Arkijärki-podcast 10: pakkaamisesta ja muistilistoista

Matkalle pakkaaminen on aina ollut minulle iso stressinaihe, mutta sain joululomalla oivalluksen, jonka epäilen helpottavan tilannetta huomattavasti. Kyseessä on uudenlainen tapa tehdä muistilistoja pakkaamista varten, sillä en suoriudu lähtemisestä ilman listoja. Huomaan, että olen miettinyt pakkaamista turhan kapea-alaisesti, siis etupäässä siitä näkökulmasta, mitä vaatteita pitää pakata mukaan. Ja sitten kaikki muut tavarat ovatkin helposti jääneet matkasta. Tästä taas on seurannut stressiä reissun päällä, koska en ole hirveän hyvä käsittelemään omia unohduksiani…

Podcastin kesto on noin 15 minuuttia.

7 vastausta artikkeliin ”Arkijärki-podcast 10: pakkaamisesta ja muistilistoista

 1. Alkoi jo ahdistaa, kun kuuntelin tuon! 😄 En tiedä kuinka monta ulkomaan matkaa olen tehnyt, mutta arvioin noin 250, jos ei lasketa lähialueen risteilyjä. Tuossa lopussa aloit päästä pakkaamistaidon ytimeen. Itse ajattelen pakkaamista (sujuu ilman listoja) käyttötapauksina, esim. trooppinen kaupunkiloma: lentomatkat, aamiainen (joo, kuulostaa hullulta, mutta koska dress code), allaselämä, kaupungilla päivällä siistinä liikkuminen, ilta (dress code taas) ja yö. Ja tietysti kaikki tilanteeseen kuuluva, ei vain vaatteet. Esim. allassettiin kuluvat aurinkolasit, allaskassi jne, yösettiin esim. kempparit ja ekirjoja. Yleensä mitään ei unohdu. Kierrätän samaa pääasiassa musta-valkoista lomagarderobia, joka helpottaa suuresti, ja esim. kaikki allastavarat ovat kaapissa samassa paikassa. Käytän näillä lomilla paljon mekkoja: ensin kerran illalla ilmastoiduissa tiloissa, sitten päivällä ulkona, jonka jälkeen se meneekin pyykkiin. Eli rutiinilla mennään. Tulipa pitkä selitys!

  • Joo, tiedän että tämä ei ole vahvuusalueeni! 😀 Mutta ainakin on varaa kehittyä. Olen kyllä matkustanut aika paljon, mutta jostain syystä olen sitkeästi tehnyt asiat vaikeammin kuin on tarpeen. Mutta siis juuri tuollaisia aktiviteetteja minäkin ajattelin. Samoin erilaisia matkoja, kuten työmatkat, perhelomat jne. Mutta kiitos kommentista, sain tuostakin uusia vinkkejä!

 2. Työmatkoja ja kuukausien oleskeluja tekevänä tuntui monimutkaiselta.

  Vaatteet mietin asusteineen samoin kuin sinä, per päivä/tilanne (jos on tiedossa erikoista pukeutumista tai varusteita vaativia tilanteita), ja samalla tavalla menee tekemiset. Kempparipuoli taas hoituu käytännössä tyhjentämällä kempparikaappi toiletlaukkuun, jossa säilytän muutenkin tiettyjä perusmatkajuttuja valmiina, ja käsilaukku on aina samoin pakattu, tosin vuodenajan mukaan vaihdellen (aurinkolasit+ aurinkosuoja ja sateensuoja).

  Olen myös siedättynyt niin, että kaikkeen ei voi varautua etukäteen, mutta se ei ole iso ongelma, koska kaupasta saa ainakin perustarpeita. Hyväksyn myös sen, että matkalla ei voi olla niin täydellistä kuin kotona, koska matkustan ja matkustamme pääsääntöisesti julkisilla. Oma auto voi olla vaikka kattoa myöten lastattu, mutta jos matkustaa lentäen, junalla tai bussilla, niin tavaramäärä on rajattu.

  • Muakin auttaa kotimaassa se, että kaikkialla on kauppoja joista saa perustarpeita. Toisaalta haluaisin olla ostamatta kaksoiskappaleita, mutta tämä ajatus helpottaa lähtöahdistusta kovasti. Mutta ulkomaat on asia erikseen, ja etenkin lasten kanssa. Tämä kaikkeen varautumisen tarve on tässä kohdassa hidastava tekijä, mutta toisaalta yleensä multa kyllä löytyykin ratkaisu kaikkiin ongelmiin tilanteessa kuin tilanteessa 🙂
   Arvatkaa rakastanko sitä, että auton voi pakata junaan kun mennään pohjoiseen? Tosin tänä vuonna mukaan olisi mahtunut enemmänkin. Olen selvästi kehittynyt!

 3. LISTAT OVAT IHAN VÄLTTÄMÄTTTÖMIÄ!

  Oli kiva kuunnella tämä juttusi! Olen monta kymmentä vuotta sinua iäkkäämpi ja aikanaan ponnistellut samojen pakkaamisongelmien kanssa. Mutta olen päätynyt ihan samaan ratkaisuun kuin anoppisi. Yleensä vastaan omasta ja myös lievästi kehitysvammaisen tyttäreni kamppeiden pakkaamisesta, ja hän on myös tavallisesti matkakaverini. Olen rakentanut tulostettavat pakkauslistat eri tarkoituksiin:

  – Juhannusmatkan lista (Keski-Suomi, 1 viikko) (omalla autolla)

  – Uudenvuoden reissun lista (Keski-Suomi, 3-4 päivää) (junalla)

  – Emppi-päivien lista (seminaari eri puolilla Suomea, 1 päivä tai 2päivää ja yksi yö hotellissa) (junalla)

  – Kenttätyöjakso Hankoniemellä (2 viikkoa heinäkuussa), omat tarvikkeet ja paljon tutkimustarvikkeistoa, osittain eletään omassa taloudessa. Kissakin on reissussa mukana. (omalla autolla).

  Listat ovat hyvin erilaisia eri tarkoituksiin. Reissujen jälkeen olen päivittänyt listoja moneen kertaan sen mukaan, oliko tarpeeksi tai oliko liikaa, mitä vielä olisi tarvittu. Ja jos alkuperäisessä listassa on ollut esim. punainen tuulipuku, se on jo aikoja sitten vaihtunut siniseen… Fiskarsin saksia on tullut hankittua monia, jos on unohtunut. Minä olen yleensä se, jolta löytyy ensiaputarvikkeet, vaikka aika iso porukka osallistuu kenttätyöjaksoon. Ja ne ensiavut ovat aina myös mukana. Ja niitä on aina tarvittu. Yhden perheen lapsetkin ovat mukana. Näillekin tarvitaan piirustustarvikkeita yms. harrastuksia ikään sopivasti.

  Kun kuljen junalla, yritän minimoida listaa ja raahattavaa tavaraa, mutta omalla autolla kulkiessa tavallisesti on selvästi liikaa tavaraa mukana. Joihinkin paikkoihin pitää viedä mukana tyttären GL-muonatkin (seminaarireissut). Aika erilaisia harrastuksiakin eri reissuilla. – Enpä tulisi toimeen ilman pakkauslistojani, tai ainakin olisin jo hermoraunio!

  • olen tässä mietiskellyt, että voisin tehdä tuollaiset samanlaiset peruslistat. Esim. viikonloppu mökillä, talviloma pohjoisessa, rantaloma lasten kanssa jne. Eivät ne olosuhteet hirveästi muutu, etenkään tällä hetkellä, kun ei lasten kanssa harrasteta mitään sankarimatkailua. Täytyy sanoa, että olen kyllä ollut tällainen matkastressaaja aina, siis siitä lähtien kun olen itse ollut omista tavaroistani pakkausvastuussa. Mutta oppia ikä kaikki. Oletan, että siinä viidenkympin kieppeillä tämä alkaa olla jo hallinnassa.

   • Mä olen tehnyt tällaisia listoja jo lapsesta asti! 🙂 Kävin lapsena aika paljon kesäleireillä ja tein itselleni pakkauslistoja eri mittaisia leirejä ja mökkilomia varten. Aika ylimalkaisia ne olivat, mutta auttoivat kyllä hahmottamaan, mitä milloinkin tarvitaan. Enää en tarvitse paperilla olevia listoja, päässäni olevat riittävät. Mutta siis, kannatan eri listoja eri tilanteisiin.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)