Viikon vinkit: Marttojen vinkit ruokasuunnitteluun, pyykinkuivaukseen sekä elämäntapatesti

Olen löytänyt paljon materiaalia arjen ateriasuunnittelusta englanniksi, mutta suomeksi hyvin vähän. Ilmeisesti tämä ei ole täällä sellainen harrastus, josta kukaan erityisemmin bloggaisi. Ainoa konkreettinen suomenkielinen lähde on Marttojen nettisivu, sillä tietenkin Martat ovat pohtineet myös tätä asiaa. Tässä linkki Marttojen ruokasuunnittelun sivuille. 

Kannattaako pyykit kuivata pakkasella ulkona? Itse sanoisin että en usko, ja vähän samaan tulokseen tulee Marttojen asiantuntijakin. (Iltalehti)

Oletko joskus miettinyt, millainen hiilijalanjälkesi on? Huomasin, että Sitra on kehittänyt varsin helppokäyttöisen mittarin, jolla sitä voi mitata. Ainahan nämä ovat suuntaa-antavia, mutta sekin on hyvä. Kyllä tällä saa ihan kohtuullisen käsityksen omasta hiilijalanjäljestään, ja siitä, millä sitä voisi pienentää. Ja muistakaa, että asiat eivät ole mustavalkoisia. Vaikka tiettyjen valintojen merkitys voisi tässä kohdassa olla melko pieni, niillä voi olla muita hyviä seurauksia.

17 vastausta artikkeliin ”Viikon vinkit: Marttojen vinkit ruokasuunnitteluun, pyykinkuivaukseen sekä elämäntapatesti

 1. Yle.fi:ssä oli uutinen ryhmästä, joka auttaa myös silloin, jos ruokasuunnittelu on vaillinaista tai muissa yllättävissä tilanteissa, kun ruokaa jää yli. Hyvä kysymys on, vähentääkö tällaiset ”palvelut” ruokasuunnittelun motivaatiota vai herättääkö ajattelemaan isossa kuvassa paremmin ruoanvalmistuksen systeemisiä ongelmia. Toivottavasti muillakin kuin ryhmän perustajalla.

 2. Hakusanoilla ”ateriasuunnittelu” tai ”ateriasuunnitelma” löytyy kyllä kaikenlaista!

  Minusta IL:n juttu pyykinkuivauksesta oli luokattoman huono. ”Asiantuntijalla” ei selvästikään ollut sen enempää kokemusperäistä kuin fysikaalistakaan tietoa aiheesta.

  • Myönnän, että tämän viikon linkit eivät olleet ihan parasta a-luokkaa! Mutta jos googleen laittaa ateriasuunnittelu, saan runsaasti anoreksia-aiheisia linkkejä, mutta ei tavallisen perheen arkiruokaohjeita. Siksi olen hakenut tietoa englanniksi, sillä Amerikassa tämä tuntuu olevan monien harrastus

  • Kävin lukemassa, kiitos! Hämmästyttävää tosiaan,miten nuo tuotteet eivät tuntuneet hävikiltä ollenkaan. Päiväykset kunnossa ja kaikki!

 3. Ateriasuunnittelusta löytyy jonkin verran materiaalia suomeksi hakusanoilla ”meal prepping” tai ”meal preppaus”. Myös kirjallisuutta, ainakin yhden Hanna Skyttän kirjan olen lukenut. Meal preppausta harrastavat monet fitness-urheilijat, mutta itse koen että samoilla vinkeillä voi valmistaa myös ihan tavallisia arkiaterioita. Hesari teki tuosta jutun syksyllä ja vertasi meal preppausta ja Marttojen ateriasuunnittelua, sitä kautta innostuin tuosta itse.

  • Joo, noilla amerikkalaisilla sivuilla meal prepping on sitten sitä, kun etukäteen pilkotaan ja esikypsennetään kaikki mahdollinen, jotta ruoanlaitto olisi arkena mahdollisimman nopeaa. Tälle tasolle asti en kuvittele pääseväni vielä hetkeen, mutta kiinnostava konsepti kylläkin. Olen noita fitnes-sivustoja vähän vältellyt, sillä olen olettanut ettei niiden sisältö oikein vastaan sitä mitä haen, mutta ehkä täytyy jotain käydä kurkkaamassa. Kiitos linkistä myös!

 4. Mä olen joskus sikaisemmin miettinyt että pitäis aloittaa blogi jossa ainakin omia kokemuksia ja käytäntöjä sekä kokeiluja jakaisi. Jos ei muuta niin ainakin omille lapsille siitä vois olla hyötyä. Täytyypä laittaa taas harkintaan…

  • Täytyy kurkistaa tämä! Ilmeisesti tuo lean life ei enää päivity, mutta oli kyllä mielenkiintoinen sivusto. Heillä tuo ruokahuolto on aika mekaanisesti ratkaistu, mikä kyllä voi olla hyväkin ratkaisu. Mun ongelmana ehkä on juuri se, että yritän saada vaihtelua liikaakin.

   • Mä kurkkasin myös tätä… mielenkiintoinen sivusto kyllä.

    Hiukan hämäsi tuo mekaaninen ratkaisu sikäli, että jos orjallisesti ostaa reseptin mukaan niin perusruoka-aineita tulee helposti ostettua ”joka viikko” vaikkei tarvitsisi.

    Saisikohan tästä sivustolla esitetystö ajatuksesta yhdistettynä perusruokatarvikevarastoon ja sen ” mekaanisesta” täydentämisestäyhdisteltyä vielä paremman…?
    Ajatuksenani on, että kaapissa on määrätty perusvarasto, jota täydennetään sääntöjen mukaan ja sitten nuo ”liikkuvat ja vaihtelevat osat” ostetaan viikottain.

    Lisäksi mulla on ollut mielessä että tekisin aikuistuville tyttärilleni ”Mamman keittokirjan” eli kaikki heille rakkaat arkiruokaohjeet krijaksi , sitä tehdessähän tämä excel tulisi samalla tehdyksi ?

    Täytyypä laittaa mietintään saisko tästä jotain uutta ajatusta….

 5. Minä ja puolisoni hyödynnämme työpaikkaruokailua. Käyn Amican paikassa, jonka salaatti- ja raaste”linja” on niin monipuolinen, etten kotona pystyisi samaan. Buffeesta voi valita lämmintä ruokaa (aina vähintään yksi kasvisvaihtoehto, kalaa, kanaa, myös lihavaihtoehto), jonka raaka-aineet on tarkoin kerrottu. Ruokaa ja salaattia voi ostaa myös kotiin. Eilen kerrottiin, että lapset syövät terveellisemmin päiväkodissa kuin kotona. Uskon tämän koskevan myös laadukkaissa työpaikkaruokailuissa ruokailevia.
  Arki-iltana riittääkin sitten tee, voileivät, kasvikset ja ehkä joku lämmitettävä piirakanpala.

  • Tuo Amican raastepöytä on varmasti monipuolinen. Näitä mahdollisuuksia kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Mitä luksusta, kun joku on pilkkonut kaikki valmiiksi!

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)