Lumene, miksi pakkauksessa on kolmasosa ilmaa?

Ymmärtävätköhän yritykset, miten tärkeä arvo ekologisuus kuluttajille nykyisin on? Törmään aika usein etenkin kosmetiikan osalta sellaiseen ristiriitaan, että tuotteen sisältöä markkinoidaan luonnonmukaisena, mutta sitten pakkaussuunnittelu osoittaa, että sen kummempia ekoarvoja ei yritykseltä löydykään. Viime vuonna törmäsin tähän hiustuotteiden osalta. Tällä kertaa kyseessä on kotimainen Lumene.

Otin eilen käyttöön Lumenen kosmetiikkaa, ja katsokaa tätä pakkausta:

Miksi tässä pakkauksessa on kolmasosa tyhjää? En oikein ymmärrä tällaista. Tuote ei suinkaan ole niin pieni, etteikö tarvittavia tietoja olisi saanut mahtumaan ilman tätä tarpeetonta tyhjää tilaa. Haluan suosia suomalaisia tuotteita, ja tuotteen laatukin periaatteessa miellyttää, mutta tällainen pakkaaminen antaa minulle sellaisen viestin, ettei yritystä kiinnosta ekologisuus, vaikka tuotteiden yhteydessä luonnollisuudesta puhutaankin paljon. Esimerkiksi vaikka rakastaisin tätä tuotetta, en aio ostaa sitä jatkossa, ellei tuo pakkaus muutu järkevämmäksi, sillä niin paljon tämmöinen tuhlailu minua rassaa. Eikä tämä ole mikään uhkaus, vaan ainoastaan kuluttajan tapa kertoa yritykselle, että kokemus ei ollut kaikin puolin onnistunut.

Minusta tuntuu, että yrityksiltä on jotenkin mennyt ohi se seikka, että usein ne ihmiset, jotka ovat kiinnostuneita käyttämiensä tuotteiden sisällöstä, luonnonmukaisuudesta ja esimerkiksi tarpeettomien kemikaalien välttämisestä, ovat kiinnostuneita myös muusta ekologisuudesta. Siihen kuuluu esimerkiksi se, että tuotteet valmistetaan mahdollisimman kestävästi ja saasteettomasti, ja että pakkaukset ovat sellaisia, ettei niiden mukana kuljeteta ilmaa mantereelta toiselle. Ajatelkaa nyt, jos sama määrä pahvia käytettäisiin järkevästi, siihen saataisiin pakattua kahden sijasta kolme purnukkaa. Se tarkoittaa sitä, että esimerkiksi yhteen rekkaan mahtuisi 2000 tuotteen sijasta 3000 tuotetta. Ylipäänsä tuo pahviin pakkaaminen on minusta turhaa (pahvin päällä olevasta muovikääreestä puhumattakaan!), mutta turhaudun todella, kun havaitsen että sisällä on kolmasosa tyhjää.

Jos joku lumenelainen tätä tekstiä lukee, olisin kiitollinen jos tätä asiaa otettaisiin jatkossa paremmin huomioon. Tai jos tämä teksti sattuu siellä Lumenella jonkun silmiin, niin olisi kiva kuulla, miksi pakkaus on tällaiseksi suunniteltu. En usko, että olen ainoa kuluttaja, joka odottaa tuotteiltaan myös tarkoituksenmukaista pakkausta, ei vain sisältöä. Instagramissa jo linkitin Lumenen tähän samaan kuvaan, ja kyselin syitä tälle. Toistaiseksi vastausta ei ole kuulunut.

Hermostuuko joku muu pakkausten hukkatilasta? Kommenttiosastolla saa myös ilmiantaa muita vastaavia tapauksia!

20 vastausta artikkeliin ”Lumene, miksi pakkauksessa on kolmasosa ilmaa?

 1. Samaa mieltä kanssasi, lisäksi kotona on hommansa lajitella ja kierrättää pakkaukset. Puhumattakaan että ne olisi tarpeettoman suuria tuotteelle.

  Nyt joulun alla harmittaa lapsille joululahjaksi aiottujen lelujen suuret pakkaukset. Toki niistä on haluttu näyttäviä että kauppa käy, mutta voi sitä muovin, pahvin ja rautalankojen määrää joulun jälkeen. Eikä ole ekologista ollenkaan.

  Yhtä lasta kohden emme hanki monta suurta pakettia, mutta monilapsisessa perheessä asia väkisinkin kertaantuu.

  Suurkiitos Sinulle hyvästä kirjasta ja teksteistä täällä, palaan lukemaan aina vaan uudestaan. 🙂
  Podcastien maailmaan en ole vielä opetellut, mutta täältä aloittanen. 😉

  • Lelut ovat vielä pahempia kuin kosmetiikka, siis aivan raivostuttavia. Niitä ei meinaa edes saada irti niistä pakkauksista! Tiedän täsmälleen mistä puhut. Kunpa kuluttajat heräisivät tähän ongelmaan, ja alkaisivat vaatia muutosta. Jos McDonalds siirtyi solumuovista pahvipakkauksiin kuluttajien painostuksesta, niin luulisi saman toimivan muissakin tapauksissa. Ja ärsyttävää todella on, että sitten sen pakkauksen oikeaoppinen lajittelu jää kuluttajan huoleksi.

   Kiitos kiitoksista, olipa mukava kuulla, että tekstini ovat ilahduttaneet! Toivottavasti pääset podcastienkin maailmaan sisälle 🙂 Niitä on kiva kuunnella vaikka samalla kun siivoaa tai laittaa ruokaa tai tekee jotain muuta.

 2. Huijatuksi tulee asiakas, kun ostaa ison pakkauksen, jossa vain puolet tuotetta ja loppu tuotetta hapettavaa ilmaa.

  Tuote pysyisi paremmassa kunnossa oikeankokoisessa tiiviisti täytetyssä pakkauksessa.

  Säilytystilaa menisi vähemmän.

  Pakkaukseen menisi vähemmän materiaalia.

  Kuljetuskulut tuotteen ja jätteen koko elinkaaren
  ajalta pienenisivät.

  • En nostanut tässä tuota säilytystilaa esille, mutta sehän on relevanttia myös kotona. Samoin jätteen määrä vähenisi, jos pakkaus ei olisi tarpeettoman iso.

 3. Lumenen tuotteet kannattaa hakea suoraan tehtäänmyymälästä Espoon Kauklahdesta, jos asuu pääkäupunkiseudulla. Siellä on usein ystävämyyntejä ja sieltä saa edullisesti pakkausviallisia kakkosluokan tuotteita, jotka ovat muuten priimalaatuisia, mutta ilman pahvipakkauksia ja kääremuoveja. Joskus saattaa olla tekstit viuhallaan tai lukea pelkästään venäjäksi, mutta ei haittaa ainakaan minua, jos on ennestään tuttu tuote kyseessä. Ostin sieltä kesällä pahvipakkauksettoman kuultovoiteen pipettipullossa ja hinta oli 10€, kun vastaava pahviin ja muovikääreeseen pakattuna maksaa kaupassa yli kolmekymppiä. Lisäksi Cutrinin hiustuotteita todella edullisesti. Huulipunia, puutereita ja meikkivoiteita muutamalla eurolla. Kannattaa käydä katsastamassa, jos on sillä suunnalla liikkeellä tai lähteä muuten vain huvikseen. Tämä ei tietenkään sovi ostolakkoileville 😀 sillä sieltä innostuu aina ostamaan jotain.
  Olen käynyt siellä yli 20 vuotta tyyliin kerran pari vuodessa ystävättäreni kanssa, joka on siellä vieressä töissä ja tietää aina parhaat tarjousajankohdat etukäteen. On muistaakseni myös lauantaisin avoinna.
  Niin tämähän ei tietenkään poista alkuperäisen kirjoituksesi ongelmaa, mutta eipähän ainakaan tarvitse maksaa ylihintaa ylipakatuista tuotteista.

  • Olen tuolla käynyt joskus, mutta yleensä en jaksa lähteä kauhean kauas ostamaan näin pieniä tuotteita. Se säästö mikä siinä syntyy ei lopulta jää kovin suureksi, kun laskee mukaan bensakulut ja ihan vain sen lähtemisen vaivan. Jos asuisin lähellä, niin silloin varmaan tehtaanmyymälää hyödyntäisin. On kiva, että pakkausvirheelliset tuotteet myydään alella pois, jottei mene jätteeksi. Eniten ilahtuisin kuitenkin siitä, että turhista pakkauksista luovuttaisiin kokonaan!

   Kysynkin muuten sinulta, koska tiedän että harrastat kosmetiikkaa: miten paljon pakkauksella on vaikutusta ostopäätökseen? Vaikuttaako valintaan? Minulla toimivuus menee aina esteettisten arvojen edelle, mutta oletan, että näin ei kaikilla ole.

   • Riippuu ihan tuotteesta. Saatan ostaa jonkun selektiivisen tuotteen pakkauksen kauneudenkin takia, esim vaikka YSL:n huulipunan tai Diorin aurinkopuuterin, mutta esimerkiksi puhdistustuotteissa ostokriteerinäni on mahdollisimman iso koko ja pumppupullo. Säilytän nimittäin kasvojenpuhdistustuotteet vetolaatikossa ja on äärimmäisen kätevää, kun ne ovat korkeissa 400ml:n pumppupulloissa ja suoraan käden ulottovilla, senkun vain vetäisee laatikon auki, eikä tuotetta tarvitse edes nostaa laatikosta. Lisäksi ne kestävät niin kauan, ettei koko ajan tarvitse miettiä, että onko tuote loppumassa. Vichyn puhdistusgeeli on kestänyt jo vuoden, juuri tuollainen 400ml pumppupullo.
    Lidlin misellivesi on myös kätevässä pumppupullossa, johon voi suoraan laittaa pumpulin ja pumpata pari kertaa. Aiemmin suosin Cliniquen kasvovettä, joka sekin on pakattu isoon pumppupulloon. Samoin shampoot ja hoitoaineet ostan aina jättikokoisissa pumppupulloissa.
    Joskus on tietysti ihanan ylellistä, jos kosteusvoidekin on hienossa lasipurkissa, mutta yleensä ostan ihan keskihintaisia kasvovoiteita ja ne on pakattu aika tylsiin muovipurkkeihin. Seuraavaksi taitaakin tulla käyttövuoroon juuri Lumenen kasvovoide, kunhan saan ensin käytettyä loppuun jo avatut Cliniquen, Sensain, Yves Rocherin ja jonkun saksasta ostamani halpisvoiteen, joka on muuten aivan loistava meikinalusvoide.

 4. Argh, tämä on (pieni) asia, joka ärsyttää mua suunnattomasti. Oletan että noitten liian isojen pakkausten taustalla on ainakin osittain hyllynäkyvyys, tuotteesta saadaan houkuttelevampi kun se pakataan isompaan ja paremmin katseen kiinnittävään pakkaukseen. Mutta joka kerta kotona ärsyttää yhtä paljon avata pakkaus jossa on puolet ilmaa, ja niinkuin tossa aiemmin jo joku taisi mainita, niin tavallaan tulee huijattu olo ja ennen kaikkea tuo resurssien tuhlaus ja turhan jätteen tuottaminen ärsyttää. Niinkuin sanoit, etenkin luonnonmukaisuutta korostavien tuotteiden kohdalla tämmöiset kyllä vaikuttaa ostopäätöksiin jatkossa.

  • No niin, en siis ole yksin tämän mielipiteeni kanssa 🙂 Minusta on aina yhtä outoa, että sisältö on mitä luonnollisinta, mutta sama ideologia ei enää näy pakkauksissa tai muussa.

   Tuo hyllynäkyvyys on yksi näkökulma, mutta väitän että samaa näkyvyyttä saisi pienemmällä pakkauksella, jos niitä laittaa yhtä monta vierekkäin. Hyllynäkyvyys on tietenkin yritykselle tärkeää, mutta jotenkin tuo liian iso pakkaus tuntuu vain jotenkin hölmöltä.

   • Tuli tästä hyllynäkyvyydestä vielä mieleen joku aika sitten näkemäni mielestäni älykäs oivallus näkyvyyden maksimoimiseksi. Asioin lähikaupassa sijaitsevassa postissa ja jonossa seistessä silmiini sattui eläinruokahylly, jossa oli Latzin kissanruokapakkauksia. Ne oli suunniteltu niin, että puolikkaassa laatikossa oli aina puolikas kissan naama, joko oikealla tai vasemmalla reunalla pakkausta. Kun ”peilikuvapaketteja” oli laitettu kaksi vierekkäin, paketit muodostivat kokonaisen kissan naaman, joka erottui yllättävän selvästi muusta tarjonnasta. Kiinnitin vielä huomiota että kissan naaman eri puolet olivat aina eri makuista ruokaa, eli pienempikin kauppa saa suppeammalla valikoimalla silti tämän efektin käyttöön, vaikkei valikoimassa olisi kuin vaikka kahta makua. Eli kyllähän sitä hyllynäkyvyyttä on mahdollista saada muullakin kuin isolla laatikolla, se on vaan ehkä se ”mennään siitä mistä aita on matalin” tason ratkaisu, mutta toivottavasti tulevaisuudessa yrityksiä alkaa kiinnostaa myös tämä ekologinen puoli pakkauksissa. Luin hiljattain artikkelin kahdesta suomalaisnaisesta, joiden yritys valmistaa puukomposiitista kosmetiikkapakkauksia muovipakkausten sijaan, tällaisia innovaatioita tarvitaan lisää 🙂

    En ole Lumenen tuotevalikoimaa niin tarkkaan katsonut, mutta voisikohan olla myös, että samankokoiseen kartonkipakkaukseen pakataan eri tuotteita, niissä on vaan eri printti? Tällä päästäisiin tietysti firman kannalta jonkinmoiseen kustannussäästöön hankintavaiheessa. Useinhan ainakin nettikaupoilla on vain muutamia standardikokoisia laatikoita, joihin pakataan enemmän tai vähemmän täytettä tilatun tavaran mukaan. Sori kilometrikommentti, nämä markkinointi(psykologia)jutut on vaan musta hirvittävän mielenkiintoisia 🙂

    • Tuosta puukomposiitti-pakkauksesta sen verran, että ainakin suomalainen Ekopharma alkaa käyttää niitä, joten jälleen yksi syy lisää käyttää kotimaista luonnonkosmetiikkaa!

     • EkoPharma on nykyisin mun suoksikki! Olen testaillut paljon heidän tuotteitaan, ja itse asiassa postissa on paketti odottamassa noutoa.

    • Tästä pitäisi päästä haastattelemaan Lumenea, mutta voihan olla, että tuollaiset jutut eivät ole niitä, joita he haluaisivat julkisesti jakaa. Kiinnitin muuten huomiota siihen, että nämä Lumenen seerumit ovat eri kokoisissa pulloissa. Ihmettelin sitä, sillä jos ne olisivat samanlaisissa pulloissa, voisi pakkauskin olla samanlainen. Pullot ovat niin eriväriset, että kyllä ne erottuisivat joka tapauksessa. Ajatelkaa millaista tuotekehittelytyötä me täällä tehdään, Lumenen ei tarvitse muuta kuin tulla noukkimaan parhaat ideat päältä!

 5. No juu, ostin ilmeisesti saman tuotteen jokin aika sitten, ja olin ihan yhtä hämmästynyt. Ainoa ajatus sitä tyhjää tilaa tuijottaessa oli: MIKSI?
  Tuotteeseen olen tyytyväinen, pakkaus on – – – saako sanoa naurettava…

 6. Saattaisi olla niin että samaa pakkauskokoa käytetään jonkun muun tuotteen tai useamman tuotteen pakkaukseen, ja pienempään pulloon kuten osatamasi laitetaan sitten vain tuo sisäosa lisäksi. Eli luulisin että lähinnä tuotannollinen kysymys. Vaikka kyllä minäkin kannatan mahdollisimman vähän pakkausta. Ja itse asiassa eikö tuo pullo lisi pärjänny kokonaan ilman pahvipakkausta?

  • Käsittääkseni se olisi erinomaisesti pärjännyt ilman pahvia. Kuten aiemminkin sanoin, on erilaisia tapoja sinetöidä pullo, jolloin voidaan varmistaa, että tuote on käyttämätön. Tämä on sellainen periaatteellinen kysymys, jossa mielestäni yrityksen arvot näkyvät suoraan kuluttajalle. Joko asiaan panostetaan tai sitten ei.

 7. Annoin noin vuosi sitten asiakaspalautetta heidän tavastaan kääriä pakkaukset muoviin. En nyt enää löydä sähköpostistani heidän vastaustaan mutta muistini mukaan perustelivat muovikäärettä tuotteen sinetöimisellä ettei tuote pääse kuljetuksen aikana kontaminoitumaan tai vahingossa avautumaan. Hassua että monet muut kosmetiikka firmat kykenevät takaamaan tuotteidensa laadun ilman ylimääräisiä muovikääreitä. Kertoivat myös testaavansa biohajoavaa materiaalia muovin tilalle mutta toistaiseksi ne eivät ole osoittautuneet hyviksi. Varmasti kannattaa useamman laittaa palautetta pakkauksista niin saattavat hyvinkin jatkossa tehdä asiaan muutoksia.

  • Hienoa, että olet antanut palautetta! Eihän se yritys voi muuten tietää, mitä kuluttajat ajattelevat. Juuri sain EkoPharman tilauksen. Tiivis pahvipakkaus, ei muovia. Näytti toimivan ihan hyvin 🙂

 8. Hei Jenni ja muut! Lumene-tuotteet on pakattu kartonkipakkauksiin, jotta kaikki tuotteissa lain mukaan tarvittavat tiedot ovat asiakkaiden nähtävillä ostohetkellä. Tiedot eivät aina mahdu sisäpakkauksiin, ts. itse purkkeihin, ja toisaalta myös vältämme teettämästä tuotteisiin erillisiä ohjeselostuksia. Ulkopakkauksessa olevilla tuoteteksteillä haluamme myös kommunikoida tuotteen käyttötarkoituksesta monipuolisesti eri markkinoille ja kertoa esimerkiksi raaka-aineista, sillä kaikissa myyntipisteissämme ei välttämättä ole Lumene-konsulenttia ohjeistamassa tuotteen käytössä.

  Taataksemme tuotteidemme laadun niin Suomessa kuin ulkomailla, halusimme että asiakkaillamme on mahdollisuus varmistua tuotteen koskemattomuudesta. Muovikääre suojaa tuotetta ja takaa, että se säilyy pakkausmerkintöjen mukaisesti käytön alettua. Kääre pitää tuotepakkaukset puhtaana ja suojaa huokoista kartonkimateriaalia kauemmin kaupassa parantaen näin tuotteen ja pakkauksen säilyvyyttä hyllyssä ja vähentäen samalla jätekuormaa. Erityisesti ajatellen vientimarkkinoitamme, jossa kuljetusolosuhteet ja -välimatkat ovat pitkiä ja vaativia, tuote on paremmin suojattu kääreessä. Tulevaisuudessa etsimme vaihtoehtoja korvaamaan PP-kääreen puupohjaisella sellofaanimateriaalilla. Näin ollen kääreen hiilijalanjälki tulee merkittävästi laskemaan.

  Kiitos kommenteista, kuuntelemme palautetta täällä Lumenella herkällä korvalla ja pyrimme jatkuvasti kehittämään tuotteita ja pakkauksia saamamme palautteen mukaisesti sekä löytämään entistä ekologisempia, mutta toimivia ja turvallisia, vaihtoehtoja valmistukseen ja pakkaukseen.

  Mukavaa joulun odotusta toivottaen,
  Lumene-tiimi

  • Kiitos vastauksesta, Lumene-tiimi! Mukavaa, että palaute on huomioitu. Ymmärrän perustelut, mutta olen edelleen sitä mieltä, että kehitettävää olisi. Ilman kuljettaminen on minusta edelleen kyseenalaista. Uskoisin, että järkevämmän kokoinen pakkaus olisi mahdollista suunnitella niin, että olennainen informaatio mahtuu siihen. Minä ja monet muut ekovalveutuneet kuluttajat kiinnitämme tällaisiin asioihin huomiota. Hyvän tuotteen tuoma ilo vähän vesittyy, jos koko paketti (kirjaimellisesti!) ei ole kunnossa. Arvostan kuitenkin sitä, että vastasitte kysymykseen!

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)