Arkijärki-podcast 11: Mistä siisteys syntyy?

Olen pohdiskellut sitä, miksi toisilla ihmisillä on aina siistiä ja miksi taas toisille ei ole syntynyt rutiinia, jolla tavarat menisivät omille paikoilleen. Sain äskettäin aiheeseen liittyvän oivalluksen: kyse on siitä, miten hahmottaa kaikki asiat, joita kodissa tehdään. Jakaako elämän kaikkiin kivoihin juttuihin ja sitten ankeaan siivoamiseen ja järjestämiseen, vai hahmottaako tavaroiden paikalleen laittamisen kuuluvan olennaisena osana esimerkiksi ruuanlaittoon tai johonkin muuhun asiaan. Tajusin, että oma ajatteluni on oikeastaan huomaamatta muuttunut niin, että olen muokannut myös arjen rutiineja sellaisiksi, ettei isoa  siivous- tai järjestely urakkaa tarvitsisi kovin usein edes tehdä. Tämä podcast muuten sai innoituksensa siitä 18 kohdan listan ensimmäisestä asiasta. Se kuuluu ”vaali kauneutta”, ja aloin miettiä, miten sitä kauneutta voisi kodissa ylläpitää.

Podcastin kesto on 14 minuuttia 26 sekuntia. Sen voi kuunnella tästä alta, tai tilata puhelimeensa mm. iTunesin kautta.

6 vastausta artikkeliin ”Arkijärki-podcast 11: Mistä siisteys syntyy?

 1. Tämä aihe kiinnostaa minua kovasti. Olen ehkä jopa pedanttisen siisti. Tästä huolimatta pidän itseäni monipuolisena, harrastan paljon jne. Haluan vain, että koti on siisti ja puolisoni on hyvin samanlainen. Nyt jo aikuisilta, vaativat koulutukset ja työt hankkineilta tyttäriltämme (kuten itsekin) emme varsinaisesti vaatineet kotitöiden tekemistä, toki kaikki osallistuivat ja meillä kävi myös siivooja. Erityisesti vanhemman tyttären (on jo naimisissa) koti ei pysy siistinä ja siellä on paljon tavaraa. Mutta se ei heitä haittaa eikä enää minuakaan, ihmettelen vain.

  • Olen vähän sitä mieltä, että siisteydestä ei voi vetää suoria johtopäätöksiä ihmisen muusta luonteesta. Tunnen esimerkiksi ammatikseen luovia ihmisiä, joista osa on aivan siistejä ja osa erittäin sotkuisia. Sitten olen huomannut sen, että toisia sotku häiritsee paljon enemmän kuin toisia. Minusta tuntuu ettei ajatus kulje, jos pöytä on roinan peitossa, mutta joku muu saa siitä inspiraatiota ja ideoita. Ollaan me ihmiset kyllä erilaisia!

 2. Ajattelisin, että ihmiset on vaan erilaisia ihan lähtökohtaisestikin, toinen on järjestelmällisempi ja tarkempi ja toinen taas vähän boheemimpi luonne. Ongelmia saattaa tulla jos samassa taloudessa asuu ihan erityyppiset ihmiset. Itseään voi varmaan muuttaa jonkin verran mutta totaalinen muutos päinvastaiseen suuntaan tuskin onnistuu. Itse olen ollut siisti ja tarkka ihan lapsuudesta lähtien. Tavarat menevät automaattisesti paikoilleen, en edes ajattele asiaa vaan sellainen vain olen, joskus varmaan ärsyttävyyteen asti. 🙂 Vuosikymmeniä siivonneena nykyisin inhoan siivoamista mutta vielä enemmän inhoan jos koti ei ole siisti, joten viikkosiivous on pakollinen (imurointi, pölyt jne.), tavarat tosin on jo valmiiksi paikoillaan. Voisiko riittävä ”siisteystaso” olla se, joka riittää henkilölle tai perheelle itselleen?

  • Varmasti asia on jotenkin noin. Tämän vuoksi Dana Whiten blogi ja podcast ovat hirveän kiinnostavia, koska siinä ns. ”luontainen sotkija” on opetellut olemaan siistimpi. Hän on juuri sellainen boheemi teatteriharrastaja, joka kuitenkin jossain vaiheessa alkoi kärsiä omasta sotkuisuudestaan niin paljon, että päätti opetella uusille tavoille. Danan kirjoituksista huomaa, että sellainen on ihan mahdollista, jos asia on ihmiselle itselleen tärkeä. Helppoa se ei silti välttämättä ole.

 3. KIinnostavaa pohdintaa. Joskus aiemmin skippasin aina podcastit mutta ennen joulua kuuntelin yhden täältä ja yllättäen tykkäsin! Sulla on kivan rauhallinen ja selkeä ääni, eli kuuntelen jatkossakin näitä, aiemmin luin vain blogia. OIkein hyvää alkanutta vuotta!
  -kata

  • Hei mahtavaa! Onpa kiva kuulla että olet tykännyt podcasteista ja ruvennut kuuntelemaan niitä. Yritän puhua selkeästi, ja tietysti tässä on se etu, että voi jälkiäteen editoida pahimmat sössöstykset pois. Välillä pelkään puhuvani vähän liian nopeasti, mutta hyvä jos sellaista vaikutelmaa ei ole tullut. Harkitsen kunnon mikrofonin hankkimista kylläkin, se parantaisi äänenlaatua. Ehkä siinä vaiheessa, kun saan kaupallisen sponsorin podcastille – voisin heti investoida rahat laadun parantamiseen 🙂

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)