Kuinka vähentää tekstiilijätettä

Tiedän lähes sadan gramman tarkkuudella, paljonko tuotan vuodessa tekstiilijätettä, sillä pari vuotta sitten punnitsin 12 kuukauden ajan kaikki roskiin heittämäni tekstiilit. Laskelmassa oli mukana sekä minun, kahden lapsen sekä kodin yhteiset tekstiilit. Lopputulos oli 4,3kg, mikä on noin kolmasosa siitä tekstiilien määrästä, mitä suomalainen keskimäärin heittää vuoden aikana roskiin (13-18kg VTT:n mukaan). Minun ei vuoden aikana tarvinnut heittää roskiin mitään muuta, kuin sellaista tekstiiliä, jonka paikka todella on roskiksessa: rikkinäisiä sukkia, alusvaatteita, kurarukkasia ja rättejä.

Nämä ovat roskaa, jota ei kannata enää erikseen kierrättää.

Kun juttelin Outi Pyyn kanssa Arkijärki-podcastissa, hän totesi että esim. kuolinpesän tyhjennyksessä tulee helposti tuo 13kg täyteen. Tai että kun ihmiset muuttavat, he tyhjentävät kaappejaan ja roudaavat sitten hirveän määrän vaatetta hyväntekeväisyyteen, tai laittavat suoraan roskikseen. Itse epäilen, että myös konmaribuumilla on tässä vaikutusta. Mariehan kehottaa kylmästi heittämään kaiken pois, mikä ei ilahduta. Vaatteiden osalta maritus on helppoa tehdä, mutta pikkuisen epäilen, jaksaako sellaisen urakan jälkeen aina kaikkia poistoja niin tarkasti lajitella.

Mutta pelkät muutot, kuolinpesät ja marittajat eivät voi olla vastuussa kaikesta poisheitetystä tekstiilistä. Vaatteita on vaikea kuluttaa loppuun, ellei satu olemaan alle kouluikäinen. Ilmeisesti ihmiset heittävät siis pois myös sellaista, joka joko on, tai josta edelleen saisi helposti vielä käyttökelpoista, joten jaan seuraavaksi omat vinkkini tekstiilijätteen vähentämiseksi. Huomautan, että en ole nollahukkailija, joten nämä ovat matalan kynnyksen toimenpiteitä. En kehota ketään ratkomaan farkuntaskuja irti ommellakseen niistä patalappuja. Jos haluat niin tehdä, niin aivan mahtavaa! Nämä minun keinoni eivät vaadi ihan niin paljon vaivaa.

  1. Korjaa pikkuviat. Jos et osaa ommella nappia, katso vaikka youtubesta ohjevideo. Itse korjaan lastenvaatteisiin tulleet rei’ät silitettävillä paikoilla. Ne eivät kestä ikuisesti, mutta korjaukseen menee pari minuuttia, eikä ompelukonetta vaadita. Youtubesta löytyy ohjeet myös mm. siihen, miten vetoketjun voi korjata itse. Usein pienet korjaukset ovat oikeasti helppo tehdä, etenkin ohjevideon avulla.
  2. Jos et itse kerta kaikkiaan osaa, pyydä ompelutaitoista tuttavaa avuksi. Tee vaikka vaihtokauppa – voit tarjoutua lastenhoitajaksi, leipoa leivän tai vaihtaa talvirenkaat korjausompelua vastaan, mikä nyt onkaan oma vahvuusalueesi. Sanon silti, että esim. napin paikalleen ompelu ei ole vaativaa. Käsittääkseni ala-asteikäisen voi olettaa suorituvan tehtävästä.
  3. Kalliimmat vaatteet, joissa on isompi ongelma, kannattaa viedä suoraan ammattitaitoiselle ompelijalle. Ompelija vaihtaa vetoketjut, lyhentää lahkeet ja voi jopa muuntaa vaatteen istuvuutta.  Tosin ompelija tekee myös pienempiä töitä, kuten korjaa revenneitä saumoja, jos siihen ei itse kerta kaikkiaan kykene.
  4. Kestotahrat saa piiloon värjäämällä. Värjäys onnistuu helposti omassa pesukoneessa. Olen kokeillut tätä pari kertaa, eikä se vaadi muuta kuin taidon käyttää pesukonetta. Tästä on tulossa ensi viikolla postaus!
  5. Työllistä ompelijan lisäksi suutaria ja pesulaa. Ostin kerran kirppikseltä hameen, joka oli pesty vesipesussa pesulapun ohjeen vastaisesti. Sen seurauksena hamekangas ja päälle ommeltu applikointi olivat kutistuneet eri tavoilla, ja hame näytti siksi oudolta. Mutta pesulassa vaate saatiin oikeanlaisella pesulla ja ammattimaisella silityksellä jälleen uudenveroiseksi.

Jos tällaisen vaatehuollon tekeminen on oikeasti täysin mahdotonta, vaatetta voi tarjota ilmaiseksi erilaisissa netin kirppis-, roskalava- ym. ryhmissä. Pikkuvikaisille vaatteille voi löytyä ottaja, jos ei tarvitse maksaa. Jos vaatteessa ei ole mitään muuta vikaa, kuin irronnut nappi, sen paikka ei todellakaan ole roskiksessa, mutta ei myöskään keräyslaatikossa. Jos napin ompelu on ylivoimainen tehtävä, pitää harkita tarkkaan, onko varaa ostaa kovin halpoja ja heikkolaatuisia vaatteita, jos siis nimittäin ei halua olla osa maailman tekstiilijäteongelmaa.

Yllämainitut toimenpiteet eivät välttämättä maksa juurikaan. Olen tänä kesänä mm. värjännyt tahraisia vaatteita, yhden väripussin hinta on alle 10 euroa, ja se riittää useamman vaatteen värjäämiseen. Liimasin itse 15 vuotta vanhojen sandaalien irvistävät pohjat kiinni kenkiin, ei maksanut mitään mutta käyttöikää tuli monta vuotta lisää. Korjautin suutarilla nahkaisen laukun, josta nahka oli ratkennut vetoketjun vierestä. Vika on rakenteellinen, eli se saattaa ilmetä korjauksesta huolimatta joskus uudestaan. Mutta silti, korjaus maksoi vain 7€. Sillä hinnalla kassi kannattaa korjauttaa vielä monta kertaa. Meidän kadun ompelija ottaa lahkeiden lyhentämisestä 15 euroa. Ei päätä huimaava summa sekään.

Kodintekstiilejä voi yleensä käyttää moniin tarkoituksiin, vaikka ne eivät enää alkuperäiseen kelpaisikaan. Rikkinäiset lakanat ja pöytäliinat ovat hyviä, kun pitää suojata auton penkkejä, huonekaluja tms. (Olen myös tehnyt vanhoista lakanoista tyynynliinoja, vaikka tämä kieltämättä vaatii jo ompelukonetta ja vähän enemmän taitoa.) Trikoovaatteet käytän yleensä loppuun siivousrätteinä. Finlayson ottaa vastaan vanhoja lakanoita ja pöytäliinoja sekä farkkuja, joista tehdään uusia tuotteita, kuten mattoja. Tällainen kierrätys erinomainen loppusijoituspaikka näille tekstiileille, ehdottomasti parempi, kuin sekajäte.

Jos vaatteessa on elastaania, siitä ei ole kuitukeräyksessä iloa. Siksi esim. T-paita, jossa on mukana elastaania, on minusta parempi käyttää loppuun siivousrättinä ja heittää sitten roskikseen. Eihän se tietenkään ole sama kuin kunnon mikrokuituliina, mutta erityisen likaisiin kohtiin en parhaita siivousliinoja viitsi käyttää. Auton vanteet, vessanpöntön, patterien taustat, pahat kurat, öljyt ja eritteet voi pyyhkiä tällaiseen riepuun, jonka voi sitten laittaa roskiin. Näin vaate palvelee loppuun asti, eikä tarvitse ajatella, että roskiin menisi käyttökelpoista tekstiiliä.

Kaikki edellä mainitut keinot ovat tapoja, joilla pidennetään tekstiilien käyttöikää niin, ettei roskiin menisi ainakaan mitään sellaista, mitä vielä voisi helposti käyttää. Jos ei halua olla osa ongelmaa, on oltava osa ratkaisua, ja tässä tapauksessa ratkaisu on panostaa vaatteiden huoltamiseen. Toinen osa ratkaisua on ostaa vähemmän vaatteita ja yrittää hankkia käytettyä, jotta tekstiilin määrä maailmassa ylipäätään vähenisi. Kolmas ratkaisu on ostaa mahdollisimman laadukasta, niin että vaikka vaatteeseen jonain päivänä kyllästyisi, se olisi edelleen käyttökelpoinen jollekin toiselle.

Onko teillä lisää vinkkejä? Kommenttiboksi on auki!

6 thoughts on “Kuinka vähentää tekstiilijätettä

  1. Hyviä vinkkejä!

    Olenkin kokeillut näistä monia, mm. viime viikolla värjäsin menestyksekkäästi kolme vaatetta, joita olen sitten kaikkia käyttänyt enemmän kuin ennen.

    Lisäisin vielä pari ideaa:

    Puuvillaisista kankaista (vaatteet, lakanat…) saa hyvin itse tehtyä kasvomaskeja (esim. martoilla on helpot ohjeet jos ompelukoneen peruskäyttö sujuu). Olen tehnyt näitä useampia, säästää myös rahaa kun ei tarvitse ostaa kaupasta.

    Laita osa vaatteista ”piiloon” eli pois aktiivisesta käytöstä (esim. kapseliajatuksella). Kun tuntuu, että tarvitset vaihtelua vaatteisiisi, shoppailun (ja vanhojen poisheittämisen) sijaan käy läpi nämä piilossa olleet vaatteet ja sieltä voikin löytyä kivaa ”uutta” päällepantavaa.

    Olen myös tehtaillut vauvalle/lapselle lakanoita omista lakanoista, joihin oli tullut yhteen kohtaan reikä. Sain monta käyttökelpoista lakanaa pikkuiselle.

    Kuten sanoitkin, pieniä reikiä ja myös niitä kestotahroja voi piilottaa päälle silitettävillä kuvioilla/paikoilla. Toimii varsinkin lapsilla mutta olen kokeillut myös omaan paitaan. Näitä löytyykin monenlaisia ja aika edullisesti.

    Nukanpoistajalla saa kivasti siistittyä neuleiden yms. ilmettä.

    Hieman reikäiset sukat soveltuvat hyvin esim. kenkien kiillottamiseen ja muuhun kuvailemaasi toimintaan, missä tulee sotkua.

    Ehkä itselle se tärkein on varmaan se, että vähentää merkittävästi uusien vaatteiden, lakanoiden yms. tekstiilien ostamista ja tyytyy oikeasti niihin, mitä löytyy jo kaapista. Nytkin tekisi kovasti mieli ostaa uusia käsipyyhkeitä uuteen kylppäriin, mutta kaappitilan ollessa rajallinen se tarkoittaisi ihan käyttökelpoisten (mutta väärän väristen) pyyhkeiden hävittämistä….Eli pitää vain olla ostamatta.

    • Kiitos hyvistä vinkeistä! Nukanpoistaja pitäisi olla kaikilla. Ostin omani äskettäin Tigerista, ei maksanut kuin pari euroa. Edellinen oli kai jotain ”merkkiä”, mutta se meni lopulta rikki, kesti käyttöä monta vuotta. Lakanat ovat kiitollista uusiomateriaalia moneen, jos vain löytyy ompelukone. Tuli muuten mieleen, että korjasin tuollaisella liimapaikalla yhdet farkut, jotka olivat kuluneet pepusta puhki. Liimasin paikan sisäpuolelle. Paikka taisi olla Lidlistä ostettu.

  2. Hyviä ajatuksia!

    Minä lisään tähän vielä vinkin; sukkien resorit ja vaikka varretkin kannattaa leikata renkuloiksi, joita voi käyttää kumilenkin sijaan. Tai vaikka ponnarina, tosin ne on tähän minun mielestä hiukan liian lörtsöjä. Nämä sukkarenksut on kuitenkin paljon kestävämpiä kuin kumilenkit ja minä käytän niitä esimerkiksi johtonippujen ympärillä. Todellakin toimii!

    Mietin, että varmaan jotkut trikoopaitojen hihatkin voisi valjastaa tähän samaan tarkoitukseen.

  3. Mä olen nyt parin vuoden ajan käynyt kutomassa räsymattoja poistotekstiileistä! Omia kangaspuita hommaan ei tarvita, sillä erilaisia kutomoita löytyy monelta paikkakunnalta. Räsymattoihin oon käyttänyt iloisesti sekaisin vanhoja lakanoita, trikoovaatteita ja erilaisia farkkukankaita. Osa on ollut aivan riekaleina, osa muuten tiensä päähän tulleita.

    Ainoa ”ongelma” tässä innostuksessa on se, että nyt olen alkanut saamaan myös ystäviltäni heidän vanhoja tekstiilejään niin, että kaksion varastokapasiteetti alkaa tulla täyteen! 🙂 Onneksi kesällä on ollut hyviä kuteidentekokelejä ja nyt syksyn alkaessa voin alkaa taas varailemaan puita itselleni. Mattojen kutominen on ihanan väriterapian lisäksi mitä parhainta flow-tilaan pääsyä, ainakin itselleni.

    Mikäli mattopuiden paukutus ei innosta, niin isolla virkkuukoukulla pystyy myös taikomaan ihania käyttötuotteita! Mulla on parhaillaan villasukkakorit partiokololle.

    • Kuulostaa hauskalta harrastukselta. Juuri tuolla laillahan ennenvanhaan kaikista tekstiileistä hankkiuduttiin lopulta eroon. Kaikki meni matonkuteiksi, jos olen oikein ymmärtänyt.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.