(Jos) Toinen aalto tulee, oletko valmis?

Tässä on aihe jota en haluaisi ajatella, mutta ajattelen silti. Jokseenkin rankan koronakevään jälkeen on saatu nauttia melko normaalista kesästä. En tosin ole halannut kavereitani yli viiteen kuukauteen, saati sitten kätellyt ketään. Vältän joukkoliikennevälineitä, pidän kassajonossa turvaväliä edelliseen ja tiheästä käsienpesusta on tullut uusi normaali. Vaikka kesän ajan tautitilanne Suomessa on tuntunut olevan hallinnassa, syksy tuo melko varmasti muutoksen huonompaan. Se pelätty toinen aalto kolkuttelee jo ovilla.

Ei tarvitse olla lääketieteen asiantuntija ennustaakseen tämän – riittää, että lukee uutisia. Lähes kaikkialla Euroopassa tartuntatilanne on jälleen alkanut pahentua, mutta samaan aikaan matkustusrajoituksia on kevennetty ja ihmiset liikkuvat enemmän. Tuntuu, että moni on Suomessakin niin kyllästynyt välttämään tartuntaa, että yökerhot ja terassit pullistelevat ihmisiä, jotka huutavat toistensa naamaan lähietäisyydeltä. Satunnainen vierailu Ikeaan tai Bauhausiin osoittaa, että monelle turvavälit ovat menneen talven lumia, eivätkä ihmiset muista edes yskiä hihaansa enää. Kun tähän lisätään parin viikon päästä alkavat koulut, päiväkodit, työt ja harrastukset sekä kylmemmän ilman myötä joka tapauksessa alkava flunssakausi, on nähdäkseni väistämätöntä, että epidemia alkaa purskahdella Suomessakin. Varaudun siis siihen, että edessä on jälleen poikkeusoloja, karanteeneja ja aktiivista muiden ihmisten välttelyä.

Maskeja löytyy nyt sekä kertakäyttöisenä että kestoversiona.

Asiat ovat silti toisin kuin keväällä

Varautuminen siihen, että syksyllä saatetaan olla samassa tilanteessa kuin keväällä, on mielestäni pelkästään järkevää. Tilanne on kuitenkin erilainen kuin maaliskuussa. Silloin rajoitukset rysähtivät päälle niin nopeasti, että elämä tuntui muuttuneen yhdessä yössä täysin tunnistamattomaksi. Mutta nyt olemme aivan erilaisessa tilanteessa: tiedämme, millaista on kun koulut menevät kiinni, ruoka pitää tilata netistä ja työt tehdä kotona. Edessä ei ole suuri tuntematon, vaan pikemminkin tilanne, jota on jo ehditty harjoitella monta kuukautta. Siksi olen itse ruvennut valmistautumaan syksyyn ja mahdollisiin poikkeustilanteisiin nyt, kun elämä on vielä aika normaalia ja mukavaa.

Ensinnäkin käsidesi-, kasvomaski-, ynnä muut varastot kannattaa täydentää nyt, kun se on helppoa ja tavaraa saa. Uskoisin saatavuuden olevan syksyllä parempi kuin se keväällä oli, mutta toisaalta kuka olisi osannut ennakoida, että maaliskuussa kaupoista loppuu vessapaperi? Ostin eilen kauppareissulta 20 kpl kertakäyttöisiä kasvosuojuksia. Aion ostaa niitä lisääkin, jotta lokakuussa ei tarvitse asian kanssa tuskailla. Ennustan nimittäin, että maskisuositus on vain ajan kysymys, ja sitten kun se tulee, hamstraus alkaa. Vaikka suositusta ei lopulta saataisikaan aikaiseksi, aion silti itse ruveta maskia käyttämään esim. kaupoissa, jos tartuntatilanne alkaa merkittävästi huonontua.

Varmistan myös, että käsidesiä ja yleisdesinfiointiainetta on kotona riittävästi parin kuukauden tarpeisiin. Vessapaperia en edelleenkään aio hamstrata, se on mielestäni älytöntä maassa, jossa on peräti kaksi pehmopaperitehdasta ja käsisuihku vakiovarusteena lähes kaikissa vessoissa, mutta muuten kotivarasta on hyvä huolehtia. Haluan, että kotona on sellainen määrä peruselintarvikkeita ja lääkkeitä, että niillä pärjää vaikka joutuisikin eristäytymään pariksi viikoksi. On nimittäin ihan mahdollista, että varotoimista huolimatta taudille altistuu, ja joutuu lääkärin määräämään karanteeniin.

Näitä pieniä pulloja on kätevä täyttää uudestaan isommasta pakkauksesta.

Suunnittelua ja ennakointia

Toinen asia, jota olen viime aikoina miettinyt, on se, miten elämä järjestetään, jos kaikki ovat jälleen kotona. Etenkin tämä tarkoittaa päivittäisiä rutiineja ja sitä, miten kodin tiloja käytetään. Miten voin varmistaa sen, että minullakin on oma työtila? Miten organisoidaan kotiopetus niin, että koulutavarat eivät leviä kaikkialle? Pitääkö työhuoneen sisustusta kehittää? Miten huolehdin siitä, että pääsen lenkille, vaikkei omaa aikaa juuri olisikaan? Ylipäätään olen miettinyt kotimme viihtyvyyttä ja toimivuutta siitä näkökulmasta, että muutaman kuukauden päästä mahdollisesti kökötetään neljän seinän sisällä jälleen tiiviimmin kuin haluttaisiin.

Kolmanneksi olen miettinyt, mitä asioita voi ja kannattaa tehdä nyt elokuussa, jos syksyllä elämme taas rajoitusten aikaa. Aion elokuussa käydä ainakin hammaslääkärissä ja kampaajalla, ja vien lapsetkin hiustenleikkuuseen. Kävin jo kesäkuussa laboratoriotesteissä, joita olin lykännyt koko kevään. Uusin eilen museokorttini, ja aion käydä myös nauttimassa taiteesta nyt, kun sen voi tehdä kohtuullisen turvallisesti. Taide ei mene koskaan hukkaan, vaikkei koronatilanne pahenisikaan! Suunnittelen rapujuhlia ystäväperheen kanssa, ja aloitan elokuussa maaliskuussa tauolle jääneen sisäliikuntaharrastuksen. Olen ylipäätään miettinyt, miten omasta hyvinvoinnista voisi poikkeustilanteessa huolehtia mahdollisimman hyvin. Keväällä omat tarpeet jäivät selvästi syrjään, kun suurin osa energiasta meni perheestä huolehtimiseen ja ihan vain arjesta selviämiseen.

Jos arvelet samoin kuin minä, että toinen aalto on todennäköinen, suosittelen lämpimästi valmistautumisen aloittamista nyt. Jos et usko huonontuvaan tilanteeseen, suosittelen silti valmistautumista varmuuden vuoksi. Ei vara venettä kaada, mutta ylimääräistä stressiä sillä voi vähentää. Tällä kertaa tiedämme, mihin ollaan varautumassa, mikä tekee kaikesta paljon helpompaa.

Oletteko samoilla linjoilla kanssani, vai uskotteko että tällä kertaa Suomi säästyy? Onko kukaan muu alkanut valmistautua poikkeusoloihin?

22 thoughts on “(Jos) Toinen aalto tulee, oletko valmis?

  1. Olen täysin samoilla linjoilla ja olen jo hankkinut mm. maskeja varastoon.

    Käytän maskia nytkin, jos käyn esim. jossain myymälässä, mitä teen todella harvoin. Ruuat tilaan netin kautta kuten jo ennen koronaakin.

    Kun täällä Helsingin keskustassa katselee ihmisten käyttäytymistä, toisen aallon tulosta ei ole pienintäkään epäilystä…

    • Minä olen vältellyt ihmisjoukkoja niin paljon, että en ole kovin paljon maskia vielä käyttänyt. Mutta minusta on ihan höpsöä ajatella, ettei sen käytöstä olisi hyötyä. Onhan sen käytöstä hyötyä myös muiden infektioiden suhteen, enkä ymmärrä miksi juuri tämä virus tekisi poikkeuksen. Maailmalla maskipakot ovat yleisiä, ja jälleen kuulutan oman harkinnan perään. Itse aion maskia käyttää, olipa siihen kansallinen suositus tai ei.

      • Niin, osa ihmisistä ei seuraa juurikaan edes kotimaan uutisia puhumattakaan ulkolaisista medioista. Sitten ollaan kuin vasikat keväisellä laitumella vai miten se sanonta menikään.

        Muutamilla tutuilla on valtava defenssi päällä. Esim. ”Ei se minuun tartu, kun urheilen niin paljon”.

        Minulla sekä kangas- että kertamaskeja. Minusta kummankin käyttö on ihan helppoa, en yhtään ymmärrä tätä maskinvastaista hysteriaa.

  2. Minusta tilanne on epätasainen, ts meillä on alueita, joilla ei koronatartuntoja ole todettu laisinkaan pitään aikaan ja ylipäätään tartunnat keskittyvät tietyille alueille. Voisi kenties ajatella, että tautia yritettäisiin rajata maantieteellisesti.

    Lääkkeeni olen hankenut puoleksi vuodeksi eteenpäin ja maskeja hankin seuraavalla ostosreissulla, kun apteekin ohi kuljen. Kotivaraakin voisi päivittää. Etätöitä teen jo muutenkin.Käsiä pesen ja desinfioin ja yritän turvavälit, enkä käytä julkisia, mutta kauppaan on mentävä.

    • On totta, että kaikkialla Suomessa tartuntatilanne ei ole sama. Asun itse Helsingissä, ja täällä tilanne on alusta saakka ollut huonoin, joskin kaupungin sisälläkin on isoja eroja tartuntojen määrissä. Toivon, että syksyllä tilannetta katsottaisiin alueittain, ja esim. kouluja suljettaisiin vain tarpeen mukaan, ei maanlaajuisesti.

      • Tuo koulujen sulkeminen tarpeen mukaan taitaa olla perustuslaillisesti vaikeaa – mikäli peruskoulutusta koskevaa lakia ei ole muutettu siten, että se sisältäisi myös etäopetuksen. Mutta ilman muuta viisasta olisi katsoa tautitilannetta alueellisesti.

        Jotain pitäisi myös tehdä Länsirajan nuuskaturisteille. Norrbottenin tilanne ei käsittääkseni ole vieläkään hyvä, ettei virus lähtisi leviämään sitä kautta muualle Suomeen.

  3. Toistaiseksi voi vielä varovaisella käytöksellä elellä aika hyvin, mutta seuraan tartuntatilannetta tiiviisti. Riskiryhmäläisenä olen varautunut jättämään kaupassakäynnit ja muut ”huvit” aika herkästi. Ja maskeja löytyy, joten niitäkin aion tarvittaessa käyttää. Toivottavasti vaan vielä voisi mahdollisimman kauan olla normaalimmin, sillä tuntuu, että psyyke ei ole ihan vielä parantunut kevään eristäytymisestä.

    • Minä en itse kuulu riskiryhmään mutta lähipiirissä on useita. Siksi en halua ottaa enempää riskejä kuin on pakko. YRitän tässä siirtää vähitellen suurimman osan ruokaostoksista nettiin jottei kaupassa tarvitsisi käydä niin tiheästi. Väkijoukkoja vältellään myös aktiivisesti edelleen.

  4. Itse uskon toisen aallon tulevan ja rysähtävän vielä kunnolla päälle. Olen yrittänyt pikkuhiljaa varautua, eli suomeksi hamstrata, tiettyjä juttuja, kuten lääkkeitä olen ostanut nyt niin paljon kuin saa, samoin kuin olen kerryttänyt kotiin vissyjä, limpparia, mehuja, hyvin säilyvää(ja vähän vaivaa vaativaa) ruokaa, käsidesiä ja maskejakin olen pari pakkausta ostanut parin kankaisen lisäksi.
    Ajatuksenani on ollut, että yritän saavuttaa pisteen, jossa minun ei tarvitsisi juurikaan poistua kotoa ensinnäkikään altistumaan tartunnalle ja jos tartunnan saan, niin pärjäisin kotona ilman apua mahdollisimman pitkään. Yksin asuvalla kun ei ole ketään, jota lähettää puolestaan kauppaan ja keväällä oli nettikauppojen kotiinkuljetuksissa hyvinkin pitkiä odotusaikoja.
    Olen saanut lähipiiristäkin kuittailua hysteerisyydestä, mutta on se vähän eri tilanne yksin asuvalla kuin sellaisella, joka ei ole koskaan asunut yksin, ei ole samanlaista kosketuspintaa arjen mahdollisiin haasteisiin. Kun en ajattele varautuvani vain pandemian takia, vaan olen harrastanut tätä jo pidemmän aikaa, influenssa opettaa. 40 asteen kuumeessa ei ole kiva lähteä julkisilla kauppaan hakemaan ruokaa ja nesteitä.

    • Minäkin ymmärrän yksineläjänä hyvin tuon varautumisesi!

      Huomasin muuten eräänä päivänä, että kaapissa oli kevään jäljiltä vielä neljä plus yksi avattu kuivahiivapaketti. Tilasin sitten reilusti, kun sitä vihdoin sai! 😄

      Eihän varautumisessa mitään riskiä ole. Minusta ainoat tuotteet, joille ei parhaassa tapauksessa ole ollenkaan käyttöä, ovat maskit. Se taas on pieni hinta turvallisuuden tunteesta.

  5. Tämäpä oli fiksu ja ajatuksia herättävä teksti! Itsekin kyllä vähän ounastelen toisen aallon tuloa, mutta en ole osannut sitä vielä sen pidemmälle ajatella. Itse asiassa minulla ei ole hajuakaan, mistä maskeja edes voisi hankkia…?? Ilmeisesti kertakäyttöisiä apteekista? Mutta mistä noita kankaisia saisi?

    Täytyy kyllä seurailla tilannetta nyt tarkkaan ja toimia sen mukaisesti. Sinun (ja muidenkin täällä) valmistautuminen kuulostaa erittäin järkevältä.

    • Kankaisia on paljon tarjolla, googlaamalla löytyy. Olen nähnyt ainakin Stockan verkkokaupassa, Tam-Silkillä, Finlaysonilla…

    • Kertakäyttöisiä näyttää saavan paitsi apteekista, myös esimerkiksi Lidlistä tai Puuilosta. Eli melkein mistä vaan. Kankaisia on monilla eri tuottajilla, ainakin Tam-Silkillä, ja olen ymmärtänyt että myös esim. Marimekolla saattaisi olla. Kannattaa googlata, koska pieniä myyjiä on paljon. Meidän kotikadulla oleva ompelimokin myi näitä keväällä. Tuo oma musta on Wolfordilta, se on mikrokuitua ja menee tiiviisti naamalle.

        • Piti oikein tarkistaa pakkaus, mutta siinä ei ole mitään merkintää. Oletin että tämä on se ainoa malli, jota on myynnissä, ainakaan liikkeessä ei ollut keväällä muita. Tämä on muuten hyvä, mutta oikeastaan korvien taakse meneviä kuminauhoja pitäisi pikkuisen kiristää. Teen sen, kun saan aikaiseksi.

  6. Pieni huomio kesä-Suomesta: kirkossa järjestettyyn klassisen musiikin konserttiin saatiin ovelle tiivis jono, jossa jokaiselle halukkaalle turautettiin käsiin käsidesiä. Kiersin jonon kauempaa ja hakeuduin istumapaikalle väljään kirkkosalin. Poislähtiessä sama toistui. Manööverin tarkoitus jäi epäselväksi, koska konsertissa ei tarvinnut oikeastaan koskea mihinkään. Suurin riski oli tämä käsidesijono.

    • Käsidesiä on joka paikassa tarjolla, ainakin täällä Helsingissä. Käsihygienia on tärkeää, mutta ymmärtääkseni virus tarttuu eniten, kun ihmiset puhuvat, huutavat, laulavat, aivastavat ja pärskivät toistensa lähistöllä, etenkin sisätiloissa. Eli järkevintä on välttää ihmisjoukkoja ja pitää turvaväliä silloin kun ihmisten ilmoilla ollaan. Kieltämättä tuo kuvailemasi tapahtuma kuulosti vähän hölmöläisten hommalta.

  7. Mä en ymmärrä käsidesin käyttöä kotona..kotona voi pestä kädet tarvittaessa niin miksi käyttää käsidesiä?
    Toki julkisilla paikoilla sitä käsidesiä voi ja kannattaa käyttää.

    Epäilen suuresti että pelkillä asiointi käynneillä tartunnan voisi saada. Ellei nyt joku ihan suoraan pärski naamalle. Suurin uhka on nyt mun mielestä se että ihmiset haluaa matkustella ulkomailla ja tuovat taudin matkassaan. Jossain oli mun mielestä uutinen et suurin osa tartunnoista on jäljitetty ulkomailta tulleiksi.

    Henkilökohtaisesti elämä ei suuresti muutu, olen muutenkin tehnyt paljon etätöitä ja harrastuksista kuoro on ainoa jossa tapaa enemmän ihmisiä. Kotona täytyy tehdä huonejärjestelyjä, mutta ne johtuu enemmänkin siitä että kaksi vanhinta tytärtä on asuneet nyt kesän kotona ja muuttavat elokuussa opiskelupaikkakunnalle. Molempien makuuhuoneisiin saadaan järkättyä muuton jälkeen työhuoneet niin etätyö on jatkossa helpompaa minulle ja miehelle. Nyt on jouduttu kesän aikana vähän sinksailemaan huonejärjestystä että kolmelle on löytynyt rauhallinen työpiste.

    Ruokakaupassa käyn varmaan normaalisti jatkossakin pari kertaaviikossa riittää hyvin ja normaalit ruokavarastot saavat luvan riittää.

    • Minäkään en käytä kotona, tietenkään, mutta käsilaukussa, autossa ja repussa on aina pieni pullo käsidesiä mukana. Ostan ison pullon kotiin, ja täydennän siitä noihin pienempiin aina kun loppuu. Mutta minä taas arvelen, että huonolla tuurilla ihan vain asioimallakin saattaa tartunnan saada, vaikka kaupasta. Juuri luin Iltalehdestä tapausesta, jossa yksi sairastunut oli käynyt oireettomana ravintolassa, joka jouduttiin sitten sulkemaan moneksi päiväksi, ja altistuneita on runsaasti. TÄmä on inhottava tauti, sillä koskaan ei voi tietää, kuka on sellainen supertartuttaja, vaikka monet eivät olisikaan. Mutta toisaalta omaan kotiin linnoittautuminen täydellisesti on sekin mahdotonta, joten varovaisuutta noudattaen pitää yrittää elää.

      • Juu ravintolat on eri juttu. Asioinnilla tarkoitin lähinnä kaupassa käyntiä.
        Eniten tällä hetkellä ärsyttää ja huolestuttaa ihmiset, jotka tuntuvat totaalisesti unohtaneet turvavälit jne. Eilen kaupassa käydessä otin yhden askeleen taaksepäin tarkistamatta onko takanani ketään ja talloin takanani seisseen nuoren naisen varpaille. Häneltä oli tainnut unohtua turvaväli totaalisesti. Sama toistui kassajonossa saman henkilön kanssa.
        Tätä samaa ilmiötä on ollut nyt toukokuun puolesta välistä ja en tosiaankaan tajua yhtään ihmisiä. Miten kaikki ohjeet on unohdettu?
        Sanoisin, että meidän perheessä suurin riski on, että joku kolmesta nuoresta saa tartunnan ja levittää sen koko perheeseen. Nuoria on vaikea valvoa mitä tekevät ja aina heillä ei ole järki päässä samalla tavalla…

        • Tässä tarvittaisiin kyllä nyt iso ryhtiliike! Kävin eilen Kauppatorin jätskikiskalla. Kiskalla ei ollut ketään muita, kun aloin asioida, mutta yhtäkkiä siihen juoksi kiljuen 5-6 lukioikäistä nuorta isoine kasseineen. Ja ihan selkääni kiinni, vaikka tilaa olisi ollut vaikka kuinka paljon. Todella raivostuttavaa!

          • Olen kanssanne samaa mieltä. Ymmärrän, että turvavälin pitäminen ystävien ja perheen kesken voi tuntua ikävältä, mutta mitään ongelmaa ei pitäisi olla siinä, että kiertää vieraat ihmiset vähän kauempaa. Itse jouduin hankalaan tilanteeseen viime viikolla, kun törmäsin pitkästä aikaa (ei olla nähty yli vuoteen) kavereihin, jotka automaattisesti tulivat kädet ojossa halaamaan, ja minä taas yritin väistellä. Ja kyllä, hekin olivat minua 10 vuotta nuorempia. Keski-ikäisen tunnistaa siis siitä, että hän pitää huolta turvaväleistä!

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.