tuon tavarat kevyellä apukassilla, joka mahtuu käsilaukkuun. Jos taas mennään autolla Lidliin, käytössä on Lidlin omat, isot kestokassit. Hedelmäpusseja olen ottanut, ja sen lisäksi olen hyödyntänyt leipäpusseja ja muita pakkauksia.

Nyt meillä on uusi ongelma: mistä roskapussit? Taloyhtiössä on muovinkeräys, ja lajittelemme siis muovit erikseen. Ne on myös pakattava muovipussiin, ja pussin on oltava riittävän suuri, jotta muovipakkaukset mahtuvat siihen. Minusta tuntuisi aivan älyttömältä ruveta ostamaan muovia, jonka ainoa tarkoitus on joutua suoraan roskikseen! Tämä sotii täysin ajatusmaailmaani vastaan. Mutta jos en osta muovikasseja muodossa tai toisessa, en voi myöskään kierrättää muovia. Odottamaton ongelma!

Tällä hetkellä luulen, että ratkaisu on palata ostamaan muovikasseja kauppakassin muodossa, mutta harkitusti. Siis sen verran, että niitä riittää roskapusseiksi, muttei kuitenkaan niin paljon, että päädytään alun tilanteeseen takaisin. Lienee ehkä järkevää ostaa myös yksi rulla roskapusseja varalle, jottei lajittelu tyssää pussin puutteeseen. Lisäksi täytyy entistä tarkemmin hyödyntää muoviset pakkaukset roskapusseina. Esim. WC-paperin muovikääreestä tulee hyvä pussi, kun sen avaa varovasti.

Muovipusseja, joskin pienempiä, tarvitaan myös muiden roskien kuljettamiseen. Pienmetallin kerään mihin tahansa pikkupussiin, joka puolestaan on samassa roska-astiassa mihin laitetaan kierrätyslasi. Pussi on välttämätön, jotta metallit ja lasit pysyisivät erillään. Biojätteet kerään paperipusseihin, mutta yleensä aina myös paperipussin ympärillä on pieni muovipussi. Biojätteet vettyvät usein paperista läpi, ja ilman muovikassia niiden kuljetus roskiin on jokseenkin hasardia. Rappuun levähtänyt biojätepussi on kokemus, jota en halua uudestaan. Myös sekajätteet ovat useimmiten muovikassissa, vaikka välillä käytän myös paperikasseja tähän.

Olenkin tässä viime aikoina miettinyt muovikassien välttämistä uudesta näkökulmasta. Jos kierto on suljettu, eli jos on 100% varmaa, ettei muovipussi päädy käytön jälkeen luontoon, vaan se joko kierrätetään uudestaan muoviksi tai poltetaan, onko muovipussien käyttö lopulta ongelma? Tietysti voisin ainakin välillä käydä kippaamassa roskia jätehuoneeseen ilman pussiakin, mutta ainakin pääkaupunkiseudulla HSY nimenomaan suosittelee, että roskat pakataan jollain tavalla. Viime kädessä ratkaisu olisi tietysti siirtyä mahdollisimman vähäroskaiseen elämään, jolloin ei pussejakaan tarvittaisi niin paljon. Olemme kuitenkin nollahukkaelämästä kaukana, ja tarvitsemme muovipusseja.

Onko joku muu kohdannut saman ongelman?

38 thoughts on “Muovipussien loppu (kirjaimellisesti)

  1. Muovikasseja meille tulee harvoin, vanha varasto on loppunut jo kauan sitten. Roskapussirulla kestää käytössä kauan ja on halvempi kuin muovikassi. Muovijätteen pakkaan leipä- tai hedelmäpusseihin, noita nyssyköitä vein tänäänkin useamman kerralla muovikeräykseen. Metalli ja lasijätettä tulee pieniä määriä, ne tyhjennän pikkupusseista keräysastiaan. Sekajätettä tulee vähemmän, silti roskapusseja tarvitaan. Rulla on siisti, menee pieneen tilaan. Mustat pussit eivät ole läpinäkyviä. Lähikaupasta ostokset kannetaan kotiin nailonkassilla, Lidlistä isommat ostokset
    kestokasseilla.

    • Ongelmana noissa leipä- ja hedelmäpusseissa on, että muovijäte ei mahdu niihin. Esim. isot jugurttipurkit, lihapakkaukset ym. ovat sen mallisia, että ne eivät mahdu niihin leipäpusseihin, joita meille tulee.

  2. Olen huoletta ostanut rullan roskapusseja joita käytän. Lisäksi kerään pussimaiset movipakkaukset ja uudelleenkäytän ne juuri nuo mainitsemasi vessapaperipakkaukset. Tyhjennän vessan roskiksesta keittiön roskapussiin kun olen viemässä roskista eli aina ei tarvitse viedä pussia roskiin vaan pelkät roskat. Roskista viedessä teen monipakkaus kassin eli biojätteet pussin pohjalle, pahvit ja muovit päälle. Toiseen käteen sekajätteet. Jos biojätepussi on pysynyt kasassa roskikselle laitan puhtaan pussin talteen uudelleen käyttöä varten. Yleensä äina biojätepussi kestää kun ei joudu kantamaan sangoist.

    • Minun täytyy myös ostaa, koska muuten ei saa roskia viedyksi, mutta en pidä sitä optimaalisena ratkaisuna.

  3. Otan kaupasta muovikasseja suht huolettomasti, koska jokainen niistä jatkaa elämäänsä roskapussina tai säilytyksessä. Ei mene ihan hukkaan. Yhteen aikaan kyllä kippasin muovit ihan sellaisenaan laatikkoon, mutta HSY tosiaan ei vältt tykkää. Olishan se järjellisempää (meidän näkökulmasta) kuin ostella muovikasseja muoville.

    • En oikein ymmärrä pointtiasi. Rullana myytävä roskapussi on suunniteltu juuri tähän. Todnäk se on myös jätteenpoltossa ympäristöystävällisempi kuin sekalaiset, usein aika paksut kaupankassit.

      • Ei se minusta ole kauhean hyvä, sillä siitä esimerkiksi puuttuu ne kahvat, joilla pussin saa napakasti suljettua.

        • Ei muuten puutu… ei ainakaan niistä roskapusseista joita ostan Lidlistä. Ne on ihan kahvallisia ja pussin saa solmittua kiinni.

    • Siis juuri tämä, että on hullua joutua ostamaan lisää muovia, että saa roskat vietyä!

  4. Meillä on pikkuruinen laatikko, jossa on rullat muovipusseja ja biopusseja ja sen takana sisälaatikko, johon säästän mm. leipäpussit. Todella siisti ja helppokäyttöinen laatikko. Olemme aloittaneet muovinkeräyksestä juuri. Keräyspiste on parin kilometrin päässä, ihan väärään suuntaan kaikesta. Sen takia emme voi kerätä muovia esim. pieniin hedelmäpusseihin, joka muuten olisi kätevää. Sekajätteen pakkaamme myös pussiin, kun se on toivottavaa. Hyödynnämme kaikki mahdolliset pussit ja kaupan muovikasseja ei tule juurikaan ostettua.Eväitä ja esim. metallia pakkaan kuljetusta varten leipäpusseihin. Jos joskus kaupasta saan muovikassi, niin otan sen kyllä vastaan, sillä sellainen kestää paremmin, jos vie vaatteita kierrätykseen. Ainakin minä olen kokenut hankalana pakata esim. toppavaatteita sellaiseen rullapussiin.Tällähetkellä meillä on kaksi sellaista kaupan isompaa muovikassia, mutta ne lähtevät ihan pian kierrätysvaatteiden mukana. Muovin määrä on järkyttävää. Toivottavasti tulevaisuudessa ihan kaikkea ei tarvitse pakata muoviin!

    • Pikkupussit minäkin käytän metallin ja sekajätteen keräykseen, myöskin biojätteen ympärillä. Nostan kyllä hattua tuosta muovinkeräyksestä, että teet vaikka se tuottaa vaivaa!

  5. En löytänyt tietoa, jossa kierrätysmuovit pyydetään pakkaamaan muovipussiin: osaisitko linkata?

    Me ollaan myös oma-kassi-kauppaan-perhe: leipä/wc-paperi/multa/ym-pussit ovat korvanneet tosi hyvin kaupan muovikassit kierrätettävien pakkailussa.

    • HSY :n sivustolla on tästä asiasta ohjeistus siis pääkaunkiseudulla asuville.
      Jos olen oikein ymmärtänyt, niin paikkakohtaisia eroavaisuuksia on jäteasioissa.

    • Ohje on niin, että muovit SAA pakata pussiin, jos kokee sen kätevämmäksi. Lajitteluprosessin alussa kone tunnistaa pussit ja repii ne auki. Irralliset muoviroskat siirtyvät suoraan lajitteluun. Muoviroskikseen saa laittaa vain puhtaita roskia liittyen lajitteluprosessin ja hyötykäytön onnistumiseen, mutta myös työntekijöiden terveysriskien minimoimiseen.

      • Minun tekstissä siis tarkoitin sekajätettä . Sitä ei saa heittää ilman pussia roskikseen pääkaupunkiseudulla.

        • Miten puhtaaksi peset ne muovit, jotka menevät ilman pussia kierrätykseen? Minusta tuntuisi epähygieniseltä heittää muovit vain astiaan, koska niissä on aina jotain jäämiä, etenkin ruokapakkauksissa. Kun toisaalta on sanottu, että tiskaaminen on tarpeetonta ja suorastaan turhaa, sillä sekin kuluttaa energiaa. Siksi en pese muoveja, elleivät ne ole todella likaisia. Ilman pussia pitäisi roska-astia kuitenkin pestä joka käytön jälkeen, joten tämä yhtälö tuntuu hankalalta.

          • Hyvä kysymys 🙂 Sen verran rutiinoitunut, että piti hetki miettiä itsekin vastausta. Me tiskataan käsin ja siinä samassa lopputiskivedessä tulee pyöräytettyä muovipurkit. Tai jos jokin astia likoamassa altaassa, niin siinä huuhtasen. Tai (esim.tofun kuivaukseen) käytettyllä paperilla samalla pyöräytän jugurttipurkin, jonka olen jo kaapinut mahdollisimman tyhjäksi. Vähän tämmöisiä tilannekohtaisia, nyhjää tyhjästä tyylisiä ratkaisuja. Retkeily lienee osaltaan opettanut vähällä vedellä tiskaamiseen. Ehkä muovit eivät aivan yhtä puhtaita ole kuin muut astiat, mutta siistit silti. Ajattelen kuitenkin, että puhdistettu muovi on miellyttävämpi sen kierrätysketjussa oleville ihmisille ja ihan jo naapureillekin, joiden kanssa kierrätyslaatikkoa jaamme.

  6. Itse suosisin kaupasta rullalla ostettavia pusseja. Kuten joku jo sanoikin, ne tulevat halvemmeiksi ja menevät pieneen tilaan. Lisäksi rullalla ostettavat muovipussit ovat paljon kaupan pusseja ohuempia, joten muovia kuluu vähemmän. Mustia muovipusseja kannattaa välttää, koska lajittelukoneet eivät tunnista musta muovia ja se joutuu aina polttoon. Mietin voiko käydä niin, että musta muovipussin koko sisältökin menee poltettavaksi?
    Toisaalta en tiedä mikä on ero, jos kaupasta ostaa kierrätysmuovista ostettuja pusseja, ovatko ne parempi kuin rullalla olevat ohuet pussit.

    • Tätä minäkin mietin, kumpi on parempi, kierrätysmuovista valmistettu muovikassi vai pussirulla? Jos olisi rullapusseja, jotka on valmistettu kierrätysmuovista, se olisi ehkä paras vaihtoehto.

  7. Meillä jäteyhtiö vaatii, että kaikki sekajäte on suljetuissa pusseissa. Mies oli joskus kerännyt pihalta muutaman risan tavaran suoraan roskikseen, niin seuraavan tyhjennyksen jälkeen tuli kirje, että pitää olla suljetuissa pusseissa ja jos vielä tämä toistuu, niin laskuttavat enemmän. En muista, pitääkö sen pussin välttämättä olla muovia (tuskin), mutta paperipussit meillä käytetään muuhun. Kaupasta ostettavia rullassa olevia ohuita roskapusseja meilläkin suositaan.

    • Tässä on varmasti eroavaisuuksia. Mutta oletan, että jos jätteet olisivat irrallaan, se saattaa vaikeuttaa keräystä.

  8. Minuakin kiinnostaa linkki, esim. meillä Savon alueella ei Rinki opasta laittamaan kierrätysmuoveja pussiin kaupan isoa keräysastiaa varten.:)

    • HSY ohjeistaa pakkaamaan sekajätteet pussiin. Muovista ei ole annettu erillistä ohjetta, mutta tulkitsin että nekin pitää laittaa pussiin. Onkohan noissa kaupan isoissa keräysastioissa eri säännöt?

  9. Meillä käytetään hedelmien ja kasvisten pusseja roskispusseina. Siitä syystä ostan kaupasta kasvikset pusseissa. Isot kaupan muovipussit loppuivat jemmasta jo varmaan vuosi sitten (tai mies käyttää kauppakasseina niitä, mutta siis käyttää niin kauan kun hajoavat, sitten vika käyttö vielä roskille jos mahdollista, itse käytän jo vuosia vanhoja kestokasseja). Plus leipäpusseja ja mitä vaan muovipusseja mitä pakkauksista tulee. Varalla on jostain kaupasta ostettu jätti-iso rulla ohuita hedelmäpusseja vastaavia pusseja, ne on ohuempaa laatua kun viralliset roskispussit. Muovikassittomuus (ja paperikassittomuus) on vähän haaste kun kierrättää lapsen vaatteita eteenpäin, kun pitää vissiin alkaa pyytää ostajia tulemaan omien kassien kanssa 😀

    • Meillä on toistaiseksi paperikasseja niin paljon, että niillä pärjään hienosti kaikkien kierrätystavaroiden kuskaamisten kanssa 🙂 Olisiko siinä seuraava projekti, niitähän voisi ruveta käyttämään myös roskapusseina. (Ja käytänkin jo biojätteelle ja kartonkikeräyksessä sekä paperikeräyksessä.)

  10. Meilläkin käytetään kaupan hedelmäpusseja, leipäpusseja, wc-paperipusseja jne. Ja aina välillä niitä tavallisiakin muovipusseja ilmaantuu, esim. jonkun lahjan mukana. Viimeksi tänään lapsi sai jalkapallojoukkueen treeniasun muovisessa pussissa. Se meni heti laatikkoon säästöön. Myös esimerkiksi tyhjiä sipsipusseja voi käyttää sekajätteelle varsin hyvin.

    • Minä en pidä kaupan kasseja niin pahana ja onhan sitä tutkittukin. Kauppakassi on pääsääntöisesti tehty kierrätysmuovista ja se myös käytön jälkeen käytetään uudestaan esim. roskapussina. Rullalla ostettavat roskapussit taas ovat käytössä yhden kerran ja ne on tehty öljystä eli ei kierrätysmuovista. Jos ne uudet roskapussit menisivätkin muovinkeräykseen, mutta niiden elämä on lyhyt: luonnonvaroista suoraan polttoon.

      • Tässä kiteytyy se ongelma, en halua ostaa ainakaan sellaisia muovikasseja, joita ei ole tehty kierrätysmuovista. Enhän valitse sellaisia kaupassakaan, jos muovikassin satun ottamaan.

  11. Kaupan kassien käyttö roskapusseina juuri ylläpitää sitä, että muovisten kaupankassien ja -pussien valmistus ei lopu. Kannattaa miettiä asioita vähän laajemmin! Kaupankassien käyttäminen roskapusseina vain hidastaa tarkoituksenmukaisten, vaikkapa kierrätysmuovisten roskapussien kehittämistä, koska rullapussit joutuvat kilpailemaan kaupan kassien kanssa.

    • Mutta miksei niitä rullapusseja tehdä kierrätysmuovista? Minusta on kuitenkin parempi suosia kierrätysmuovia kuin öljystä tehtyä.

      • En olekaan koskaan ajatellut tuota vaikka olen jo vuosia käyttänyt roskille rullapusseja, koska muuten muovikasseja tulisi talouteen ehkä kerran pari vuodessa. Ja kappas, Pirkalla on rullana sekä kierrätysmuovista valmistettuja (40 litraisia) että sokeriruo’osta valmistettuja (25 litraisia) pusseja.

        Tuolla aiemmassa kommentissa Jenni sanoit että joku kassi on huono koska siitä puuttuu sangat – en nyt ole aivan 100% varma mihin viittasit mutta niissä normaaleissa kaupoissa myytävissä rullalla olevissa jätekasseissa ainakin ne sangat löytyy.

        • Jaahas, minulla on siis vanhentunutta tietoa! Kiitos päivityksestä. Minulla on kyllä ollut joskus rullapusseja jostakin, ja niissä ei ole ollut sankoja. Yritän etsiä noita Pirkan kasseja, koska ne näköjään olisivat ihan hyviä.

  12. Meillä kierätysmuovi kerätään isoon muoviseen kestokassiin/shopperiin. Siitä sitten tyhjennän sisällön muovikeräykseen. Shopperi mahtuu juuri keittiön allaskaappiin. Asumme omakotitalossa, ja viemme muovit n 3-4 kertaa kuussa, koska keräyspistettä ei ole ihan kulmilla. Tarvitsemme siis suurehkon kierrätysastian ja tähän sopii hyvin sellainen käytössä kulahtanut iso shopperi. Ja tosiaan – rullass myytäviä sangallisia roskakasseja löytyy kyllä hyvin kaupoista.

    • Tämä! Olen tässä pari päivää miettinyt, mikä olisi toimivin ratkaisu, ja vähitellen päätynyt ikean kassiin. Minulla on sellaiset jo vakituisessa käytössä kartonkikeräyksessä ja pantillisten pullojen keräyksessä. Joten aloin miettiä, eikö tämä toimisi myös muovinkeräyksessä. Ikean kassin voisi tarvittaessa huuhtaista tai pyyhkäistä puhtaaksi, jos pakkauksista valuu sinne jotain.

      • Tämä toimii hyvin 🙂 (Meillä ihan perusmuovipussi toimii samoin, koska pieni perhe ja pienet tilat kodin ”roskakaapissa”. Samalla pussilla vedetty, öööö, vuosi?)

      • Meillä on muovin ja pahvin keräykseen sellainen ”kestomuovi” ostoskassi. On juuri sopivan kokoinen meidän jätevaunuun.
        Meillä se kyllä tulee täyteen vähintään kerran viikossa, mutta siinä on pahvit ja muovit. Viedään kauppareissulla.
        Niin ja mun mielestä muoveja ei tarvitse keräillä mihinkään pussiin. Tosin itse laitan muovipusseja sisäkkäin kun ne on helpompi tyhjentää keräykseen, kun ovat jossain yhteen kerättynä.

        Vielä näistä jäteasioista… tämä alkaa olla omakotiasujalle aika turhauttavaa ,kun suurin osa jätteistä viedään itse pois keräyspisteeseen tai kauppaan (pullot) (autolla) ja sitten jäteauto käy tyhjentämässä sen melkein tyhjän sekäjäteastian kahden viikon välein. Jos meillä olisi komposti, meillä tulis ehkä max kaksi pussia sekajätettä viikossa. Kaikki muu menee kierrätykseen.
        Tässä olis HSYllä kehittämisen varaa tulevaisuudessa.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.