Ruokasuunnittelu alkaa

Nyt on lauantai, tänään on kauppapäivä ja se päivä, kun aloitan ruokasuunnittelun. Olen aloittanut aamun käymällä jääkaapin ja kuivakaapin läpi, ja etsinyt sieltä ruokia, joita pitäisi käyttää pois. Nämä löysin:

 • soijarouhetta
 • parsakaalia
 • porkkanoita
 • punaisia linssejä
 • riisiryynejä

Näistä nuo vihannekset ovat kriittisimpiä, mutta kuivatarpeet ovat sellaisia, että niitäkin on syytä ruveta käyttämään, jottei hävikkiä syntyisi. Näistä parsakaalin voin höyryttää ja syödä muutama päivänä lounaaksi. Soijarouhetta saisi upotettua mihin tahansa jauheliharuokaan. Linssit säilyvät vielä pari kuukautta, mutta itseni tuntien jos en ala toimiin, nämäkin menevät vanhaksi. Tykkään linssikeitosta, joten sitä voisi laittaa listalle. Myös puuroa voisin tehdä ainakin lounaaksi itselleni. Ehkä jopa jonain päivänä iltaruuaksi. Tämä on kyllä niitä riskiruokia, jotka periaatteessa kuulostavat hyviltä, mutta käytännössä voikin käydä niin, ettei lopulta kuitenkaan huvita laittaa tai syödä puuroa.

Sitten katsoin kalenteria, ja totesin, että viikko on täynnä ohjelmaa. Se vaatii maanantaille pikaruokaa, tiistaille pikalounaan, joka päivälle illallisen mutta torstaina syön lounasta kaupungilla. Eli neljä lounasta itselleni, ja kaikkina arkipäivinä ruokaa myös lapsille. Sitten on vielä se kysymys, että mitä ruokaa oikeasti haluaisin syödä. Linssikeitosta tykkään. Saan sinne myös noita porkkanoita sekaan. Jauhelihakastike toimii aina. Sitten ehkä joku kalaruoka. Puoliso lähti kauppaan, katson mitä hän sieltä tuo, ja sitten suunnittelen viikon ruuat valmiiksi. Tämä on varmaan nurinkurinen järjestys, mutta en ehtinyt tehdä ruokalistoja ennen kauppaanmenoa.

Tällä hetkellä ei ole kovin vahva fiilis tämän projektin suhteen. Mutta jostain pitää aloittaa. Meidän ruokahävikkiluvut ovat jo nyt niin pöyristyttävät tammikuun osalta, että yritän pelastaa edes tämän viimeisen kolmanneksen.

15 vastausta artikkeliin ”Ruokasuunnittelu alkaa

 1. Kiitoksia hyvistä ruoka-artikkeleista (ja muistakin), nämä lämmittävät kotitalouskeittiötieteilijän mieltä. Suomessa soisi pohdittavan enemmänkin kotitalouden prosesseja näin syvällisesti!

  Ruokasuunnitteluun liittyen meillä on kehitteillä Kitsain-konsepti – http://kitsain.com .

  Jos sopii, laitan tietoa pilotista, jahka sen aika tulee – sitten joskus, kun arjen prosessien kehityksen mahdollistama aika antaa myöten :-).

  • Laita vaan viestiä sitten kun pilotti on tarjolla. Mulla on tapana upota aiheisiin aika syvälle, viime vuonna oltiin usein vaateostosten maailmassa, tänä vuonna tulee tätä ruoka-asiaa tuutin täydeltä 🙂

 2. Eivät ne linssit ja soijarouhe mihinkään pilaannu vaikka päiväys tulee vastaan. Jos kerran ovat kuivattuja 😀

  • Ei vaikka päiväys olisi ollut 2015..? Vähän kyllä epäilyttää. Luulin että tämä olisi mennyt viime vuonna vanhaksi, mutta nyt on jo kolme vuotta mennyt. En taida ehkä kuitenkaan uskaltaa syödä.

 3. Meillä toimivaksi todettu konsepti on tehdä ensin n. 3-5 päivän ruokalista (joka huomioi myös viikon menot/kiireet) ja sen perusteella tehdä lista ruokakauppaan. Kaupassa käydään yleensä kerran tai max kaksi viikossa. Usein tehdään ruokaa isompi satsi, niin riittää kahdeksi illaksi, ja lounaaksikin (etenkin viikonloppuna) hyödynnetään aiempien päivien ruokia. Noin kerran viikossa syödään ulkona, lounaat pääosin työpaikalla. Meillä siis kaksi työssäkäyvää aikuista ja pieni lapsi. Ruokamenot täällä Belgiassa on viikossa n. 60 -70€ kauppaan + lounaat töissä (n. 5 €/pvä/hlö) + ulkona syöminen n. 40 €/ vko = n. 160 €/vko. Vähemmällä varmaan pärjäisi, mutta aina ei jaksa säätää ja ulkona syöminen on niin helppoa… 🙂 Lidlissä voisi myös käydä useammin säästömielessä, mutta kun sieltä ei saa kaikkea (esim. tuoretta maitoa ei saa, vain pahaa UHT-maitoa).

  • Mulla auttaisi mikä tahansa suunnittelu. Ongelmana on ollut eläminen täydellisessä ad hoc maailmassa, ja se ei ole hyvä oikein millään mittarilla. Vauhtiin pääseminen vain on kauhean vaikeaa.

 4. Minulla on ollut joskus ruokalistablogi Menu-Maija (menumaija.wordpress.com), jonka voisin tämän innoittamana herättää henkiin 🙂 Pikapostauksen kirjoittelinkin äsken tämän viikon ruokalistasta.

 5. Kyllä se niin on että suunitemat muuttuu vaikka kuinka yrittäis ennakoida..
  Mulla viikon ruokalista
  Pe Tortillat kanasta ja kasviksista
  La Possun ulkofilepihvit vihannesbulgur
  Su Kirjolohi kokonaisena uunissa
  Ma Lasagne
  Ti Kasviskinkkukeitto
  Ke Kanacurry
  To Pyttipannu (joulukinkusta)

  Tämän päivän kala ei toteutunut koska suunnittelemaani kalaa ei ollut kaupassa. Tehtiin sitten pasta bolognese sen tilalle kun pakastimessa oli jauhelihaa. Ja tiistaiksi ostinkin naudanlihasuikaleita kun olivat tarjouksessa teen niistä kiinalaisen lihakeiton.
  Että näin…mutta tosiaan jotain pakastimen sisällöstä sentään saatiin käytettyä.😊

  Vielä pitää tänään saada sen verran aikaseksi että teen huomiseksi lasagnen. Jotta se on valmiina kun huomenna kukaan ei ruokaa ehdi tekemään.

  Niin ja olen kyllä sitä mieltä että kuivatarpeiden parasta ennen päivät on aika viitteellisiä. Niitä voi kyllä käyttää päivämäärän jälkeen. Tosin itsekin tein tuota bulguria kun jostain käsittämättömästä syystä sitä oli kaapissa 2 pakettia ja molemmissa muutaman kk päässä päivämäärä. Täytyy ottaa tuo bulgurlisuke listalle useammin.

  • Mulla on sama kokemus, että ei se koskaan ihan sellaisenaan toteudu. Aina tulee jotain. Mutta toisaalta uskoisin että suunnittelu helpottaa silti elämää. Ainakin on joku idea, mitä meinaa tehdä. Teidän arkiruoka näyttää tosi herkulliselta!

 6. Olen vähän hämmästynyt siitä kuinka vähän tunnutaan hyödyntävän työpaikkaruokailua. Minä ja puolisoni nautimme päivittäin täysipainoisen työpaikkalounaan, jossa on salaatti- ja raastepöytä, jollaista en saisi ikinä kotona aikaiseksi, ja valittavana buffeesta lihaa, kanaa, kalaa, kasvista. Ruokaa voi ostaa myös kotiin. Niinpä ilta-ateria on paljon kevyempi ja rakentuu iltateen ympärille, usein jotain lämmitettävää ”palaakin” on mukana, ja aina myös kasviksia.

  • Kyllä meillä syödään työpaikkalounas, mutta joka päivä tehdään lämmin ruoka myös kotona. Kasvavat lapset ei pelkällä iltapalalla pärjää.. meillä lapset syö aika usein koulusta tultuaan pienen lämpimän ruuan ja sitten vielä päivällisen ja vielä iltapalan. Ja olen itse todennut että ei minullekaan riitä pelkkä iltapala vaan on parempi syödä ihan lämmin ruoka.

  • Jos työpaikkalounas on tarjolla, niin sehän on huippua! Freelancerilla olisi tietysti mahdollisuus syödä lounasravintoloissa missä vaan, mutta se tulee pidemmän päälle kalliiksi. Siksi kotilounas on järkevä ratkaisu, mutta se vaatii tätä suunnittelua, muuten menee helposti pelkäksi voileiväksi. Suosittelen kyllä ehdottomasti hyödyntämään työpaikan ruokailumahdollisuuksia, jos sellainen on tarjolla. Illemmalla joudun joka tapauksessa laittamaan lämmintä ruokaa lapsille, ja usein syön itse siinä samalla pienen annoksen myös. Se menee samalla vaivalla, kun ruokaa pitää joka tapauksessa laittaa.

  • Vau, kiitos! Olin täysin unohtanut tämän! Nyt vaan omia ohjeita noudattamaan 🙂

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)