10 totuutta elämästä

Mitä aikuisemmaksi tulee, sitä enemmän viisastuu. Seuraavat asiat olen oppinut käytännön kokemuksesta, joskus enemmän joskus vähemmän kantapään kautta.

 1. Puhelinta kannattaa ladata aina. Ei ole väliä, onko akkua 91%, 44% vai 7% jäljellä. Ikinä en ole katunut sitä, että olen ladannut puhelinta. Lataamatta jättäminen on sen sijaan kaduttanut monta kertaa.
 2. Jos haluaa tietää, paljonko oikeasti ostaa, kuluttaa, tuhlaa, roskaa tai käyttää jotain, kannattaa kirjoittaa kaikki ylös, rehellisesti ja tarpeeksi kauan. Sen jälkeen silmät aukeavat.
 3. Jos naarmu ei parane parissa päivässä Bepanthenilla ja Basibactilla, se on vakava.
 4. Vaatelaji, jossa hinta usein korreloi suoraan laadun kanssa, on sukat.
 5. Kunnon kestokassi vähentää muovikassien tarvetta yli 90%. Tästä huolimatta muovikassien määrä ei jostain syystä vähene kotona juuri lainkaan.
 6. Parhaat vaatteet ja asusteet kestävät moitteettomassa kunnossa helposti yli 10 vuotta.
 7. Akryyli hiostaa, nyppyyntyy ja nuhjaantuu. Siksi se on halpaa, ja samasta syystä se kannattaa jättää ostamatta.
 8. Jos olet nainen, yksi tehokkaimmista tavoista vähentää jätteen määrää on hankkia kuukuppi.
 9. Siistin keittiön salaisuus on toimiva tiskikonerutiini.
 10. Ekoasioissa on tosi vaikeaa päästä täydelliseen suoritukseen. Se, ettei asu linkolalaisittain erämökissä omavaraisessa kiertotaloudessa ei tarkoita sitä, etteikö omilla valinnoilla olisi vaikutusta. Pieni askel eteenpäin on parempi kuin ei mitään, ja aina voi tehdä ainakin jotain.

Millaisia totuuksia elämästä teidän listoilla lukee?

21 vastausta artikkeliin ”10 totuutta elämästä

 1. Kohtaan 7 lisäisin että akryyli kutittaa myös ihan tosi paljon, tai ainakin itselläni 😀 Helppo jättää akryyli vaatteet kauppaan.

  • Akryylissä ei taida olla mitään muuta hyvää kuin hinta. Tosin jos omistaa hyvän ja toimivan akryylivaatteen, se kannattaa tietenkin käyttää loppuun asti. Mutta uusia en hanki.

   • Mä en ole koskaan ollut akryylin ystävä, mutta olen viime vuosina ostanut aika monta akryylineuletta. Ihan kustannussyistä…rahat on oleet tiukalla ja en ole raaskinut maksaa kovin paljon neuleesta. Kypsyin tänä talvena siihen, että akryyli pysyy niin vähän aikaa siistin näköisenä että ottaa päähän pitää noita vaatteita duunissa…

    Päätin etten osta enää halpisneuleita = akryylia….Nyt pyrin siihen että käytän ne mitä on loppuun ja hankin sitten uusia. Tosin aloitin jo ”uusien hankinnan” siitä, että ostin kahteen villatakkiin langat alesta, hinta langoille oli jotain 60 € paikkeilla. Toiset langat villa/alpakka sekoitetta ja toinen villa/polyamidi. Ensimmäisen villlatakin neulominen on jo melkein puolivälissä ja toinen ohuempi on tavoitteena saada valmiiksi kevääksi/kesäksi.

    Taidan jatkaa tällä linjalla ainakin paksumpien neuleiden osalta, ihan ohuimpia täytynee ostaa vielä, niiden tekeminen käsin kun on aika työlästä….

  • Kiitos vinkistä! Kiinnostava uutinen. Luin myös että muovikassien käyttö isoissa liikkeissä on romahtanut niiden muututtua maksullisiksi. Niin mahtava on ilmaisen voima!

 2. Kohta 3.. lisäisin voiteisiin pihkavoiteen (Abilar), sillä paranee kaikki haavat aina asfaltti-ihottumasta palovammoihin ja kynsivallin tulehduksiin….

  • Tämä on minulle aivan outo tuote, mutta moni sitä kehuu. Ostan seuraavan kerran kun sattuu tulemaan vastaan.

   • Tämä on ihan apteekkituote eli ei tule ihan helposti vastaan jos ei osaa kysyä ja etsiä. Mutta kokemukseni mukaan parempaa kuin basibact.

 3. Olen monesti itekin miettinyt, mistä ihmeestä muovikasseja aina oikein ilmestyy, vaikka olen niistä kuvitellut päässeeni eroon. Epäilen, että nurkissa pyörii jokin ihmiskunnan tuhoa malttamattomana odottava kotimörkö, joka sabotoi yritykseni järkevämpään elämään.

  Komppaan myös pihkavoideasiaa – jos haava ei pihkamömmöllä katoa, ei sitten enää mikään auta. 🙂

  • Veikkaan että meidän allaskaapissa asuu mörkö joka on samaa sukua.

 4. Olen samaa mielä / minulla toteutuu

  1 – kyllä – aina
  2 – ei juuri koskaan (en jaksa)
  3 – kyllä
  4 – kyllä
  5 – kyllä
  6 – kyllä
  7 – kyllä – ihoni ei siedä akryyliä – kutittaa sietämättömästi!
  8 – ei ajankohtainen
  9 – kyllä – tämä ja monta muuta juttua
  10 – kyllä! – Tekojen pisaroista koostuu tekojen meri!

  Lisäyksiä edelliseen – minun elämäntotuuksiani

  3b – Muista ottaa ensiapurasia aina mukaan retkille
  11 – Juotava jugurtti ja karjalanpiiras reppuun, jos reissu kestää yli 2 tuntia
  12 – Tarkasta ennen oven sulkemista – rahat – liput – puhelin (repussa omissa lokeroissaan) – avaimet (kaulahihnassa).
  13 – Pukeudu tarpeeksi lämpimästi. Sormet!
  14 – Meren rannalla tuulee melkein aina! – Itämerenkaduilla TUULEE AINA!
  15 – Jos haluat nähdä iltaruskon, älä mene metroon, vaan aja bussilla yli Lauttasaaren sillan!
  16 – Ne jotka ovat kyllin tyhmiä heittääkseen roskia luontoon, eivät ole kyllin viisaita kerätäkseen niitä pois. – Roskapussiretket rannoille ja lähimetsätien varrelle kun lumi on sulanut, mutta kasvit eivät vielä ole nousseet.

  • Nuo lisäykset ovat ihania! Eniten tykkään kohdasta 15. Meidän ruokapöydän ääreen näkyy usein auringonnousu. Sen ihaileminen on yksi päivän parhaista hetkistä. Myös kohta 11 on erittäin tärkeä. Mutta en ole ihan oppinut sitä vielä, yritän kyllä muistaa .

 5. Minä mietin tuota muovipussi asiaa. Miten teillä voi niitä muovipusseja riittää? Mistä niitä tulee?Käytän kestokasseja ja reppua ja joskus saatan kantaa jonkun ostoksen kädessä. Olen tehnyt näin jo kauan, mutta blogisi innoittamana, olen ollut asiasta vielä tarkempi. No ne roskapussit rullassa ovat toki halpoja ja ovatko ympäristön kannalta parempia? En tiedä?
  Niihin on kuitenkin huono pakata isoja määriä kiertoon meneviä vaatteita. Jouduin siis ostamaan tällaista tarkoitusta varten muovikassin. Aina ei voi kestokassiinkaan pakata ja toisia ei saa tiiviisti suljettua. Ihan kevyitä vaatteita pakkasin roskapussiin, mutta pelkäsin että se repeytyy. Muuten tosi hauskoja totuuksia. Tuo akun lataaminen on kyllä aina tarpeen!

  • Varmaan siksi niitä kasseja riittää, että kun meille tuodaan tavaraa, se tulee usein pussissa, jonka tietenkin säästä. Toinen syy on puoliso, jota en yleensä velvoita mihinkään näistä omista ”lakoistani”. En oikein tiedä mikä on rullaroskisten ekoaste. Olen jostain lukenut, että ne olisivat parempia koska ovat ohuempaa muovia, mutta mitään tutkimustietoa minulla ei ole.

 6. Voi että miten hyvä postaus taas! Mieleen tuli pari lisäystä.

  17. Hutiostokset ovat yleensä olleet halpoja ja kivan oloisia. Siis ennen kassaa. Parhaita ostoksia taas ovat keskimäärin useammin ne joiden maksaminen on vähän nipistänyt.
  18. Pakkaa se kestokassi aina mukaan jos olet lähdössä kaupungille vähän pidemmäksi aikaa. Jos et pakkaa, ihan varmasti muistat kotimatkalla että jugurtti on loppu ja leikkeleestäkin jäljellä vain jämät.
  19. Melkein minkä tahansa hankkiminen on paljon helpompaa kuin sen kuluttaminen loppuun (niin että elinikää ensin on pidennetty tarvittaessa esim. huoltamalla).
  20. Roska päivässä on 365 roskaa vuodessa. Ajatusta voi soveltaa muihinkin mitättömän pieneltä tuntuviin hyviin tekoihin.
  21. Jos jokin moraalinen ongelma vaikuttaa vaikealta, ratkaisuun pääsee usein kiinni helposti kysymällä itseltään, olisiko valmis hyväksymään myös epämiellyttävän vastauksen mutinoitta.
  22, Jos itsellä tai läheisellä on kärttyisä olo mistä tahansa syystä, kannattaa ennen riitelemistä kuitenkin varmistaa ettei kärttyisyys millään tavalla johdu 1) nälästä, 2) väsymyksestä, 3) siitä että on jostain kohtaa vähän kipeä 4) siitä että on stressaantunut esim. töiden takia. On ihmeellistä, miten usein kireän tilanteen saa korjattua alkuunsa lykkäämällä kärtyn käteen banaanin.
  23. Älä vertaile itseäsi muihin tai muita itseesi. Niin kauan kuin itse kukin tekee oman parhaansa, kaikki on ok- ja ”oman parhaansa” tietää vain ihminen itse.
  24. Nykyään on parempi vastaanottaa toisilta käytettyä tavaraa (tarpeeseen) kuin kierrättää omia tavaroita kirpputorille.
  25. Joskus kannattaa tinkiä suklaasta, unesta ei koskaan.
  26. Kotityöt tehdään perhettä varten, mutta perhe ei ole vain työvoimaa. Paras kotitöiden jakomenetelmä ei ole se joka tuottaa maksimaalisen määrän suorituksia vaan se mikä tuottaa siedettävät olot vaarantamatta sopua.

  • Kiitoksia! Komppaan vahvasti numeroa 19, nimittäin nykyisin kyllä todella tulee miettineeksi, haluaako jotain vaivoiksensa. Tietysti välillä haluaakin, mutta tämä asia hillitsee ainakin minulla ostohaluja merkittävästi. Ja sitä riemua, kun jotain voi oikeasti heittää roskiin! Samaan liittyy kohta 24, ja onneksi tätä olen pystynyt toteuttamaan. Otan vastaan vaatteita, lastenvaatteita, keittiötarvikkeita, liinavaatteita ja vaikka mitä. Käyttöön tulevat.

 7. Hei Jenni! Sukka-asiasta olet kirjoittanut ennenkin, joten haluatko vinkata hyvän merkin tai mallin? Olen sitkeästi kuluttanut sukkavarastoni loppuun, ja nyt on koko erän uusiminen ajankohtaista. Nukkaavia ja heti hajoavia pehmoisia bambunilkkasukkia en enää halua laatikkooni 🙂

  • Olen pitänyt Voguen sukkia varsin hyvinä, joskin itse pidän juuri niistä bambukuituisista 🙂 Ne eivät kestä loputonta käyttöä, mutta tuntuvat iholla paremmilta kuin tavalliset puuvillasekotteet. Mutta heillä on myös muista materiaaleista sukkia, joista olen pitänyt myös. Samoin Happy Socksin sukat kestivät hyvin käyttöä. Sukkahousuissa vannon Falken ja Wolfrordin nimiin. Olen aina välillä kokeillut muita, edullisempia merkkejä, mutta palaan aina näihin, koska niiden laatu on mielestäni ylivoimainen.

   Nämä ovat kuitenkin vain omia mielipiteitäni, joten jos siellä joku tietää muitakin hyviä merkkejä, niin lisätkää tähän alle!

 8. Kun siirryin Wolfordeihin, sukkahousukuluni romahtivat. Vaikka hinta on 20-40 euroa, ne kestävät hyvinä jopa vuodesta toiseen. Ja tyyli ja tuntu iholla on ihan muuta kuin halpissukkahousuissa.

  • Olen samaa mieltä, tosin vuosikulutuksesta en osaa sanoa, sillä olen niin pitkään käyttänyt Falkea ja Wolfordia. Mielestäni niiden laatu on suunnilleen sama, mutta Falke on huokeampi. Toisaalta Wolfordin sukkahousuja kannattaa hamstrata hulluilta päiviltä, jos sieltä jotain hamstraa. Niiden laatu ei ole alepäivillä huonompi kuin muutenkaan.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)