Ihotyyppi I auringossa: näin pärjään palamatta

Ihotyyppi kertoo, miten hyvin kestää aurinkoa palamatta. Ihotyyppi määritellään usein hiustenvärin ja muiden ominaisuuksien mukaan, mutta olen huomannut, että käytännössä luokittelu ei ole ihan vedenpitävä. Minulla on suomalaiseksi aika tumma tukka, vihreät silmät eikä lainkaan pisamia tai punaista pigmenttiä hiuksissa, mutta silti ihoni käyttäytyy kuin perinteinen I-tyypin iho. En kestä aurinkoa lainkaan, vaan saan ilman suojakertoimia heti kutisevaa aurinkoihottumaa myös Suomessa, ja jos oleskelen yhtään pidempään auringossa, palan varmasti. Jotain ehkä kertoo, että olen palanut mm. Islannissa, kun sinne sattui pari aurinkoista päivää ja oleskelin ulkona. Toisaalta tunnen monta kaveria, joiden hiusten väri vaihtelee aivan vaaleasta lähes mustaan, ja jotka silti ruskettuvat helposti ja kauniisti, eivätkä pala koskaan. Suosittelen siis unohtamaan nuo ulkonäkökriteerit, ja tarkastelemaan vain sitä, millä tavalla oma iho reagoi aurinkoon.

No niin, tämän alustuksen jälkeen itse asiaan. Vietin juuri viikon Kreetalla, jossa ohjelma koostui lähinnä uimisesta joko altaalla tai meressä. Lämpötila noin 28°C, pilvetön taivas. Onnistuin kuitenkin tavoitteessani: en palanut kertaakaan, iho ei edes punottanut mistään, enkä myöskään ruskettunut kuin marginaalisesti, mikä oli paitsi tavoite, myös looginen seuraus päivittäisestä suojautumisrituaalistani. Olen taistellut aurinkoa vastaan parikymppisestä lähtien, joten ajattelin jakaa seuraavaksi, miten tällainen auringolle allerginen kalkkilaivankapteeni selviää etelänlomasta kirjaimellisesti ehjin nahoin. Seuraavat tuote-esittelyt ovat henkilökohtaisia mielipiteitäni, olen ostanut kaikki tuotteet itse.

Aurinkosuojani koostui vaatteista ja päähineistä, perinteisistä aurinkosuojatuotteista sekä luonnonkosmetiikan fysikaalisista suojista. Olen huomannut, että pahiten palamiselle alttiina ovat alueet, joille aurinko pääsee porottamaan kohtisuoraan taivaalta: solisluiden alue, olkapäät, otsa, nenä, poskipäät ja päänahka. Näiden alueiden suojaus on siis ykkösenä. Päässä minulla on aina jotain: kuivalla maalla mahdollisimman leveälierinen hattu, ja uidessa huivista solmittu turbaani. Uimapuvun päälle puen uimapaidan, siis samanlaisen mihin lapsetkin nykyisin yleensä puetaan. En tiedä, onko omani UV-suojattu, mutta olennaista onkin, että se peittää olkapäät ja suuriman osan noista herkimmin palavista alueista. Uimapaidan ostin viime kesänä, enkä lähde ilman sitä enää yhdellekään aurinkolomalle. Suosittelen kaikille herkästi palaville!

Toimivaksi todettu ranta-asu!

Tällä matkalla käytin neljää aurinkosuojatuotetta: Nivean tavallista aurinkorasvaa, Alga Mariksen fysikaalista suojaa, Body Shopin kasvoille tarkoitettua aurinkosuojaa sekä ACO:n huulirasvaa. Kaikissa tuotteissa on sekä UVA- että UVB-filtterit. Vartalotuotteiden suojakerroin oli 50, huulirasvan 30. Kerrostin näitä niin, että aamulla ensimmäiseksi laitoin kasvoille ja kaulalle Body Shopin tuotteen, ja hieroin käsivarsiin, olkapäille ja niskaan Niveaa. Aamupalan jälkeen levitin kaikkialle Alga Marista, ja huulirasvaa lisäilin pitkin päivää. Minulla oli siis herkimmin palavilla alueilla useimmiten sekä kemiallinen että fysikaalinen aurinkosuoja (SPF50) sekä usein vielä vaate tai hattu. Iltapäivällä lisäsin uuden kerroksen vähintään jompaa kumpaa tuotetta vartalolle, ja kasvoille usein molempia. Tällä systeemillä pystyin hyvin oleskelemaan veden äärellä suorassa auringossa pari tuntia kerrallaan. Rusketuin lomalla niin vähän, että ulkopuolinen ei sitä huomaa.  (Monille rusketus on tietysti tavoite, mutta jos on samanlainen ihotyyppi kuin minulla, siitä on turha haaveilla.)

Kuvassa näkyy myös lasten aurinkosuoja, jonka totesin olevan käytännössä täsmälleen saman tuntuista kuin aikuisten versio fysikaalisesta suojasta. Taustalla aloe veraa, jota oli mukava levitellä auringon jälkeen, vaikkei kukaan palanutkaan.

Sitten tuotearviot. Nivean tuote oli erittäin miellyttävä käyttää. Se levittyy, imeytyy ja suojaa hyvin. Alga Mariksen tuotteista olin lukenut kehuja, mutta täytyy sanoa että fysikaaliset suojat eivät pärjää perinteisille käytön miellyttävyydessä. Ne eivät levity tai imeydy kunnolla, jäävät valkoiseksi kerrokseksi ja kuivattavat ihoa. Positiivista on, että koska ne eivät imeydy, ne eivät myöskään kasvata kemikaalikuormaa samoin kuin perinteiset suojat. Valkoisesta kerroksesta on helppo nähdä, minne tuotetta on levittänyt, ja ne ovat erittäin tehokkaita suojaamaan auringolta. Minua tuo kiiltävä valkoinen kerros naamalla ei häirinnyt, koska oli täysin yhdentekevää mitä muut ulkonäöstäni altaan reunalla ajattelivat, mutta ymmärrän kyllä, jos tämä ei kaikkia miellytä. Sen sijaan Body Shopin aurinkosuoja oli juuri niin miellyttävä, kuin miksi sitä oli kehuttu. Mitään luonnonkosmetiikkaa se ei ole, mutta siksi se olikin niin mukava käyttää. Myös ACO:n huulirasva oli uusi, positiivinen tuttavuus.

Tulipas pitkä postaus! Mitkä ovat teidän luottotuotteet aurinkosuojien osalta?

15 thoughts on “Ihotyyppi I auringossa: näin pärjään palamatta

  1. Täällä toinen kalkkilaivan kapteeni! Kaverit nauravat, kun palaan tropiikista vitivalkoisena. Käytän seuraavia tuotteita, itse maksettu myös. Todettu hyviksi mm. Singaporessa: vartalolle Ambre Solaire, kasvoille Lancomen Soleil Bronzer, huulille ja (huom!) luomille Ultrasun Lip Protection. Silmäluomet palavat herkästi ja supjaaminen unohtuu helposti. En tietenkään ole suorassa auringonpaisteessa kuin uidessa, joskin koetan uida kun allas on varjossa, ja minullakin on huivi päässä. En ole palanut mistään naismuistiin.

    • Minulla on aina aurinkolasit, myös uidessa. Mikähän niiden suojakerroin mahtaa olla? Mutta tuo huulirasva on hyvä vinkki silmäluomille, ja ehkä silmänympäryksille muutekin. Yleensä aurinkorasva kirvelee ihan hirveästi, jos sitä joutuu silmiin.

      • Ei kannata laittaa luomen liikkuvalle osalle, vain siihen kulmakarvojen alle. Ja aurinkolasit ilman muuta!

  2. Löysin Algamariksen kolme vuotta sitten ja nyt merkin aurinkorasvat (suihkutettava ja emulsio) on testattu kahdella Thaimaan lomalla ja kesällä Suomessa.

    Itse tykkäsin näiden tuoksusta ja koostumuksesta. Mielestäni ne taas levittyivät hyvin ja valkoinen kerros tuli näkyviin oikeastaan vasta myöhemmin hikoillessa tms. Toisaalta kummankaan meistä (miehen ja minun) iho ei palanut näillä reissuilla, ei oikeastaan tullut edes punaiseksi vaikka käyttäydyimme samoin kuin aina ennenkin matkoilla.

    Ja itse koin ainakin nämä fysikaaliset suojat ihoa kosteuttavaksi. Ja lienee niiden tuoksusta johtuen, mutta Suomessa hyttyset eivät pistä minua mökillä jos käytän tätä aurinkorasvaa esimerkiksi käsissä.

    • Tämä on varmaan ihotyyppiin liittyvä juttu. Minulla on tosi kuiva iho, joka nyt loman jälkeen hilseilee edelleen. En pidä Niveaakaan erityisen kosteuttavana, mutta sen perinteinen koostumus ei tuntunut ainakaan kuivattavalta.

  3. En juuri viihdy uima-altailla tai rannoilla, joten enimmäkseen suojaan itseni vaatteilla (näin sivuhuomiona, ihanaa kun maksihameet ovat muotia niin niitä löytyy kaupoista suht helposti) ja hatulla. Olen saanut aikaisemmin jostain aurinkovoiteista ihottumaa eli senkin takia pääsuojauskeino on vaatteet. Levitän silti aamulla kasvoille aurinkovoidetta ja ennen töistä kotiin lähtöä uudestaan.

    Tämän kesän löytö on Nivean Sun UV Face Soothing Sensitive SPF 50, jota levitän myös niskaan ja käsivarsiin jos olen ilman takkia liikkeellä. Lisäksi olen käyttänyt Dermosilin Sun Protection Stick SPF 50+, mutta se ei imeydy kovin hyvin ja kasvoille tuntuu jäävän kerros (käsittääkseni stickien ongelma). Aurinkolasit on tietysti myös, mutta tätä kiinnostaisi kokeilla jossain vaiheessa: https://www.yliopistonapteekki.fi/lierac-sunissime-protective-eye-care-global-spf50-anti-aging-3-g-79016.html. En muuten ole hoksannut katsoa onko huulirasvassani aurinkosuoja… hyvä muistutus.

    • Minä luin Hesarista ihotautilääkärin kommentin, jossa sanottiin että suomalaiset unohtavat suojata huulet ja kaljun auringolta. Huulten reunoille syntyy hänen mukaan helposti syöpäsoluja, joten sen jälkeen ostin apteekista huulirasvan suojakertoimella. En käytä huulirasvaa hirveästi muuten, mutta nyt lomalla rasvasin huulet ihan erikseen juuri suojauksen takia.

  4. Mun viime hellekesän löytö on Acon Sun Kids Spray SPF50, jota käytän siis omaan kolmekymppiseen ihoon 🙂 Ohut voide, vaikka onkin spray, ei tuoksu miltään eikä jätä tahmaista pintaa https://www.aco.fi/tuotteet/sun/spf-high/aco-sun-kids-spray-active-spf-50plus/

    Allekirjoitan kyllä sun pohdinnat siitä, ettei ihotyyppi ole niin yksiselitteinen juttu. Mulla on punaiseen taipuva hiuspigmentti, sinivihertävät silmät ja saan herkästi pisamia. Mutta rusketun myös nopeasti ja palan tosi harvoin. Palamisen sijaan saan helposti aurinkoihottumaa, kiitos atooppisen herkän ihon. Ensisijaisesti suojaudun kyllä vaatteilla ja hatuilla, koska en kestä auringon suoraa paahdetta 🙂

    • Aurinkoihottuma on tuttu juttu. Sitä saan väistämättä jos en suojaa ihoa, mutta myös palan melko nopeasti. Huomasin tänä kesänä, että nyt on vaarassa niska: leikkasin keväällä lyhyen tukan ensimmäistä kertaa elämässä, enkä aluksi älynnyt rasvata niskaa. Sitten se lähestulkoon paloi yhdellä lenkillä, ja nyt osaa levittää rasvaa sinnekin. Aiemmin niskaa ei tarvinnut erikseen suojata, koska tukka oli aina siinä päällä.

  5. Täällä kokeiltu aika liuta erinäisiä aurinkorasvoja menneinä vuosina, jotka sopisivat iholleni, mutta vielä en ole sopivaa löytänyt vaan jokaisen kokeilukerran jälkeen on armotta viikon kortisonikuuri itsepäiseen ihottumaan. Sinällään hassua, koska voin kuitenkin surutta levittää muita rasvoja vartaloon ilman mitään oireita, mutta aurinkorasva yhdistettynä auringonvalon ei vain sovi iholleni. Olen ratkaissut ongelman toistaiseksi elämällä ilman aurinkorasvaa, luojan kiitos rusketun hyvin enkä ole koskaan palanut.
    Mielenkiinnolla odotan millaisen ihon jälkikasvu perii; puolisolla vahva punapigmentti ja palaa hyvin herkästi auringossa, tähän jos vielä yhdistää minun allergiani aurinkorasvalle niin saa kyllä ottaa kaikki suojautumiskeinot käyttöön.

    • Aurinkosuojissa on ymmärtääkseni monia eri aineita, jotka säteilyltä suojaavat. Eri rasvoissa on siis ainakin osittain erilaiset vaikuttavat aineet. Olet ilmeisesti yliherkkä jollekin aineelle, mutta kysymys kuuluukin että mille. INCI-listoja lukemalla ja vertailemalla saattaisi selvitä, mutta se on kyllä aika työlästä myös. Luonnonkosmetiikassa on eri aineet kuin tavallisessa, joten on mahdollista, että niiden tuotteet sopisivat sinulle, jos vielä uskallat jotain kokeilla. Toisaalta onneksi et ole kovin herkästi palavaa sorttia, muuten saattaisi kesä mennä sisätiloissa!

  6. Minulla on joskus ollut kosmetologilta ostettu blokki rasva (suojakerroin 100). Nykyään en löydä vastaavaa. Aurinkoihottumaa täälläkin. Antihistamiinia kevään ensimmäisinä aurinkoisina päivinä ja sitten vaatteita ja aurinkosuojaa.

    • Olen ostanut jenkeistä Neutrogenan suojan SPF 90. Se sotki kaiken valkoiseksi mutta oli kyllä erittäin tehokasta!

  7. Meidän perheessä sekä minä että lapsi ollaan mallia ruskettuu helposti, palaa harvoin ja mies on sitten herkemmin palava. Meillä käytössä on nyt jo toista kesää Riemann P20 spray 30-suojakertoimella (lapsella myös Aco suojakertoimella 50, joka ostetaan aina päiväkotiin kevään koittaessa). Tuo rasva on ihan kamalaa myrkkyä varmaan (ja sen peseminen iholta tuskaa), mutta toisaalta pitää lupauksensa, riittää kun sitä laittaa aamulla. Kun inhoaa sitä tahmaista ja kähmäistä tunnetta mitä aurinkorasvaa saa aikan, niin fakta on että en saa meidän perheessä ketään lisäämään rasvaa parin tunnin välein. Tätä käyttäen meidän koko perhe on säästynyt palamatta niin helteisen Tukholman viime vuonna kuin myös tämän kesän paahteisen reissun Keski-Euroopassa (tosin ruskettumatta emme, sekä lapsi että minä ehdittiin ruskettua, mies ei). Rasvaa tärkeämpänä pidän kyllä varjoon hakeutumista, eli meidän perhe ei rannoille hengaile (uima-altaalla uidaan ja sitten poistutaan varjoon), ja kaupungilla kuljetaan aina varjoista puolta, lisäksi lierihattu ja aurinkolasit on käytössä.

    • Varjoisa puoli on valintani aina. En edes tykkää kovasta paahteesta, joten siirryn kyllä Suomessakin aina varjoisalle puolelle jo alkukesästä. Ihotyypillä on kyllä merkitystä. Veljeni on vaaleatukkainen, mutta ruskettuu aina tuossa tuokiossa eikä ole varmaan ikinä palanut. Minuun taas ei aurinko tartu vaikka kuinka yrittäisin.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.