Arkijärki-podcast 50: Outi Pyyn haastattelu

Tässä lupaamani erikoisjakso numero 50 – Outi Pyyn haastattelu! Tässä jaksossa  tekstiiliasiantuntija Outi Pyy kertoo kaiken olennaisen tekstiilien kierrättämisestä, lahjoittamisesta, pois heittämisestä ja kaikista niihin liittyvistä asioista. Outin tietomäärä aiheesta on uskomaton, ja vaikka luulin olevani melko asiantunteva, opin haastattelun aikana hurjasti uutta. Haastattelun aikana tulee vastaus miltei kaikkiin mieltä askarruttaneisiin kysymyksiin: Millaiset vaatteet saa ja pitää laittaa roskikseen? Mitä vaateketjujen tekstiilikeräyksiin tuoduille vaatteille lopulta tapahtuu? Miten eri tekstiililajien kanssa pitäisi toimia? Miksi elastaani on iso ongelma? Ja miten vanhoista vaatteita pitäisi hankkiutua eroon? Outi kertoo kaiken tämän ja paljon muutakin.

Koska asiaa oli paljon, podcast kestää poikkeuksellisesti lähes tunnin. Pitkän keston takia olen merkinnyt, missä podcastin vaiheessa keskustelemme eri asioista. Joten jos esimerkiksi nimenomaan elastaani kiinnostaa, voit hypätä suoraan 19:30 minuutin kohdalle. Suosittelen silti lämpimästi koko podcastin kuuntelua kuitenkin kaikille, jotka tekstiilejään haluavat kierrättää. Tämän jälkeen tiedät taatusti, miten toimia.

  • 01:30 Miten kuluttaja pääsee tekstiileistä eroon, ja mistä oikeastaan puhutaan kun puhutaan kierrätyksestä?
  • 07:35 Kotitalouksien tuottaman tekstiilijätteen määrä
  • 12:15 Tekstiilikeräykset: mihin vaatteet sieltä menevät?
  • 17:10 Miten vähentää omaa tekstiilijätteen määrää?
  • 19:30 Elastaanin ongelmat
  • 22:10 Miksi elastaani estää tekstiilin uudelleen hyödyntämisen?
  • 24:40 Mitä elastaania sisältäville vaatekeräykseen tuoduille vaatteita tapahtuu?
  • 26:20 Vaatelahjoitusten ongelmat, etenkin lastenvaatteet
  • 32:40 Mitkä teksiilit saa laittaa sekajätteisiin?
  • 38:40 Mitä kauppaketjujen tekstiilikeräyksiin kuuluu laittaa?
  • 42:20 Milloin tekstiilijäte roskiksessa on täysin OK?
  • 44:25 Miksi ihmiset luopuvat vaatteistaan?
  • 45:40 Kuinka vaatelahjoitus hyväntekeväisyyteen tehdään oikein?
Outi Pyy

Outi tietää tekstiilijätteestä ja käytetyistä vaatteista kaiken.

Podcastin voi kuunnella suoraan tästä alta, taikka tilata puhelimeensa iTunesin tai Acastin kautta. Jos omistat iPhonen, yksinkertaisinta on klikata violettia podcast-appia, ja kirjoittaa hakuun Arkijärki. Sen jälkeen valitse tilaa, ja jatkossa kaikki jaksot ilmestyvät puhelimeesi automaattisesti! Helppoa kuin mikä. Jos haluat, että muutkin löytävät Arkijärki-podastin, anna podcastille 5 tähteä, niin se nousee ranking-listoilla helpommin löydettäväksi.

Kaikki aiemmat podcast-jaksot löytyvät myös blogin podcastien omalta sivulta, linkki myös sivun ylälaidassa. Sivulla uusin jakso on aina ylimpänä.

12 thoughts on “Arkijärki-podcast 50: Outi Pyyn haastattelu

  1. Moi, kiitos mielenkiintoisesta podcastista! Vaikka olen jonkun verran Outin juttuja aiemmin niin paljon tuli uuttakin asiaa, esimerkiksi tuo kenkien ja laukkujen täyttö sanomalehdellä.
    Ehdotus: kun keräät poisheitettävää/lahjoitettava tavaraa, voisitkohan tehdä Outin kanssa videon jossa käytte yhdessä läpi tavarat. Arvioitte mitä niille pitää tehdä ja minne viedä? Outi voisi myös näyttää kuinka lahjoituskassi pakataan oikein

    • Tämä on erittäin hyvä idea! Mietin miten tämän toteuttaisin. Tällaista videota todella kaivattaisiin! Siitä olisi itsellenikin apua, ja tarvitsisin välillä asiantuntijan kertomaan, miten kannattaisi toimia. Kiitos hyvästä ideasta!

  2. Kiitos Jenni ja Outi! Tämä oli todella ajatuksia herättävä podcast ja opin paljon uutta sekä sain vastauksia mieltä askarruttaneisiin kysymyksiin (esim viskoosin kierrätettävyys ja sekoitemateriaalit). Jatkoa odotellessa 🙂

    • Kiva kuulla! Tähän aiheeseen varmasti palataan. Mulle alkaa vähitellen kehkeytyä missio tekstiilijätteen suhteen. Kiukuttaa nuo vaatekeräysten harhaanjohtavat lausunnot siitä, miten kaiken voi kierrättää. Sen varjolla ihmisille saadaan harhaisesti hyvä omatunto, ja uuden ostelu voi taas jatkua. Ei hyvä!

  3. Kiitos mahtavasta, mielenkiintoisesta podcastista teille molemmille! Opin paljon uutta, mm. kiertoon laitettavien tekstiilien pakkaamisesta.

    Ymmärsinkö oikein, että käyttökelvottomia, vähänkin elastaania sisältäviä, tekstiileitä ei pidä laittaa edes lumppukeräykseen, vaan seka-/polttokelpoiseen jätteeseen?

    • Jos vaate ei ole enää pitokelpoinen, sen voi vielä käyttää siivousrättinä tms. ja sitten heittä sekajätteen joukkoon. Nämäkin tekstiilit voi tietenkin laittaa sinne tekstiilikeräykseen, mutta silloin pitää tiedostaa, että siitä ei tehdä uutta materiaalia mihinkään käyttöön. Ainakin H&M:ltä vaate ehkä menee kolmansiin maihin, uudismarkkinoille, tai sitten se menee poltettavaksi. Näin ollen järkevintä on käyttää vaate itse riekaleiksi, ja sitten laittaa se sekajätteen joukkoon. Tämä minimoi logistiikan ja oman vaivan, ja lopputulos on oikea.

  4. Päivitysilmoitus: Lahjoita vaatteet oikein kierrätykseen ja uudelleenkäyttöön - Outi Les Pyy Outi Les Pyy

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.