Vuosi vaatteiden ostolakossa: miten siitä selvisin ja mitä opin

Tasan 12 kuukautta sitten päätin, että nyt saa shoppailu riittää. Olin täysin järkyttynyt seurattuani 2016 omaa ostokäytöstäni, sekä vakuuttunut siitä, että omistamallani vaatemäärällä pärjäisi paremmin kuin hyvin koko alkavan vuoden. Päätin aloittaa vaatteiden ostolakon, ja opetella samalla pois mielestäni täysin holtittomasta shoppailusta. (Kaikki on toki suhteellista. Ostokäyttäytymiseni ei oikeasti ollut hirveän kauheaa, mutta se oli joka tapauksessa kaukana siitä, mitä kuvittelin sen olevan.) Nyt on vuosi kulunut, projekti saatu tältä osin päätökseen, ja on suuren loppuraportin aika.

Vuoden 2017 kirjanpito näyttää tältä:

 • Ostin 2 uutta korua, jotka maksoivat yhteensä 20€.
 • Sain lahjaksi 12 erillistä vaatekappaletta (ml. kolmet sukat)
 • Ostin itse 32 vaatetta. Ne maksoivat yhteensä 1321,35€

Täsmennys vaatteiden lukumääriin: olen laskenut mukaan kaikki vaatteet. Tuohon 32 vaatteeseen sisältyy siis sukat, hatut, alusvaatteet, kaikki. Bikinit olen laskenut yhdeksi vaatekappaleeksi, koska osille ei ole yksittäin käyttöä. Sen sijaan pyjama on laskettu kahdeksi (yläosa ja alaosa), koska niitä voi pitää erilläänkin. Kenkä- ja sukkaparit ovat yksi kappale. Katsotaanpa vähän tarkemmin: nuo ostamani 32 vaatetta jakautuvat seuraavanlaisesti:

 • 4 alushousut, 1 urheiluliivit
 • 6 paria sukkahousuja
 • 5 paria sukkia

Varsinaisia päällysvaatteita ostin siis vuoden aikana vain 16 kappaletta, mukaanlukien yksi kenkäpari. Toisaalta sukat ovat välttämätöntä kulutustavaraa, joten olen heittänyt rikkinäisiä pois suunnilleen saman määrän kuin olen ostanut uusia. Näin ollen vuodessa ostamani vaatemäärä on pysynyt huomattavan kohtuullisena, etenkin verrattuna aikaan ennen lakkoa. Vuodessa oli peräti seitsemän sellaista kuukautta, etten ostanut lainkaan vaatteita. Saatoin saada vaatteita lahjaksi, mutta en itse ostanut mitään. Lahjat puolestaan sisältävät kaikki ilmaiseksi saamani vaatteet – niin joululahjat kuin äidiltä saadut hänelle tarpeettomaksi käyneet vaatteetkin. Käytettynä sain tai ostin vuoden aikana viisi vaatetta ja yhden korun.

Vuoteen 2016 verrattuna ero on huikea. Ostin vaatteita noin kaksi kertaa niin paljon kuin vuonna 2017. Käytin viime vuonna myös noin 600€ vähemmän rahaa vaatteisiin. Ostokseni olivat kaikki hyviä, suurimmaksi osaksi tarpeellisia, ja harkittuja. En tehnyt yhtään hutihankintaa koko vuonna! Vuonna 2016 oikeutin monet ostokset sillä, että ne olivat alessa. Siitä huolimatta käytin monta sataa euroa enemmän kuin viime vuonna, vaikka ostolakon aikana ostinkin periaatteessa kalliimpia vaatteita, ja pikemminkin välttelin alennusmyyntejä.

Miten shoppailun vähentäminen oikein onnistui? Mitä tein toisin kuin ennen? Keinot olivat yksinkertaiset.

 • En mennyt kauppoihin sisälle. Tein tietoisen päätöksen, etten mene huvikseni katselemaan, mitä kaupoissa on tarjolla. Tämä oli ehkä suurin yksittäinen syy. En lähtenyt metsälle, joten en saanut myöskään saalista, mikä tässä tapauksessa oli juuri tarkoituskin. Etenkin alkuvuodesta huomasin selkeitä impulsseja, joiden myötä aiemmin olisin toiminut ja varmasti päätynyt ostamaan. Esim. talven alennusmyynneistä olen aina ennen löytänyt vaikka mitä. Nyt kuljin päättäväisesti ale-lappujen ohi.
 • Julkinen kirjanpito auttoi myös. On paljon isompi kynnys ostaa jotain, jos tietää että kuun lopussa pitää laittaa raportti nähtäville. Omia ostoksia tuli harkittua sen vuoksi paljon tarkemmin.
 • Otin oman vaatekaapin haasteena. Jos tuntui siltä, ettei kerta kaikkiaan ole mitään päällepantavaa, otin itseni puhutteluun. Muistutin itseäni siitä, että kaappi on täynnä kamaa, ja jos sopivaa ei löydy, kyse on luovuuden eikä vaatteiden puutteesta. Tämä argumentti toimii minun kohdallani hyvin, koska kuvittelen olevani luova ihminen. Jos olisin lähtenyt ostamaan uutta, se olisi ollut samalla mielikuvituksen puutteen tunnustamista.
 • Tyytymisen filosofia. Palautin käyttöön muutaman vaatteen, jonka olin jo tuominnut kierrätykseen. Päätin, että koska en osta uutta, otetaan näistä vanhoista kaikki ilo irti.

Toisaalta en tuominnut itseäni ankeuteen. Kun syksyllä kävi selväksi, että tarvitsen uuden takin, ostin sellaisen. Takkia olen pitänyt lokakuusta lähtien melkein joka päivä. Tammikuussa löysin täydellisesti istuvan kotelomekon, jonka ostamista en ole katunut hetkeäkään. Ostin keväällä kolmet farkut, jotka maksoivat paljon. Mutta toisaalta ne ovatkin olleet siitä lähtien ainoat käytössä olevat farkkuni, koska edelliset kuluivat puhki. En voi katua niidenkään ostamista. Sallin myös itselleni yhden höpsähdyksen (Tokion Uniqlo, josta ostin lopulta kolme vaatetta ja hatun – kaikki ovat tulleet hyvin käyttöön.) ja yhden tai kaksi järkevää heräteostosta kirpparilta.

Tämän vuoden uusia vaatteita: lahjaksi saatu islantilaisneule, Uniqlosta ostettu t-paita, ja farkut, jotka lyhennytin liikkeessä sopiviksi.

Jos tätä tekstiä lukee joku, joka harkitsee vastaavaan ostolakkoon ryhtymistä, sanoisin viime vuoden perusteella seuraavaa: Ostolakko on loistava idea! Se tuo sekä vaatekaappiin että omiin ajatuksiin uudenlaista selkeyttä. Kun ei käy kaupoissa, se vapauttaa energiaa ja aikaa muuhun. On mukavaa, kun ei tarvitse juuri miettiä, pitäisikö jotain ostaa vai ei. Neuvoisin kuitenkin sallimaan sopivasti väljyyttä, niin että jos on selvästi jokin puute, hankkii sitten parasta, mitä suinkin on saatavilla ja mihin on rahaa. ”Puute” ei kuitenkaan tarkoita sitä, että alkaa vaan tehdä mieli vaihteeksi sinistä puseroa vihreän tilalle. Puute tarkoittaa tässä yhdeydessä sitä, että on lähdössä rantalomalle, eikä omista ainuttakaan uimapukua. Tai sitä, että talvitakissa palelee – silloin on ihan järkevää ostaa paksumpi.

Minulle vuosi oli sopivan pitkä aika opetella tällaista uudenlaista vaatefilosofiaa. Alkuvuosi meni nopeasti, ja sain hyvät kiksit siitä, että onnistuin luovimaan alennusmyyntien ohi. Siinä puolessa välissä kuitenkin alkoi tylsistyttää. Teki hirveästi mieli shoppailla, haahuilla kaupoissa ja hypistellä. Tuolloin tarvittiin eniten itsekuria, että pääsi sen ensimmäisen vaihtelunhalun ylitse. Mutta kun siitä selvisi, meni loppuvuosi taas lähes omalla painollaan. Syksyllä ei yllättäviä himotuksia enää tullut, vaan ostin vain tarpeeseen. Siinä syys-lokakuun tienoilla ostolakko ei enää tuntunut projektilta, vaan uudelta elämäntavalta. Tämä uusi elämäntapa tuntuu sellaiselta, että eiköhän tämä jatku tällaisena tästä eteenpäinkin. Ostamattomuudesta on tullut uusi rutiini.

Ja nyt! Palan halusta kuulla, miten teidän ostolakkonne on sujunut! Mikä onnistui, mikä epäonnistui? Syntyikö uusi elämäntapa, vai jäikö tämä yksittäiseksi kokeiluksi? Kertokaa kertokaa 🙂

46 vastausta artikkeliin ”Vuosi vaatteiden ostolakossa: miten siitä selvisin ja mitä opin

 1. Hei, jäikö tuosta ostettujen vaatteiden listasta puuttumaan ne vaatteet? Kun siinä on vain alushousut, sukat ja sukkahousut mainittuna, ei muuta.

  Kiinnostava tämä sinun projekti. Itse en ollut mukana, mutta seurasin kyllä mielenkiinnolla.

  • Tuossa listan alla mainitaan ”varsinaisia päällysvaatteita ostin siis vuoden aikana vain 16 kappaletta”.

  • Voin tehdä omaan postauksen listan kaikista ostamistani vaatteista. En laittanut sitä tuohon, jotenkin ajattelin ettei se ole niin kiinnostavaa. Mutta jos on, niin mikäs siinä 🙂

 2. Mun raportti vuodesta täällä: http://elamajarjestykseen.blogspot.fi/2017/12/vuoden-2017-vaateliikenne.html

  Ihan hyvin meni vuosi. En ostanut ”turhia” juttuja muuta kuin yhden pipon, jota sitäkin harkitsin pari viikkoa. Jotakuinkin kaikki hankinnat oli joko todella pakollisia (esim. imetysliivejä, joita ilman imetys nyt on varsin hankalaa…) tai vähintään tarpeellisia (esim. äitiysfarkut, lenkkarit hajonneiden tilalle). Rahaa kului vuoden aikana n. 340e. Vaatteita tuli 29, meni 26. Molempiin suuntiin eniten tuli ja meni alushousuja ja sukkia.

  • Minusta imetysvaatteet ovat aivan mahtava keksintö! Ainakin jos oli sellainen julkinen puistoimettäjä kuten minä 🙂 Varsin vähillä ostoksilla selvisit!

 3. Oma ostolakkoni kesti myös vuoden ja sen aikana ostin 15 vaatetta, joihin meni n. 600 e. Vuoteen mahtui raskaus ja sain osan raskausvaatteita lainaksi ystäviltä ja ostin vaan ihan perusjutut, Tuo oli hyvä kokeilu ja kapselivaatekaapilla mentiin eteenpäin. Vuoden aikana tuli hyvät säästöt ja oma kulutuskäyttäytyminen muuttui, sillä aiempina vuosina vaatteita tuli ostettua todella paljon enemmän ja täysin suunnittelematta. Ostolakon aikana tuli myös siivottua oma vaatekaappi sellaiseksi, että siellä on vain hyvin istuvia, mieluisia käyttövaatteita. Kaikista tavoitevaateista yms. hankkiuduin eroon. Ajattelin, että tämän vuoden tavoitteena olisi ostaa ainoastaan max 12 vaatetta vuodessa eli yksi vaate kuussa, koska omasta kaapista löytyy nyt sopivia vaatteita kaikkiin tilaisuuksiin. Tärkein asia on ollut oman kulutuskäyttäytymisen muutos, joka ulottuu nyt myös muillekin elämänalueille. Vapaa-ajan ja ”ajatustilan” vapautuminen oikeasti tärkeisiin asioihin on ehkä kuitenkin vuoden tärkein anti.

  • Ostin vuoden aikana 20 vaatetta, osa kirpparilta. Yhteensä rahaa meni 323 e. Joukossa on pari kolme epäonnistunutta ostosta, vaikka yritinkin tehdä harkittuja hankintoja. Pyrin siihen että hankkisin max 1 vaatteen kuussa, se ei toteutunut. Mutta nollakuukausiakin tuli… kaksi. Jatkan ostosten kirjaamista tänä vuonnakin, se tekee mukavasti näkyväksi omat hankinnat ja saa pohtimaan niitä tarkemmin. Vaatekaappini pursuaa, joten kyllä sieltä päällepantavaa pitäisi löytyä.

   • Minulle tärkeintä on ollut ostettujen vaatteiden määrän vähentäminen ja harkinta. Seuranta on todella hyödyllistä juuri siksi, että näkee mitä oikeasti tekee. En ilman seurantaa muistaisi edes näitä tänä vuonna ostettuja vaatteita ulkomuistista.

  • Hyvin samantapaisia oivalluksia ja ajatuksia kuin minullakin. Minulta poistui myös kaapista vaatteita, mutta ei enää kovin paljon. Olen nimittäin parin edellisen vuoden aikana karsinut kaappia todella merkittävästi. Esimerkiksi juuri niitä odotusvaatteita ym. lähti pari vuotta sitten pois valtavat kasat. Vähitellen alan päästä kapselipukeutumiseen kiinni, mutta se vaatii vielä harjoitusta.

   • Voisitko tehdä oman postauksen siitä sun tämän kauden kapselipuvustosta? Olisi mielenkiintoista nähdä, millaiseksi se on muodostunut 🙂

 4. Joulukuun vaateostokset 0 kpl + muut vaatelisäykset 2 kpl = 2 kpl
  Sain joululahjaksi toivomani ja myös itse valitsemani kaksiosaisen yöasun.

  Shoppailulakkovuotena vaatekaappiini tuli 19 itse ostettua ja 7 saatua tai itse tehtyä vaatetta, yhteensä siis 26 kappaletta. Olen tähän lukuun ja varsinkin ostokäyttäytymiseni muutokseen hyvin tyytyväinen. Tavoitteeni ei alun perinkään ollut viettää Älä osta mitään -vuotta vaan järkeistää vaateostoksia, lisätä harkintaa ja jättää väliin turha shoppailu. Siinä onnistuin hyvin, ja samalla ajatuksella aion jatkaa myös alkaneen vuoden. Iso kiitos Arkijärjen Jennille inspiraatiosta ja ”vertaistuen” järjestämisestä!

  Edellisvuoteen verrattuna vaateostoksia kertyi nyt 41 kappaletta vähemmän, ja rahaa kulutin vaatteisiin peräti 1570 euroa edellisvuotta vähemmän. Shoppailulakkoilulla oli siis tosiaan vaikutusta. Aiempien vuosien ahkerampi vaatteiden ostelu ja sen seurauksena kertynyt melko laaja vaatevarasto tietysti helpotti lakkoilua oleellisesti: useimmiten ei tarvinnut ostaa, kun oli jo. Puolet kaikista ostoksistani tein alennettuun hintaan. En tingi omista ostokriteereistäni alennuksen vuoksi, mutta mieluummin maksan valitsemastani tuotteesta vähemmän kuin enemmän.

  Koko vuoden vaateostokseni:
  – kevyttoppatakki
  – alaosat: farkut, jumppahousut
  – yläosat: 2 t-paitaa, 2 trikoopaitaa, 2 neuletakkia, 2 jakkua
  – alusvaatteet: 2 liivit, alushousut
  – asusteet: hattu, huivi
  – 3 kengät.

  Näin jälkikäteen ajateltuna ihan turha ostos oli vain matkalla hankittu asustehuivi, jota vastaava oli ennestäänkin. Heinäkuun alussa ostamani ohut neuletakki tuli kuntonsa puolesta tiensä päähän pidettyäni ja pestyäni sitä viikoittain loppukesän ja alkusyksyn. Suurin pettymys ostosten joukossa olivat kuitenkin kävelykengät, joiden ulkonäöstä pidän mutta jotka hiertävät pahasti. Testaan vielä ensi kesänä, saanko niistä kävelykelpoiset. Muiden ostosten osalta tuntuu edelleenkin siltä, että niiden hankkiminen oli hyvä ajatus.

  • Saamastani palautteesta päätellen tätä on lukenut moni sellainen, joka ei ole ollut alusta asti mukana. Silloin tuo ”lakko” näyttää hyvin hämäävältä. Oikeasti kyse on ollut shoppailulakosta eikä täydellisestä ostolakosta. Täytyy tehdä tästä täsmentävä postaus. Sellainen älä osta mitään on oma taiteenlajinsa, mutta uskoisin, että moni meistä voisi tosiaan lopettaa hupishoppailun, jolloin oltaisiin heti paljon kestävämmällä polulla. Sinulla on ollut todella selkeä muutos, hyvin samanlainen kuin minullakin.

 5. Ihana on ollut lukea kommentteja vuoden aikana, vaikka itse en sitten kunnon kirjanpitoa jaksanut pitää, mutta tiedän, että ostanut paljon. Olen miettinyt vaatekaappiiani paljon ja tästä päivästä lähtien pidän kirjanpitoa vaate- ja kosmetiikka ostoista. Jatkan myös poistoon menevien punnitusta. Olen jo saanut pienempiä vaatteita käyttöön ja tavoitteena, että kesällä voin ruotia kaappini perusteellisesti ja laittaa isot vaatteet lopullisesti pois ja myös ne pienemmät, sillä luulen, että osa näyttää jo yksinkertaisesti vanhalta tai sitten eivät vaan istu päällä. Hyvillä mielin on Uusi vuosi alkanut!

  • Onnea matkaan! Kirjanpito on siitä hyvä keino, että se alkaa ohjata ostamista ilman sen kummempaa vaivannäköä. Näin kävi ainakin minulla. Vanha totuus siitä, että sitä saa mitä mittaa pätee hyvin tässäkin. Jatkan varmasti raportointia jollain tasolla täällä edelleen, joten vertaistuki jatkuu 🙂

 6. Mä inspiroiduin todella tästä vaatehankintojen karsimisesta! Hyvä kun kirjoitit tähän myös vinkit jotka auttoivat sinua tässä projektissa. Aion nyt 2018 aloittaa itsekin vaateostosten todellisen vähentämisen! Pahin shoppailuhimojen synnyttäjä on ollut minullekin tuo vaatekaupoissa kiertely. Lisäksi monesti kotona surffaan aikani kuluksi vaatekauppojen nettisivuilla ja löydän jotain ”tarpeellista” jota lähden sitten kaupassa sovittamaan. Mahtavaa jos esim kaupoissa kiertelyn sijaan voisinkin vaikka käydä harrastamassa liikuntaa vapaa-aikanani. Toivottavasti tänäkin vuonna jatkat tätä seurantaa niin voin osallistua myös itse kertomalla kuulumisistani tällä rintamalla. Olen todellinen vaateshoppailija ja uskoisin että kuukausitasolla vaatteisiin on voinut mennä 100-200 euroa. -Jane

  • Minä olen poistanut kaikki sellaiset uutiskirjeet sähköpostista, jotka herättelevät ostohaluja. Filosofiani on, että poissa silmistä, poissa mielestä. Jos haluat nettisurffailusta eroon, kokeile poistaa ne sivut suosikeista ja tyhjennä sivuhistoria. On paljon isompi kynnys haahuilla vaatekaupan sivuille, jos osoite pitää kirjoittaa kokonaan. Hyvällä tuurilla parin viikon päästä olet unohtanut käydä noilla sivuilla, kun valmiita oikopolkuja ei ole.

   Tuosta rahamäärästä sanoisin, että se ei mielestäni ole olennaista. Rahalla on merkitystä vain siinä mielessä, ettei elä yli varojensa. Jos taas erityisesti haluaa säästää, shoppailun rajoittaminen on hyvä keino. Mutta jos menot ovat tasapainossa tuloihin nähden, en ota stressiä esimerkiksi siitä, paljonko minulla meni tänä vuonna rahaa vaatteisiin. Minulla meni keskimäärin noin 100€ kuussa, vaikka ostin vähemmän kuin viime vuonna. Mutta koen että joka euro oli hyvin käytetty, eikä mennyt hukkaan tai turhuuteen.

   • Onneks en tilaa ikinä vaatteita netistä joten siksi minun täytyy aina vaivautua kaupoille saakka jos meinaan jotain ostaa. Sen yhden luottokauppani sivuilla olen jo ehtinyt tämän vuoden alussa jälleen tylsänä hetkenä surfata, mutta onneksi ei mitään kevät uutuuksia siellä ollut minua houkuttelemassa. Rahan säästäminen on lähinnä bonus tässä projektissa, sillä koen etten tarvitse mitään ja siksi vaatteisiin käytetty raha on ns. turhuuteen mennyttä.
    Pakko myös tunnustaa, että sovitin jo yhdessa kaupassa muutamaa vaatettakin mutta ne eivät sopineet minulle ollenkaan joten tilanne ratkesi helposti eikä ostopäätöksen kanssa täytynyt tosissaan painia. Hirveä virhe mennä kuluttamaan luppoaikaani kauppaan ja etenkin vaateosastolle! Epäilen, että tämä alku ja vanhoista tavoista irti oppiminen tulee olemaan minulle se vaikein paikka. Hih, nyt päivä 6 meneillään ja olen vielä välttänyt vaateostokset! Jee! Paras tosiaan pysyä kaukana niistä vaatekaupoista sillä tahdonvoimani on selvästi vielä heikoissa kantimissa 🙂
    – Jane

 7. Tarkoitus oli pitää kirjaa, mutta se jäi… jonkin verran olen uusia vaatteita hankkinut, mutta lähinnä t-paita, farkut ja neuleet osastoa. Kevytuntuvatakin ostin keväällä ja se oli loisto-ostos, olen käyttänyt sitä todella paljon.

  Mietin, että yrittäisin tänä vuonna vaatekaappiani tuunata tuohon kapselimalliin. Ei ehkä suoranaisesti ja oikeaoppisesti, mutta sinne suuntaan kuitenkin. Samalla voisi pitää kirjaa ostoksista.

  Sen tiedän jo nyt, että alusvaateosasto vaatii uusimista, samoin sukat. Ja joitain kenkiä ehkä täytyy hankkia. Kesävaatteet vaativat uusimista ihan varmasti.

  Esimerkkinä tietdotamisesta… Olin jo menossa ostamaan uusia talvinilkkureita kun muistin pari vuotta sitten ostamani nilkkurit, joita en ollut pitänyt montaa kertaa… mielikuva niistä oli, että eivät ole hyvä jalassa… Kokeilin vähän paksummalla sukalla ja nehän olivatkin mainiot kengät. Nyt ihan lempparit käytän ne ensin loppuun ja ostan sitten vasta uudet. Luultavasti kestävät ainakin pari talvea.

  Eli tästä oppineena…. aina ei suorilta kannata hankkia uutta, vaan miettiä olisiko omassa kaapissa sitten kuitenkin jotakin sopivaa ja käyttökelpoista. Eli juuri sitä Jennin mainitsemaa tyytymisen filosofiaa.

  • Osittain nuo ostokset menevät sen mukaan, pitääkö jotain uusia vai ei. viime vuonna ostin useammat liivit ja paljon paksuja sukkiksia, joten tänä vuonna täydensin ainoastaan tavallisia perusalkkareita ja ohuita sukkiksia. Nyt niistä paksuista sukkahuosuista yhdet tai kahdet ovat kulumassa puhki, mutta reserviä riittää vielä. Syksymmällä luultavasti täydennän taas varastoja. Riippuu siis osittain vuodesta, mitä tarvitsee ja tulee ostetuksi. Farkkuja taas en varmaan tänä vuonna osta, kun juuri viime vuonna ostin ne kolmet uudet.

 8. Vaatekirjanpitoni on hyvin simppeli – sukkalaatikossa paperi, johon olen kirjannut vuoden ostokset ja hinnat. Jatkan kirjanpitoa ja ihan todellisia ostolakkokuukausia myös tänä vuonna. Suunnitelmallisuus näyttää säästävän hermoja, aikaa ja rahaa sekä nostaa esille vaatekaapin todelliset luottovaatteet ja -materiaalit. Kiva projekti, tykkäsin olla mukana.

  • Kiva että tykkäsit! Kyllä tämä josain muodossa jatkuu edelleen. Ja tyyli on vapaa 🙂

 9. Joulukuussa meni vaatteisiin ja kosmetiikkaan 202,19€. Yllättävän vähän ottaen huomioon, että olin joulukuussa sekä Tukholmassa että Tallinnassa.

  Koko vuonna menikin sitten yhteensä 4740,06€. Todellinen ostolakkoiluvuosi 2017 😀

  Tienasin viime vuonna kirppiksellä 780,90€ ja sain kosmetiikkaa hieman yli 400€ arvosta, joten jos ne vähentäisi loppusummasta, niin päästäisiin sentään kolmeen ja puoleen tonniin, joka ei kuulosta enää niin hirveältä vuositasolla. Toisaalta olisin kyllä pärjännyt noilla saamillani kosmetiikoilla koko vuoden, joten minun ei olisi tarvinnut ostaa yhtään mitään.

  Edelleen on menossa se kosmetiikan jämäpulloprojektikin ja joulukuussa sain käytettyä loppuun 28 tuotetta, joista noin puolet oli näytteitä tai hotellikokoja ja loput normikokojen loppuja, jotka vaan olivat jääneet lojumaan, kun uusia oli otettu käyttöön.

  Alkuperäinen budjettini oli muistaakseni 2000€/vuosi, jota korjasin jossain kohtaa kolmeen tonniin, mutta eihän sekään riittänyt, kun ostin aivan järjettömän kalliin talvitakin, tosin alennusmyynnistä, mutta se maksoi silti 830€. Nyt on alkanut vähän kaduttaa koko ostos, sillä käyttökertoja sille ei ole tullut kuin 3, koska minulla on aivan järjetön määrä muitakin talvitakkeja. Lisäksi tuo euromäärä näyttä huonolta excelissä 😀

  Kyllähän tämä panee miettimään omaa rahan käyttöään, joten ei kai tässä auta kuin yritää ryhdistäytyä tänä vuonna. Todella suomut silmiltä pudottava kokemus excelöidä seikkaperäisesti kaikki törsäyksensä, jolloin koko totuus ikään kuin konkretisoituu.

  Tässä kuussa olen menossa myymään kirpputorille. Ajattelin aloittaa tämänkin vuoden hankkiutumalla turhasta tavarasta eroon.
  Mielestäni olen kuitenkin alkanut harkitsemaan huomattavasti aiempaa tarkemmin, mitä ostan, vaikka ei ehkä siltä vaikutakaan 😀
  Olen myös laittanut exceliin sarakkeen, johon merkitsen vaatteen käyttökerrat. Tämä pätee tietenkin vain viime vuoden ostoksiin ja vasta toukokuusta alkaen, jolloin blogissasi oli puhetta niistä vaatteiden käyttökerroista. Kauheaa myöntää, mutta joitakin uusia vaatteita en ole käyttänyt vielä kertaakaan! Näin ollen niitä ei siis ole ostettu ainakaan todelliseen saatika akuuttiin tarpeeseen.

  Lisäksi tulee heti mieleen yksi hutiostos kesäalesta. Ihailen aina kellohelmaisia mekkoja muiden päällä ja nyt päätin ostaa taas pitkästä aikaa sellaisen itsekin. Se ei edelleenkään ollut edukseen minun päälläni. Käytin sitä väkisin kerran eräällä matkalla ja kävin vaihtamassa sen kesken illan takaisin farkkuihin.

  Nyt vaan häntä pystyyn ja kuono kohti uusia seikkailuja ja yritän pysytellä sinnikkäästi poissa vaatekaupoista ja vaatenettisivustoilta, koska en todellakaan tarvitse tänä vuonna yhtään uutta vaatetta, enkä varsinkaan kenkiä tai käsilaukkuja.

  • Kuule Katsku, minusta on mahtavaa, että olet ollut koko vuoden tässä projektissa mukana, ja myös rehellisesti kirjannut eurot ja määrät. Tärkeintähän tässä on oman ostokäyttäytymisen seuraaminen ja hallitseminen. Tämä ei missään vaiheessa ollut mikään kilpailu, vaan jokainen työstää niitä omia juttujaan yhdessä toisiaan tsempaten. Minulle vuosi 2016 oli varmaan vähän samanlainen kuin sinulle tämä vuosi, koska silloin tajusin miten paljon vaatteita vuoden aikana hankin ja sain, ja kuinka paljon todellisuudessa käytin rahaa. Se toimi pontimena tälle tämän vuoden harkitummalle ostokäyttäytymiselle. Minulle tieto siitä, että olen ostanut kymmeniä vaatteita oli pysäyttävä. Tämän vuoden tuloksen kanssa pystyn jo elämään ilman ongelmia. ”Ostolakko” tarkoittaakin oikeastaan minun kohdallani shoppailulakkoa, ostan kyllä jos tarvitsen. Tsemppiä ensi vuoteen, jatketaan raportteja täällä!

   • Kiitos näistä kannustuksen kauniista sanoista 🙂

    Minulla on jo itsellänikin paljon jämäkämpi ote tämän vuoden onnistumisen suhteen. Varsinkin tuo suuri käytetty euromäärä avasi todellakin silmäni. Olisihan sillä jo tehnyt kaikenlaista muutakin tai olisi voinut laittaa säästöön, mutta viime vuosi nyt meni näin ja toimi ikäänkuin eräänlaisena harjoitteluna ja lisäksi minä excelin ja taulukoiden vihaaja innostuin niistäkin. Olen aikoinani käynyt työni puolesta kaikenlaisia excel kursseja ja niiden jatkoversioita, joten, nyt voin hyödyntää niitä tässäkin.

    Kuten jo mainitsit, ei tämä kaikille ole välttämättä mikään totaalinen ostolakko vaan nimenomaan shoppailulakko ja ostokäyttäytymisensä tarkkailua vastaisuuden varalle. Mukavaa, että tähän voi kukin osallistua niin monelta eri kantilta ja itselleen inspiroivalla tavalla.

    Minusta on kyllä vähän masentavaa, etten todellakaan tarvitse mitään ja näin ollen en voisi siis oikein ostaakaan mitään koko vuonna 😀 Joku muu olisi tällaiseen tilanteeseen varmasti tosi tyytyväinen, mutta minua harmittaa, koska joudun jättämään kaupoissa pyörimisen lähes kokonaan, jotta pysyisin kaidalla tiellä shoppailujeni kanssa. Parasta olisi myös olla pyörimättä vaate- ja kosmetiikkanettisivustoilla kokonaan. Se on minulle erittäin vaikeaa, koska ikäänkuin harrastan kosmetiikkaa, vaatteita ja asusteita.

    Nyt kun olen pystyviikannut vaatteeni vetokoreihin, niin niiden todellisen määränkin hahmottaa paremmin ja tajuaa jo kertavilkaisulla, ettei esimerkiksi tarvitse uusia sukkia vuosiin!
    Lisäksi värijärjestykseen lajitelluista laatikoista on aamulla kätevää ja nopeaa löytää tarvitsemansa. Pystyviikkasin myös mieheni vaatteet, josta hän pedanttina ihmisenä ilahtui suuresti.

    Loppukaneettina voisin sanoa, että viime vuosi kyllä ryhdisti suhtautumistani koko karderobiini ja lisäksi sain vähennettyä kesävaatteeni todella minimiin. Niillähän ei Suomessa tee oikeastaan mitään vaan viime kesänkin pärjäsi hyvin välikausivaatteilla ja kerrospukeutumisella.

 10. En ollut ostolakossa, mutta pidin kirjaa, koska en mielestäni osta mitään turhaa. Vaatteisiin meni 254€ ja kenkiin 259€ (3 kpl). Vaatteista 2 ja kengistä 1 osoittautuvat virheostoiksi. Vaatteet poistuvat kaapista ja tyttärelle kengät olivat onneksi täydelliset. Vaatteista toinen oli huonolaatuinen ja toinen istui päälleni huonommin kuin sovituskopissa näytti.

  Ns. turhia/ylimääräisiä ostoksia oli lomamatkalla ostettu lippalakki ja syksyllä uudet hanskat, kun omat unohtui kotiin jäätävässä säässä.

  Vuoden aikana opin, että ostan oikeastikin vähän. Olen tyytyväinen vähään enkä kaipaa juurikaan vaihtelua, mutta vaatteiden laatuun ja sopivuuteen minun on kiinnitettävä huomiota.

  • Tosi mielenkiintoista lukea teidän kokemuksianne ja erilaisia oivalluksia!

 11. Olipa mielenkiintoista lukea raporttisi ja pohdintasi! Paljon petrasit edellisestä vuodesta. 👍

  Itselläni shoppailun vähentämisessä on auttanut mainitsemiesi seikkojen lisäksi se, että olen pitänyt listaa vaatteista, jotka tarvitsen. Olen kirjannut tarpeita ja kriteereitä ylös sitä mukaa, kun niitä on noussut mieleen. Myös potemani yleinen maailmantuska on hillinnyt ostostelua. 😕

  Viime vuonna kaappiini tuli 12 minulle uutta vaatetta / kenkäparia / asustetta. Niistä 11 ostin itse ja yhden sain lahjaksi. Syksyllä hankkimani pipo oli ainut huonosti perusteltu tunneostos, eikä lahjahuivikaan täyttänyt mitään puutetta kaapissani. Muut lisäykset tulivat todelliseen tarpeeseen.

  Seurasin ostojani jo edellisvuonna, ja päädyin samaan lukemaan. Kuvittelin, että olisin voinut siitä vielä vähentää, mutta ilmeisesti tuo 12 kappaletta vuodessa alkaa minulle olla minimi. Jatkan seurantaa myös tänä vuonna.

  • Maailmantuska hillitsee täälläkin tehokkaasti kaiken ylimääräisen ostamista. Minulla ei vielä ole tuollaista ostoslistaa muualla kuin omassa mielessä. Yleensä sinne nousee ne välttämättömimmät, siis tyyliin talvitakki, siinä vaiheessa kun jäätyy joka kerran kun menee ulos. Ehkä laajennan ostosten suunnittelua tälle tasolle tänä vuonna. Katsotaan.

 12. Mulla meni 200 euroa koko vuonna. Itsekin ihmettelen. Ostin urheiluvaatteita (lähinnä sukkia), vähän alusvaatteita ja takin. Olin aiemmin jo järjestellyt vaatteet pystyviikattuina, se ehkä vähensi ostotarvetta? Vaikka olen karsinut vaatteeita hitaasti, mutta varmasti, niin edelleen oli riittävät määrät alusvaatteita, sukkia, urheiluvaatteita. Juhlasukkahousuja on hirveästi siihen nähden kuinka harvoin juhlin. Olin edelleen vaateomistusähkyssä koko vuoden. Olen pistänyt vaatteita niin valtavasti pois viime vuosien varrella, uskon sen jättäneen jonkinlaisen jäljen aivoihini 🙂 . Kohdallani jonkinlainen kapselipuvustus toimii erinomaisesti. Ehkä ikä auttaa siinä, en kaipaa vaihtelua. Mutta en edes kaivannut ostamista yhtään. Hyvää jatkoa ja kiitos blogistasi. Ehkä joskus vielä piipahdan täällä. Olen tykännyt lukea myös kommentit, niillä on usein lisäarvoa. Mutta olen saanut kodin toimimaan nyt haluamallani tavalla ja karsittua turhuudet. Lapset kasvaneet ja sotkut vähentyneet. Ihmeellistä.
  Hyvää uutta vuotta kaikille !

  • Selvisit todella vähällä! Shoppailu ei selvästi ole sinulle ongelma! Minulla vaatetus siirtyy hitaasti kapseleita kohden. Siitä lisää juttua sitten kun saan systeemin todella toimimaan. Hyvää uutta vuotta myös sinulle! Tule välillä pistäytymään täällä 🙂

 13. Ajatella, että aloituksesta on vuosi! Erityistä kirjanpitoa en tehnyt, mutta kaikki lukuunottamatta juhlamekkoa, olivat jonkin sortin halvennuksessa. Ensimmäinen puoli vuotta meni nollassa. Kesä ja parit shortsit, sekä rippijuhlaan vaatetta. Syksy ja farkut! ja työvaatteita pari sekä toppatakki. Marraskuu hujahti nollilla. Nyt joulukuussa tilasin alesta muutamat vaatteet, mutta olen vasta ennättänyt hakea paketit eli ehkä varsinaisesta tarpeesta ei vielä voi puhua.. Yksi kesäinen kirppismekko-ostos oli huti, keräsi kissankarvaa kuin mikäkin, mutta ehkä helteessä olisi kuitenkin täydellinen. Syksy on näköjään se vuodenaika, kun tekee mieli jotain uutta. Kiitos tästä kuuluu oikeastaan kaikille, vertaistuki on parasta!

  • Hauskaa, minulla meni juuri päinvastoin! Keväällä kyllästytti ja halusin uutta, mutta syksyllä olin jo tottunut, eikä edes oikein muistanut koko shoppailua. Ostin kyllä takin kovaan tarpeeseen, mutta ei tullut sellaisia ideoita, että olisi tehnyt mieli jotain vain piristämään.

 14. Joulukuun vaateostokset: nolla kappaletta. Koko vuonna tuli yhteensä viisi kuukautta, jolloin ei tullut ostoksia. Tavoitteeni oli vähentää turhaa kiertelyä vaatekaupoilla ja siinä onnistuin mielestäni hyvin. Kun menin ostoksille, yritin pitää mielessäni tietyn ostoslistan ja pyrin välttelemään muiden vaatteiden vilkuilua.

  Vuodessa uusia vaatteita ostin 43 kpl ja niihin kului 760,05e. Ostoista yksi oli epäsopiva ja yhteen tuli reikä. Verrokkina vielä vuoden 2016 kirjanpitoni: vaatteita 64 kpl ja summa 1201,40e. Näistä kaikista 11kpl on jo lähtenyt poistoon tai kiertoon ja vuodessa oli kolme kuukautta jolloin en tehnyt vaateostoksia.

  Aion jatkaa samalla linjalla myös tänä vuonna ja pidän myös yllä kirjanpitoa. Toivottavasti sinäkin kirjoitat muutaman kerran vuodessa edes jonkunlaisen vaateostosraportin 🙂

  • Kyllä varmasti jatkan raportointia, etenkin kun sitä on niin paljon toivottu. Selvästi ostolakko toimi toivotulla tavalla myös sinulla! 20 vaatetta vähemmän on ihan merkittävä määrä. Itselläni pudotus oli samaa luokkaa.

 15. Vaatteisiin ja kenkiin minulta kului viime vuonna rahaa yhteensä 1091€. Summa on pienempi kuin muutamana aikaisempina vuonna. Ostoksia oli 38kpl. Maaliskuussa ja joulukuussa en ostanut vaatteita tai kenkiä. Kahdet kengät ostin kirpparilta, yhdet Second Hand putiikista. Kirpparilta ostin myös tunikan ja housut, ne olisi voinut jäädä ostamatta. Alusvaatteita ja sukkia ostin 17 kpl, muita vaatteita 18 kpl. Maihari, 2 hupparia, 1 hellemekko, 3 tunikaa,1 t-paita 3/4 hihainen, 3 toppia, 1 farkut, 1 housut, 1 trikoohousut (jotka lahjoitin eteenpäin), 1 nahkahanskat, 2 neulesormikkat, 1huivi, 1 uimapuku. Aika monta ostosta kertyi, hintahaitari oli 3.50 – 189€. Ostan vaatteeni yleensä uutena, koska sopivan kokoisia mieluisia löytyy harvoin kierrätettynä. Otin käyttöön viime vuonna myös omasta kaapista välillä käyttämättöminä olleita vaatteita. Harkittuja ostoksia aion tehdä jatkossakin, kirjaan myös ostokseni muistiin. Aion käyttää jo kaapissa olevia mahdollisimman paljon. Siistejä vaatteita tarvitsen uutena, käytössä ja pesussa vaatteeni kuluvat. Kuluneet pyrin käyttämään itse loppuun kotona ja puutarhatöistä.

  • Sinun ostoslista kuulostaa varsin samanlaiselta kuin minullakin. Kallein ostokseni oli yli 200€ maksanut takki, joka oli kaiken päälle alessa. En muista mikä sen aluperäinen hinta oli, mutta yli 300€ kuitenkin. Hyvä ostos, öljykangastakki, joka kestää juuri kaikki rännät ja tuiskut läpi talven. Halvimmat olivat sukkia. Sitten oli tietysti niitä ilmaiseksi saatuja vaatteita, sekä lahjoja että käytettyinä saatuja, jotka tulivat käyttöön myös.

 16. Minulla viime vuoden projekti oli nimeltään ’Vuosi ilman uusia vaatteita’ eli en yrittänyt varsinaisesti ostolakkoilla. Olen joutunut tulojen vähenemisen myötä opettelemaan säästäväisemmäksi, mutta kyllä vaateostojen kirjaaminen lisäsi ostopäätöksiin vielä himpun verran kriittisyyttä.

  Joulukuussa tein vuoden virheostoksen: ostin netistä työessun, joka näytti kuvassa tosi kätevältä, mutta oli kaikkea muuta, kun sain sen kotiin. Tämän 9 euron kulun lisäksi joulukuussa ostin kahdet sukat joten vuoden viimeisen kuukauden kulut olivat 16,45 euroa.

  Heinäkuu ja lokakuu on jäänyt kirjaamatta, mutta tuskin ostin silloinkaan mitään suurempaa. Koko vuoden ostosten saldo on 120 euroa. Kirjattujen vaatelisäysten määrä on 26 kpl. Jos olisin löytänyt tarvitsemani talvitakin ja -kengät, saldo olisi reilusti suurempi.

  Tällä linjalla jatketaan – ilman muuta. Nyt kun fleece on julistettu haitalliseksi materiaaliksi, pitäisi löytää puuvillaisia/villaisia korvaavia vaatteita …

  • Ostin viime kesänä fleecetakin, suunnitellusti. Nyt se hieman kaduttaa – ei siksi että olisi huono takki, päinvastoin, vaan siksi että fleece. Toisaalta jos pidän sitä seuraavat 20 vuotta, ehkä se menee. Mutta jatkossa pitää pärjätä ilman. Ilmeisesti merinovilla voisi olla hyvä vaihtoehto.

    • Erittäin kiinnostavaa! Kiitos vinkistä! Ruskovilla on kyllä ennestään tuttu, mutta tämä villafleece aivan uusi tuttavuus.

 17. Joulukussa en ostanut vaatteita, lahjaksi sain itse valitsemani yöpaidan.

  En ollut varsinaisessa ostolakossa vaan halusin tietää tarkasti paljonko minulta kuluu vaatteisiin vuodessa, sen arvion alle 500 sijasta. Koko vuoden vaateostoksiin ja itse tehtyihin neuleisiin meni 234,25 e. Tästä alusvaatteiden ja sukkien osuus oli yli 200 e. Kotona voi kyllä pitää paikattuja farkkuja ja T-paidat ihan loppuun, mutta alusvaatteita ja sukkia ei pysty korjaamaan. Nyt voin sanoa että normaalivuoden pärjään sillä viidelläsadalla, siihen mahtuu vielä parit farkut ja yhdet kengätkin – mutta jos joudun ostamaan jonkin juhlamekon siihen menee jo yksistään pari-kolmesataa.

  Aion jatkaa menojen kirjaamista tänä vuonnakin, mutta en enää raportoi tänne.

  • Kiva että olet ollut mukana! Minulle tästä seurannasta on tullut sellainen rutiini, että varmasti jatkaisin sitä myös, vaikken tänne kirjaisikaan.

 18. Mä en edes nyt omaan blogiin lopullista summaa edes laittanut (lienee n.800€ – alle tonnin, yli 500) tältä ”ostolakkovuodelta” mutta vähän lohduttaa, että isoja rahoja muillakin. Ja nyt kun ”ostolakossa” sain liki tonnin uppoamaan vain OMIIN vaatteisiini, aloin miettiä kuinka paljon käytän rahaa (jonka voisin ottaa oikeasti aikana, jonka käytän lasten kanssa olemiseen, nukkumiseen, lukemiseen….) pelkkiin omiin vaatteisini vuodessa. Apua. Hyviä herätyksiä. Toivottavasti tänä vuonna teen ostamattomuusennätykseni.

  • Kiva kun tulit tänne kommentoimaan! Mietinkin miten sulla menee 🙂 Mulle oli oivallus että eihän tässä ole olennaista se, ettei enää kuuna päivänä ostaisi mitään, vaan että olennaista on turhanpäiväisen shoppailun lopettaminen. Uskon, että myös ostokset ovat parempia laadullisesti, kun ei metsästä löytöjä alesta. Tiedät varmaan mitä tarkoitan. Siis ei ale sinänsä ole huono, vaan se asenne mikä itselläni oli, että lähdetään sinne katsomaan millaista saalista tulisi. Eihän sellaisilla löydöillä rakenneta täydellistä vaatekaappia. Sellainen suunnitelmallisuus on mulla varmasti tämän vuoden paras anti, sekä parempi omatunto noin maailman pelastumisen kannalta.

 19. Itse lopetin shoppailun jo joitain vuosia sitten, kun kirjasin etukäteen ylös, mitä vaatteita oikeasti tarvitsen. Sen jälkeen olen pyrkinyt ostamaan vain listalle kirjattuja asioita enkä ole mennyt kauppoihin kiertelemään.

  Vuonna 2017 käytin vaatteisin ja kenkiin 476 euroa, vuonna 2016 käytin 737 euroa, vuonna 2015 meni 657 euroa ja vuonna 2014 (ensimmäinen vuosi, kun oli tämä systeemi) 707 euroa. Viime vuonna ostin vain kahdet kengät, joten siksi summa on muiden vuosien lukemia alkaisempi. Kallein ostokseni vuodesta toiseen ovat juoksukengät, jotka pyörivät siinä satasen hujakoilla.

  Olen myös pyrkinyt siihen, että kun ostaisin vähemmän, voisin ostaa laadukkaampia (ja mahdollisesti kalliimpia) vaatteita. Tämä on osittain onnistunut, mutta ostan silti lähinnä vain alessa olevia vaatteita, sillä säästäväisyys asuu syvällä luonteessa. Ja se on ihan ok, jos se tarkoittaa vaikka sitä, että voin käyttää säästyvät rahat mieluummin vaikka matkailuun.

  Minusta nämä postaukset, joissa puhutaan rahasta, ovat blogisi parasta antia. Rahasta puhuminen ei ole mulle tabu, vaan on mielenkiintoista vertailla ja pohtia näitä juttuja. Silloin omasta kuluttamisesta tulee näkyvämpää ja voi myös miettiä, vastaako rahankäyttö omia arvoja. Kirjoittelin muuten loppuvuodesta blogiini myös juoksuharrastukseni kustannuksista: http://taivaanrannanjuoksija.blogspot.fi/2017/12/mita-juoksuharrastus-maksaa.html

  Tänä vuonna ajattelin vähentää vaateostelua entisestään, eli ostaa vain urheiluvaatteita ja mahdollisesti jotain muuta siinä tapauksessa, että jokin olennainen vaatekappale tai kengät hajoavat. Kun on jo pari vuotta ostanut vaatteita sen mukaan, mitä vaatekaapista oikeasti puuttuu, onkin tilanteessa, jossa kaapissa on jo kaikki tarvittava, ja niitä täytyy alkaa kuluttaa loppuun ennen kuin ostaa uutta!

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)