Arkijärki-podcast 67: Luonnonkosmetiikka-podcast

Tällä kertaa kerron oman tarinani siitä, miten minusta tuli ensin vannoutunut luonnonkosmetiikan kannattaja, ja kuinka sitten kuitenkin käänsin kelkkani. Tarkennuksena: kun puhun tässä podcastissa luonnonkosmetiikasta, tarkoitan sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, jossa ei ole käytetty synteettisiä aineita. Raaka-aineet ovat siis täysin luonnosta peräisin. Tässä podcastissa:

  • Kerron miksi halusin siirtyä kokonaan pois ”perinteisestä kosmetiikasta”
  • Millaista oli etsiä itselleni sopivia tuotteita
  • Mitä ongelmia luonnonkosmetiikassa on
  • Miksi nykyisin olen hyvin varovainen luonnonkosmetiikan suhteen
  • Mainitsen myös lukuisia sekä hyviksi että huonoiksi toteamiani luonnonkosmetiikan tuotteita ja tuotemerkkejä. Huomatkaa, että nämä perustuvat vain omiin käyttökokemuksiini, ja joku saattaa olla täysin päinvastaista mieltä. Jokaisen on kokeiltava itse, mitkä tuotteet sopivat ja mitkä eivät, sillä ihot ovat yksilöllisiä.

Podcastin kesto on 23 minuuttia.

Arkijärki: blogi ja podcast

 

Podcastin voi kuunnella suoraan tästä alta, taikka tilata puhelimeensa iTunesin tai Acastin kautta. Jos omistat iPhonen, yksinkertaisinta on klikata violettia podcast-appia, ja kirjoittaa hakuun Arkijärki. Sen jälkeen klikkaa kohtaa, jossa lukee ”tilaa”, ja jatkossa kaikki jaksot ilmestyvät puhelimeesi automaattisesti! Helppoa kuin mikä. Jos haluat, että muutkin löytävät Arkijärki-podastin, arvostele podcast tökkäämällä sopiva määrä tähtiä! Mitä enemmän, sitä paremmin muutkin kuulijat löytävät sen.

Kaikki aiemmat podcast-jaksot löytyvät myös blogin podcastien omalta sivulta, linkki myös sivun ylälaidassa. Uusin jakso on aina ylimpänä.

4 thoughts on “Arkijärki-podcast 67: Luonnonkosmetiikka-podcast

  1. Jos oma ihoni olisi reagoinut noin vahvasti johonkin olisin varmasti vähentänyt kosmetiikan käyttöä ylipäätään. Minusta kuulostaa siltä että käytät huomattavan paljon erilaisia kosmeettisia tuotteita. En kyllä osaisi itse ajatella että se on kultainen keskitie asiassa 🙂

    Omassa käytössäni on luonnonkosmetiikkaa ja muita tuotteita ollut aina sekaisin. Kriteereinä kohtuuhinta ja mielellään hajusteettomuus rajaavat valikoimaa, enkä myöskään ole halukas etsiskelemään ja tilailemaan tuotteita ulkomaita myöten. Moni luonnonkosmetiikkaan lukeutuva tuote on jostain ihmeellisestä syystä (voimakkaasti) hajustettu, ja monet sarjat ovat aivan naurettavan ylihinnoiteltuja. Toisaalta en halua laajentaa kemikaalialtistustani turhilla ylimääräisillä tuotteilla, joten käytän esimerkiksi samaa hellävaraista ei-luonnonkosmetiikan pesunestettä (Lactoline) sekä käsi/suihkusaippuana että kasvojen/meikin pesuun.

    Voi olla etten tiedä millaisia esimerkiksi selektiiviset shampoot tai hoitoaineet voivat parhaimmillaan olla mutta en ole huomannut juuri eroa omalle tukalle sopivien luonnonkosmetiikan vs. muiden shampoiden ja hoitoaineiden välillä. Suosikkejani ovat olleet esimerkiksi Organic Shopin Algae&Clay ja Oma Gertruden Kehäkukka-shampoo ja Kaura-Nokkos-hoitoaine.

    Luulen että yrität muuten verrata deodoranttia antiperspiranttiin, ja nehän ovat kaksi aivan erityyppistä tuotetta. En itsekään ole kuullut luonnonkosmetiikan antiperspirantista, mutta deodoranteista erityisen hyväksi ja hellävaraiseksi on mainittu Bottega Verdeltä joitakin roll-on versioita esim. Lootuksenkukka ja Puuvilla (itse inhoan hajusteita kainalossa joten omakohtaista kokemusta näistä ei ole).

    • Iho-ongelmat eivät johtuneet alunperin kosmetiikasta, vaan muuhun terveyteen liittyvistä jutuista. En tässä podcastissa halunnut käydä terveysasioitani kovin yksityiskohtaisesti läpi, mutta voin tässä sanoa, että näitä muita ongelmia hoidetaan myös, ja sen myötä myös ihon kunto on merkittävästi parantunut. Kuitenkin tämän episodin aikana iho ehti mennä huonoon kuntoon ja herkitstyi siinä määrin, että nykyisin valitsen vain herkälle iholle tarkoitettuja tuotteita.

      Olet oikeassa tuon deodorantin ja antiperspirantin suhteen. Luonnonkosmetiikan antiperspiranttia ei ole mahdollista saada, mutta arjessa se on minulle välttämätön. JOten siksi käytän näitä kahta tuotetta sen mukaan, miten aktiivinen päivä on tiedossa.

  2. Brittikosmetologi kirjoitti lehdessä, että hän herkistyi lähes kaikelle kokeiltuaan työnsä puolesta lähes kaikkea kosmetiikkaa, jota markkinoille tuli. Nyt hänen ihonsa ei siedä mitään. Hänen mukaansa iho on konservatiivinen elin.

    Kuulostaa siltä, että olet käyttänyt todella monia tuotteita /tuotemerkkejä, ja voi kenties ehkä olla, että ihosi reagoi tästä syystä. Kannattaa siis pysyä hyväksi havaituissa tuotteissa, ja käyttää niitä niin kauan kuin ne ovat markkinoilla. Vaihtelunhalua kannattaa toteuttaa jossakin muualla.

    Katson kosmetiikkaa osana kemikaalikuormaa, jota on hyvä tarkastella kokonaisuutena.

    Käytän kai vähän koskmetiikkaa. Tässä inventaario: 2 rasvaa ja seerumi (apteekin perusvoide, silmänympärysseerumi ja kasvovoide), ihonputsari, hammastahna, suuvesi (alkoholiton, tiedän, että hammaslääkärit periaatteessa suhtautuvat kielteisesti, mutta tämä on hammaslääkärin vinkki), palasaippua ja shampoo (toivoisin, että löytäisin aineen, jolla voisin pestä sekä hiukset että ihon, ei hoitoainetta, ei muotoilutuotteita), hajuvesi (lempituoksu). Meikkipuolella on sama linja, meikkipussissa on max 6 tuotetta. Erityisesti kiinnitän huomiota ripsiväriin ja luomiväreihin sekä huulipunaan. Vaseliini huulirasvana silloin harvoin kun sitä tarvitsen.

    Aurinkosuoja, suojakerroin 50. Kaipaan kyllä blokkisuojaa, sellaista minulla on joskus ollut. Kosmetologilta ostettu pieni pullo, joka ei jättynyt ihoa rasvaiseksi. En ole tuotetta tai blokkirasvoja löytänyt pitkään aikaan, ainakaan lähiapteekista Suomesta.

    Kodinpudistusaineita on pyykinpesuaine (ei huuhteluainetta, ja kaupungissa asun), tiskiaine ja vessanpuhdistusaine, satunnaisesti sitruunahappo, kidesooda sekä sappisaippua.

    Sain max 23 tuotetta. Pidän määrää kohtuullisena, vaikka näin kirjoitettuna sekin tuntuu paljolta. Ja periaatteessa aina samoja, hyväksi havaittuja. Vaihdan vain, jos tuote poistuu markkinoilta.

    Kynsilakat, niiden poistoaineet ja hiustenmuotoilutuotteista ainakin lakat ovat kiellettyjä, koska saan migreenin niiden hajusta, samoin ilmanraikastimet ja vastaavat on nounou, ja ovat aina olleet.

    • Kuten tuossa jo sanoinkin, sekä lääkäri että kosmetologi totesivat, että iho-ongelmillani ei ollut yhteyttä käyttämiini tuotteisiin. Tavallaan jos olisi ollut, niitä olisi ollut helpompi hoitaakin. Mutta tiettyjen lääkkeiden seurauksena iho kyllä herkistyi entisestään.

      Siinä olet kyllä oikeassa, että tykkään kosmetiikasta ja käytän sitä päivittäin. Osa on välttämättömyyksiä, kuten hammastahna ja kosteusvoide, mutta sitten on toki paljon sellaista, jota ilmankin voisi olla, jos haluaisi. En tosin halua 🙂 Minulle kosmetiikka on arjen luksusta, jolla hemmottelen itseäni ja josta nautin. Esim. kosmetiikkabloggaajiin verrattuna määrät ovat maltillisia, mutta kyllä ihan tavallisesta päivämeikistä tulee jo kymmenkunta tuotetta lisää. Mutta en ole kosmetiikan kemikaalikuormasta kovin huolissani, sillä suurin osa tuotteista ei imeydy ihoon (esim. luomiväri) tai ne on tarkoituskin huuhdella pois.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.