Kuinka monta kertaa tavarat voi järjestää?

Meidän remontti on (pääpiirteissään) ohi. Kun uusiksi meni keittiö, olohuone ja kaikki kylppärit ja vessat, oli koko irtaimisto sullottu kahteen makuuhuoneeseen. Tavarat oli pakattu pahvilaatikoihin ja pinottu seinien viereen suljettujen ovien taakse, osa laatikoista oli viety vinttiin ja ullakolle. Käytännössä operaatio vastasi muuttoa, paitsi että tavarat eivät  vaihtaneet osoitetta. Kaikki oli kuitenkin pakattava, ja ennen kaikkea purettava.

Huonekalut menivät suunnilleen omille paikoilleen takaisin, mutta tavarat piti järjestää kokonaan uudelleen. Keittiössä ei ollut enää mitään ennallaan, kirjahylly vaihtoi huonetta, komero katosi mutta tilalle tuli kodinhoitohuone. Jopa vessojen kaapit vaihtuivat erilaisiksi kuin ennen. Millekään ei siis ollut valmista vanhaa paikkaa. Tästä seuraa tietenkin se, että kaikille tavaroille on pitänyt keksiä uusi paikka. Tällä kertaa olin kyllä jo miettinyt keittiötä suunnitellessa, että missä pidetään lautasia ja laseja, mutta paljon on kaikkea sellaista, jota ei päivittäin tarvita. Tällainen järjestäminen on samalla tavalla väsyttävää kuin tavaroiden raivaaminenkin, koska koko ajan on tehtävä päätöksiä.

Eikä kaikki ole suinkaan mennyt kerralla paikalleen, vaan tavarat vaihtavat paikkoja edelleenkin. Voi olla, että jokin ajatuksen tasolla erinomainen paikka ei käytännössä toimi ollenkaan. Sitten on niitä tavaroita, joiden paikkoja ei ole mietitty ollenkaan, kunhan vaan on purettu pois laatikosta ja tyrkätty johonkin. On myös tavaroita, jotka on laitettu johonkin, kunnes huomaan että se paikka olisikin paljon parempi jollekin muulle, jolloin ensimmäiset on siirrettävä pois tieltä, mutta minne? Tähän siirtelyyn ja järjestelyyn menee aikaa. Ehkäpä kesään mennessä kaikella on suunnilleen pysyvä säilytyspaikka.

Päätimme äskettäin hankkia yhden pätkän lisää Lundian kirjahyllyyn. Minä olisin tehnyt sen huolettomasti niin, että kaksi uutta tikasta vaan, ja vähän hyllyjä niiden väliin, ja koko hoito vanhan hyllyn jatkeeksi. Mutta puoliso haluaa tehdä tämän ns. kunnolla, eli yhdistää uuden pätkän saumattomasti vanhaan, jolloin ei tosin tarvita kuin yksi uusi tikas, mutta toisaalta melkein koko vanha hylly pitää tyhjentää ensin, jotta uusi osa saadaan paikoilleen. Tässä on sen verran kuluneen vuoden aikana purettu ja koottu tavaroita ja huonekaluja, että kirjahyllyn purkaminen jälleen ei niin kovin houkuttele. Mutta ymmärrän, että hienohan siitä tulee, jos se kunnolla tehdään. Näinä hetkinä ymmärrän minimalisteja, jotka omistavat vain kaksi kirjaa ja kestotilauksen äänikirjapalveluun…

Täällä siis jatkan tavaroideni siirtelyä, mutta huomatkaa että tämä ei ollut valituskertomus. Pikemminkin havainnollistus siitä, että järjestys ei synny yhdessä yössä, enkä ainakaan minä ole läheskään aina tyytyväinen ensimmäiseen ratkaisuun. Tavarat löytävät parhaat paikkansa vasta sitten, kun on ehditty elää ja olla, ja nähdään mistä niitä tavaroita oikeasti lähtisi etsimään, tai missä niitä eniten tarvitaan. Jos muuton jälkeen tuntuu siltä, että koti ei oikein asetu, niin se voi johtua juuri tästä.

PS. Lupaan kuvia seuraavaan postaukseen, haluatteko nähdä niitä värikkäitä seiniä?

4 thoughts on “Kuinka monta kertaa tavarat voi järjestää?

  1. En nyt tarkoita olla sarkastinen tai mitään sellaista ikävää. Mutta kysymys, olisiko mahdollista vähentää sitä tavaraa sitä mukaa kun niitä laitetaan takaisin paikoilleen?

    • Tämä onkin hyvä kysymys! Ilana Aalto ehdotti äskettäin pakkausbileitä, joissa tavarat pakataan laatikoihin ja sitten niitä puretaan sitä mukaa kun tavaroita tarvitaan. Ajattelin kirjoittaa tästä ihan oman postauksen, koska mehän oikeastaan teimme juuri näin viime vuonna. Sillä erotuksella, että tavaroita ei purettu sitä mukaa kuin niitä tarvittiin, vaan laatikoihin ei alunperinkään pakattu hirveästi sellaista, jota en tahtoisi omistaa. Minä en ole minimalisti, joten tavaran määrä itsessään ei ole ongelma. Kaikille on paikka (vaikka se lopullinen ei ehkä vielä olekaan hahmottunut) ja omistan asioita, jotka haluankin omistaa.

      • Totta, senhän sitten havaitsee kun laatikot pääsee aukaisemaan että ”pirskahteleeko iloa” vaiko ei!

  2. Tiedän tunteen, asuimme entisessä kodissamme reilun kymmenen vuotta ja vasta useamman remontin ja järjestelyn jälkeen kaikki tavarat löysi parhaan paikkansa. Ja se oli ihanaa, jokainen tavara oli omalla järkevällä sijainnillaan, arki rullasi ja kaikki oli oman näköistä. Ja sitten jouduttiin muuttamaan..

    Ja kiva jos laitat kuvia millaista remontista ja väreistä tuli! =)

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.